Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
 
Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   30 / 59
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Heló! Terveztem nyákot hozzá, megnéznétek nekem hogy jó e? Benne van az adó, meg a vevő is! ha van valami ami nem jó akkor mondjátok és én korrigálom! köszi heló

gyertya.lay
    
(#) Krisz03 válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Jó lesz, csak az adónál felcserélted a tápfeszt. Emitterre megy a test, a tekercs középleágazására pedig a tápfesz.
Ja és BD135 kell nem BC135.
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Heló! módosítottam a tervet, itt van a mellékletben!
Szerintetek már jó? a vezetők hossza megfelelő? nézzétek át nekem létszives! heló

gyertya.LAY
    
(#) Kovidivi válasza bigbazsi hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!
Nyugodtan vágd le a tranzisztor lábait 3mm-esre, meg az összes alkatrész lábát rövidítsd le. Nagyon szépen, kicsire össze lehet forrasztani! Ekkor garantált a zavarmentes működés. A tranzisztor bekötését leellenőrizheted, ha akár itt HE-n belemész a Katalógusba, vagy google-ba beírod az alkatrész nevét, és a datasheet szavakat. (jelen esetben BD139 DATASHEET). Ott le van rajzolva, hogy melyik láb micsoda. Egyébként ne kapkodj, elég egyszer is beírni a kérdésed, látod, itt nagyon segítőkészek az emberek, ha van idejük, úgyis válaszolnak! Sok sikert!
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
skori kössz a segítséget működik
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
cool működik

DSC00810.JPG
    
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
mekkora feszültséget lehet ráadni?(max)
(#) Moderátor hozzászólása bigbazsi hozzászólására (») Jan 22, 2009
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora a maximális feszültség amit az áramkörre kapcsolhatok anélkül, hogy tönkremenne?


Bazsi!
Illene már tudnod, hogy hogyan kell kérdezni. A mondatot pedig nagy betűvel kezdjük. Figyelj már oda egy kicsit légyszíves!
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Sziasztok azt szeretném megkérdezmi mekkora a maximális feszültség amit az áramkörre kapcsolhatok anélkül hogy tönkremenne?előre is köszi a választ
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Nekem is segítsen valaki létszives, Feljebb van a kérdésem!
(#) bigbazsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
ok köszi
(#) csezoli21 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Heló átkonvertáltam jpg-be!
Megnézed nekem?

2.JPG

1.JPG
   
(#) csezoli21 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
És ott van? mert hogy azt írtad tökéletes, akkor jó? vagy tegyem a 100n et úgy hogy a közepénél legyen?
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Esetleg így jobb? nem hosszúak a vezetők?

1.JPG
    
(#) csezoli21 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget ha kész lesz teszek fel képeket! még egyszer köszönöm heló
(#) M63-002 hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Üdvözlök újra mindenkit.

Ma megvettem az alkatrészeket és a próbapanelomon gyorsan összedobtam a cuccot.

NAGGYON KIRÁLY!!
Minden elismerésem Skorinak, aki a rajzot megalkotta. És persze köszönöm a sok okosságot, amit az itteni bő 70 oldal átnyálazása után elsajátítottam.

Két kép:
Kép1
Kép2

(képlinkek javítva)

A tekercs életem első tekercse, és nem is egyformák, de az a lényeg, hogy működik. A tranzisztorom egyáltalán nem melegszik, a kapcsolás 1,5 V-ról is üzemeltethető, ilyenkor persze kisebb a LED fényereje. Látható, hogy a LED-del párhuzamosan nem raktam kondenzátort, de majd arra is sor kerül. Egyelőre rendellenes viselkedést nem tapasztaltam.

Üdv.:
002
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni ,hogy mitől melegszik fel 9-volton a tranzisztor ?A feszültséget adapteröl adom neki.Ha tudtok valamit akkor lécci írjatok.Előre is köszönöm a tanácsokat!
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Ok köszi szépen
(#) Skori válasza bigbazsi hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Na akkor mégegyszer utoljára leírom, kicsit másképp foghalmazva.
A tranzisztor bázisára (hibátlan alkatrészek esetén) közel tápfeszültségnyi jel jut vissza. Tehát a bázis negatív feszültséget is kap, azonban úgylátszik kevesen tudják, hogy a B-E dióda tulajdonképpen egy zener, ami tipustól függően 6...9V közötti feszültségnél kezd vezetni.
5V táp esetén ez nem jelent gondot, de nagyobb tápfesz esetén a B-E dióda nem csak nyitóirányban fog vezetni, hanem záróirányban is, és jeletős áram fog folyni rajta. Ez jelentős veszteséget (hatásfokromlást) okoz.
Akinek van szabályozható tápja próbálja ki, hogy fokozatosan emeli a feszt, és figyeli az áramot. A B-E zener feszültség elérésekor az áram meredekebben kezd emelkedni!
Tehát mégegyszer: 5V-nál nagyobb tápfesz esetén a tranzisztor Bázis-Emitter kivezetésére párhuzamosan kell kapcsolni egy kondenzátort. Ez kapacitív osztót képez a visszacsatoló kondival. Megfelelő méretezés esetén a bázis feszültsége nem megy -5V alá, és megszünik az erős melegedés, illetve a túl nagy áram. (10V környékén ez a kondi ugyanakkora legyen miont a visszacsatoló kondi)
A B-E zárírányú áramának megindulását másképp is meg lehet akadályozni: a tranzisztor Emitter kivezetésébe be kell iktatni egy gyors diódát. 9V-os táp esetén egy sima 1N4148 is megteszi erre a célra.
Érdemes kipróbálni, hatalmas különbség lehet hatásfokban ha erre odafigyelünk.
További lehetőség, ha nagyobb tápfesz esetén nagyobb menetszámú tekercset használunk, asszimetrikusan megosztva úgy, hogy a bázis felőli végén csak 5V körüli jel jöjjön létre - bár kezdőknek ezt kevésbé ajánlanám, illetve akkor a vevő tekercset is nagyobb menetszámúra lehet emelni (a rezgőköri kondit természetesen a menetszám négyzetének arányában kellene csökkenteni).

Ha valaki akar kísérletezgetni akkor építhet egy egyszerű "nagyfrekvenciás mérőfejet" a digit multiméteréhez pár alkatrészből. Nem a legpontosabb eszköz, de akár 100MHz-en is jól tudtam vele feszültséget mérni, ősszehasonlító mérésre, és a jelszint megsaccolására egész jó.
Ha valaki szeretné összedobni, akkor a jövő héten rászánok egy kis időt a megrajzolására és felteszem.
(#) Skori hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Még egy apróság, úgy tünik a BC639 B-E diódája kicsit nagyobb feszt bír mint a BD139. Bár lehet, hogy csak arra a gyártójúra igaz ami nekem van itthon - kipróübálhatná más is.... Vagy túl optimista vagyok?
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Meg nagyon kis betűkkel írsz Engem érdekelne a kapcsolásod, amivel ki lehet bővíteni a multit több MHz-ig. Kíváncsian várom!
Egyébként én próbáltam Bazsinak segíteni, mert ennyire nem melegedhet, mint amit leírt nekem.
Az én adóm max. 120mA-t vett fel még 12volton is. és nem volt annyira meleg a tranisztor. Többet is építettem a kapcsolásból, és egyiknél sem tapasztaltam ilyen szintű melegedést. Azért nem tudtam neki segíteni, mert nem tudtuk megmérni az áramfelvételt. Olyan, mintha 200mA felett lenne. De így MSN-en nem jutottunk sokra.
Árammérés multiméterrel.
(#) Mickey5 válasza Skori hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Idézet:
„Ha valaki akar kísérletezgetni akkor építhet egy egyszerű "nagyfrekvenciás mérőfejet" a digit multiméteréhez pár alkatrészből ... a jövő héten rászánok egy kis időt a megrajzolására és felteszem.”

Bizony azt megköszönnénk, alig várjuk!
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ha melegszik az nyilván a bemenő áram miatt van (valahonnan kell energia a melegedéshez). Ugy látszik túl nagy feladat beforrasztani egy kondit.........
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Az adómban sem volt kondenzátor, és akkor vett fel max.120mA-t 12V-on.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
És a B-E kondenzátorral mekkora áramot vett fel? Kipróbáltad egyáltalán??
Gondolod, hogy másnak is pontosan ugyanolyan (gyártmányú, sorozatú, és paraméterű) tranzisztora van otthon mint neked? Fel sem merül benned, hogy másnak nem pont ugyanúgy müködik?
Pontosan a rajz szerinti alkatrészekkel raktad össze, vagy más értéküekkel?
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Szia!
Igen, kipróbáltam az általad ajánlott kondenzátorral, de csak minimálisan esett az áram. Az egyik adómban benne van, a másikban nincs. 9V-ról használom őket, így elvileg nem kap túl nagy feszültséget (főleg, hogy a 9V sosem 9V, inkább csak 7-8V...)
Most hogy mondod... Azt hittem, egy helyen vettük Balázzsal a tranzisztort, de most rájöttem, hogy nem... Ezért voltam biztos magamban... Én csak Bazsira gondoltam, mert egy helyen szoktunk vásárolni, és (elvileg) ugyanolyan kapcsolás alapján, ugyanazt építettük meg. De rájöttem, hogy nem. Neki kerámia kondi van az adójában egy helyen, nekem pedig fólia (hasonlat...).
Én pontosan a rajz szerint raktam össze. Szerintem Bazsi is, de néha megesik, hogy elnéz az ember valamit.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Az ezelőtti hozzászólásodban még 12V-ról ment 120mA-el!
Most akkor hirtelen lecsökkent a feszültség??
Szóval mennyi áramot vesz fel 12V-ról?
És mennyit vesz fel 12V-ról a B-E kondival?
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
9V-on használom (->7-8V) , és 12V-tal teszteltem. 12V-on kb. 120mA, 9V-on 80-90mA. Ha 12V a tápfeszültség, és beforrasztom a kondit B-E közé, akkor 100mA-ra esett le kb. Már nem nagyon emlékszem rá. A lényeg, hogy nem volt számottevő számomra. Tegyük hozzá, hogy a tápom sem stabil, mint állat...
(#) Moderátor hozzászólása Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2009
 
Ilyen hanyag információkra és feltevések feltevéseire nem lehet alapozni. Vedd elő azt a multimétert, és mérd meg pontosan, hogy mekkora áramot vesz fel egy beállított feszültségről, ne azt hogy a 9V-os elem, ami lehet hogy 7-8V... Egy műszaki ember nem ír ilyet, hanem megméri.

Azt, hogy számottetvő a változás a segédkondenzátorral, majd mi eldöntjük, Te csak mérd meg az áramfelvételt. Ne ítélkezz, nem is tudod, hogy mennyi az a számottevő...

Szóval kicsit precízebben, és akkor hamarabb sikerélményed lesz! Ha már foglalkozol az áramkörrel, kérhetünk egy fotót? Egy kép többet mond ezer szónál!
(#) Kovidivi válasza (») Jan 26, 2009 /
 
Kedves Deguss!
Ha itt lenne a gyertya a koliban, akkor már régen pontos méréseket végeztem volna, és azt tettem volna fel, nem pedig becslést. És mivel dec. 20-a óta már hozzá sem nyúltam az adóhoz, ezért nem tudom pontosan, hogy mikor, mennyi volt a tápfeszültség tizedvoltra pontosan, stb... Plusz építettem belőle pár darabot. Sajnálom, nem tudok mást tenni, csak tippelni...
És hogy számottevő-e, ezt sokféleképpen el lehet dönteni. Nekem azért nem volt számottevő, mert 9V-os elemnél kondival mondjuk pár órával tovább világított volna. Elolvastam, hogy Skori miért rakta oda a kondit, és megértettem, hogy a tranzisztor zárófeszültsége miatt. Én nem törekedtem 120%-osan tökéletes áramkörre, nekem a 95% is elegendő.
Másik: Azt nem értem, hogy miért írtad, hogy hamarabb lesz sikerélményem? Lehet, hogy összekeversz valakivel?
Üdv!
Következő: »»   30 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem