Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   20 / 189
(#) Kriss válasza mex hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Működik a kapcsrajz, még csak annyit szeretnék kérdezni hogy a késleltetést hogyan lehetne potival állítani?
Köszi!
(#) mex válasza Kriss hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Ne potival kisérletezz,ha a frekvenciát(késleltetést) akarod változtatni,akkor az időzitőkondi értékét kell módositani. Nagyobb frekihez kisebb érték tartozik.
(#) Kriss válasza mex hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
1-2 dolgot kiszedtem a rajzodból és mégis látszólag ugyanúgy működik, legalábbis én nem vettem észre különbséget. A bekarikázott cuccokat szedtem ki, esetleg megtudnád mondani hogy ezek miért kellenek bele?
Köszi.

kép2.JPG
    
(#) mex válasza Kriss hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
A tranyóval soros47 ohm a 10µF kisütésekor korlátozza a kialakult áramerősséget,elhagyása esetén nagyobb kapacitásoknál tönkre is teheti azt. Az 1N4148 szintén a 10µF miatt van. A kapcsoló,illetve a tranyó nyitása után a 10µF negativ pólusa is kezd a 10 kohmon keresztül pozitivabb lenni, igy a pozitiv pólusán is emelkedik a feszültség,dióda nélkül kialakulna egy kétszeres tápfeszültségnyi tüske,igy viszont csak tápfesz+~0.6V jelenik meg a pozitiv kivezetésen. A szimulátorban köss ide szkópot és meglátod miről irok.
A discharge bemenetet sem ildomos akármekkora kisütőárammal igénybevenni,ezért van a soros 1k ellenállás,ami egyébként gyári ajánlás.
Az ic kimenetére csatlakozó dióda+220 ohm páros pedig okvetlen szükséges,mivel ezen keresztül töltődik az a 10µF ami a tranzisztort nyitvatartja az időzités lejárta után is még egy ideig,és igy biztositja,hogy közvetlen utána ne tudjon indulni egy újabb időzitési ciklus. Ha az időzités lejár,és a dióda nem lenne benne,akkor a kondi nem csak a tranzisztor bázisán tudna kisülni,hanem a 3-as kimeneten keresztül is testet kapna,igy sokkal gyorsabban elveszitené töltését,igy viszont hatástalanná tenné a tranzisztort.
Remélem érthetően fogalmaztam,ha nem kérdezz,ahogy időm engedi válaszolok.
(#) Kriss válasza mex hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Köszi a válaszokat! Még 1 valamit nem értek az pedig a 220 ohmos ellenállás a kondi és a dióda között.
(#) mex válasza Kriss hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Áramkorlátozó szerepe van,enélkül az 1N4148-on akkora áram is átfolyna ami biztosan kárositaná,ezenkivül már irtam,az ic kimenete sem terhelhető a végtelenségig,márpedig a töltetlen kondenzátor indulóárama nagyon nagy.
(#) Kriss válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Szimulációban ha a tranzisztor bázisára potit teszek valamint ha a 10 µF kondival párhuzamosan kötök egy potit azzal változtatható a késleltetés ideje. Sajnos a valóságban egyedül a kondi cseréjével tudtam eddig a késleltetésen változtatni. Ha potival szeretném a késleltetés idejét változtatni akkor a két ic-s változatot kell megépítenem?
(#) mex válasza Kriss hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Remélem még mindig arról van szó,hogy csak egy meghatározott idő eltelte után legyen inditható a monostabil.Tulajdonképp milyen tág határok közt akarod változtatni a késleltetést? Ha a bázisellenállást potival helyettesited akkor változnia kell a szünetidőnek,mert a bázisáram nagyságának függvénye a kondi kisülési ideje.
(#) Kriss válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Igen még mindig. Úgy lenne jó a késleltetés hogy 1s alatt max. 10 min. 1 felvillanás legyen. Gyakorlatban amikor a bázisáramot csökkentettem potival, akkor teljesen megszűnt a késleltetés, úgyszintén mikor a kondival párhuzamosan kötöttem.
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Egy próbát ez a potméteres kiegészítés is megér...
(#) proli007 válasza Kriss hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Hello!

Elnézést, hogy belepofázok, és tudom, hogy ez 555*ös topik, de nem igazán értem, miért nem használtok egy CD4538-at. Már régen túl lennétek rajta.
Az első fokozatnál "nem újraindítható" módban a késleltetés időt 0,1..1sec , míg a másodok fokozat az első felfutó élére gyártaná az szükséges impulzust.

üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza proli007 hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Vagy egy 556-ost...
(#) Action2K válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Ezt írtam én is itt. Már rég kész lenne.
(#) mex válasza Action2K hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Egyszerűen csak "evés közben jön meg az étvágy",erről van szó, Az eredetileg feltett kérdés (1db555-el)meg lett válaszolva többször is,kielégitően.Természetesen a változó igényekhez nehéz igazodni egy poti csavargatásával. Legjobb lenne,ha végleges, kiforrott kéréssel állna elő a kérdező... De lehet PIC-es megoldást is javasolni a problémára.
(#) _JANI_ válasza mex hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
:violent: Ágyúval verébre csak nem lövünk! :gun: :hide:
(#) mex válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Néha volna kedvem.
(#) _JANI_ válasza Action2K hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
De nem nekünk kell az áramkör.
Mi mutattunk egy pár lehetőséget!
S A választás lehetőségét meg kell hagyni...

(#356240) mex: Lehiszem!
(#) Kriss hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Ez a verzió felel meg a legjobban. Bár a szimulációban ha a kimenet és a dióda közé ellenállás kerül akkor a képen látható dolog történik! A másik képen pedig az ellenállás nélküli helyes működés látható. Valóságban nem vettem észre semmi változást. Azért ha valakinek van magyarázata esetleg megoldása azt szivesen hallanám. Aki pedig hibát találna a rajzban az is feltétlen szóljon! Mindenkinek köszönöm a segítséget!!!
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Szimulálva a KÉTLEDES VILLOGÓ is életképtelen.
De a gyakorlatban mégis működik!

S az, hogy a szimulációban GYÖNYÖRŰ jelalakokat
produkál az áramkör, attól még a gyakorlati kapcsolás
realizálásakor lehetnek meglepetések...

Össze kell dobni egy próbapanelon
és mehet az éles próba...
(Bár sokszor próbáltad a kapcsolást, csak már nem
tudom, hogy a gyakorlati próba megtörtént-e már... )
(#) Kriss válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Hát igen. Nem vagyok oda ezért a multisim nevű programért, sok furcsaságot csinál, de azokat a méréseket amiket szimulációban el tudok végezni azokat gyakorlatban sajnos nem, műszerek híján. Viszont jó lenne találni egy megbízható programot.
(#) proli007 válasza Kriss hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Hello!

Azért nem kell mindig a szimulátorra hagyatkozni.
Egyébként a vezérlés, amit alkalmaztál, elég perverz. Ahhoz, hogy a tranyó kinyisson, 650mV kell. Ezzel még sorban van egy dióda, ami 500..7000mV-ot jelent. A generátor, meg 1V-ot termel. Még ha ez effektív érték is, akkor sem nagyobb a jel csúcsa, mint 1,42V. Így a tranyó, ha akar kinyit, ha nem akkor meg nem. (plusz, még soros bázis ellenálláson is kellene essen feszültségg, hogy legyen bázisáram.

üdv! proli007

(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
A trigger-bemenetnél is el kellene dönteni hogy közvetlen vezérled vagy élindítással. Mert ez valahol a kettő között van... Ha közvetlen vezérled a 2. (trigger) bemenetet, akkor az 1µF-os kondenzátort és a vele párhuzamosan kötött 8.2K-s ellenállást is el kell távolítani a kapcsolásból. Ezzel azt éred el, hogy ha a bemenőjel hosszabb mint az időzítő által beállított érték, akkor a kimenet addig lesz aktív, amíg a tirggerküszöb el nem éri a váltási szintet. De mivel a bemenetet söntöltük ezért az időzítő beragad ebbe az állapotba. Szóval ez nem jó megoldás!!! S igy a klasszikus ÉLVEZÉRLÉST kellene megvalósítani...


Hang-frekivel fogod vezérelni? Esetleg egy mély szűrő utánkötve?
(#) Kriss válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Azért a valóságban sokkal nagyobb lesz a hangfrekis jel mint 1 V. Szimulációban meg működik ennyivel is, ha meg állítgatom a feszt meg a frekit sokx lefagy a szimuláció.
(#) Kriss válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Ha elhagynám a kondit és az ellánállást akkor nincs késleltetés csak egy sima monostabil. De igazából ez mex megoldása és működik is, már kipróbáltam! Pontosan követi ütemre a zenét, ha a késleltetést minimumra állítom akkor 1 basszusra többet is villan, ha maxra állítom akkor pedig csak minden 2. basszusra villan fel. Egyébként hangváltóra kötöttem egyenlőre és a magas jelére műxik. Majd valami állítható bandpass-t kellene hozzá gyártani.
(#) Kriss válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Egyébként a tranzisztor bázisfeszültségének maximuma akkor is 750 mV ha a generátort 30 V-ra állítom, de akkor is ha csak 0,5re!
(#) proli007 válasza Kriss hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Hello!
A tranyó bázis-emitter könyökfeszültsége természetesen nem változik. Végső soron az egy nyitó irányú dióda.
(A tényleges megoldásnál, illene a bázis-emitter közé ellenállás tenni, a kollektor viszárama miatt.)
üdv! proli007
(#) ld2000 válasza Kriss hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
hay
probáld ki a proteust 7.2.sp6 verziot!
ajánlom figyelmefbe!
ha érdekel jelez privibe!
üdv
ld2000
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Most akkor a tyúk volt előbb vagy a tojás!?
Na, mindegy... ... ... Én... :bummafejbe:
(#) Szebence hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Sziasztok!


Olyan kérdésem lenne, hogy az oldalon lévő 555-ös astabil kapcsolásnál a C2 az milyen értékő kondi legyen? (mert nincs feltüntetve)
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
A C2 hidegitési célt szolgál,értéke nem kritikus 22-100nF kerámia,vagy multilayer, induktivitásszegény kivitel legyen.
Következő: »»   20 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem