Fórum témák
» Több friss téma |
Szervusztok !
Ez egy érdekes elven működő rádióvevő . Amit szeretnék a részetekre bemutatni . Ha eddig nem halottatok róla, akkor érdeklődés tárgyává tenni. A hagyományos analóg rendszerek anyagainak egységei jó részét mellőzi. (kf erősítők szűrők, keverők, demodulátorok stb) Igaz az elején a megfelelő bemenő körök szűrők, oszcillátor, keverő szükségesek, de a keverő utána már "csak hangfrekis" feldolgozása szükséges a jelnek. Ezt a PC hangkártyája fogadja amit aztán a PC-n futó softver feldolgoz. Itt igen összetett FFT (Fast Fourier Transformation) analízisekkel, és DSP (Digital Signal Processnig) algoritmusokkal előállítják a vett jeleket mindenféle üzemmódban és "tetszőleges" sávszélesség mellett! Ami nem elhanyagolható szempontok. Igaz mindezt a szoftver végzi el. Analóg rendszerek esetén nagyon meg kell küzdeni mindenféle keskeny sávszűrő előállításához. Akár hangfrekis akár nagyfrekis tartomyányról van szó. 1 2 link amik ezekkel a rádiókkal foglalkoznak: Softrock40 egyik legegyszerűbb SDR elvű vevő Itt a megfelelő 4*szeres frekvenciájú órajelet kell beadni kvarcos oszcilátorral vagy egyébb külső jelgenerátorról akkora szinten hogy a HCMOS osztókat kihajtsa és máris a negyed résznyi frekin lévő állomásokat tudjuk hallgatni hangkártyából. Az egyszerűbb program a ROCKY letölthetősége Ha netán bajba lennél az FST és egyébb alkatrészek beszerzésében akkor itt 1 másik lehetőség : Itt CMOS/HCT kapcsolókkal cd4066 cd4166 készülnek a vevők ZETA SDR Ami még kommerszebb alkatrészekből áll A következő szoftver a HW elemekhez a WINRAD : Winrad elérhetősége A következő softver amit ajánlok az a SDRADIO: SDR radio softver elérése A rendszer vételi minőségét leginkább a hangkártyák minősége határozza meg alaplapi általánossal is megindul de jobban szól ha felső / közép kategóriás kártyád van .
Szia !
Megépitettem az SDR-1000 névre hallgató gépet, egész jól működik. http://radioepites.ham.hu/ha-sdr/ http://www.flex-radio.com/ Az alkatrészeket kicsit problémás volt beszerezni, de nem volt lehetetlen.(kb:3 hónapom ment rá ) Üdv! Luki
Hello !
Gratulálok hozzá az építéshez HASDR1K rádióhoz ! Az általános szélesebb körű felhasználás végett inkább csak a rádióvevőket preferálnám ezen az oldalon. Nekem is sikerült összeraknom, igen kicsit utánajárós de nem lehetetlen az anyag beszerzése. . Ezért direkt nem ezzel példálóztam a linkek között. Vannak sokkal egyszerűbb rendszerek és nem akartam senkit se elriasztani ettől a rendszerektől a jó nagy panellal, kurrens drága alkatrészek beszerzésével, smd technológiával stb... Inkább kedvcsinálónak nyitottam a topikot.
Itt van az enyém. A nagyobb végfok készül hozzá.
Ekkor még bemérési, élesztési stádiumában volt .
További képek
Szia !
Jó lett a Tiéd is! Ezt a Softrock 40-et megépitem, habár a kvarc beszerzése nem lesz egyszerű. A többi cuccot meg lehet oldani hozzá. Per pillanat én is végfokon gondolkozom a rádióhoz, de minél inkább tanulmányoztam a félvezetős megoldásokat, annál inkább a csöves végfok felé pislogatok. Egyszerűbb, meg strapabíróbb. Az új projectem egy DDS VFO , PIC18F819+AD9850 felhasználásával.Még egy kis kehe van, de már működik 1Hz-től 30MHz-ig, 1Hz felbontással. Üdv! Luki
Softrock 40-hez kavicsot régi analóg telefon modem kártyákon találsz ! (56k-s )
Pont 7 mega közepére lesz lesz jó 28.2xx Mhz. A másik hogy a softrockot tuninngolják komplettebb rendszerré de gondolom láttad már ezeket.
De az a dds jól lesz akár a softrock mellé is mint 4*locál oszciforrás is ...
Üdv remélem valaki nézegeti ezt a témát, most találtam meg gugli kapcsán, láttam a orosz halálkezes rádióadót gondoltam belekezdek egy ilyenbe. Az lenena kérdésem esetleg nem tudtok valami olcsó kitről amit be lehetne szerezni?
Melyik rádió verzió érdekel ?
KIT az a softrockhoz van/volt a "világ végéről" x $ vagy € áron . HASDR1K panelek vannak elérhető áron itthon.
Na ez egy elég érdekes téma! Első kérdés, remélem valaki tudja rá a választ. Miért van szükség 2 jelútas mintevételre? Miért kell Ire és Q ra külön mintavevő? Láttam más megoldást is, csak azért kérdezem. Pl Texas Instruments eszközeiben DDC (Digital Down Convertert ) használnak. Mi a különbség? Mik az előnyök / hátrányok? Egyáltalán miért kell analóg vételre IQ mintavétel? Illetve a teljes működést hol lehetne elolvasni? Addig rendben is lenne, hogy megvan az I és Q jelútam, de mit teszek a mintavett értékkel?
Kicsit utánaolvasva, ha csupán analóg modulált jelet akarok feldolgozni, nem szükséges az IQ demoduláció. Mégis mindenhol ezt látni? Miért is alkalmazzák? Továbbá, ha megfelelő a mintavétel, még mindig nem látom, hogy miért kell IQ demod a digitális modulált jel vissza alakítására. Ha volna valaki aki ebben tapasztalt szívesen elbeszélgetnék vele.
Na ez a vicc Mindegyik kapcsolás HF -tartományba visz.
GYŰRŰS Modulátor-ez a kulcs nem kell ködősiteni, szeretjük az Újjoncokat persze....Átlag hangkártya átvitele 10Hz-tól-20KHz-ig terjed sávszélesség + - 20 Khz ennyi./NEM Több/.Jaa ...3500-3800 7000-7150kb 14000-14300kb 24000-29600 -ig osztva a CB sávval. KB 7Mhz sávra jó másra nem.Viszont ha a kvarc oszcillátort jó kis L C oszcillátorra cseréled /GDO oszcillátor/ nyert ügyed van, csak a stabilitás szab határt. Tynysdr megépitettem kristályosc-vel 3379.5khz jó is volt...csatolás nélül.100 pf -el csatlakozz az A -B pontra. Ezért mondtam hogy félrevezetés nem kell a transzformátor mint az eredeti cikkszerint . És ha már az alapokat érted már nem tud megvezetni senki. Hivojelet azért sem irok. nem engem minősit.
válaszolok magamnak a PICASTAR nevű gépezet...
na az már matek mire egy ilyen elkészűl... fejet hajtok az SDR-előtt. példa: DL2JTE 3620-3605 ön találjátok. QTH rezda kimenőteljesitmény 100W.
Szevasztok!
Készen itthon (M.o.) lehet ilyent venni? Ebay = 222$ + posta. Köszi Gyurka
Hello!
A minap találtam ezt: http://www.funcubedongle.com Remek cuccnak néz ki, a specifikációk a honlapon, videók a videómegosztó oldalon. Valakinek van ilyen? Én gondolkozom hogy elkezdek gyűjteni rá
Hűűű, ez lehet kapóra jön. Vajon lehetne venni vele MASAT-1-et? Első körben nem látom akadályát, de nem mozgok túl otthonosan a rádiós világban.
A MASAT-1 nek 70 cm-res a downlinkje, ezzel meg egy körpolarizált antennával lehetne venni. Ez eleve cubesat-hoz van kitalálva, úgyhogy az érzékenysége valószínűleg megfelelő.
Van másik USB-s vevő is : főoldal
64-1700 MHz vevő SSB AM FM CW DRM ECSS vételi lehetőségű hozzá ajánlott IQ feldolgozó softver : HDSDR
Szia! Azt hittem, hogy ez valami bonyolúltabb dolog, nekem elég a legegyszerűbb kapcsolás is, csak "át kell dolgoznom", a beépítendő rádióm kf-ére.
Szerintem a topic "megnyító beszédemben" teljesen az egyszerűbb rendszerekre írányítottam a figyelmet.
No de hát jobb később mint soha . Örülök , hogy sikerült újra valami hasznos felé terelgetnem az építgetéshez szükséges ötleteidet!
Én voltam figyelmetlen. Tudod a rádió meg a számítógép házasságánál, mindég valamelyik portra, és bonyolúlt illesztőáramkörökre gondolok, nem a hangkártyára....hülye beidegződésem.... talán túl sok "régi"(90-es évekbeli) szakirodalmat olvastam.
Cb rádiót nem lehet átalakytani hogy lehessen sdr ként használni?
Jó lenne átjavítani a topic címét mert nekem nagyon bántja a szemem...
Vevőként mint említettem lehet egyszerűen mint KFet feldolgozó.
De önálló vevőt is építhetsz csak akkor ~108 MHz oszcillátor kell és olyan magasan járó flip-flop és 30 MHzen még jól működő kapcsoló áramkör. ADÓ-VEVŐnek ajánlom figyelmedbe a YU1LM féle oldalt. (téma indítóban likeltem) 30-100 MHz-ig vannak leírások. Abból viszonylag olcsó HC HCT AC elemekkel építhetsz rádiót. Kell hozzá építeni ~108 MHz lokál oszcit pl.: DDS alapút. PLL alapú kevésbé jó mert annak a magas fáziszaja tönkre teszi a kifejezetten fázis különbségekre is alapúló I/Q detektálást. DDS vagy SI570 alapokon nyugvó elemek kellenek. Ezeket valami kontrollerel lehet hangolni. Jobb esetben USB portról.Van néhány kit is SI570hez. Igaz azt meg érdemes lenne termosztálni mindenképp mert kicsit nagy a ppm-je. Esetleg 1 fix frekis kvarc oszcillátor és azzal az SDR alapú wóki-tóki építhető. A ZETASDR megfordításából adóként is funkcionálha . Amivel deszka modell szinten kis beruházás mellett eltudsz indulni. Az alapelv nem változik. Csak a CB sávra méretezett be/kimeneti RF szűrők kellenek + végfok építése + 108 MHz körüli lokál generátor kell + RF előerősítő se árt . Szoftver és PC hangkártya az már megint más kérdés. DE az előzőekben hivatkozott SDR-CUBE "vasból" detektál-modulál. SSB/CW módban működik és van "provizírikus" spectrum szkópja is. OPEN SOURCE alapú fejlesztés. Tehát csak a DDS vagy Si570 frekijét tekerő szoftver részt kell kissé módosítani . Röviden ennyit erről , mint tipp adó és gyors emlékeimben való kutakodás alapján felmerülő lehetőségek,ötletek rohama. Google is segíthet az ötletelésben. Igaz ennyire nem egyszerű ez , de nem lehetetlen az SDR alapú CB rádió. |
Bejelentkezés
Hirdetés |