Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Ok!
Akkor letekertem a feszt,az áramot maxra terheletlenül: 8as láb: 2,45V 14es láb: 10,30V Letekert áram,feltekert fesz.: 8as láb: 9,09V 14es láb: -8,23V
Ez is jónak tűnik. Ennek fényében továbra is azt mondom, hogy a 14-es láb és az ellenállás meg a dióda valahogy nem stimmel. Szakadás vagy zárlat van valahol a 14-es láb és a fet gate-ellenállása közti részen.
Amikor a 14-es lábon negatív feszültséget mérsz (-8,23V), akkor mekkora feszültség van a fet gate-jén?
Nah amikor a 14es lábon -8,23V van akkor a 47ohmos ellenállás után -7,53V van!
Viszont ha feltekerem az áramállító potikat,akkor a 14es lábon a fesz ugye felmegy 10,30V ra,de a fet nél már csak 3,43V van,sőt már a 47ohmos ellenállás előtt is csak 3,43V van!
Ez szintén jónak tűnik. Amikor a 14-es lábon negatív feszültség van, akkor az azt jelenti hogy az áram-szabályozó kör működik és próbálja lezárni a fetet hogy kisebb áram folyhasson. Tehát elvileg nálad mindennek rendben kellene hogy legyen. Ha leterheled a tápot és az áramot állító potikat lejjebb tekered, akkor igenis áramgenerátoros üzemre kell hogy váltson a táp. Az eddigi mérések alapján pedig nagyon úgy néz ki hogy át is vált.
Persze hogy átvált,ha leterhelem a tápot és a terhelésnek szükséges áramnál kisebb áramot állítok be akkor a sárga led elkezd világítani és le is esik a kimeneti fesz,de az a baj egyébként hogy a maximális kimenő áramot nem tudom beállítani a trimmerrel,nem az hogy nem jo az áramgenerátor,hanem nem tudok beállítani max kimeneti áramot!
Basszus...
Akkor ellenőrizd hogy a P1-es trimmer valóban 220k-s, illetve hogy az R8 tényleg 22k-s. Utána mérj feszültséget a P1 trimmer középső lábán és nézd meg hogy változik-e e feszültség a trimmer eltekergetésével. Ha igen, akkor az áramot állító potikat tekerd maximumra és a P1-et tekerd abba a végállásába ahol a középső lábán a legnagyobb feszültség mérhető. Na ezt a feszültség-értéket írd meg nekem!
A trimmert ha tekergetem a középső lábán 3,02V-tól 0,42V-ig változik!
Ha legkisebb az ellenállása,akkor 0,42V,ha pedig a legnyagyobb,akkor 3,02V! Ha az áram állító potik maxon vannak,és a trimmer ott van ahol a legnagyobb a feszültség,akkor a középső lábán 3,52V van!Ha tekerem lefelé a potikat,akkor lemegy egészen 0,00V-ig amikor a potik minimumon vannak! Jah és a trimmer 220k az ellenállás pedig 22K,tehát minden stimmel eddig! Várom válaszod!
Tegnap este már kicsit fáradt voltam és rosszul írtam az utolsó előtti mondatot.
Helyesen: Idézet: „Ha igen, akkor az áramot állító potikat tekerd maximumra és a P1-et tekerd abba a végállásába ahol a középső lábán a legkisebb feszültség mérhető.” Egy másik kérdés: Mekkorára szeretnéd beállítani a kimenő áram maximumát? 10A-re?
Hát nemtudom még,mert a trafóm még nincsen meg,és majd attól függően mien trafót tudok venni,olyan lesz a kimenő áram maximuma!
Nah akkor a feszültség a középső lábon 0,625V ez a legkisebb fesz ezen a lábon! Idézet: „Nah akkor a feszültség a középső lábon 0,625V ez a legkisebb fesz ezen a lábon!” Ez lesz a gond. Ugyanis a söntökön 10A esetén esik 500mV, nálad pedig a legkisebb állás az áram-határoló trimmernél 625mV. Úgy kellene, hogy a 625mV helyett kb 350mV legyen, és akkor 7A lehet a maximáis áram legkisebb értéke (amit a trimmerrel lehet állítani). Ezt úgy tudod elérni, hogyha az R8-at növeled. Ahogyan eddig, az áramot állító két potit tekerd maximumra, a P1 trimmert pedig minimumra. Ez után mérj feszültséget a P1 trimmer középső lábán (ahogy legutóbb). R8 helyére pedig tegyél be mondjuk egy 33k-s ellenállást és mérd meg hogy mekkora a feszültség (a P1 középső lábán). Ha még mindig nincs 350mV környékén, akkor R8-at növeld 47k-ra, majd 75k-ra stb mindaddig, amíg kb 350mV lesz a P1 középső lábán.
Nah most beraktam egy 220Kohmos ellenállás és azzal már lement 0,345V ra,sztem igy jo lesz,de most sajna nincvs annyi terhelésem ami felvenne legalább 7A-t ugy hogy majd holnap folytatom!
Köszi az eddigi segítséget!
Nagyon szívesen!
Idézet: „...most sajna nincvs annyi terhelésem...” Ezzel én is így vagyok. Én is pont a labortápommal foglalkozom (ezzel) és az a gondom hogy nem tudom teljesen leterhelni mert sajnos csak 250W-nyi műterhelésem van és 500W kellene. Én 24V 60W-os izzókat használok. Neked is azt javaslom hogy ilyen izzókat használj mert ezek olcsóak és kevésbé melegszenek mint az ellenállások (mivel világít).
Hello!
Én is szeretek izzót használni. De illik tudatosítani a használójában, hogy hideg ellenállásuk van. Mert ezzel sokan csapdába esnek, és mindenfélével meggyanúsítják a tápot. Az igazság kedvéért azt is hozzá tenném, hogy egy normál 100W-os izzó, kb. teljesítményének mint egy 5%-át jelenti a fény leadása, és 95% hővé alakul. Persze a hőmérséklete jó magas, így azt is le tudja sugározni, lényegesen jobban mint egy hidegebb ellenállás. üdv! proli007
Üdv.!
Ez így igaz! Nálam is össze-vissza mászkálgat az áram az izzó ellenállásának változása miatt. Sőt, alacsony teljesítményen amikor csak éppen hogy világít az izzószál, akkor tök jól használható 'légmozgás-érzékelőnek' az izzó. Ha valaki nem hiszi akkor csak fújjon rá vagy legyintsen az izzó felé egy újságpapírral és figyelje az áram-változást... Üdv.: Attila
Helló Attila86. Azt szeretném megtudni, hogy nincs-e neked a nagyobb tápegységedhez előlapú furatok helyei, mint a kisebbik labornál is volt. Én csak az előlapi matricát találtam, de azon nincs a display kijelölve
Üdv.!
Nem, nincsen. De ebből a képből te magad is tudsz készíteni egyet: Bővebben: KÉP Csak paintben a felesleget ki kell törölni. Én magam is így készítem az előlap-terveket.
Cső!Hát lehet hogy megpróbálok venni ilyen izzókat majd a héten,mert ez télleg jol jöhet!
Még annyi problémám lenne a táppal,hogy végülis tegnap kerítettem rá ilyen autó fényszóró izzókat,és azzal sikerült belőle kicsalni több mint 7A-t,de végülis a max áramot 7A-re állítottam,és mikor be akartam állítani a kijelzőt is hogy 7A-t mutasson,sajnos a helitrimmerrel nem tudtam lejebb vinni mint 8,2A ez mitől lehet?!
Ez szerintem azért van, hogy más referenciát használtál. Mekkora feszültség van az ICL7135 2-es lábán? (nem tudom hogy kell-e még mondanom, de az AGND-hez képest)
A probléma egyébként többféleképpen is megoldható, de előbb a 2-es láb feszültségét tudjuk meg (referencia).
Szia ! Gonddal fordulnék hozzád,a TR9120.jpg . képen látható típus tápot kerítettem és látom te értesz hozzá.
Az lenne a gondom vele,hogy akitől hoztam az akkumulátort akart vele tölteni. A mellékelt képen látható ellenállás elégett, és az egyik triakra nem jól volt felforrasztva a vezeték és csak hozzá ért. Ezeket megcsináltam de így se akar feszültséget adni,de a 3 visszajelző lámpa szokott világítani,trafóból kijön 40V ill.80V Mit kellene megnéznem rajta,hogy életre keljen? Előre is köszi
Még a TR9120 kapcsolási rajzot sikerült megtalálni,hátha ez segítség.
Hello!
- A két ellenállás, azért égett le, mert rossz kapcson terhelték a tápot. (De ettől még nem kellett volna meghibásodnia.) - Ez a két pontra csak azért van szükség, hogy vissza lehessen vezetni a feszültséget a szabályzóra. (hosszú tápvezetéken 10A mellett, már jelentős feszültség eshet, de ha a másik két vezetéket az "nagy áramvezető" végére kötjük, akkor azon a ponton állítja be a feszültséget, nem a táp kimenetén) - Mérd meg először a +-15V segédtápfeszültségeket, hogy megvannak-e. K3 bekapcsolt állapota mellett mérd meg a 10V-os referenciát. - Mérd meg, a C21/22/23 párhuzamosan kapcsolt kondiban a feszültséget. Itt mindig kb. 5,6V-al nagyobb feszültségnek kell lenni, mint a kimeneti feszültség. - Terheld meg egy 24V100W-os izzóval a (C21..) kondikat, és mérd meg van-e rajtuk így is feszültség. üdv! proli007
A nyomtatott áramkörön találtam olyat hogy +15 és -15 és a két pont között mértem 29 voltot de estére fogok nekiállni komolyabban belemerülni de az OV lámpán mértem 15 voltot.
ja meg még egy olyan észrevételem van hogy szerintem nekünk 3 db kondi helyett 1db 22000qF 63 voltos kondink van 1-2 V van közte .Lehetséges?
Hello!
Ezt a tápot nekem is át kellen tanulmányozni, mert nem tudom melyik kapcsolónak, relének mi is az elképzelt funkciója, elég átláthatatlan. Ha nem a GND-hez képest mértél (ami ennél a tápnál a +Us kimenettel azonos) akkor nem értelmezhető a dolog. De mindenek előtt a tirisztoros előszabályzónak kellene működni. Mint írtam, ez minden esetben 5,6V-al nagyobb feszültséget biztosít a pufferen, mint az aktuális kimenő feszültség. Ezt az IC3 és a Z1 biztosítja. Teszi azért, hogy a soros áteresztő tranyók disszipációja kicsi legyen, de legyen miből szabályozni. Ha a Z1-et kicseréled egy 24V-osra, akkor a C21 pufferen egy terhelhető 24V-ot kell kapnod. Ha ez nincs meg, akkor nem szabályoz a fázishasításos tirisztoros rész. Ott viszont egy szkóp nem ártana. Az egy kondi nem jelet semmit, de az 1V igen kevés. üdv! proli007
Jó reggelt kívánok!
Tegnap rábukkantam Skori honlapján egy 555-ic vel üzemelő tápegységre... Itt a legalsó Nagyon megtetszett.. Kérnék erről a kapcsolásról véleményeket... Megépítette már ezt valaki? Nekem jónak tűnik olcsó és jó is... Az Attila86 féle labor tápegység sorozat nekem sajnos drágának bizonyul :no: Előre is köszönöm! Üdv!
Itt van egy pár kapcsolás, bár én eddig egyiket sem építettem meg, de Skori munkásságát elnézve rosszul biztos nem jársz a kapcsolásaival.
Üdv.!
Skori az oldalán leírja a véleményéterről az 555-ös tápról. Ennek a tápnak szerintem az az előnye, hogy magas a hatásfoka és viszonylag egyszerű. De cserébe a kapcsolóüzem miatt zajt termel (ez minden kapcsolóüzemű tápra igaz), és a kimenetén 2db 1000µF-os elkó van, ami miatt áramgenerátoros üzemben csak korlátozottan használható.
Akkor lehet hogy mégsem építem meg...
És gyűjtök pénzt a te tápodra Üdv!
Sziasztok!
Most gondolkodtam azon hogy építeni kéne nekem egy "mini labortápot" amire azért gondoltam mert ha pl kondikat formázok vagy valami amihez kis teljesítmény kell minek járassam a mostani tápot (0-24V 0-5A) amiben egy 120VA körüli trafó van.... Amivel szeretném a kicsi tápot: 12VAC 40W os a trafó... Vagy van egy hipersil magos ami 2X 24VAC... Valaki tudna valami jó és STABIL áramgenerátoros rajzocskát adni? Az lenne jó ha minél több lenne a feszültség a kimeneten áramnak elég az 1- 1.5A Előre is köszönöm! Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |