Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Kézi müszerrel méred, vagy scopon figyeled az AFC-t?
Mindjárt átnézem még a rajzot. Abból kel elindúlni, hogy miért ment tönkre a múltkor a zeener, mert ott kezdődik az eleje.
Üdv mindenkinek!
Elnézést ha olyat írok ami másnak nem tetszik, de csak egy amatőr műszerész vagyok. A kérdésem a következő lenne: Adott a jelene esetben egy Rolsen C2170T típusú tv-készülék. A hiba a következő: Régebben viharos időben gondolom a villámlások miatt kiment benne a biztosíték, és azóta semmit sem tudok vele kezdeni. Ha másik biztosítékot rakok bele akkor amint áram alá helyezem azt is kinyomja. Merre kellene a hibát keresnem, valamint érdemes-e vele foglalkozni. Ha egy magamfajta amatőr meg tudná csinálni nagyon örülnék, viszont ha nem lehetséges akkor megmarad alkatrész bázisnak ![]() Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek.
A tápegységnél kell elkezdeni a munkát, táptranyó+kondi+diodahíd+áramkorlátozó ellenállás. aztán ha az ok akkor lehet tovább menni.
Sajnos szkópom nincsen, így kénytelen vagyok kézi műszerrel. Egy kb. 1000Ft-os digitális multim van, de van két komolyabb analóg műszerem is, de gondolom az analóg nem jó, mert annak kicsi a belső ellenállása, és nem azt mutatja, ami van. A zener nem mehet tönkre attól, mert már régi volt, és elhasználódott?
Nézem közben.
Nézd meg hogy +8v-e a t100 tranyó collektora. Folyamatosan irom majd, mert közben a rajzot is kukkolom, és mi a helyzet a c192 kondival.
A C192 megvan, kívülről semmit nem látni rajta, új kondi nincsen itthon, csak holnap tudok újat venni, és a 8V-ot is csak holnap tudom megmérni. A segítséget azt nagyon köszönöm, de ma már nem leszek gépközelben, úgyhogy amit írsz azt csak holnap tudom elolvasni, és holnap megírom mire jutottam azokkal, amiket mondtál.
Az a helyzet, hogy az ic351/vezérlö proc/ végzi a hangolást a t351/bf240/ segítségével, a 9 lábára érkező AFC jel figyelembevételével. Tehát a hangolást /a varicap dióda feszültségét a t351 állítja elő.
Ha nézed a rajzot akkor az r356-r355-r354-es ellenálláshidon keresztül. Vagyis a tunerhez a hangolófesz it jut el. Tedd a müszert =fesz mérésbe, és mérd meg a t351.es collektorát akkor mikot jól van ráhangolva az állomásra. Azután figyeld, hogy mikor szétesik ez a feszültség stabil marad, vagy szétesik. Ha a fesz változása miatt esik szét akkor a tuner jó, és ekkor lehet érdekes a t351, r351, c351, az az illesztőtranyó, vagy a pcf84c641. Ebben az esetben nem szabályoz az ic. Na jó a többin holnap mogyorózunk.
Kiforrasztott állapotban?Mi van ráírva?
Nem kell azt tapogatni, egyébként bedugod egy leválasztó trafóba és annyi!kontakt spray egyébként meg lehet hogy már elkopott a pálya.
Írd már meg a pontos típust és utána nézek az archiv-ban mennyi is az annyi.
Amint szétszedtem a készüléket felfigyeltem egy igen jól látható égési nyomra. Az alkatrészt kiforrasztottam, miután még megdöbbentőbb látvány fogadott, alatta még feketébb nyom található. A legnagyobb gond az, az hogy amint írtam amatőr vagyok, és nem tudok rájönni hogy ez milyen alkatrész lehet. Elnézést a rossz minőségű képek miatt, de jobbhíján csak ennyit tudtam összehozni. Amit csak tudok leírok róla.
A tetején található felirat: Egy S betű és egy 3-as szám között található egy Ohm (görög omega betű)-ben egy villám jel. Alatta pedig a következő MZ73-18Ohm(omega betű)M Elnézést hogy csak így tudom a segítséget kérni. Előre is köszönöm.
Kösz, de első dolgom az volt hogy megnézzem másik potival,
azzal is halk. Szóval más a baj.
Szia!
Ez a képcső lemágnesező PTK. Ha rossz megrázva általában zörög. Nélküle is be lehet kapcsolni a TV-t, maximum lesz egy kis színhibád, de az megszűnik ha újat raksz bele. A panel feketedése alatta természetes, mert ez az alkatrész üzemszerűen melegedik!
Köszönöm szépen, keresem tovább a lehetséges hibát.
Ismerősnek van egy Grundig ST70-660-as tv-je, azt mondta, hogy hangosan volt hallgatva, de a lényeg hogy nincs egyáltalán hang, mit lehetne vele kezdeni? Gondolom megoldható...
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Lenne egy Scnieder STV8516 (PT92) típusú tévém, mely bekapcsolásakor az alábbi hiba tapasztalható. A tv nem kapcsol be, csak a standby led villog, valamint hangszóró kattog. Segítségeteket előre is köszönöm.
"Elekta gyártmány, tipusa ctr-1498 emk" (#356321)
Előre is köszi.
Sziasztok!
Schneider STV-2803 TV-nél egyszer csak elment az adás, újrahangoláskor pedig nem talál meg egyetlen csatornát sem 450MHz alatt, csak végigfut rajtuk, felette mindent megtalál. Másik TV-vel megy minden. Gondolom, a tuner résznél kell keresgetni, de sajnos nincs kapcsolási rajzom. Van valami használható öteltetek így látatlanban? Esetleges választ köszönök előre is!
A táp mellett találtam egy tranzisztort. A táptranyót merre keressem? Vagy ez a tranzisztor lenne az? Sajnálom, de télleg amatőr vagyok, leginkább a szemmel észrevehető hibákat javítottam eddig. A tranyót egy olcsó multiméterrel nekiállhatok kimérni? ha igen akkor hogyan? A képet a táp melletti tranzisztorról készítettem. A felirat rajta:
W10243 CHINA P6NK60ZF P Ezt leginkább milyen típussal lehet helyettesíteni? a többinél mit vegyek figyelembe a helyettesítések során? Előre is köszi!
Szia!
Kicserélgettem, azokat az alkatrészeket, amiket mondtál, és megmértem mindent. A T351 kollektorát amikor mértem az elhangolódáskor csak 0,01-0,02V-os feszültségmászkálás volt, viszont a T100 kollektorán, ahol elméletileg 8V-nak kellene lennie, ott csak 1,5-2V-ot mértem, és elhangolódáskor rendesen mászkált, amikor beállt a csatorna, akkor 0,05-0,1V-ot. Az gondolom normális, hogy amikor mértem, akkor elment a csatorna, amikor pedig elvettem a műszert a mérési pontról, akkor pedig visszajött. A hangolófesz továbbra is 35V a dióda kivezetésein.
Na vagyok és nézem.
A müszeres mérésnél nem igazán szabad elmennie, mivel igen nagy a müsz. belső ellenállása. Ha a t100 kollektorát méred attol nem szabad elmennie. Ott kökemény +8v-nak kell lenni. Akkor nézd végig azt a vonalat egészen a d112 ig. Hiányzik az az agc feszültség marhára. Azaz r166, d112 és az az egész vonal. Valószínü, hogy a d112, vagy az r166 /22ohm szakadt/.
Ezzel a +8-v-al szabályzod az AGC-t /automatic gain control/automatikus erősítés szabályzás.
És persze az AFC -is innen fut.
Sziasztok
Láttam a legalábbis téma elején, h régi tv-k is vannak repertoáron. Nos.Van egy Orion Tisza!!! tipusú tv-m, alkazrész kellene hozzá.Mégpedig a gyári hangszoró, mert megszakadt.Amugy jó a gép, nézhető, másik hangszoróval még szoll is ![]()
Olyan piros orion hangszoró....kb 16cm-es három rözittőfüllel
Tudom, AT 403-ról beszélsz, később nevet is kapott. Az 505 pedig a Duna Általában a lengőtekercstől jövő vezeték szokott megszakadni, a membránnál . Jobb kisiskolások megcsinálják. A forrasztást meg leragasztják a membránhoz. Az élelmesek meg kiselejtezettből átrakják
A tv-m nem akarja elfogadni sem a taviranyitorol se a gomboktol az iranyitast csak az elso 5perc-ig amikor bekapcs, es en mar le ellenoriztem mindent.Vajon mejik csodanak koszonheto?
![]() ![]()
Megnéztem a T100-at, az jó, megnéztem az R166-ot, az is jó, megnéztem a D112-t, az is jó, a 8V még sincs meg. Olyan hiba nem lehet, hogy az IC rossz, és a 44 lábon olyan jelet ad, ami túlságosan kinyitja a T100-at, és emiatt nincs meg a 8V? De holnap kicserélem a D112-t, ugyanis az előző javításnál volt olyan, hogy kizártam minden lehetséges hibát, a ZTK33C-t is kimértem a műszer azt mutatta, hogy az jó, kicseréltem, és mégis csak az volt a rossz, szóval lehet, hogy a diódánál nem azt mutatja a műszerem, ami van. A D112 helyére ugye tehetek 1N4007-t? (csak az van most itthon új) Az R166 viszont eléggé melegszik, mivel a panel alatt meg van feketedve egy kicsit.
Amúgy a 12V-ból hogy lesz ott 8V? Semmi zener, vagy stab.IC nincs ott, ami 8V-ot csinálna a 12V-ból.
Mindenképp elöször a dioda+az ellenállás.
Sajnos ic is lehet de elötte minden mást kell ellenörizni, mert az olcsobb. Az ellenállás az áramfelvétel miatt melegszik. Tehát nagy az áramfelvétel valamitől /dioda, vele párhuzamos bufferkondi, rosz ic stb. És mivel az ellenállás elött van a 12 volt igy a hiányzó 4 volt az ellenálláson tünik el. A dioda után van egy elko azt is nézd meg. tehát a vezéreletlen lábon 8v-nak de legalább 7 nek lenni kell.
Hát ez nem ott szakadt meg....Feláztattam a ragasztásokat, kivettem a komplett membránt csévéstől. Maga a tekercs fáradt meg.
Ha lenne selejtem átraknám.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |