Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!
Őszintén szólva én még nem láttam a csap közelében vízkövet, pedig semmilyen vízkőoldót nem használok. Ez inkább a helyi vízminőség és a csap kialakításának függvénye, nem pedig a "vízkőmentesítőé".
PCB eme mondatából (én) azt merem leszűrni:
Idézet: „2 hónapja mióta feltettem a csöre ezt a nem működhető lógódrótos valamit, azóta nem kellett a csap száját és a mosogatót vízkőoldoval lemosni.” hogy mielőtt ezt a bigyót használni kezdte volna, előtte mindig mosták lefelé a csap környékéről a vízkövet. Vagy csak számomra ilyen egyértelmű PCB mondatából ez a következtetés?!? :eek2:
A víz minősége nem állandó. Időről időre változik. Elképzelhető, hogy emiatt tapasztalható javulás. Ha pl. fertőzésveszély miatt növelik a klórtartalmat, akkor a hidrogénkarbonát helyett kialakuló jól oldódó hipokloritok és kloridok nem okoznak vízkövesedést.
És nem mellesleg a Ca és Mg hidrokarbonátok jól oldódnak vízben, egyszerű áztatással/öblítéssel eltávolíthatók (nem úgy, mint a karbonátos vízkő, ami fűtőszálon, kazánban jelenik meg). Ha csak a vízkőoldó viszi, akkor valami más anyag is lehet abban a vízben, vagy telített Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2-ra nézve, ami elég valószínűtlen...
Sziasztok!
Az egyszerűbbet próbáltam szimulálni EWB-be, nekem nem sikerült elérnem, hogy négyszög legyen a jel. Lehet, hogy a program hibás?Vagy én voltam amatőr? Esetlegesen megépítette már valaki, ha igen vélemény? Köszi!
Sziasztok
Kb. 5 éve van egy elektromos vízkőmentesítő készülékem a vízvezetéken, előírás szerint felrakva, a leírásban benne van hogy nem engedi lerakódni a vízkövet, és 1-2 év alatt még a rendszerbe lévőt is kioldja! NA EZ EGY BAROMSÁG!!!!!!!!!!!!!!!! Van egy 120 literes bojlerem ami kb szintén 5 éves lehet tegnap meghalt, kimértem a fütőszál halott! Ma szétszedtem a bojlert és mit találok benne 2 vödör vízkövet, ami a fűtőszálat szétnyomta. Szóval ez az elektromos vízkömentesítő készülék egy nagy átvágás, én saját tapasztalatom alapján mondom!!!
Vízkőmentesítő, (vízlágyító) rajzot keresek! Tud e valaki segíteni? Konkrét bevált, kipróbált áramkörre gondolok. Köszi. Lali :
Látom a második oldalig sem jutottál el...
Bővebben: Link
Hello!
A nem működő vízkőmentesítő kapcsolási rajzát el tudnád nekem küldeni. Illetve ha nincs rajzod róla,akkor olyan fényképet, ahol jól láthatók az alkatrészek.
Helló
Nem vagyok egy nagy elektronikás de ha ezt a kapcsolási rajzot beviszem mondjuk a Lomexhez ők tudják milyen alkatrészek kellenek? még az össze forrasztás megy Ja és vajon menni fog?
Szia!
Amennyiben akarnak akkor biztos fognak segíteni. Bár azért szerintem egy kis utánaolvasással neked is fog sikerülni. Ha valamit nem tudsz akkor nyugodtan szólj!
Csak 2 kérdés. Ez a "vizko_sch.pdf" fájl a működő képes kapcsolás a topikban? Mennyi ennek a max áramfelvétele? Elég hozzá egy 3,5W-os trafó?
Kösz!
Elvileg elég. Az enyém a hálózatból kb. 7mA-et vesz csak fel. A peiródikus működés miatt ez egy kicsit ingadozik. Az egyszerűség kedvéért számolj 10mA-el. Ez a 230V-os hálózati fesz mellett P= U x I képlettel csak 1.61W. A folyamatos üzem mellett is marad még kb. ugyanennyi tartalékod.
Udv!
Beleolvasgattam a forumba. En vizvezetek szerelessel foglalkozom, s eleg sok vizkomentesito termekkel talalkozom! Nehany tapasztalatot leirnek, hatha valakinek ez is segit. Annyi biztos, h az elektromos, vagy magneses keszulekek nem viz lagyitasra, hanem kezelesre alkalmasak. Ennek annyi hatasa van, hogy pl: ha egy vilany boylert eddig 2 evente kellett vizkoveznunk akkor most majd 5 evente kell. Ezek a keszulekek nem akadalyozzak meg a vizko lerakodasat, de lenyegesen lassitjak azt. S emellett a lerakodott vizko sem oly kemeny, agressziv anyag. Legnagyobb elonye ennek talan azoknal van, akik atfolyos vizmelegitoket hasznalnak. Ezek hocserelojenek savazasat el lehet huzni akar 3 szoros ideig is. Ami ugye nem keves koltseg megtakaritassal jar. Bocs h csak igy beleirogatok a forumba, de egyket regebbi hozzaszolast elolvasva talan lesz akinek ez is segit! Jahh!! megvalami.: egy regebbi hozzaszolo emlitette h a boylerben a vizko megette az anod rudat.... hmm... nem a vizko ette meg, es annak az a adolga hogy elfogyjon. hasznalattol fuggoen 1-5 evente ujat kell beepitemni. (a viztarolo palastjanak oxidalodasat akadalyozza meg, semmi koze a vizkohoz) Szep napot!
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy a vezeték átmérője mennyire fontos,mi történik ha nagyobb átmérőjű vezetéket tekerek a csőre 0,75nmm-re gondoltam,ilyen van itthon. Köszi!
Szerintem nem kritikus az átmérő. Én is olyannal csináltam, ami éppen itthon volt.
Szia!
Köszönöm a válaszodat akkor 0.75nmm-ből csinálom.
A következő gondom van.
Megépítettem az Általad leírt vízkőmentesítőt, de sajnos össz-vissz csak egyszer fut le a folyamat és marad magas frekvencián. Mi lehet a gondja? Bár az lehet a fő gond, hogy full-kezdő vagyok...
Hi!
Megépítettem a topikban található mentesítőt. Az a baj hogy mind a 2 led világít, és nem hallom a freki változást ha hangszórót teszek a kimenetére. Raktam fel képet és kapcsolást is. kösz!
Milyen frekvencián kellene mennie? Egyáltalán hallhatónak kell-e lenni a különbségnek? Lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen, de nem láttam leírást róla a rajzból meg nem tudom megállapítani a frekvenciákat.
Másodpercenként 1Hz-től 20KHz-ig kell változni a frekinek. Az értékek tájékoztató adatok, amelyek az alkatrész értékszórások miatt változhatnak. Abban az áramkörben, amelyet "fissadam" tett fel, frekisávot az R2-es ellenállással és a C4-es kondival lehet variálni. A folyamatos változást azonban a T2 vezérlése határozza meg.
Ha ez így van ahogy leírtad ne csodálkozz azon, hogy nem hallod a különbséget. Hiszen egy másodperc alatt ekkora frekvenciaváltozás nem hallható. A 16-20KHz tartományt meg az emberek többsége nem is hallja. Vizsgáld szkóppal nincs más megoldás.
Üdvözlöm a fórumozótársakat!
Elkészítettem az oldorca által publikált változatot.Valóban működik, ami abban nyilvánul meg, hogy a csaptelepre rászáradó vízkőfoltokat (melyeket eddig csak vegyszeresen lehetett eltávolítani) könnyűszerrel le lehet törölni. Elektromos fáradozásaim során a következőket tapasztaltam: nálam az első tranyó (az ominózus"fordított") BC238C, a másik (a PNP) BC327-25. A SCOPE programmal nézegettem a kimenőjelet, a triggert a modulátor kimeneti LED-ről vettem. Az R2 ellenállás kritikusnak bizonyult, végül kb. 5,4k-ra adódott, kisebb érték esetén megszűnt a moduláció, nagyobb érték esetén pedig fokozatosan szélesedő magas frekvenciás rezgés jelent meg a minimumfrekvencia helyén. 4,7k és 1k trimmer sorbakötésével állítottam be a kívánatos jelalakot. A max freki kb 11kHz lett. A tekercsek 0,5-ös sodrott vezetékből vannak 11,5 cm-re.
Szia!
Megépítettem az általad csatolt, és tesztelt vízkőmentesítő kapcsolást. Az a probléma vele, hogy a kimenet állandóan H szintem van, ezt szkóppal mértem. A két led az úgy működik, ahogy kell, a zöld folyamatosan világít, a sárga pedig villog. Úgy tűnik, mintha az IC1B nem rezegne be, ugyanis már ott sincs jel, csak folyamatos H szint. Mi lehet vajon a probléma? Azt a nyákrajzot használtam, amelyet csatoltál az egyik hozzászólásodban.
Ennél a kapcsolásnál ha rákötöm a kimenetre a hangszórót, akkor nem hallani sweepelést, csak olyan periódusokban egy sistergést, mint amilyen periódusokat a IC1A előállít.
Biztos, hogy azt a tranzisztort nem kell megfordítani? Mert így nem igazán akar működni. Legalábbis skópon csak egy kis feszültségingadozást láttam, nem pedig sweepelést.
Igen, a T1 emitterét fel kell cserélni a kollektorával, mert igy nem működhet. Ugyanis a kollektora a négy sorbakötött dióda nyitófeszültségének potenciálján van, ami ~2.5-2.6V, az emitter pedig a tápfeszültségen. A bázisátmenet már lehet, hogy halott, mivel záróirányban a letörési feszültségnél több került rá. Bár a 470k nagy áramot nem tesz lehetővé. Mindenesetre kiépités után érdemes ellenőrizni.
Ha kicsit utána nézel, láthatod, hogy direkt van így a tranzisztor, a fordított bekötés itt feltétele a helyes működésnek...
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Nem kevés idő alatt az összes hozzászólást végigolvastam. Sok ember értetlenül áll a "nyitott tekercsen nem is folyik áram => nincs is mágneses tér" kérdéskör felett. Nézzenek meg egy képet: (sehol nincs galvanikusan összekötve a két "vége") Bővebben: Link Akit bővebben érdekel a téma, utánaolvashat dipól antenna témakörben. (és itt az antenna a kulcsszó, nem pedig a tekercs) Kellemes napot mindenkinek!
Teljesen igazad van, jó apélda.
Csak: A forgalmazó szerint mindegy milyen csőre van feltercselve az "antenna". Ferromágneses, de bármilyen fém esetén erősen szkeptikus vagyok.
Hát... ez az, én is furcsállottam a dolgot, de végigolvastam az egész topicot, és több hozzászólásban is olvastam, hogy a tranzisztornak így kell lennie, de mégse működik.
Addig jut el a dolog, hogy a T2 bázisán, és az IC 8-as és 12-es lábán van egy háromszög jel, de mégse akar működni. Kipróbáltam azt is, hogy az IC 8-az és 12-es lábát egy 5,6kohmos ellenállással tápra kötöttem, a C4-et pedig 10mikrora cseréltem, az se vezetett eredményre, pedig ott számításaim szerint az oszcillátornak be kellett volna rezegnie a hallható tartományon. Az esetleg lehet gond, hogy a C4 az egy ősrégi videomagnóból lett kibontva?
Én még nem építettem meg, gyakorlati tanácsom annyi lenne, hogy próbálj másik tranzisztort. Ez a fordított bekötésű működés elég érzékeny, nem működik mindennel...
Anno egy teljesen más kapcsolásban sikerült véletlenül fordítva bekötnöm egy NPN tranyót a "megszokotthoz" képest , de működött. Ugyanolyan alkatrészekkel utánépítve szóltak, hogy nem megy, nem lehet, hogy fordítva kellene az a tranzisztor? Akkor vettem észre. Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |