Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » GPS modul és PIC
Sziasztok! Elméletben gondolkodok egy repülő robot megvalósitásán. A vezérlését néhány PIC oldaná meg.
Arra gondoltam, hogy meg lenne neki adva néhány GPS- és magasságkoordináta, ő pedig bejárná azokat. Valakinek van tapasztalata PIC és valamilyen GPS-modul közti kapcsolatra? Milyen modul lenne erre a legjobb? Egyébként valószinűtlen, hogy megcsinálom, csak elméletben gondolkodok rajta. Ki tudja, mikor jön jól.
A forgalomban levő GPS modulok nagy része soros asszinkron módon kommunikál a környezetével. Az adatokat leggyakrabban sirf és egyéb változatai és/vagy NMEA formátumban küldik ki illetve fogadják, amelyekből rendkívül egyszerűen ki lehet hámozni a szükséges információkat.
Rengeteg létező megoldás létezik, nagyon jól dokumentáltak, többnyire sajnos angolul de egy műszaki érdekeltségű embernek nem szabad hogy ez akadályt jelentsen. (szótár+logika) PIC szoftver téren pedig csak szabadjára kell engedni a programozói fantáziát. Bár ez egy elég komplex feladat ami nagy pontosságot és sebességet igényel amihez egy mezei pic nem hiszem hogy elég szerintem.
Ahogy az előttem szóló is írta maga a GPS PIC dolog lesz a legegyszerűbb. Semmi extra sincs benne!
$GPRMC,172605,A,4726.3977,N,01854.4838,E,000.0,153.2,080508,003.2,E*72 $GPGGA,172605,4726.3977,N,01854.4838,E,2,07,1.6,177.5,M,41.1,M,,*44 $GPGSA,A,3,08,09,,,15,17,18,26,28,,,,2.2,1.6,1.5*35 $GPGSV,3,1,11,08,22,083,38,09,21,280,45,10,10,200,00,11,00,063,00*75 $PGRME,2.8,M,2.6,M,3.9,M*2A $PGRMB,0.0,200,,,,K,,W,W*31 $PGRMM,WGS 84*06 Így néz ki pl, egy a GPS által küldött adat halmaz. Ebből kihámozható minden! Ebben rengeteg dolog ki van kapcsolva. Ha egy kis segítség, akkor az elv az hogy minden mondat egy "$" el kezdődik és lezáró karakterrel végződik. Azon belül a mondat azonosító pl."GPRMC" és az adatok vesszőkkel elválasztva. Ennek a feldolgozására a lehető leggagyibb PIC is jó. Estleg ha nem akarsz bajlódni az UART megírásával akkor egy olyat válassz amiben eleve benne van. A repülős dolog az már keményebb dolog. Az nem az én asztalom!
Egyébként pontosan ilyesmi (GPS+PIC) megvalósítás van nálam is betervezve. Csak kocsiba sebesség mérő a cél. Egyenlőre a GPS modul kiválasztása és beszerzése az első feladat. Messze sem kell menni mert aHEstore-ban van . És jó áron.
G,
Nézz körbe szerintem a chipcad oldalán is! Nem ismerem egyik modult sem de gondolom neked is az ár az elsődleges szempont!
Köszönöm mindenki segitségét. A megvalósitás még messze van.
Főleg az érdekelne, hogy ki használt már GPS-modult valamilyen kontrollerrel, és melyikkel milyenek a tapasztalatok.
Talán tudom ajánlani a Polstar gyártmányát: PMB-248.
Kis kompakt, ráépített kerámia antennával, és talán a legolcsóbb is. Talán a kis mérete és kis súlya miatt is alkalmas erre a célra. Van neki TTL, és szabvány RS232 szintű soros ki/be menete. Ez 12 műholdat tud lekezelni, ha a pontosságra mész akkor olyan kell ami 20 vagy a fölötti számú műhold jelét képes lekezelni. Igaz ezek drágábbak. NMEA kódokat szűrni is tudod vele, tehát csak azt küldi ki, amire szükséged van, ezáltal is csökkentve a picre váró feladatokat. (Geoid számítás, irányszámítás stb...).
Én a GRAMIN GPS 15 öt használtam, semmi különleges nincs benne. Két típusa van a TTL és az RS232 szintekkel kommunikáló. Amikor én vettem, ez volt a legolcsóbb, azóta ez már drágának és korszerűtlennek számít, szóval nem ajánlom ebből a szempontból. Ami még hibája hogy az RS232-es hajlamos idővel nem megfelelő jelszintekkel dolgozni én 3db al jártam így mindet gariban cserélték, de nem jöttek rá a külföldi központi szervizben sem mi baja, aztán a 4. amikor tönkre ment, mondom megnézem most már, hogy mi van és ennyi volt a baja. Azóta semmi baja pedig autóban van ami ugye -10C től 50C rázkódás stb. Lényeg a lényeg van jobb is!
Amit mindenképp ajánlok, hogy bármilyet nézel TTL szintekkel dolgozzon és az áraknál figyelj mennyi az antenna!
Én is a PMB-648-at használom PIC24FJ64GA002-vel.Egyelőre jól működik a GPS modul, még teszt alatt van.
Honnan lehet beszerezni ezt a PMB-248-ast GPS modult?
A br-355 is jó,rázkódásálló a kimenete RS 232 jelszintű 4800 baudon beszélget,és kérés nélkül küldi az adatokat.
Chipcadnál 10000 körüli áron van.
Úgy emlékszem az sos-től vettem pár éve, valami 8000Ft-volt.
Most úgy látom ez már kifutott, de van helyette a 648-as ráadásul ez már SirfStarIII-as, és hasonló árban. Bővebben: Link
Mielőtt válaszolnál nem árt ha elolvasod figyelmesen a kérdést,és leellenőrződ, hogy amit írsz megfelel a valóságnak.
A Hestore-n nincs PMB-248 amit belinkeltél az PMB-648. A SOSELECTRONIC-nál sincs PMB-248. PMB-648-ast amint írtam én is azt használom, annak a beszerzési forrását ismerem.
A GPS modulok nagyon egyszerű állatok. Adod neki a tápfeszt (5V 3,3V) és már küldi is az NMA adatokat.
(persze ez nem jelenti azt, hogy már VALID adatok jönnek) Nem is muszáj neki küldened semmit. De érdemes, ha csak a lényeget akarod kiszemezgetni. Én is vettem az SOS-től PMB-648. ÁFA+posta: 11eft. 4800-on kezd kommunikálni, kicsit lomha, de használható. Azóta 6000Ft-ért van EB817 antennával (paneltől függetlenül állítható!), ami gyorsabban éled és kicsit kisebb is. Ez 9600-on kezd, de használtam már 115200Baudon is. Ha PIC-el kezeled, figyelj arra, hogy legyen elég RAM Mert egy sornyi infó be kell hogy férjen, és csak azután tudod elemezni. Pl a $GPGSV sorból 3 jön egyszerre: $GPGSV,3,1,11,08,22,083,38,09,21,280,45,10,10,200,00,11,00,063,00*75 $GPGSV,3,2,19,08,22,083,38,09,21,280,45,10,10,200,00,11,00,063,00*74 $GPGSV,3,3,21,08,22,083,38,09,21,280,45,10,10,200,00,11,00,063,00*73 Ennek minde be kell férnie, mert ha elkezded feldolgozni, vagy lemarad az adat vége, vagy ha interruptból megy, akkor felülírja... De tesztelheted elöször PC-vel. RS232-n keresztül érdemes tesztelni, hogy működik, melyik infó mikor jön és mire tudod használni... aztán kötheted PIC-re vagy AVR-re
8-9-10 eFt+ÁFA+szállítás akárhogy nézem. 18ért meg komplett PDA-s navi-t kapok. Ezt is ki érti... a 2cm*2cm méretű modulkák amiben nincs antenna? azokkal szerintetek érdemes foglalkozni? lehet otthon GPS antennát maratni nyákból?
Második kérdésem hogy a GPS az leközli a sebességet is vagy azt nekem kell koordinátákból számolni? ciw: köszi a tippet, a szűrés dolog jól jöhet.
nyákból és egyéb dolgokból nemigen gyártasz GPS antennát.
Spéci anyagokból van és finomhangolásúak (belekarcolásznak 2*2 cm... nem a mérete számít, hanem, hogy tudod-e kezelni. Protokoll... A GPS közli a sebességet meg nem is... ha jó a vétel és minden rendben, akkor másodpercenként kapsz egy értéket ami csomóban van megadva. (ez számolt érték és kicsit késleltetett, no meg annyira pontos, amennyire a GPS éppen (10-30m))
A PMB-648-as km/h-ban is elküldi a sebességet, és be lehet állítani, hogy milyen időközönként és milyen adatokat küldjön.
Igazából a VTG-ben mindegyik küldi.
1 sec alá nem tud menni... De a lényeg, hogy pontatlan... főleg kis sebességeknél.
VTG-re gondoltam én is. Pontatlan, ha nincs szükség tizedes pontosságra akkor talán elég jól használható.
A koordináták is amiket küld az is pontatlan. Pontosabb készülékek azok jóval drágábbak, az más kategória.
Ezt a tizedes pontosságot hogy számoltad ki?
Mert ha 3-4 hold van csak, akkor a GPS 20-30m pontos. Ugráljon csak 10m-t (másodpercentént) az akárhogy is 36Km/h is lehet. Ne az iGO utraillesztés és átlagotó eredményét nézzük, hanem a modulét, ami 5-10 km/h-t is lazán téved kevés műholddal. És ez kis sebességnél észrevehető (pl bringánál, vagy állva) Több műhold ezt javítja... De most végiggondolva ennek amúgy sincs nagy jelentősége.
Sorry! Pont amiatt tévedtem, mert te 1sorral fölötte meg azt említetted és a copy-paste egyel elcsúszott! Sorry!
Nem számoltam tizedes pontosságot, így küldi a modul a VTG -ben, tizedes felbontásban.
Hogy jött ki neked ez a 36km/h 10 m-es eltérésnél?
Ok
Ha a valós pozicióhoz mérten a modul -5m-el arrébb adja meg a koordinátát, majd a legrövidebb időköz azaz 1 másodperc múlva +5m-re teszi a következő koordinátáját, akkor ez 10 távolság megtétel 1 másodperc alatt. (miközben valójában egyhelyben van a cucc) 10 m/sec = 36 km/h És ez csak +- 5m De gyanítom, hogy a modulban megbújó ARM proci próbál átlagolni.
Én eddig úgy tudtam a VTG-ben csak csomóban van megadva a sebesség.
Egy biztos 4 műhold fölött érdemes használni.
Kösz a levezetést
Nem tudom, hogy oldja meg a modul, de valamit jól csinál, mert én még nem nagyon tapasztaltam ilyen mértékű sebesség hibákat,még gyenge jel esetén sem.
Lehet a régebbi verziójú protokollban nincs benne, nemtudom. Itt egy leírás
Helo
Most jutott eszembe hogy van nekem egy ilyen kitem de csak a gps meg a nyák van meg. Valaki találkozott hasonlóval, esetleg tudna mintaprogramokat küldeni? Vagy akármi információt. Köszönöm
Hát érdekes, én nem találtam a leírásban megadott gyártó honlapján semmi olyat ami erre a modulra vonatkozna.
Emlegetik benne a chipcad-ot, talán próbáld nálluk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |