Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
(#359480) -ra ment szipee nek. , bocs.
De te is kaptál választ. (#360252) (#360361) A másodiknál kaptál egy linket is ahol pont ebböl építettek. Szerintem válassz egy programot ,és segítek beállítani.
Üdv.Az erősítő? Amit felraktál hangszóró kapcsolásokat azzal zenét nem hallgatsz!Ez kimondott hagnyomásra valók. 1 Ohm az még OK,denem zene. 1/2 Ohm az már érdekes ott az erősítő a fél autód ára.Az 1/4 Ohm az meg csak elméleti dolog.A soros kapcsolás meg : csak az ellenállás értéke válltozik , dupla tekercses hangszórónál csak ha az erősítő Ohm-os stabilitása kéri akkor használjuk.Több hangszórónál is csak akkor ha a membrán felületét akarjuk növelni, mivel a teljesítményünk megvan de a mozduló felület minél nagyobb legyen.(hangnyomás). Öreg T
Szia . Köszi a választ. Szóval akkor azt mondod hogy ezzel a hangszóróval nem lehet zenét hallgatni?? A leírásban 2x1Ohmot írnak de valójában 2x2Ohm. Mostmár nem tudok változtatni mert ez van. Az erősítő amivel meghajtom az pedig a következő.
Power Acoustik Mono classD2000
Csupán az érdekelne hogy szerinted szerintetek mi lenne neki az ideális ládaméret és milyen Hz-re hangolva, hogy nagyot is szóljon de zenét is tudjak vele hallgatni? Én 75L-re gondoltam 55Hz-re hangolva. Mondjuk akkor +8dBig megy a görbe. Szerintetek?
Üdv.Gyárilag szerintem csak 2Ohm-ra tekernek hangszórót.Az erősítőd is csak 1Ohm stabil, és csak 1db hangszórót tudsz rákötni mivel dupla tekercses 2x2Ohm-os.Az erősítőd is érdekes: 2000W -hoz 2x30A BIZTI?Én amit ismerek 2KW-ost abba 6x30A bizti van és minimum 35-50m/2 táp kábelt igényel.Egy 600W os ban 4x25A van.
Topnak ezt adobozt szeretném megépíteni ezzel a mély-középsugárzóval magast még választok hozzá valamilyen drivert tölcsérrel.. Mi a véleményetek róla ?
A másik topikban másik hangszórót linkeltél... De azzal kapcs kaptál segítséget, csak ugye ennek egész más T-S-e van.
Amit a linken mutattál, ahhoz a hszhez nehéz dobozt méretezni, de szerintem egy 30, max 35 liter nettó térfogatú doboz kellene, 35-40Hz körüli hangolással.
Tehát akkor nem a szubcsövek össz felülete a lényeg, hanem az átmérőjük...
A kettő összefügg. Gyakorlatileg mindegy, hogy melyikre hivatkozok, ha az átmérő nő, a keresztmetszet is.
Szia!
Láttam a válszat, meg is köszöntem, jókisfiú módjára . A linken lévő hangdobozterv tökéletes is lesz nekem! Idézet: „Szerintem válassz egy programot ,és segítek beállítani.” Az nagyon jó lenne! Én pl. megmaradnék szívesen a JBL SpeakerShop-nál. Az első hozzászólásomhoz csatoltam is egy eredményt abból a programból. Vajon miért tervezte rosszul a dobozt? A program rossz, keressek másikat? Üdv: FazksG
A többi program is ugyanilyen eredményt ad, ha csillapítóanyag nélkül igyekszel elérni a 0,707 körüli teljes jóságot (Qtc). Viszont mivel a hangszóró mechanikailag nem tudja kezlni azt a doboztérfogatot, ezért neked kell kisebbre választani, úgy, hogy a lengőrendszernek is megfeleljen, a terhelhetőség se legyen veszélyesen kicsit, és az átvitel, illetve a doboz+hangszóró jósága se legyen túl magas, 1,0 fölötti.
Úgy nagyjából 30 liternél teljesülnek ezek az elvárások, 0,8-as Qtc, ~45W mechanikai terhelhetőség, és 60Hz-es alsó határfreki.
Kedves oregtamas0202!
Azt szeretném kérdezni, hogy az általad említett dupla 30-as zárt doboz hogy néz ki? Csak kocsiba célszerű rakni, vagy akár egy szobában is szép lehet? Csak azért kérdezem, mert előfordulhat, hogy tudok szerezni még egy ugyanolyan típusú és méretű hangszórót. Ha ez sikerülne, akkor már olyan ládában kellene gondolkodnom, amibe 2 db 30-as hangszórót tudok rakni.
Ez tökéletes válasz volt. Nyökögtem volna kb 10 hozzászólást mire elmagyaráztam volna .
De ha az illető egy szót sem ért belőle akkor semmire nem megy a válasszal.
Szerintem ,ha valaki nemcsak olvassa hanem egy programmal végig is követi az meg fogja érteni.
Mint például az ő esetében azt ,hogy jól ki kellene tömni a dobozt. A belinkelt képen is látszik , hogy fill=none. Nem értem miért írsz ilyeneket? Te is megtanultad ,rájöttél ,rásegítettek. :no:
Teoretikussan igen .Csakhogy sok vacakolas lessz amig egy keretet epitesz amire a lapokat felszerelheted/foghatod. Ha nagyon sietsz es nincs turelmed meg anyagod csinalhatsz karton dobozbol is hangfalat .Az elolapot megerosited egy ilyen "farostlemezbol" erre vagsz ki lyukat a hangszoronak es erre fogod fel csavarokkal.Ezt a lemezt meg a kartondoboz megfelelo oldalara fogod csavarokkal vagy valami jo ragazstoval miutan ott is kivagtal egy lyukat a hangszoronak. .A dobozt kitomod valami rongyokkal hogy csillapitsad a rezonanciakat.Lehet a doboz falara is ragasztani valami rongyot /csillapito reteget.
Hogy szep legyen be lehet vonni valami dekorativ /vedo anyaggal , akar bekasirozni papirral amit aztan lefestesz. Gondolom tudod milyen kartondobozokra gondolok.Amelyekbe csomagoljak az haztartasi elektronikai cuccokat.Olyan retegelt megerositett karton.( hullampapir karton , valami ilyesmi a neve) Nemelyik nagyon szep egyenletes es jo kemeny kartonbol van es csak le kell festeni (autofestek spray). Nagyon eros tartasa van , plane nem tul nagy doboz eseten. En hasznaltam ilyen kartonbol dobozt amibe szalitottuk a hangfalakat turnekon.Nagy fridzsider dobozokat szejjelszedtunk ,majd ujra-"szabtuk".De!!! duplara csinaltuk tehat egy doboz amibe bele lett ragasztva meg egy , szorosan ( pontossan) . Ezekenek nem volt aljuk csak ugy rahuztuk mint egy tokot a hangfalakra es igy vedte az utesektol es karcolasoktol a cipekedes es szallitas kozben. Olyan eros volt egy ilyen "vedo-tok" hogy raalhattal es nem horpadt ossze.!! Meg kisebb melynyomonak is lehet belolle dobozt gyartani, duplan es hezaggal a ket dobozfal koze amibe szaraz homokot lehet tolteni.Nem nagyon szallithato de othonra szuper.
Es elfelejtetem ...
A kozep- magas sugarzokat bele lehet tenni muanyag vagy papir csovekbe.A szonyegek meg mas textiliak ilyesmire vannak feltekercselve ,Az uzletbol lehet szerezni .En gyartottam TL "dobozt" ilyen csobol .Elcsereltem masra de most megent fogok csinalni a TV-hez ketoldalra mert jelenleg a kozelteri studiohangfalaimmal halgatom amiknek mar tavolabb nincs eleg melyhanngja a nagy ladakat meg nem birja az asszony azok nagyon duborognek csak koncert DVD-hez hasznalom. Ilyen tubus 120mm atmeroju van PVC vagy karton ( felsodort papir osszeregasztva 7-8 mm -es falvastagsagu es elegge csillapitott is .A PVC cso fala az rezonal de igy is ugy is csillapitoanyagg kell a csobe . Szep esztetikussan meg lehet csinalni konnyen es nem foglal sok helyet a szobaba.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mikor lessz jó a hangfal. A program segít, de attól még neked kell megcsinálni.
"Nem értem miért írsz ilyeneket? Te is megtanultad ,rájöttél ,rásegítettek." Ezért írtam azt, hogy HA az illető.... érteeem?
Azér annyi még nem, csak kb. 35-40. De legalább az eredeti hangszórók pihennének benne.
Idézet: „Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mikor lesz jó a hangfal. A program segít, de attól még neked kell megcsinálni.” Igen, de a fizikai megvalósítás már egy másik szint, nem szükséges közvetlenül a megértéshez.
lehetne részletezni a konkrét példával kapcsolatban, de a lényeg, az irányvonal ez. És az adott hangszóróval meg is valósítható nagyjából.
De mégis minek dupláznád? Olyan jó az a hangszóró, hogy képes lennél 120 litert áldozni rá az életteredből?
Miért? Annyira sz@r? Szerintem nem lehet olyan rossz. Biztos vannak nála jobbak is, sajna nekem csak ilyen van. De mondom, még az sem biztos hogy hozzájutok a párjához.
Valaki tudna véleményt mondani a Raveland típusú hangszóró-ról pontosabban szubcsőről?Mert én még nem nagyon halottam erről a márkáról?
Sziasztok!
Kösz a segítséget, kezd tisztulni a kép. Most egy kicsit más jellegű kérdésem lenne. Bogarásztam sokat a javasolt cikket. Lényeg, hogy érdekelne, hogy egy hangszóró kiválasztásakor milyen paramétereket érdemes figyelembe venni? Gondolom a frekvenciamenet minél egyenesebb legyen... Meg az átviteli sáv minél lejjebb menjen... De arról például lövésem sincs, hogy a Thiele-Small paraméterekben mi számít jónak? (gondolok itt az eljövendő doboz hangjának minőségére?) Üdv: FazksG
Üdv Sajnos akép a méreténél fogva nem ment el.Talán ha valamit látsz belőlle.
Üdv.Tanácsot szeretnék kérni, mert házimozi célra akarok venni egy mélyládát.Kettő van aminél leragadtam és nem nagyon tudom eldönteni hogy erre a célra melyik lenne jobb.Ami a legfontosabb szempont az hogy melyiknek erősebb,szebb,kellemesebb a mélyhangzása.Nem részletezném a típusokat ,de itt 1-2 kép róluk.Kérem akinek bármi tapasztalata vagy véleménye van az írjon. Előre is köszönöm és még annyit hozátennék hogy a Raveland-be 30cm a mélynyomó,az M.N.C-be 25cm de az bandpass kivitelezésű...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |