Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   57 / 608
(#) Carter hozzászólása Jan 15, 2009 /

Egy 7293-at lehet párhuzamosítani egy 7294-el?
(#) lapose válasza gb197 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!

Szerintem gyártásnál válogatják őket, és csoportosítják, mert egészen a TDA7296-ig van S-es.
A HQ-ban szokott néha lenni.
Bővebben: Link
Az más kérdés, hogy érdemes-e megvenni, mikor egyárban van a 7293-al!
(#) lapose válasza anonym1s hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!

Pedig jó vélemény!
(#) lapose válasza Carter hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!

Nem a TDA7294-ben nincs master-slave áramkör, de egyébként is csak azonos típusokat érdemes párosítani!
(#) gb197 válasza lapose hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia.
Most, hogy látom a Nedis árait egy kicsit elbizonytalanodtam, mert Ők kedvezménnyel is szinte mindet a duplájáért adnak.
Összhasonlítás képpen a TDA 7294
Nedis: 538+fa;
Sini-aswo: 989+fa(kedvezménnyel nekem); RET:1430+fa;
Lomex:735+fa
Ki tudhatja melyik az eredeti , sokat hallani manapság, hogy mindent hamisítanak. Bár nekem még eddíg nem volt evvel gondom, de majd odaigyelek rá...
(#) huhuu hozzászólása Jan 15, 2009 /

Épp most szált el egy TDA7293 om.
+- 44 voltra kötöttem és a bekapcsolás pillanatában már búgott, majd egy kis idő múlva kiolvadt a belseje.
Kicseréltem az ic-t egy másikra és +-34 voltra kötöttem.
Teljesen jól működik.
Csak azért írtam le, hogy nehogy így járjatok Ti is.
(#) Bassmester válasza gb197 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Eddig itt láttam a legolcsóbban. Jók a mennyiségi kedvezmények!
Bruttó 4500 Ft-ért 10 db-ot adnak.
(#) gb197 válasza huhuu hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia.
Az általad használt ic vagy hamisított v. más volt a gond. Az ic-nek +-50 -ról kényelmesen kellene mennie, ez táp ajánlot határértéke.
(#) gb197 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Köszi a tippet. Itt is regisztrálva vagyok, de még nem vettem náluk semmit. Lehet bevásorolok néhány tda-t, és szétrobbantok egyet, hogy lássam a beljesét.

Nem látnál benne sokmindent, ez a kisérlet szerintem nem lenne tanulságos, sem pedig gazdaságos
Viszont a konkrét tűréshatárait érdemes lenne tesztelni, precíz mérésekkel persze
(#) tar.sandor9 hozzászólása Jan 16, 2009 /

OLYAN TRANZISZTOR KATALOGUST KERESEK AMELY MÜKÖDÖ KÉPES , LETÖLTHETÖ ÉS MEGMUTATJA TRANZ.BEKÖTÉSÉT IS .A /HE-RÖL/MÁR TÖLTÖTTEM LE DE MÉG EL SEM INDUL KÖSZ!
(#) lapose válasza tar.sandor9 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia!

Ilyet nem nagyon fogsz találni!
Ugyanis előfordul, hogy más más gyártó nem egyforma lábkiosztással gyártja ugyanazt az alkatrészt.
Én az csinálom, hogy letöltöm az alkatrész adatlapját pl. innen, és abban benne van a bekötés is!
(#) arnold12344 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Üdv valaki csinált már olyasmit (és régóta megy neki)hogy minden tápágba tett biztit ,ha igen mekkorát ?
Előre is köszönöm!!!
(#) Bassmester válasza arnold12344 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Ha biztit raksz a puffer után a végfok elé, azt nehéz saccra jól eltalálni. Meg kell mérni a maximum áramot tápáganként, akkora terheléssel amire a végfok dolgozni fog. A mért értékkhez még hozzáadod a 20 %-át. Ekkora áramú lomha bizti kell bele, hogy normál üzemi körülmények között ne kelljen cserélgetned őket.
Én csupán a trafó (300VA) primer oldalát biztosítottam egy 1,75 A-es lomhával, de erre nem akarlak rábeszélni Méricskélj és kisérletezz
(#) arnold12344 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Köszönöm!
(#) gb197 válasza arnold12344 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia.
Megkérdezhetem minek a bizti a DC-be és egyáltalán a szekunder körbe?
Evvel csak ártasz szegény erősítőnek, mivel hibalehetőség tememtesz :a bizti sarkok fellazulnak, oxidálódnak, ettől kibillenhet a kimenet, stb, stb...
A bizti a trafó primer körébe való és máshová nem!
(#) ZPKing hozzászólása Jan 16, 2009 /

Sziasztok van nekem egy a Pedro féle hidalt
TDA7294em. Az lenne a kérdésem hogy az normális hogy ha lekapcsolom a zenét van egy kis alap folyamatos búgása a hangszórónak. nem olyan hangos csak épp hallani tehát ha nincs zana akkor hallom. mélynyomónak használom van előtte egy sub szürő. Ez ilyen marad vagy lehet vele kezdeni valamit?
Köszi
(#) Bassmester válasza ZPKing hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Milyen búgás van rajta? Nem 50 Hz véletlenül? Meg kéne mérni, aztán egyszerüen kizárásos alapon megkeresni a hiba okát. Lehet hogy a jelforrásból jön, vagy a kábel nem túl jó és megszórja valami, lehet földhurok is, bár az elég hangos szokott lenni. Rövidrezárt bemenettel csendben van? Ha megérinted a bemeneti GND-t történik változás?
(#) hapro válasza gb197 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Igaz nem rég óta (kb 15éve) foglalkozok hobbi szinten hangtechnikával és végfokok építésével, de ilyet még nem hallottam, hogy a trafó szekunder körébe fölösleges a biztosíték.
Ez alatt szorítkozni kell pontosan arra amit írtál, hogy közvetlen a trafó szekundere és a dióda híd közé fölösleges tenni vagy a puffer kondik után és a végfok közé fölösleges?

Furcsállom ezt egy kicsit, mert sok gyári kapcsolásban is ott a bizti a puffer kondik után. Ez nem kritizálás, csupán furcsállom a dolgot.

Leírnád, hogy pontosan hogy kell kiszámolni, hogy a trafó primer körébe mekkora biztit kell tenni?

köszi
(#) ZPKing válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

most nézem ha leveszem leveszem a jelet azaz a sub szűrö vagyis szétválasztom akkor kusba van.
visszakötöm akkor búg meg ha tapizom a szürűt akkor "sisizik" Földhurok nem nagyon lehet mert földeletlenül van bedugva meg nem is az.
ez a szürő van megépítve:szürő
Azt meg lehet csinálni hogy van egy Creative Live 5.1 USB 24bit. van sub kimenet rajta persze. arra kötöm szűrő nélkül (most is arról szól csak rajta van a szürő is) akkor mi lenne szoftveréből lehet állítani max 200Hz-et küld csak a subkimeneten.
Vagy mit lehetne kezdeni a szürővel.?
Köszi talán érthetően írtam.

Szerintem is így van, de sokan meg máshogy gondolják. Trafó és puffer közé semmiképpen nem jó, puffer és végfok közé rizikós, az általad leírt okok miatt.
Egy jól megépített, stabil végfok nem fog megdögleni egy kis túláramtól.
(#) Bassmester válasza ZPKing hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Tehát az erősítőd jó
Lehet hogy a szűrőn keletkezik a búgás.
Próbálgasd így is - úgy is. Biztos megtalálod a ludast.
(#) gb197 válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Igen, " sok gyári kapcsolásban is ott a bizti a puffer kondik után" . Van aki tesz biztit, és nagyon sokan pedig nem. Én pl. nem teszek, mivel az erősítő fejlesztéseim kifejezetten a high end kategóriát célozzák, s ebből a szögből kifejezetten káros a használata. Viszont ha műszaki oldalról nézem akkor sem látom értelmét mivel: - a hangfalat ez nem védi meg, -a végerősítőt sem igazán, mivel a zárlati áramra a tranzisztor sokkal gyorsabban reagál (tönkremegy), mint ahogyan a betét kiolvad. Talán a diodahíd ha megussza a dolgot, de lehet hogy az sem.
Akkor mit is védünk vele?
Plusz információként jegyzem meg, 25 év erősítő építés után 1 erősítőm ment tönkre, az is azért, mert egy 4-es csavart ejtettem bele. Jelenlegi technikámban is csak a trafó előtt van betét, és ráadásul soha nincs kikapcsolva.
A bizti értékét a trafó névleges teljesítményéhez tartozó áram 1.2-1.5 szeresére választom meg, mivel nekem csak a trafó védelme a lényeg.
(#) arnold12344 válasza gb197 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Köszönöm !
Majd elgondolkodom rajta
(#) Carter hozzászólása Jan 17, 2009 /

Sziasztok!
Most TDA7293-am van.+-32V-ról hajtva kb. 70W kimenő teljesítményt produkál 0.5% THD mellett.
A kérdésem az lenne hogy ha párhuzamosan kötnék vele mégegy IC-t, akkor nőne a kivehető teljesítmény vagy mi előnye lenne a dolognak?
(#) Carter hozzászólása Jan 17, 2009 /

lemaradt hogy 4 Ohmos hangfal esetén
(#) ImiDj válasza Carter hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Ennek tobb elonye is van:tudod hasznalni alacsony impedancian pl:2 ohm-on es persze igy no a telyesitmeny;a tda-t fele anyira erolteted ha 2 kotol osze ha tobbet akor ahanyat kotol osze anyival stabilabb lesz;A kiveheto telyesitmenyt ugy tudod novelni ha hidba kotod akkor nem 70w-ot fogol merni hanem 130-140w-ot ha birja a trafod de ehez min250w hangfal mert ha nincs akkor nem ajanlom mivel 0,5%THD=70w akkor kb 10%THD=100w es ez hidban legalabb a duplaja.De ha te telyesitmenyt akarsz akkor hid jo hutessel szerintem.
(#) Carter válasza ImiDj hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Akkor ha jól értem 2 TDA párhuzamosan ugyan úgy 70W tud 4 Ohmon 0.5% THD mellett?
(#) otisz hozzászólása Jan 18, 2009 /

sziasztok!egy olyan kérdésem lenne hogy ugye megépítettem a tda7294 hidalt változatát kétszer!a gyári adatlap szerint +-35v 16 ohm mellett türhtő torzítás mellett képes leadni 130-140w-ot!nekem torroid 400va +-34 trafó hajtja a 4 ic-t!és 50.000uf van pufferelve az egész rendszer! szerintem ez bőven elég neki!az a kérdésem hogy 16 ohm 130-140w de én csak 8 ohm-mal terhelem akkor megduplázódik a teljesítmény theát 8 ohm-ra lebírja adni nekem azta 260-280w-ot??????ja és azt hogy tudnám megcsinálni hogy a a táp +-34 voltból egy kulon ágba +-12v-ot kapjak? szóval egy ventit szeretnék hajtani a tápról de csak 12v kell nem 34v!köszi a válaszokat!
(#) huhuu hozzászólása Jan 18, 2009 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a tda7294 illetve 93 mute és stand by lábait össze lehet e kötni.
Egy ellenállás a pozitív tápágból, a mute+stand by lábakra, illetve egy kondi.
Működőképes e így az ic? illetve nem e lesz igy bekapcsoláskor koppanás?

Köszönöm!
Következő: »»   57 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem