Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   16 / 227
(#) Skori válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

A 0,25-ös huzal is teljesen jó lesz, és lehet akár nagyobb is a cső átmérője (8cm). Ugyan igy nagyobb lesz fizikailag a tekercs, de ez nem baj.

A 24V-os verzióba lehetne IRFP4310 -et venni, ez egy új fejlesztésű fet. Az 50V-os zenert 80..90V-osra lehetne cserélni, és fel lehetne menni a táppal 30...40V -ig.

A 24V-os verzió legömbölyített felületű tetőkapacitással, és beépített L4C4 rezgőkörrel, nekem kb 15cm-es szikrákat produkál (de néha még 20cm is előfordul).

A tekercs felépítése nem számít nagyon sokat, a lényeg hogy a rezonancia freki 200....300kHz környékén legyen. A kicsit vastagabb huzal még javíthat is a hatásfokon egy hangyányit. A weblapomon van egy rezonancia frekvencia számoló program - ezzel elég jól lehet saccolni.
(#) Skori válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Azért egy kis kritika: Az MKS kondi ilyen hosszú vezetékkel bekötve nem sokat ér. Hasonlóképpen nem tesz jót az áramkörnek a fetek hosszú bekötő vezetéke. A 24V-os verzió jobban "ki van hegyezve" simán kinyiffanhat ilyesmik miatt. A primer lehetne többeres kábelből vagy vagstagabb huzalból, és a hozzávezetése is. A primerhez menő vezeték rövidítése is szintén javíthat rajta. 18V-ról akár 9...10cm is elérhető ezzel a verzióval, de a 22v-al vigyázni kell, ekkora feszültségre már megbízhatóbb a 24V-os verzió.
(#) Ricsi1992 válasza Skori hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

köszi,hogy válaszoltál a kérdéseimre.
A kritikákat is köszönöm,a 24V-os verziónál figyelembe fogom venni.

Idézet:
„A 24V-os verzióba lehetne IRFP4310 -et venni, ez egy új fejlesztésű fet. Az 50V-os zenert 80..90V-osra lehetne cserélni, és fel lehetne menni a táppal 30...40V -ig.

ez tényleg valami nagyon új fet lehet,még adatlapot se találltam róla.(elvileg még a HQ,és a Lomex se árulja)

Ezeket találltam:-IRF2807PBF (IR) RoHS N-POWERFET 75V 82A 200W Rds<0.013R TO-220.

15cm,az nagyon komoly,remélem legalább 10cm-t az enyém is fog tudni.
-IRF3415PBF (IR) RoHS N-POWERFET 150V 43A 130W 0,042R TO-220AB

Hát nem bírnak 98A-t,mint az IRF3205.Akkor a fenti fetek meg is halnának a nagy áraminpulzusoktól?

Esetleg van olyan NYÁK-beültetési rajzod,amin rajtavannak az alkatrész nevek?(R1,D1 stb. hova kerül a nyákon)?
(#) Ricsi1992 válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Már nem tudom pontosan,ha kell megmérem,de 0,08 0,1 körüli lehet a szekunder.Szigeteltem-e?Csak lefújtam lakkak...60-as átm. csövön van 22-23cm feltekerve....gőzöm sincs,hány menet lehet...jó sok,az biztos.
(#) belganarancs válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Valószínűleg azért nincsenek rendes szikráid,mert a tekercsed rezonancia frekije alacsonyabb a kelleténél,bármely két adattal számolva 0,08 v 0,1mm esetében a rezonanciafrekid kb.fele az enyémnek.Skori oldalán van egy progi,amivel számolhatsz,de ha megmondod a pontos huzalvastagságot,megtudom mondani,hogy kb mennyit kellene lebontanod a szekunderből,hogy elérd a megfelelő frekvenciát.Kupakot sem érdemes rászerelned addig,hiszen a tetőkapacitás csak lentebb viszi a frekit.0,1-es huzalnál kb 10centire kell lebontanod a szekundert,tehát 10centiméter megtekercselt résznek kell épen maradnia,utána még rátolsz egy tetőkapacitást,és jönnek a szikrák.0,08 esetében kb 8 centinek kell épen maradnia.Bár azt mondtad,60-as pvc cső,sztem az inkább 63as,lehet,hogy tévedek..A 24V-os minitesla esetében eagle programban be lehet kapcsolni az elemértékek kiirását,ott szépen kiirja az R1,D1...stb-t,ha kell,segítek

Érdekeseket írtál.Nekem 270kHz körül jött ki a freki,az nem jó?Neked mennyi?
63-as.

Mit kell beraknom az Eagle-be?Azt a nyákrajzot,ami Skori oldalán van?
(komoly ez az Eagle,pont ma gyakorlaton foglalkoztunk vele,elmagyarázta a tanár,hogy kell használni,terveztünk egyszerűbb nyákokat is)

Nekem tetőkapacitás nélkül 501kHz körül van.A brd kiterjesztésű fájlt nyisd meg eagle-ben! Bal oldalon a gombok között a második sorban van egy olyan ikon, ami 3db négyzetet ábrázol. Erre rákattintva, ellenőrizd, hogy a 16-28-as rétegek be vannak-e kapcsolva. Ezeken kívül még a 45-ös és a 48-52-es rétegek bekapcsolva szoktak lenni.Kis színes négyzetek,ha jól emlékszem..16-28ig ha mindere rákkattintasz,kijelöli és működni fog.

Hú...megpróbállom.

Höhh bocsi!
Skori oldalán nincsen brd file.
Csatolom neked a filét,ezt tedd be eaglebe!! Aztán hajtsd végre,amit mondtam

nem jeleníti meg.
16-tól 28-ig kijelölve,48-tól 52-ig kijelölve,45-ös kijelölve--->nem látszik semmi,mit rontottam el?

Gőzöm sincs,működnie kellene.Próbáld újra,a 16-28ig a legfontosabb,kijelölöd,majd leokézod.Ha nem siker,majd összehozzuk valahogy.Én pont ma csináltam meg,nekem sikerült.
(#) Ricsi1992 válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Így csináltam:Eagle control panel:file-->open-->board-->kiválasztottam a minitesla brd-t,OK-->megfelelő kockák kijelöl,OK---> .
(#) belganarancs hozzászólása Jan 28, 2009 /

Ne búsúlj!
Feltolom ide elemértékkel együtt a fájltEzt csak simán húzd rá a control panelre lementés után.Remélem működni fog...

Miként lehetséges Tesla tekerccsel röntgensugarat kibocsájtó elektroncsőnek látszó tárgyat meghajtani?Valamelyik nap bukkantam erre az érdekes projectre,ha megtalálom az oldalt,be is linkelem.Igazából csak pár képen láttam,egy külföldi fórumon.

Hamarabb megtaláltam,mint gondoltam íme a link:http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/sstc
..

Pár ösztönző kép a témához.A képek 50kv 1mA táppal készültek.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Legutóbbi tesztem során 3R/h-t mértem 60kV-on (áramot nem tudom). De itt a szórt visszavert röntgen akkora volt, hogy olyan helyen is lehetett mérni, ahol elvileg teljesen árnyékolt volt a hely.
Ezért lebeszéllek arról, hogy elkezdj több tíz kV-ot vákumcsövekre kötözgetni. Főleg azért, mert az oldal is azt sugallja, hogy ez teljesen biztonságos, és mindenféle védelem és műszer nélkül sem lesz probléma. Hát nem így van.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Arra gondoltam,mivel a röntgenkép elkészítéséig-úgy tudom van egy megvilágítási idő,hogy időzítvel,árnyékolással és a megvilágítás idejére a terület elhagyásával ki lehetne küszöbölni a veszélyt.Nyílván nem a röntgen sugarak fényében vacsoráznék.Bár most,hogy eszembe jutott..
(#) akika válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Én mikor a röntgencsövemet / egy GP-5 nagyfesztriódát/ teljes teljesítményen járattam , természetesen röntgen üzemmódban 120kV-on még 4 betonfalon túl is sípolt a geiger... A cső mellett 150 R/órát mértem
Tehát ezt biztonságosnak nem igazán érdemes nevezni, inkább csak elfogadható kockázatról lehet beszélni.
(#) belganarancs válasza akika hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Engem egyenlőre csak az elvi működtetés érdekelne.Nem biztos,hogy megépíteném a szerkezetet,de ha mégis megtenném,a közelben van egy használaton kívüli föld alatti betonbunker,oda mennék kísérletezni.Időzítővel pedig simán megoldható a késleltetési idő,(amíg kisétálok a bunkerből akár a laktanya másik feléig)és a megvilágítási idő is.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

A megvilágítási idő függ a sugárzástól. Most neki lehet állni kísérletezni, hogy otthagyod fél percre, aztán meg fél órára, és mikor lesz helyes az expozíció, de sok értelme nincsen. Ezt csak úgy lehet kivitelezni, hogy normálisan megcsinálod, árnyékolással együtt, műszerekkel kimérve, van-e szórása. Rég voltak már azok az idők, mikor armatúra nélküli csövekkel röntgenezték az embereket az orvosok.
Amúgy annyit elárulok, hogy még talán a röntgenfilm is érzéketlenebb a röntgenre, mint a fényre. Nem is kicsit. Ezért erősítőfóliát használnak már jóideje, sokkal kisebb sugárdózis kell a környezetnek is elviselnie. Hátránya, hogy kell egy kazetta, vagy digitális fényképező. Én már majdnem készen vagyok az xray fotózáshoz szükséges dolgokkal, most a cső fűtésével variálok (meg az áram/fesz mérésen)
De ezügyben inkább a röntgenes topikot ajánlom, ott van erről szó.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Köszi a választ,feltétlen megkeresem a röntgenes topikot!
(#) Collector hozzászólása Feb 1, 2009 /

Ma felélesztettem 1 éves álmából a vttcmet :
Bővebben: Link
26 centis szikra
(#) Ricsi1992 válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

jól néz ki.
VTTC- az milyen meghajtást takar,hány voltról megy?
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Hali!
Mostmár kénytelen vagyok megkérdezni,hogy milyen géppel készítetted a fényképet?A nagy teslatekercses (2009.) képek is jók!Grat!GU-81M-et hol lehet szerezni?
(#) Collector válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Csöves meghajtás. Kell ugye fűtésnek 12V, és a cső anódfeszültsége néhány kV, itt egy mikrosütőtrafó és egy félhullámú sokszorozó van bekötve, ami csúcsban 5,6kV-ot ad. Ez egy kissé túlhajtás a csőnek, de nem folyamatosan kapja ezt a feszültséget, ezért is szaggatott a kimenet (hangja is ezért van).
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Fujifilm S6500fd.
GU-81-et nemrég láttam az apróhirdetéseknél. De rengeteg helyen lehet kapni. Nekem 2 van, előbb utóbb duál GU81 meghajtást készítek
(#) zolee1209 válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Szia! Nem tudsz véletlenül egy helyet, ahol olcsón lehet kapni ezt a csövet? 2, vagy 4 darabra lenne szükségem. De nem ~7000 forintos darabáron, sajnos nem tudok annyit szánni rá.
(#) Collector válasza zolee1209 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Hát, ha 500 forint lenne, vennék én is 20 darabot. Amit legolcsóbban láttam, az 6000 forint volt régebben. De 7k-nál én sem adnám olcsóbban.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Jah,aki megteheti..jó kis gép!
Az tuti,hogy nyáron szerzek csövet,kerül,amibe kerül.Addigra tuti kész lesz a new sstc projectem
Következő: »»   16 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem