Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   115 / 843
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
A kimenetet azért nem tudod lekapcsolni, mert vagy a nyákon van zárlat, vagy pedig a kapcsoló 'beégett'. Ez utóbbit tartom valószínűnek.

Az áram-mérés pedig azért nem működik, mert valahol szakadás vagy zárlat lehet.
Mérd meg, hogy terhelés esetén mérhető-e feszültség az R1-en, aztán a P6 középső lábán, a K2 2-es lábán, végül közvetlen az ICL7107 31-es lábán! A panelmérő a mérés során legyen áram-mérő állásban!
(Ezeken a pontokon a feszültséget a GND-hez, azaz a kimeneti pozitív ponthoz képest mérd!)
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Azthiszem sikerült beállítani és szerintem megfelelően is működik.
Feszültség mérhető tehát elvileg akkor szakadás nincsen.
A kimenet lekapcsolásután mostmár 0.44 Vot mérek ami szerintem simán elfogadható érték. Most tesztelem különböző terhelésekkel hogy a beállítások jól sikerültek-e...
nemsokára jelentkezem még!
(#) Erick hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Hellóztok!
Tegnap raktam fel képet az általam utánépített Attila féle kapcsolóüzemű tápról. Most az lenne vele a gond,hogyha ráadom a segédtápfeszt(15V 500mA),akkor ahogy kell a Sárga és Piros/Zöld led világít,ha kapcsolgatom a kimeneti kapcsolót a led zöldre vált majd megint pirosra,ez eddig jo,de a kijelzők viszont nem 0,00-át írnak ki,hanem 10 körüli értéket,árammérésben pedig 500mA körüli értéket,ez csak akkor változik meg ha feltekerem egy kicsit az áram állító potik vmelyikét,ha eléggé feltekerem,akkor a fesz kijelzésnél a 10 helyett már 2 körüli értéket ir ki!
Ez lenne a problémám,ha valaki tud akkor segítsen már!
Köszönöm szépen előre is!
Az áramkorlát,és a kimeneti feszültség szabályozása is tökéletesen működik egyébként!
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Nos szerintem késznek nyilvánítom a tápot. Úgy tűnik hogy működik rajta minden jóság,ahogy kell!
Viszont lenne 2 kérdésem még : Az egyik az hogy a panelmérő tápjánál a secunder tekercsből ha tekerek le egy kicsit az nem baj? Mert így 15 V egyenfeszültség jut a stabic bemenetére és nagyon melegszik.

Más : Ha 2 db ilyen tápom van egymás mellett,táplálhatom-e a megfelelő részeket közös transzformátorról? (pl a betáp is 5 A-es torroid,mégegy ilyen tápot elbírna tartalékal) Csak kérdés hogy nem zavarodnak össze?

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat és Attila86nak +ban hogy kitalálta és remekül publikálta ezt a nagyszerű kapcsolást!
(#) Erick hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Hellóztok!
Ismét kipróbáltam a tápot,de a kapcsolást,és a tápot nézegetve rájöttem hogy mivel én TL431-et használok REF198GP helyett,nekem ki kell cserélni egy ellenállást a függőleges panelon!
Örültem neki hogy talán ez lehet a baj,de csak kicsit módosult a probléma sajna!
Most az a helyzet,hogy ha ráadom a segédtápot az áramkörre,akkor a kijelzők 5,026 körüli értéket irnak ki
árammérésben pedig 0,280-at!
Ha az áramállító potit feltekerm kicsit,egy bizonyos eltekerés után a kijelzett feszültség már 1,053 körülire esik le az áram pedig 0,260-at ír ki!
Ez vajon mitől lehet?
Na de ráadtam a főtápot,hogy hátha jo!
A sárga led elalszik ahogy kell,ha felkapcsolom a kimenetet,a led zölden világít,ez eddig jo!
Ha a kimeneten lévő feszültséget mérem,az tökéletesen szabályozható,de ha feltekerm teljesen a feszültséget állító potikat,a sárga led kigyullad,bekapcsol az áramkorlát,ha megint letekrem kicsit a sárga led elalszik!
Nem tudom mi lehet a baj,kérem valaki segítsen!
(#) Doncso válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
A puffer robbanás lehet azért mert alacsonyabb feszültség tűrésűt tettél be, vagy esetleg fordítva dugtad be a helyére, az utóbbit jobban el tudom képzelni.
A kijelző sokminden lehet.
(#) Kicsa válasza Doncso hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Szia!
Valóban fordítva volt bent a puffer és ezért szállt el. Hogy a kijelző miért volt ilyen...így utólag lehet hogy a nem megfelelő tápfeszültség miatt. Mert mióta külön tápegységről adok neki feszültséget,úgy tűnik hogy jól működik. (kopp kopp kopp )
Üdv Kicsa
(#) nagy hoho válasza SALáta hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Helló ! Holnap megkeresem a 85 -s évkönyvet és meg nézem amit ajánlottál. LM324 van egy pár darab majd válogatok.
(#) Doncso válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Lehet hogy akkor valami zavarja, de egyébként te melyik tápot építetted meg?
(#) Erick válasza Erick hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Most mértem meg a táp kimenetét,és folyamatosan 6V van rajta,amikor még csak a segédtápfesz van a panelon!
(#) Kicsa válasza Doncso hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Szia!
Én az egyszerűbbet de elvileg megoldódott minden problémám. Egy 3. tápot is bevontam a 'buliba',így most úgy tűnik hogy rendesen teszi a dolgát a szerkezet.
Üdv Kicsa
(#) Doncso válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ha jól emlékszem egyébként is tripla táp kell ahhoz nem? 1 főtáp, egy az elektronikának, egy meg a kijelzőknek.
Üdv.
(#) Kicsa válasza Doncso hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Igen 3 kell neki. Csak én neten keresztül vettem egy trafót aminek elvileg 2db 12Vos secunder tekercse van. Így elég lett volna 2 trafó a 3 tekerccsel. Megjött a csomag,örültem is hogy dejó ennyi kivezetés...akkor mérjük ki és nem nagyon igazodtam el rajta.
Aztán kiderült hogy ez nem 2 secunderes,csupán középleágazásos. Megpróbáltam bekötni de nem lett jó,így marad a 3. trafó beszerzése. Illetve lenne egy kérdésem : Ezt a tápot (0-30V 0-2A) mennyire zavarja egy kapcsolóüzemű pc táp közelsége? Arra gondoltam hogy összeépítem eggyel és akkor kéznél van a nagy terhelhetőségű 12V és 5V illetve egy ilyen szabályozható gyöngyszem. Mi a véleményetek róla?
Üdv Kicsa
(#) Doncso hozzászólása Jan 25, 2009 /
 
Hát ezt majd a gazdája megmondja neked, az én tápomat pl, abszolut nem zavarta, szerintem ezt sem fogja, de a gyakorlat azt mutatja, ha van egy dupla labortápod, akkor nincs szükség ilyesmire.
A kapcsitáp egyébként ha jól sejtem AT-s táp ugye? Annak sok kimenete van, dupla 12V. azaz + és - , a negativ ágat be is lehet erősíteni kb 2-3A re, és van még egy 3,3V-os is.
Üdv.
(#) Kicsa válasza Doncso hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Hát én inkább ATXben gondolkozom,a könyebben kapcsolhatóság miatt.
Igazából nekem eddig nem volt szükségem sem a 3.3 V-ra,sem a -5re és -12re.

köbzoli!
Értem,akkor keresek egy olyat aminek a bemeneti csatiján van szűrő aztán akkor már csak valami dobozt kell kreálni.

Köszönöm szépen Mindenkinek!
Üdv Kicsa
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Idézet:
„Az egyik az hogy a panelmérő tápjánál a secunder tekercsből ha tekerek le egy kicsit az nem baj? Mert így 15 V egyenfeszültség jut a stabic bemenetére és nagyon melegszik.”


Persze, nyugodtan letekerhetsz belőle! Így kevésbé lesz forró a stabkocka, mert kisebb lesz a maradékfeszültsége.

Idézet:
„Más : Ha 2 db ilyen tápom van egymás mellett,táplálhatom-e a megfelelő részeket közös transzformátorról? (pl a betáp is 5 A-es torroid,mégegy ilyen tápot elbírna tartalékal) Csak kérdés hogy nem zavarodnak össze?”


Nem!
Vagyis igen, de akkor a két táp kimeneteit sehogyan sem kötheted össze soha!
(#) Attila86 válasza Erick hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ha a csak a segédtápot kötötted be és a főtápot pedig nem, akkor a panelmérő sem fog tökéletesen működni!
A cikkben az élesztésnél sem írtam szerintem hogy a panelmérővel foglalkozni kellene a főtáp rákapcsolása előtt.
(#) Attila86 válasza Erick hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Javaslom mindenkinek, hogy ha valami hibát talál egy áramkörben, akkor a hiba okának kiderítése előtt gondolja át, hogy az valóban hiba-e! Mert nem biztos...
Jeles esetben is amit írsz, az üzemszerű működésre utal. Az Umax és Imax potikat kell beállítanod a cikkben leírtak szerint, és jó lesz a táp. Illetve most is jó, csak még nincs élesztve rendesen (beállítva).
(#) Attila86 válasza Erick hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ha nincs főtáp, akkor szegény táp nem tudja létrehozni a beállított kimeneti feszültséget, mert nincs miből! Az autóban sem elég az akkumulátor megléte, attól max a műszerfal fog világítani. Ahhoz hogy elinduljon, benzin is kell. :yes:
(#) Attila86 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Idézet:
„Ezt a tápot (0-30V 0-2A) mennyire zavarja egy kapcsolóüzemű pc táp közelsége?”


Jó válasz lesz: Csak annyira, amennyire más tápokat.

Idézet:
„Arra gondoltam hogy összeépítem eggyel és akkor kéznél van a nagy terhelhetőségű 12V és 5V illetve egy ilyen szabályozható gyöngyszem. Mi a véleményetek róla?”


Semmi akadálya. Ha a PC-tápot meghagyod a maga dobozában, akkor az viszonylag leárnyékolja. De leárnyékolhatod külön a labortápot is.
(#) Kicsa válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Szia!
Értem,akkor szerintem azt fogom csinálni hogy a pc tápot hagyom a saját dobozában,lecsupaszítom a fölös kivezetéseket és egyszerűen kikábelezem a doboz elejére. A Labortápot pedig árnyékolás nélkül építem be. Talán egyszerűbb így. Már csak valami dobozt kell kitalálnom hozzájuk...És akkor ezzel el is vetettem a közös transzormátorról való táplálást. Köszönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) Erick válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Cső!
Ha te mondod akkor biztosan jó,de azt Írtad az élesztésről szóló cikkrészben,hogy ha ráadom a segédtápot,akkor a két lednek világtania kell,és a kijelzőknek nullát kell kirnia!
Ez van a cikkben,nekem pedig 6V körüli értéket ir ki,ha pedig ráadom a főtápot,akkor a kijelző már nullát ir ki,mutatja a a beálltott feszt nagyjábol,mivel még nincsen beálltva rendesen,de ha feltekerem a feszt a max 40V-ra,akkor a sárga led kigyullad,és ugy is marad,amig ujra le nem tekerem a fesz álltó potit!És egyébként pedig a táp kimenetén 6V-ot mértem akkor amikor nem volt rajta más csak a segédtáp,ez nem tudom hogy lehet de biztosan igy volt,és ha feltekertem az ÁRAM álltó potit akkor egy bizonyos eltekerés után a feszültség leesett 1V körüli értékre!Ez nemtudom mitől lehet!

Üdv Erik!
(#) Attila86 válasza Erick hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Üdv.!

Az az igazság, hogy a cikket régen írtam már. Nem mondom azt hogy hülyeség amit beleírtam, mert amikor írtam akkor sokkal jobban bele voltam ásva annak a tápnak a rejtelmeibe. De ettől függetlenül azt mondom, hogy a labortáp a főtáp rákapcsolása nélkül nem tekinthető teljesen üzemképes készüléknek. A kimeneti 6V valahogyan a segédtápból jutott vissza és ezt mérte a panelmérő és a digimulti is.

Az az álláspontom, hogyha a labortáp a főtáppal együtt normálisan működik, akkor nem kell foglalkozni ezzel a dologgal.
(#) Erick válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Hát jó,majd szerdán fogom jobbn kipróbálni bent a suliban,majd este irok,hogy mi volt vele,deén is remélem hogy működni fog elsőre,mint a másik!
Köszi szépen az eddigi segitséget!
Üdv megint Erik!!
(#) mazso1988 hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Üdv
Attila86 szeretnélek megkérni hogy az első verziójú labortápegységedröl légyszives tegyél fel képeket a táp belső elrendezéséről
te is M20 dobozba építetted meg?
Üdv
(#) Attila86 válasza mazso1988 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Üdv.!

Azt a tápot nem építettem bele semmilyen dobozba.
(#) mazso1988 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Szia
ja azt hittem beleépítetted M20-as dobozba igazábol azért kérdeztem mert alig van helyem a hűtőbordénak és filózok hogy milyen elrendezésben legyen szerinted ha rakok a hűtőborda főlé ventit akkor elég lehet egy akkora borda mind amit te használtál ami láthatő volt a képen?
(#) Attila86 válasza mazso1988 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Nos ezt nem tudom megmondani. Ki kellene próbálni max terhelésen ventivel és figyelni a borda hőmérsékletét. Ha túl forró lesz akkor nem elég. Elvileg kb 70W-ot kellene tudnia eldisszipálnia. Nincs ilyen irányú tapasztalatom a hőtőbordákat illetően.
(#) mazso1988 hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
megpróbálom akkor L alakban összeraktam két bordát és még ráteszem a ventit ha kész megpróbálom szerintem elégnek kell lennie
(#) Kicsa hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Attila86!
Mi lenne ha a segédtápnak vagy a kijelzőnek pc tápról adnék egyenfeszültséget?
Kivenném a 2 db diódát és utána bekötném a 12 V-ot? Mert ha egy dobozba rakom őket akkor ott van a 12V előállítva és akkor nem kellene szenvednem 3 db trafóval...Szerinted kivitelezhető lenne így? A dobozoláson én is töröm egyébként a fejem...
Következő: »»   115 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem