Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SDR (Software Defined Radio)

Témaindító: Kera_Will, idő: Dec 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Kera_Will hozzászólása Dec 25, 2008 1 /

Szervusztok !

Ez egy érdekes elven működő rádióvevő . Amit szeretnék a részetekre bemutatni .
Ha eddig nem halottatok róla, akkor érdeklődés tárgyává tenni.

A hagyományos analóg rendszerek anyagainak egységei jó részét mellőzi.
(kf erősítők szűrők, keverők, demodulátorok stb)

Igaz az elején a megfelelő bemenő körök szűrők, oszcillátor, keverő szükségesek, de a keverő utána már "csak hangfrekis" feldolgozása szükséges a jelnek. Ezt a PC hangkártyája fogadja amit aztán a PC-n futó softver feldolgoz.

Itt igen összetett FFT (Fast Fourier Transformation) analízisekkel, és DSP (Digital Signal Processnig) algoritmusokkal előállítják a vett jeleket mindenféle üzemmódban és "tetszőleges" sávszélesség mellett!
Ami nem elhanyagolható szempontok.
Igaz mindezt a szoftver végzi el.

Analóg rendszerek esetén nagyon meg kell küzdeni mindenféle keskeny sávszűrő előállításához.
Akár hangfrekis akár nagyfrekis tartomyányról van szó.

1 2 link amik ezekkel a rádiókkal foglalkoznak:

Softrock40 egyik legegyszerűbb SDR elvű vevő

Itt a megfelelő 4*szeres frekvenciájú órajelet kell beadni kvarcos oszcilátorral vagy egyébb külső jelgenerátorról akkora szinten hogy a HCMOS osztókat kihajtsa és máris a negyed résznyi frekin lévő állomásokat tudjuk hallgatni hangkártyából.

Az egyszerűbb program a ROCKY letölthetősége

Ha netán bajba lennél az FST és egyébb alkatrészek beszerzésében akkor itt 1 másik lehetőség :

Itt CMOS/HCT kapcsolókkal cd4066 cd4166 készülnek a vevők

ZETA SDR Ami még kommerszebb alkatrészekből áll

A következő szoftver a HW elemekhez a WINRAD :

Winrad elérhetősége

A következő softver amit ajánlok az a SDRADIO:

SDR radio softver elérése

A rendszer vételi minőségét leginkább a hangkártyák minősége határozza meg alaplapi általánossal is megindul de jobban szól ha felső / közép kategóriás kártyád van .

(#) (Felhasználó 1947) válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Szia !

Megépitettem az SDR-1000 névre hallgató gépet,
egész jól működik.

http://radioepites.ham.hu/ha-sdr/

http://www.flex-radio.com/

Az alkatrészeket kicsit problémás volt beszerezni, de nem volt lehetetlen.(kb:3 hónapom ment rá )

Üdv! Luki
(#) Kera_Will válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Hello !

Gratulálok hozzá az építéshez HASDR1K rádióhoz !

Az általános szélesebb körű felhasználás végett inkább csak a rádióvevőket preferálnám ezen az oldalon.

Nekem is sikerült összeraknom, igen kicsit utánajárós de nem lehetetlen az anyag beszerzése. .

Ezért direkt nem ezzel példálóztam a linkek között.
Vannak sokkal egyszerűbb rendszerek és nem akartam senkit se elriasztani ettől a rendszerektől a jó nagy panellal, kurrens drága alkatrészek beszerzésével, smd technológiával stb...
Inkább kedvcsinálónak nyitottam a topikot.

(#) Kera_Will válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Itt van az enyém. A nagyobb végfok készül hozzá.

Ekkor még bemérési, élesztési stádiumában volt .

(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

További képek
(#) (Felhasználó 1947) válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Szia !

Jó lett a Tiéd is!
Ezt a Softrock 40-et megépitem, habár a kvarc beszerzése nem lesz egyszerű.
A többi cuccot meg lehet oldani hozzá.

Per pillanat én is végfokon gondolkozom a rádióhoz, de minél inkább tanulmányoztam a félvezetős megoldásokat, annál inkább a csöves végfok felé pislogatok.
Egyszerűbb, meg strapabíróbb.

Az új projectem egy DDS VFO , PIC18F819+AD9850
felhasználásával.Még egy kis kehe van, de már működik 1Hz-től 30MHz-ig, 1Hz felbontással.

Üdv! Luki
(#) Kera_Will válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Softrock 40-hez kavicsot régi analóg telefon modem kártyákon találsz ! (56k-s )

Pont 7 mega közepére lesz lesz jó 28.2xx Mhz.

A másik hogy a softrockot tuninngolják komplettebb rendszerré de gondolom láttad már ezeket.

(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

De az a dds jól lesz akár a softrock mellé is mint 4*locál oszciforrás is ...
(#) magitor hozzászólása Okt 3, 2010 /

Üdv remélem valaki nézegeti ezt a témát, most találtam meg gugli kapcsán, láttam a orosz halálkezes rádióadót gondoltam belekezdek egy ilyenbe. Az lenena kérdésem esetleg nem tudtok valami olcsó kitről amit be lehetne szerezni?
(#) Kera_Will válasza magitor hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Melyik rádió verzió érdekel ?

KIT az a softrockhoz van/volt a "világ végéről" x $ vagy € áron .

HASDR1K panelek vannak elérhető áron itthon.
(#) drmogus hozzászólása Okt 16, 2010 /

Na ez egy elég érdekes téma! Első kérdés, remélem valaki tudja rá a választ. Miért van szükség 2 jelútas mintevételre? Miért kell Ire és Q ra külön mintavevő? Láttam más megoldást is, csak azért kérdezem. Pl Texas Instruments eszközeiben DDC (Digital Down Convertert ) használnak. Mi a különbség? Mik az előnyök / hátrányok? Egyáltalán miért kell analóg vételre IQ mintavétel? Illetve a teljes működést hol lehetne elolvasni? Addig rendben is lenne, hogy megvan az I és Q jelútam, de mit teszek a mintavett értékkel?
(#) drmogus hozzászólása Okt 21, 2010 /

Kicsit utánaolvasva, ha csupán analóg modulált jelet akarok feldolgozni, nem szükséges az IQ demoduláció. Mégis mindenhol ezt látni? Miért is alkalmazzák? Továbbá, ha megfelelő a mintavétel, még mindig nem látom, hogy miért kell IQ demod a digitális modulált jel vissza alakítására. Ha volna valaki aki ebben tapasztalt szívesen elbeszélgetnék vele.
(#) Libus hozzászólása Okt 21, 2010 /

Talán az SSB vételhez?
(#) peti19 válasza Libus hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Na ez a vicc Mindegyik kapcsolás HF -tartományba visz.
GYŰRŰS Modulátor-ez a kulcs nem kell ködősiteni,
szeretjük az Újjoncokat persze....Átlag hangkártya átvitele 10Hz-tól-20KHz-ig terjed sávszélesség + - 20 Khz ennyi./NEM Több/.Jaa ...3500-3800 7000-7150kb 14000-14300kb 24000-29600 -ig osztva a CB sávval.
KB 7Mhz sávra jó másra nem.Viszont ha a kvarc oszcillátort jó kis L C oszcillátorra cseréled /GDO oszcillátor/ nyert ügyed van, csak a stabilitás szab határt.

Tynysdr megépitettem kristályosc-vel 3379.5khz jó is volt...csatolás nélül.100 pf -el csatlakozz az A -B pontra.
Ezért mondtam hogy félrevezetés nem kell a transzformátor mint az eredeti cikkszerint .
És ha már az alapokat érted már nem tud megvezetni senki.
Hivojelet azért sem irok.
nem engem minősit.
(#) peti19 válasza peti19 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Javitás 3579 khz... lila a fejem.
(#) peti19 válasza peti19 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

http://websdr.org/

Itt vannak a rádióamatörök jó tanulást.
(#) peti19 válasza peti19 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

válaszolok magamnak a PICASTAR nevű gépezet...
na az már matek mire egy ilyen elkészűl...
fejet hajtok az SDR-előtt.
példa: DL2JTE
3620-3605 ön találjátok.
QTH rezda kimenőteljesitmény 100W.
(#) Kera_Will hozzászólása Feb 3, 2011 /

PC nélküli SDR rádió alternatívája ez a kocka sdr-kocka

szabad a szoftvere ... fejleszthető ...
(#) Gyurka6 hozzászólása Feb 13, 2011 /

Szevasztok!
Készen itthon (M.o.) lehet ilyent venni? Ebay = 222$ + posta.

Köszi Gyurka
(#) bmajor hozzászólása Feb 3, 2012 /

Hello!

A minap találtam ezt: http://www.funcubedongle.com Remek cuccnak néz ki, a specifikációk a honlapon, videók a videómegosztó oldalon. Valakinek van ilyen? Én gondolkozom hogy elkezdek gyűjteni rá
(#) idlob válasza bmajor hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Hűűű, ez lehet kapóra jön. Vajon lehetne venni vele MASAT-1-et? Első körben nem látom akadályát, de nem mozgok túl otthonosan a rádiós világban.
(#) bmajor válasza idlob hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

A MASAT-1 nek 70 cm-res a downlinkje, ezzel meg egy körpolarizált antennával lehetne venni. Ez eleve cubesat-hoz van kitalálva, úgyhogy az érzékenysége valószínűleg megfelelő.
(#) Kera_Will hozzászólása Márc 21, 2012 /

Van másik USB-s vevő is : főoldal

64-1700 MHz vevő
SSB AM FM CW DRM ECSS vételi lehetőségű hozzá ajánlott IQ feldolgozó softver : HDSDR
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Szia! Azt hittem, hogy ez valami bonyolúltabb dolog, nekem elég a legegyszerűbb kapcsolás is, csak "át kell dolgoznom", a beépítendő rádióm kf-ére.
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Szerintem a topic "megnyító beszédemben" teljesen az egyszerűbb rendszerekre írányítottam a figyelmet.
No de hát jobb később mint soha .
Örülök , hogy sikerült újra valami hasznos felé terelgetnem az építgetéshez szükséges ötleteidet!
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Én voltam figyelmetlen. Tudod a rádió meg a számítógép házasságánál, mindég valamelyik portra, és bonyolúlt illesztőáramkörökre gondolok, nem a hangkártyára....hülye beidegződésem.... talán túl sok "régi"(90-es évekbeli) szakirodalmat olvastam.
(#) csini666 hozzászólása Márc 24, 2012 /

Cb rádiót nem lehet átalakytani hogy lehessen sdr ként használni?
(#) Gafly hozzászólása Márc 24, 2012 /

Jó lenne átjavítani a topic címét mert nekem nagyon bántja a szemem...
(#) Kera_Will válasza csini666 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Vevőként mint említettem lehet egyszerűen mint KFet feldolgozó.
De önálló vevőt is építhetsz csak akkor ~108 MHz oszcillátor kell és olyan magasan járó flip-flop és 30 MHzen még jól működő kapcsoló áramkör.

ADÓ-VEVŐnek ajánlom figyelmedbe a YU1LM féle oldalt.
(téma indítóban likeltem) 30-100 MHz-ig vannak leírások.
Abból viszonylag olcsó HC HCT AC elemekkel építhetsz rádiót.
Kell hozzá építeni ~108 MHz lokál oszcit pl.: DDS alapút. PLL alapú kevésbé jó mert annak a magas fáziszaja tönkre teszi a kifejezetten fázis különbségekre is alapúló I/Q detektálást.
DDS vagy SI570 alapokon nyugvó elemek kellenek.
Ezeket valami kontrollerel lehet hangolni.
Jobb esetben USB portról.Van néhány kit is SI570hez.
Igaz azt meg érdemes lenne termosztálni mindenképp mert kicsit nagy a ppm-je.

Esetleg 1 fix frekis kvarc oszcillátor és azzal az SDR alapú wóki-tóki építhető. A ZETASDR megfordításából adóként is funkcionálha .
Amivel deszka modell szinten kis beruházás mellett eltudsz indulni.
Az alapelv nem változik.
Csak a CB sávra méretezett be/kimeneti RF szűrők kellenek + végfok építése + 108 MHz körüli lokál generátor kell + RF előerősítő se árt .
Szoftver és PC hangkártya az már megint más kérdés.
DE az előzőekben hivatkozott SDR-CUBE "vasból" detektál-modulál. SSB/CW módban működik és van "provizírikus" spectrum szkópja is.
OPEN SOURCE alapú fejlesztés. Tehát csak a DDS vagy Si570 frekijét tekerő szoftver részt kell kissé módosítani .
Röviden ennyit erről , mint tipp adó és gyors emlékeimben való kutakodás alapján felmerülő lehetőségek,ötletek rohama.
Google is segíthet az ötletelésben.
Igaz ennyire nem egyszerű ez , de nem lehetetlen az SDR alapú CB rádió.
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Mire lenne érdemesebb ?!
Miért bántja ?
Túl széleskörű ? Bontsuk szét altémákra ?
Eddig jól meg volt évekig nem szóltak hozzá sokan .
Ha valami egyedi szál indulna el akkor majd moderátori segítséget kérünk.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem