Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Egy 50V 4A-es táphoz a toroid trafó durván 5000Ft. Műszerdobozt nem veszünk a táphoz, mert spórolunk és majd' csak beépítjük valamibe. A hűtőborda kb 1000Ft. 200W eldisszipálásához legalább 4db áteresztő teljestmény-tranzisztor (bipoláris vagy fet) kell, ez megint kb 1000Ft. Két potméter (feszültség és áram), plusz a puffer elkó és még pár apróság durván 2000Ft. És akkor nincs semmilyen kijelzőnk mert spórolunk.
Tehát szerintem megközelítőleg nagyjából 9000-10000Ft-ból lehet megépíteni egy ilyen labortápot. (Doboz és kijelző(k) nélkül.)
Üdv.!
Mondanám, hogy tekerd el a trimmert a másik végállásába, de szerintem ezt már megtetted. Hagyd terheletlenül a tápot. Ez után az áramot állító potikat tekergesd el össze-vissza és mérd meg, hogy a P1 és P8 közös pontján változik-e a feszültség! Ha igen, akkor mérd meg közvetlen az IC4 (TL074) 12-es lábán! Ha itt is változik a feszültség az áramot állító potik eltekergetésekor, akkor: Terheld le a tápot és mérd meg közvetlen az IC4 13-as lábán a feszültséget! A kérdés itt az, hogy változik-e a feszültség a kimenő áram változásának hatására. Idézet: „És még az lenne a kérdésem,hogy ha én alapállapotban bekapcsolom a tápot ,(le vannak tekerve az áram állító potik),és ugy tekerem fel a feszültség állító potikat,akkor az áramgenerátor baj ha bekapcsol?” Igen ez normálisnak hangzik. Ha az áramot állító potik teljesen le vannak tekerve, akkor az áramgenerátoros üzemet jelző LED világít.
Igen. Most is jó végül is a tápod, nem fog elromolni vagy ilyesmi, csak jelenleg nincs elegendő tartaléka (gyakorlatilag semmi) maximális feszültségen.
Állítsd be 40V-ra és szuper lesz.
Na akkor jó. Ez megoldva. A Másik kérdés. Az élesztés befejeztével semmi gond nem volt. De mikor átvágtam a vezetékeket a sorkapocsnál, akkor megállt az eszem. Mi is ez a négyvezetéses kimenet? Hogy kell használni azt a 2x2 sorkapcsot? A Sorkapocsba nincs belecsavarozva semmilyen kábel, és az átkötés sincs már ott, és akkor a tápot nem lehet szabályozni. A kijelző ha jól emlékszek, kb 4,50 - 5,00 V-ot mutat. Akkor hogy is van ez a négyvezetékes?
Doboz az van...Elég nagy amibe pont bele fog férni a forrasztóállomás II-vel együtt ,melynek tervét Attilla86-nak köszönhetem .
De a trafót,hol lehet annyiért beszerezni,mert a hq video-n is pl 22 924,00 Ft/db és ez elég zavaró.
Szia!
Ha nrm jönne össze az ic beszerzése,adok egy ötletet : Nagyáruházak polcairól 790-990 Ft-os akciós áron le lehet akasztani multimétert. Egy kis barkácsoló hajlam és 1000 Ftból van egy panelmérőd. Üdv
Én is ezt az elvet vallottam,hogy "Nagyáruházak polcairól 790-990 Ft-os akciós áron le lehet akasztani multimétert"
rá is volt írva,hogy 1000Vig tud mérni és még a 230at sem bírta^^
Trafó nélkül gondoltad? Vagy hogy? Persze hogy lehet labortápot építeni 35V 3A-re.
Ha a kapcsiüzemű labortápról van szó, nekem van 2db 38V 11A-es trafóm hozzá. Üdv.
1000V-ig általában egyenfeszt tudnak mérni a multiméterek. Váltófeszt pedig 700V-ig. Te lehet, hogy egyenfesz állásban dugtad a mérőzsinórt a konnektorba?
Az kizárt dolog
Idézet: „22 924,00 Ft/db és ez elég zavaró” Valóban, ez nagyon zavaró! Kléh Györgyöt ajánlom, ő a legolcsóbb kis maszek. Nem jó, csak olcsó. A telefonszámát megírom privátban. Idézet: „A fő szabályozó kimenetét négyvezetékessé alakítottam. Emiatt a szabályozás és mérés a készülék kimeneti csatlakozóihoz képest történik. A méréshez és szabályozáshoz szükséges vezetékek már a panelon becsatlakoznak a nagyáramú vezetékrészbe, a kimeneti sorkapocs mögött lévő két átkötésen keresztül. Ezt az áramkör élesztésének megkönnyítése céljából terveztem így. A kimeneti sorkapocshoz való behuzalozás után ezt a két átkötést egyszerűen át kell vágni a panelon.” Ezt irtad a cikkedben. Én viszont nem értem. Van rajta 4 kimenet. Ha a vezetékeket átvágom, akkor a kimeneti áram melyik sorkapcson lesz, vagyis hova kössem a + és a - kábelt? Az úgy nem jó, ha az átkötések ott maradnak, és ahogy eddig , úgy fogom továbbá is használni..
Üdv!
Vagy esetleg a rossz aljzatba volt dugva a kábel? Egyébként ha labortápba szánod,30-50V-nál többet úgy sem kell mérni szerintem...
Egy ilyen is van a cikkben:
Bővebben: KÉP
Csá!
Nah most van időm csinálni a tápot,és azt akarom kérdzeni,hogy a feszültségváltozást melyik két pont között mérjem?Vagyis hogy a gnd-t hol mérjem? Mert akkor mérem majd a potik közös pontja és melyik GND között? Köszi a segítséget!
Üdv.!
Mindig az AGND-hez képest kell mérni! (Kivéve amikor nem, de most de. )
Nah most annyi van a táppal,hogyha megmérem az DGND és a potik közös pontja közötti feszültséget,akkor:
Ha le vannak tekerve a potik,akkor 0,000V,ha feltekerem a potikat teljesen,akkor 0,643V van a potik közös pontja és az DGND között! A két pont között folyamatosan változik a feszültség! Ha pedig az AGND és a potik közös pontja között mérem,akkor is ugyanennyi a feszültség! Ha a DGND és a 14-es láb között mérem a feszt,akkor letekert potiknál -8,22V,ha feltekerem a potikat,akkor a DGND és a 14-es láb között 10,22V van! Ha az AGND és a 14-es láb között mérem a feszt,akkor is ugyanennyi lesz! Itt viszont már nem folyamatos a változás,hanem egy bizonyos mértékű eltekerés után a feszültség felugrik a -8,22V-ról 10,22V-ra! Ennyi egyenlőre! Következő tanács? Jah és ugy mértem hogy nem volt leterhelve a táp!
Te elolvasod hogy mit írok??
1.- Azt írtam, hogy az AGND-hez képest mérj, a DGND-hez képest teljesen felesleges! 2.- Nem azt írtam, hogy a 14-es lábon mérj, hanem hogy a 12-esen! 3.- Azt is írtam, hogy terhelt kimenet esetén pedig a 13-as lábon méricskélj...
Bocsi!
Bakker,elnéztem,mindjárt irom mi van a 12-es lábon!
Nah a 12-es láb és az AGND között is ugyanez a helyzet,mint a potik közös pontja és az AGND között! Tehát letekert potiknál 0,000V, ha pedig feltekerem a potikat,akkor 0,629V van!A két véglet között pedig folyamatos a változás!
Ez akkor eddig szuper!
Most terheld le a tápot és a kimenő áram függvényében méricskélj az ebben a hozzászólásban írta szerint: Bővebben: Hozzászólás
Nah most leterheltem a tápot 2db ködlámpa izzóval,amik ketten sorba 24V ról 2,831A vesznek fel!
És ahogy változtatom a kimeneti áramot,ugy változik a 13as lábon a feszültség! 0A nél a feszültség 0,000V,a 2,831A nél pedig 0,263V a feszültség a 13as lábon! A két véglet között folyamatosan változik a feszültség a kimeneti áram függvényében!
Ez nagyon jó!
Azt jelenti, hogy az áram-szabályozásért felelős műveleti erősítő (IC4D) megkapja a szabályozáshoz szükséges feszültségeket. Akkor valami probléma a műveleti erősítő után lehet. Ellenőrizni kellene, hogy az IC4 14-es lába valóban össze van-e kötve az R12-vel és a D6-al. Illetve hogy az R12 és a D6 másik fele csatlakozik-e az R60-hoz és hogy a D6 nincs-e fordítva beültetve.
Hát ha a beültetési rajzon jol vannak az alkatrészek berakva,akkor a diódám nekem is jol van beültetve,és minden amit leírtál összevan kötve ugy ahogy kell!
Oké, de nincs arrafelé valami szakadás vagy zárlat?
Hát nincsen sztem,azt már többször is leellenőriztem!
Ha esetleg a fet rossz lenne,az okozhat ilyen problémát?
Ha a fet rossz lenne, akkor feszültséget sem lehetne szabályozni.
Ne terheld most le a tápot. Hanem a feszültséget állító potikat tekerd minimumra, az áramot állítókat pedig maximumra! Így mérd meg, hogy mekkora a feszültség az IC4 8-as és a 14-es lábain (az AGND-hez képest). Ez után pont fordítva: a feszt állító potikat tekerd maximumra és az áramot állítókat pedig teljesen minimumra! Így ismételten mérd meg hogy mekkora a feszültség az IC4 8-as és 14-es lábain (szintén az AGND-hez képest). |
Bejelentkezés
Hirdetés |