Fórum témák
» Több friss téma |
Ahiganylámpához viszont fojtó tekercs kell ami egyben gyújtó és aztán üzemi feszültséget szolgáltat a fojtóhoz illesztett higanylámpa számára
tévedés! NINCS gyújtó a higany lámpa fojtó tekercsében! a gyújtó be van építve a lámpa búrába! a két fő elektróda mellett van két segéd elektróda is,ami a fő elektródához kapcsolva,méghozzá egy olyan ellenáláson keresztül ami meleg hatására növeli az ellenálását!
konkrétan nem gyújtót mondtam,hanem gyújtó feszültséget ad valamivel az égési feszültség felett,ami átüti a gázteret.Aztán,mint írtam lecsökken az üzemi feszültségre.Bár már láttam olyat,hogy kialvós higanylámpa 2szer 125 EKÁ-ban,de azért ha a nátriumlámpa az élettartama felé közeledik akkor ezek a fajták csinálják így.
De láttam olyat is hogy EKA HALL fényvető ami mellesleg 250 nátriumlámpával üzemelt,cserekor higanylámpát raktak bele,még az volt a mákjuk,hogy a gyújtó már kész volt
Például a régi 220vos Fcsőfojtókon mértem 115V körüli feszültséget egyidőben a szabvány 230Vos fojtókon viszont 128Vkörüli értéket is mértem.És a 6 éve javított30 éves 6szor 20as armaturán cserélt csövek még mindig bírják,pedig napi 5 órát égnek
gyújtó feszültséget sem ad! a fojtó tekercs az csak korlátoz a higanylámpa(és a nátrium lámpa esetében is)! szóval itt ezeken a névleges feszültség van állandóan!
Találos kérdés:Ha NA lámpa tönkremegy és az LSI még állja a sarat a következő lámpacserekor azt is cserélni kell-e?Tudtommal ezt a tipust már nem,addig még nyomja a gyújtóimpulzust.Nem ugy mint a 2 polusú gyujtónál(unitor,S-410+ebből csak:GS1,vagy az ősrégi S400 amit már nem használok 10 éve).És még kérdéses az is ami 3 pontos és nem leállós(WS,TRIDONIC) cserélni kell-e.Igazából erre keresném a hozzászolásotokat.Köszi
Szia!Szerintem nem kell cserélni.Az LSI-nek nem árt,ha kiég a lámpa.A leállós típus meg nem gyújt újra.
Nem egészen így van.
Azok az ellenállások a segédelektródáknál (többnyire csak egy van) nem hőfüggő, hanem hőtűrő!! ellenállatok, mivel a búrába meleg van nagyon, a közönséges híradástechnikai ellenállások nem használhatóak ott! Üzem közben a segédelektróda és a főelektróda között valóban nincs már kisülés, de ez nem az ellenállás hőfokfüggése (ami nincs!) miatt van, hanem azért van, mert a két főelektróda között, a stabil ívkisülésben kisebb az ív belsőellenállása, mint az ellenállat-segédelektród-fődurung körben! Márpedig két párhuzamosan kapcsolt ív vagy gázkisülés közül mindig az marad fenn, amelyik kisebb belsőellenállást, azaz könnyebb áramutat biztosít. Ezt az elvet remekül ki lehet használni a különféle gázkisülőlámpák konstrukciójánál.
Semelyik korszerű soros gyújtót nem kell cserélni, mert akár leállós akár nem, nem fog tönkremenni!
Amelyiknél ez probléma volt, az a régi párhuzamos S400, ami eleve egy ipari hulladék, az S410, és az iszonyat régi elsőgenerációs sorosgyújtók, mint például a Tungsram SSG típusok (Ez nem azonos az SSE-vel, csak kinézetre és használatában!). Ezek a szutykok mind glimmkapcsolót tartalmaznak, az S410 és az SSG típusoknál csak ezt kell cserélni. Ismert párhuzamos gyújtó az S400-at helyettesítő, full elektronikus de nem leállós UNITOR, ami szintén egy zsák sz.r, tűzveszélyes, akár müxik akár nem jobb szabadulni tőle mihamarabb.
Ha már gyújtás, érdekes téma a japán fejlesztésű higanyretrofit nátriumlámpák rezonáns belsőgyújtója, ami egy igen sajátságos technológia, és nagyon megkönnyíti a higanylámpák egyszerű helyettesítését nátriumokkal.
Ha majd végre befejezem a fémhalogénes technológiai leírást, majd erről a témáról is írok pár szót, ha lesz rá igény!
Kis apróság: A fojtó nem ad üzemi feszültséget, hanem körülbelül üzemi áramerősséget és a lámpán alakul ki ehhez a mindenkori, anyós hajaszálától is függő feszültségesés. A még ív nélküli lámpa sarkain megjelenik a teljes hálózati feszültség, lévén a fojtó reaktanciájánál a lámpa gáztere több nagyságrenddel nagyobb ellenállásként látszik. A gyújtókör viszonylag kicsi átütési feszültségnél képes indulni, az ekkor megjelenő ív által ionizált gázterület pedig a főkört is hamarosan gyújtani képes.
no mostmár ezt is tudom! köszi a kiigazítást!
Gondoltam,a gyújtokkal kapcsolatban,ami nem leállos igy már ok. köszi mindenkinek.
Helló nincs véletlenül valakinek eladó trafója és gyújtója 400W NA lámpához? levélbe várom a jelentkezéseket
Tudok szerezni mindent ha kell, írjál privit!
Üdv! Pár napja szereltem össze a 400W-os nátriumlámpámat és az előtét eléggé melegszik. Kézzel nem igazán lehet hozzányúlni. Ez mennyire természetes?
A másik kérdésem az lenne, hogy a boltban ahol vettem azt mondták nem kell hozzá fázisjavító kondenzátor, viszont szinte minden fórumon azt mondják hogy kell. Akkor hogy is van ez?
kelleni kell,de nem kötelező! az csak használ neki ha van fázis javító kondi rajta!
Helló 400Wos NA lámpához előtétet keresek. Aki tud segíteni szóljon.
Nekem csak 35W-osok vannak. De felhívom a figyelmedet 2x35 az még mindig 70.:)
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy az normális, ha a gyújtó (Nárium-fémhalogén lámpa gyújtó Tridonic ZRM 4.5-ES/C 35-400W) zavaróan hangosan kattog, hosszabb idő, kb. 20 perc elteltével is (tovább nem is égettem, mivel tényleg zavaró) Nem kellene kikapcsolnia pár perccel bekapcsolás után? Köszi előre is!
köszi elvileg uton van a 70w os égö és gyujto most 400wos trafora vadászok
Sziasztok! Szeretném megtudni hogy 400wattos MH Izzo helyet tehetek 400w HPS izzot? Nem tudok semmit a lámpa tesröl mert régi 1982-es és csak az elötéten látszodik annyi h UNIVERZAL. Elöre is köszönöm!!!
Sziasztok van pár raktárkészletböl megmaradt TCF 400-as izzom.Elvileg zsir ujjak mivel dobozba voltak.A céghez hozták öket de mivel ezek trafosok nem rakták fel.Kiprobálni nem tudtam öket mivel nincs se gyujtom se trafom.Amit itt megtudtam rola az hogy ez is nagynyomásu nátriumlámpa.Ehhez érdekelne gyujto és trafo lehetöleg olyan amivel mh lámpát is tudok üzemeltetni.Igaz 400w-ot nem nagyon szeretnék használni de ki tudja még.Esetleg csere valaki?
sziasztok. volna egy olyan kérdésem hogy 600w-os nátriumlámpához nem tudok szerezni fojtó trafót. vajon 2db 400w-os párhuzamos trafó megfelelne-e a célnak? válaszotok előre is köszönöm.
Szevasztok
1 hete jöt meg a 400w Hps lámpám meg hozzá a cucos össze szerletem a rajz alapján. de van egy kis bibi bekapcsolom csak a trafo bug de az izzo nem vilá-gitt mi lehet a probléme??? Ez a fajta trafom van:http://shop.bushplanet.tv/gib-pro-vt-semielektronisches-vorschaltgeraet-p-1911.html ha valaki tud segíteni azt nagyon meg köszönném
Én ezt a HPs fajtát nem ismerem, nálunk a hiltiben Ilyenek vannak üzemeltetve. Ezeknek kell a folytó és a lámpafoglalat közé egy Ignitor.
Bekötése. A folytó trafón is rajta kell lennie a bekötési rajznak. Az alkatrészeknek passzolnia kell a lámpához, nem lehet HgLI-hez pl. HPi-T folytót sem ignitort használni.
szeva! Nyomott mintás aluminium fényterelőt tudok intézni meg burkolatot is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |