Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hát ez pont nem az a topik. Itt építeni szoktak.
A T-S főleg a mélytartományért felel, nehéz megadni a biztos receptet, mert ahhoz túl sokat kéne gépelni, de röviden, akkor jó egy hangszóró T-S-e ha sikerült eltalálni a készítőknek a megfelelő egyensúlyt, mélyátvitel, szükséges doboztérfogat, és érzékenység, és impulzusválasz terén. Hogy így van-e az általában a modellezések közben kiderül..
Persze csak akkor, ha valóban olyanok a paraméterek, mint amit ígértek. egyébként ez még érdekes lehet: http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangszoro1/[link][/url]
Eléggé.. Én a helyedben örülnék, hogy csak egy van.
Köszi a képet. Elég spéci a láda, úgy látom kimondottan kocsiba való. Már eldöntöttem , megépítem ezt a somogyit, egy hangszóróval. Majd beszámolok milyen lett. Köszi még egyszer, üdv!
Nincs mit.
Lehet egy-két kérdésem?
Pontosan mi is az a bizonyos impulzusválasz? Mikor lesz rossz egy hangdoboz impulzusválasz terén? Öszefüggésben van a fázissal?
Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni tőletek. Van 1 hangfalam amelyben ezek találhatóak. Sal SXA 3050 akkor 2db SA 1620(4 ohmra kötve), 1db HV 623 és 1db KHS 311M. Nos ezt a KHS 311M-et szeretném lecserélni egy dóm magasra de azért jó lenne ha nem szállna el ha feltekerem a hangerőt annyira,hogy a mély is még bírja. Kisebb házibulikon is lenne használva.
Egy 150 wattos mélyhez nem kell 150 watt magas!!
Kb 30 watt elég /Ami tudja is/! SAL-nak van: DP-35 magasa! Ezt merem ajánlani! Nálam évekig szólt discóban baj nélkül :yes: DP-35
Hali!
Azt én is gondoltam,hogy nem kell 150W magas is hozzá. De én dóm magasat szeretnék. Esetleg ez?Bővebben: Link
Sziasztok!
Volt egy ember aki nemrég aztjavasolta,hogy a hangfalaimat előszőr építsem kartonbol,utána fábol. De a kartonnak dobozhangja van,nem?
Bár elvégre papír is fábol készül...
Csak gondolom jol ki kell merevíteni...feldöl... 1-2 könyv az aljába???
Most hangfal, vagy hangdoboz? Egyébként nem tartom jó ötletnek. Ugyanis semmilyen szempontból nem alkalmas a kartonpapír erre a próba célra.
Még T-S mérésnél a VAS meghatározásához se lenne jó.
Sziasztok.Segítene valaki nekem?Videoton DC2050E tip.hangfalba lehet építeni bas reflex nyílást?Lehet,hogy hülyeség,.Köszi.
Lehet, de talán nem is erre vagy kíváncsi.
Értelme van-e? Mérnök bácsik kitalálták, hogy azok a hangszórók, azzal a zárt dobozzal, és azzal a hangváltóval szólnak szerintük a "legjobban" (ez erős barokkos túlzás szerintem), így nincs értelme beépíteni egy reflex nyílást, hacsak nem valami huppogó serpli hangot szeretnél, hümmögéssel és brummogással, búgással párosítva. Ha olyan jó lenne ezeknek a hangszóróknak a bass reflex nyílás, akkor olyan dobozt terveztek volna hozzá.
Azt hiszem ebben az esetben ,lehet hogy félrefogtál. Nekem rémlik ,hogy láttam már készen ilyen MOD-ot ,valami komoly oldalon.
De szerintem ki a mélynyomóval . T-S mérés . Doboz méricske. Aztán lehet tervezgetni ,milyen lenne.
Talán igazad lehet.
Nem okoskodnék semmit, de gondolkodj el a következő dolgokon: komoly MOD oldal videoton hangszórókkal? Szerinted a videoton hanszóró mennyire "high-end" kategória? Ha már magyar.... Hallottál régen mondjuk Orion hangfalakat? Az Orion high-end? Szerintem nem. Jobb az Orion hangfal mint a Videoton? Lényegesen. Akkor ha komoly MOD oldalról van szó miért nem mondjuk a sokkal jobb hangszórókból épített Orion hangfalat boncolgatták és reszelgették? Közel azonos árban voltak régen... Kérdés arról szólt - szerintem - hogy értelme van-e bass reflex dobozzá átalakítani.... Ez hobbi oldal, és nem komoly moddingoló emberek olvassák, hanem hobbisták legfőképp. Ha már komoly moddingolók olvasnák, akkor azoknak nem lenne ez kérdés. A mérnökök azt gondolom okosabbak az adott valamiben mint azok akik próbálnak egy adott valamiből jobbat kihozni, amin a mérnökök sok pénzt, rengeteg időt, mérést, fejlesztést bele ölve kitalálták, hogy az úgy jó....Egy hobbista tud rengeteg időt, pénzt, mérést, FEJLESZTÉST bele ölni, hogy jobb legyen egy (szubjektív véleményem szerint) amúgyis elhibázott, minőségileg silány konstrukció. Tud-e felmutatni egy hobbista olyan műszaki parkot, amivel mondjuk a Videoton gyár mérnökei rendelkeztek anno? Szeritnem szinte senki, vagy ha mégis, akkor az nem a hobbielektrosok között fog lézengeni... De a lényeges kérdés van-e értelme...? Ha élvezetért teszi akkor mindenképpen, ha másért akkor szerintem nem sok. Ja? valami komoly MOD oldal? Most ez aztán jó objektív és tárgyilagos volt..
Te most belemagyarázod ,a mackó hasába a sajtot. Ki kíváncsi arra ,hogy VIDEOTON Vs. ORION? Senki nem is kérdezte. Az eléggé merész ,kijelentés ,hogy az orion lényegesen jobb!
Senki nem beszél itt komoly mod oldalról csak te. Azt olvasol amit szeretnél , szerintem baj lehet a szemüvegeddel. De alighanem a vaterán láttam ilyent készen . Talán nem eléggé komoly az az oldal? (Írd meg nekik) "Kérdés arról szólt - szerintem - hogy értelme van-e bass reflex dobozzá átalakítani...." Erre válaszoltam , míg te minden másra csak éppen érdemleges információt nem hoztál.Máskülömben a HS-500 asokat is moddolják, csak lehet neked kerülte el a figyelmedet.(Gyakorlatilag szinte minden ORION ,és VIDEOTON cuccot módosítottak már. Az erősítőket ,hangfalakat , és talán mindent ami HIFI kategória.) Máskülönben honnét veszed azt ,hogy kik járnak ide? Hát felvilágosítalak: Legalább 2 olyant tudok akinek ez a szakmája mérnöki végzettséggel. Továbbá a magyar DIY társadalom java része. A mérnöknek olcsón jót kell készíteniük ,de inkább az első a cél! Nem egy olyan project ismert amely amatőr kézből került ki, de lealázza a gyári dolgokat. Tud-e felmutatni egy hobbista olyan műszaki parkot, amivel mondjuk a Videoton gyár mérnökei rendelkeztek anno? Ebbe beletrafáltál! Igen tud! Szeritnem szinte senki, vagy ha mégis, akkor az nem a hobbielektrosok között fog lézengeni... Ez is telitalálat ! Dehogyisnem !Többet kellene idejárnod , talán jobban megismerjed az itt beszélgető embereket. "De a lényeges kérdés van-e értelme...? Ha élvezetért teszi akkor mindenképpen, ha másért akkor szerintem nem sok." Éppen ezért is tanácsolom ,ne állj neki építeni, hanem menj a boltba ,és vegyél valami jónevű cuccot , frankó kínai hangszórókkal szerelve, és gyönyöködj a szép SONY emblémán megtörő szívárványos fényben. Most ez , objektív és tárgyilagos volt. :levele:
Lehet . Miert ne lehetne ?Van furesz , furogep stb es csak rajta.
De elobb jo korulnezni hogy erdemes e , hogy is kene , mi szamit stb ..hogy kene merni ...sokat tanulhatsz es lhey hogy meg az eredmeny is jobb lessz .Ki lehet probalni nem tortenik semmi baj .Ha nem lesz jobb betomod a lyukat es kesz.Johet a masik hangfal terv. Regi hangfal nem lett lejebb "tervezve" mert talan nem is volt szub abban az idoben.Magno . kazettas magno, Vinil lemez nem ment olyan le . A digitalis tehnologia engedte meg a hangsav lefele "boviteset" mert a hordozo media sajat akusztikai tulajdonsagai mar nem szamitanak bele a lejatszasba .
DP-35-öt csak akkor, ha 10k fölött nem kell hogy szóljon.
Persze, összefügg a GD-vel, ami nagyban fázisfüggő, akkor rossz az impválasz, ha időbeli hibák vannak.
A DC2050 nem működik b-reflexként, se a mélyközép, se a doboz térfogata nem engedi. Egyébként ha eredeti hangszórókkal van szerelve, nincs nagy baj a mélyátvitelével, 55Hz-nél éri el a -3dB hangnyomást, ami zárt doboztól igazán nem rossz.
Viszont a hangváltó eredeti állapotában sajnos tényleg elég pocsék.
Az oroinnál a bolgár hangszórók katasztrófálisak voltak, gyakorlatilag a HS28.. és HS5... sorozatban egy jól használható hangszóró sem volt. Sajnos a váltók is már az alapoknál el lettek hibázva, de ez alól mondjuk nem kivétel egyik akkoriban készült magyar hangsugárzó sem.
Én úgy 1,5-2 éve valóban készítettem új hangváltót a DC2050-hez új hangszórókkal, valóban nem fizették meg a valósan ráfordított munkaidőt, de érdekesnek tartottam, kíváncsi voltam, hogy mi lesz belőle. Idézet: „Kitomik csillapitoanyaggal hogy egyenletesebb legyen a hangsav” És eltűnjön a mélytartomány. Egyébként valóban, sokan csinálnak sokféle dolgot, de attól még, hogy más beleugrik, én nem akarok vizes lenni.
Nekem HS 500as mélye szól, igaz 2db van egy trapéz zárt ládában oldalanként, de jópár más hsz. ellen kiállnék, és még mindig szólnak! Nemtudom miért kell leszólni mindig!
Andreas89
Hát nem tom! Én hallottam már SAL dómot de nagyon gyenge valamik. És nem is szólnak valami szépen. De ha már dómot akarsz akkor szerintem is ez lessz a jó!
Jó építgetést!
Az ORION hangfalak nagyon is jók!!!!!
Régen a disco-ban olyanokat használtak. A VIDEOTON új szériás hangfalai viszont kukába valók!! Ahogy egyik öreg barátom mondta kimegy a méllye az ajtó alatt. Semmit se hallassz belőle gyenge nudli. Persze van VT-nek is olyan szériája ami jó.
Hello
Nekem 4db ládám van 2be 2db bolgár 300as plusz egy mnc magas, 2 pedig ilyen i ládából kivett mély és magas, csak 2 utas saját váltóval, és annyi a külömbség hogy nekem zöld a membrán, de ezek is jól szolnak és nagyon jól birják, nem mai darabok! és videoton.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |