Fórum témák
» Több friss téma |
Ekkora teljesitményen a 24 volt minim felejtös.A 48 volt is csak nyögve viszi.Ami a terved többi részét illeti,kissé ,,,komplikált,,,-nak tartom,tulságosan nagyok lennének a fellépő energia veszteségek.
Sziasztok!
Már régóta gondolkodom egy szélgenerátor építésén, és tanácsot szeretnék kérni. Most akkor milyen adót róttak ki ránk vagy mi van? valaki avasson be..... A generátor 3 fázisúra szeretném mint ahogy ti írjátok. a vasmagot honnan szerzitek hozzá? Én olyat gondoltam hogy esztergálok egy fém tárcsát ami-be belefúrok a kijelölt helyeken és rögzítem benne a tekercstartókat. Ti is hasonló képpen csináljátok? Hány voltosnak kell lennie? mekkora akkukat használtok? Én olyan 10méter magasra gondoltam és 3 vagy talán 4 lapáttal rendelkezzen. Mindenképpen carbon lapátokat készítek, olyan 2-3méter átmérőjűre. A testet is kompozitból szeretném a könnyebb szerelhetőség és az esztétikum érdekében, érdekében no meg inkább azzal dolgozok mint a fémmmel..... De egyedül ami nagy gondot okoz számomra a generátor méretezése.
6m-tol mar epitesi engedely kell. szarnylapatot pvc szenyvizcsobol tudsz kivagni a legegyszerubben es az elet bevonod par reteg uvegszallal.
egyebkent joreszt soha nem fog eleg aramot termelni semmihez egy 3m-es kerek sem. nalunk halott dolog az ilyen.
Idézet: „egyebkent joreszt soha nem fog eleg aramot termelni semmihez egy 3m-es kerek sem. nalunk halott dolog az ilyen.” Ha "propelleres" kivitelben gondolkodtok, akkor igaz, de nem tudom elkerülte e a figyelmeteket a korábban bikeking által belinkelt megoldás, amihez hasonlóban gondolkodom itt egy jó ideje és méréseket is végzek az ügyben, ami most csúszik egy kicsit egyéb dolgaim miatt. Horizontális szélkerék Hazai szélviszonyokhoz ez való. A "propelleres" kivitelnek állítólag jobb a hatásfoka(ezt is vitatom már egy ideje, ha a linken látható kivitelt nézzük!), de csak nagyobb szél esetén jön ki ez a nyereség. A linken látható megoldás minden szél esetén jól dolgozik. Egy hátránya van, hogy igen robosztus és nehéz megépíteni.
en epitettem mar vawt szelkereket. a topik kepei kozott van egy hasonlo csak az 3 lapatos. egy nyomtato lepeto motort hajtott, 100x20-as kompozit szarnyakkal, amit modelezo szarny tervezovel progival csinaltam. tudod selfstartolni a ciklikus allaszog valtoztatas miatt.
de itt a szel 10km/h szinte allandoan, ritkan fuj erosebben. erre a szelsebessegre 10..20m atmeroju rotor kellene es azt legalabb 20m magasba kellene emelni, hogy 4..600W-ot termeljen. ez viszont nem hobby kategoria es nem is nagyon terul meg soha. es az is ott van ha erosebb a szel akkor hogy veded meg? mert ha erosre epited akkor nehez is lesz, nem fog megindulni kis szelben. egyebkent meg nagy szelben osszetorik. A H rotor tenyleg jobb, mint a propeler szeru, konnyebb elkesziteni, de legalabb 3 lapat kell hogy magatol is elinduljon es nem lehet panyvazni a tornyot.
Az engedélyért mennyit kell fizetni? az általatok épített szélgenerátorok mekkora teljesítményűek voltak?
6m-tol mar epitesi engedely kell.
Valaki írja már le hogy hol található ez a törvény!!! Köszi.
horizontális szélkerék?megfogott.hatástanulmányt még nézegetni kell ,de jó ,ezzel megoldódik a probl éma ami a szél hirtelen irányváltásából fakad.gyakorlatilag tökmindegy h forog a szél vagy sem sőt egy áttétel sprolás..én azt gondolom hogy épitkezni csak nagyban van érteleme .kicsiben játék.iga az sem lebecsülendö.
Üdv! Tudomásom szerint a törvény ilyen névvel még nem szabályozza hogy "szélgenerátor" , pillanatnyilag abból lehet kiindulni hogy a törvények mindenhol arra hivatkoznak hogy a "műtárgynak minősülő" létesítmények 6 méter alatt engedély és bejelentési kötelezettség nélkül létesíthetőek. Csatolok egy leírást, sajnos ez sem tartalmazza konkrétan amit te kérdeztél, de kiindulási alapnak jó!
Nézted a pdf-et? Érted miben más mint amit Te építettél? Én mértem is a különbséget, pedig csak nagyon egyszerű volt akkor a teszt kivitel. Nem lehet egy sima "vawt"-ot hasonlítani a fentihez, mert nem abban van a lényeg.
Neked is ajánlom figyelmedbe a pdf-en látható kivitelt. Annak igenis számít merről fúj a szél, de beáll magától szélirányba. A sima horizontális kerekek rengeteg energiát elpocsékolnak, ezért alakult róluk ki rossz kép. Szinte sehol nem tanulmányozták a takarásokkal elérhető teljesítmény növekedést, pedig jelentős(duplájánál is több jön le, ha megfelelően tereljük a szelet.) Egy a hátrány, hogy szélirányba kell állítani. Hamaroasan lesznek mérési eredményeim is, csak győzzétek kivárni!
Esküszöm ,most nem tudom hol van a törvény, de a tetőgerinc feletti max. 3m is benne van. Ez már elég soknak számít egy elfektetett "horizontális" keréknek, ami 3m átmérőjű és 6m széles . Erről is majd később, most nem nagyon érek rá...
egyébként .folyamtosan egy problémám van .ugye beszélünk itt rotorokról vagy horizontális turbináról azt akár el is fektetjuk,eddig tiszta de ti hogy akarjátok az áramot lehozni róla ??mert hogy forognia kell egy függöleges tengely körül az tuti mivel a szelet követni kell,...ugye az én tervem alapból egy állo rotor fönt is lent is egy csigamenet ugye föntsimán foroghat körbe nem kell hozzáálitani semmit.lent pedig jöhet a generátor ...nem tudom nyilván egy fektetett horizontálissal áttétel nélkül mehetne az erö a gyenerátorra,..de hogy forgatom a szél felé.,,,,, és akkor a kérdés csúszóérintkezö.200A ra házilag??ott komoly légköri problémák lesznek az ívvel...
A csuszóérintkezökkel nincs gond,kissebb,nagyobb gépkocsi öninditó motorokbol kibuheráltakat lehet gond nélkül alkalmazni.Ezek köztudottan jó nagy áramra vannak tervezve.
nem jó már bocsi de azokat nem állandó üzemre méretezték hanem csak az indítás idjére ,augy valóban bírják a terhelést.nem tudom folyamatosan az marad a gondolatok végén hogy muszály a tengely függölegesen,vagy a horizontális propeler.de abból csak az alkalmes szeintem ami vayg szélterelö nélküli vagy magától szélbe áll a torok.igazából már írtam a tervröl.én a pincémben egy 5KW os 220V os generátort szeretnék meghajtani egy DC 24V os motrral
ja még egy dolog kimarad lehet hogy egy olaszevót lehetne meghajtani kint ben pedig egy hidraulikus motort de ennek nem jártam még utána
Abbol indulok ki hogy nekem is pontosan ilyen csuszógyürüs levezetésem van,amit Dacia elektromotorbol buheráltam.(És már több mint 2 éve megy gond nélkül)Igaz viszont hogy 48 voltos a rendszerem,az inverterem pedig 4,5 Kwattos.Ezért is jeleztem hogy 5Kwatton a 24Volt egy kicsit nagyon kevésnek tünik,föleg ha huzamosabb ideig akarod használni a rendszert.Igaz viszont vannak ennél jóval nagyobb áramra tervezettek is,pl. Ikarusz,Ifa,Rába,stb elektromotorok,ezek joval nagyobb áramra vannak tervezve.
Kicsit szerteszétszórt vagy, nem?
Horizontális kerékről csak sokpólusú generátorral lehet nagy teljesítményt kicsikarni(lassú fordulat miatt). Olvass vissza, volt egy pár szó erről! Én úgy tervezem, hogy a generátor ugyanolyan átmérőjű lesz, mint a kerék, hogy a mágnes kerületi sebessége nagy legyen. A feszültség sem törpe lesz, mert nem lehet jól szállítani és rossz a hatásfoka a generátor tekercsét nézve is(nagy áram és a belső ellenállások miatti veszteségek)! Semmilyen másra készült generátor, főleg áttétellel, vagy egyéb átviteli láncokkal nem lehet jó választás nagy teljesítményt célozva, mert nincs az a kerék ami elforgatja(legalább is ami befér egy udvarra! )
Bocsi hogy beleszólok de szerintem egy kicsit túlbonyolítod a technikát.Minél több áttételt ,közlőt,átalakítót iktatsz be annál több lesz a veszteséged!
Egyébként szerintem is az önindító bronzkefe a megoldás,mire gondolsz hogy nem állandó üzemre,itt a fordulat szinte 0 az áram pedig csak keresztmetszet függő,biztosan elbírja.
Üdv Lehar!
A Te generátorod szélirányba állásánál sincs a függőleges tengely csapágyazva?Mert a Huggh féle rajzot néztem és szerintem ott nincs. Csak simán a két cső egymásban?Nem okoz ez előbb utóbb gondot?
ok ok ok... ti itt nyomultok abban is hogy magatok tekertek álló és forgó részt is ..na az nem semmi én inkább csak meglévö dolgokból építenék ..a kefe dologban iazatok van ill sok másban is...így viszont értem az oriás kerék sztorit.áttétllel nem lehet megoldani.de megoldás akkor is lehet...??olvasgatom a fórumot na ná de 3 évet nem lehet 2 nap alatt végihfutni ill csak azt lehet..amikor tanuló voltam emlékszem a mihelyben voltak 24 v os bika motorjaink ..nekem még az nincs .se viszon nálam hely gond nincs 100 m hosszú a telkem és a szélfelöl egy lovarda van /némi lócitrom szaggal/ ráadásul a balaton északi csücskében lakom almádiban az ugynevezett vihar sarokba ..tehát én egy nagyobb méretü darálót álmodok..kb.: 1.5 nm felülettel
Idézet: „de 3 évet nem lehet 2 nap alatt végihfutni” Szánj rá több időt, mert leírni se lehet újra! Egy biztos, azokkal az alkatrészekkel, amikben eddig gondolkodtál, nem tudsz 500W-ot se termelni szerintem. Ez a szélkerék játék első körben olyan egyszerűnek tűnik! ... Idézet: „magatok tekertek álló és forgó részt is” Csak az állórészt tekerjük...
De igen,csapágyazva van.2 db.egyik,a felsö közönséges golyos csapágy,az alsó nyomásálló tengelycsapágy.
igazad van nem lehet leirni söt nem egyszerüa téma de a képek amiket itt találtam az albumban abbba egy tisztességes erömüvet nem láttam kivév a gyárit es ez vicen kívül nem le ill be szólás .hazudnék ha nem okosodni jöttem volna ide..nyilván nem olvastam el mindent de nem ledeket szeretnék begyújtani...
Igazad van, nem találsz erőműveket és ebből le kell vonni a következtetést, miszerint ha nincs olyan ötleted, ami itt már nem hangzott el, akkor Te se fogsz olyat építeni. De látni fogod, hogy milyen hasznosak a kisebb teljesítményű kerekek is! Egy "erőműhöz" (1kW felett) igen sok feltételnek meg kell lenni, ami ritkán van meg egy amatörnek.
sokban mas. de az ilyen impelleres megoldasok nem jok. egyreszt olcsobb nagyobb turbinat csinalni, mint egy olyan burkot, masreszt a nagyobb turbina hatasfoka is jobb.
a csigat felejtsd el rossz a hatasfoka. levezetni siman kebelle lehet kis turbinaknal, nem szoktak csuszogyurut csinalni.
pedig a nagy MW-os generatorokban is van egy boszme nagy attetel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |