Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
lehet, hogy egy háklis csőnél nem sikerül rácslevezetőt rakni, vagy a fázisviszonyok miatt a negatív visszacsatolás átfordul , vagy eleve pozitívra sikeredett
Sziasztok!
Mekkora áramfölvétele van egy 50W os PP erősítőnek? Hálótrafót gyártok és nem tudom a szekunder keresztmetszetet. Most csak 2x 30Wost végfokot építek, de úgy akarom h a későbbiekben is jó legyen ha átépítem 2x50Wra.
Olyan vastagból csináld, ami még ráfér, és tartsd a réz - vas arányt.
Ehhez tudnunk kellene, hogy milyen csövek vannak benne, és hány darab, és mekkora tápfeszről működnek
de nyugodtan számolj egy 50 Wattosra olyan 150 W felvett teljesítményt. 2x50 wattos végfokhoz kell legalább egy 250-300 Wattos trafó. Ugye itt fűtés is van, azt is bele kell számolni a felvett teljesítménybe !
ez egy 320VA es toroid trafó! Pl500 cső!
Az ECF80 helyett jó a 6F1P.
Akkor a 2-300V-os tekercsnek elég a 0,6-os réz?
+ a fűtés az külön tekercs, az már megvan, azt ki tudtam számolni. Csak a többit nem tudom, nem akarom kétszer fűzni, kicsit fárasztó lenne! Így se könnyű
Udv az Uraknak!
Regota porosodott a padlason egy Bohm MV3, ujra elovettem, de sajnos a panel elegge egett volt, hat fogtam magam es ujraepitettem a vegfok reszet. Semmi baj vele, megy szepen... A kerdesem az lenne a jobban hozzaertokhoz, hogy a kimenotrafo alkalmas-e 5881 (6L6WXT) csovekhez olyan 20w magassagaban. Tudom, adatlap, meg minden, de csak azert foglalkozom vele, mert van folos 8db 5881-em, mig EL84 csak 3db szenne hajtott..... Jah, kemeny volt vegiglapozni ezt a tobb, mint 800 oldalt! Nem vagyok teljesen kezdo, de sokat tanultam!
Egy csatorna saccperkábé 200mA áramot vesze fel, a kettő 400 -at, ez 1-3 A/mm2 áramsűrűségnél olyan 0,5-ös derótot jelentene, szóval, ha elfér a 0,6-os, akkor bőven elég! De várd meg a tapasztaltabb kollegák értekezéseit, is addig ne csináld! Egyébként Te tekered a toroidot? mert akkor minden elismerésem Mester !!!!!!!!!!
Szia!
MV3 híres-hírhedt erősítő, sajnos élőben még nem volt szerencsém hozzá. A kimenőd áttétele ngyök(8000/6)=36,51 (Az el 84 PP-ben 300 Voltnál 8kOhm Raa-t "kér", ebből számoltam ). 8 Ohmos terhelésnél az Raa=10666, 666 Ohm lesz (metál |..|, ), négy Ohmmal terhelve Raa=5333,33.. . A 6L6 datasheetjében azt találtam, hogy AB osztályban 360 Volt nál 3,8 kOhm Raa-nál 18 wattot, 6,6 Ohm Raa-nál 26,5 wattot "tud". tehát a trafónak 8 ohmos terhelésénél adódó 5,3 kOhm-mal olyan 20 Wattot biztos produkálna. A fő gond az, hogy egyrészt 300 Voltos tápfeszed van, bár így is lenne vagy 20 Watt kimenő teljesítményed, az illesztetlenség ellenére is ( szerintem ), másrészt a tápegységed nem biztos, hogy bírná a többlet fűtés, és anódteljesítményt. Ha Pesti vagy, vagy van lehetőséged egyzserűen odamenni, akkor 7-én szombaton látogass el a Psukás Tivadar távközlési technikumba a rádioamatőr börzére, és ott 600 Ft-os darabáron lehet kapni 6P14P csövet, ami az EL84 szovjet változata, de teljesen ekvivalens azzal ( szerintem talán kicsit jobban is szól ) remélem tudtam segíteni ! Üdv : Kócos
Igen én tekerem. Ha a 0,6 jó akkor jó lenne
a régi 1,5-est szar volt visszafejteni (kb250menet több kivezetéssel), a vékonyabbal könnyebb bánni
Milyen csövek lehetnek ezek? Csak annyi olvasható hogy tungsram. Az első akkora mint egy el84, a második valami E7 olvasható, a többin semmi
Sziasztok ! Lenne egy tiszteletteljes kérésem ? ha netán van valakinek egy úgymond új GU 50 -es E akkor tegyen már föl róla egy normális fényképet ha tud . Kiváncsi lennék rá hogy KB miből lehet azt véleményezni hogy egy cső új, így fénykép alapján ? Ezekről mi a véleményetek , vagy eggyáltalán képek alapján lehet mondani valamit az állapotról . Üdv: CIROKL
Ezt teljesen új csőnek nézem. A fűtőszál használat közben párolog, és a búra ettől sötétedik a használat során. Ez teljesen újnak néz ki.
Elektroncső? :hide:
No de, hogy ne csak OFF-oljak. A kérdésem a következő: PCL86 vs EL84. Ha jól tudom az EL84 egy pentóda, míg a PCL86 egy trióda és egy pentóda ötvözése. Ebből adódóan a teljesítménye kisebb. Viszont most arra lennék kíváncsi, hogy a hangminőségében lehet-e számottevő különbség? Mondjuk frekvenciaátviteli téren. Most nem az ultraérzékeny "fehérfülű" emberkék véleményét kérdem, hanem mi átlagemberkék, hallunk-e különbséget? És itt a hallunkon van a hangsúly és nem a mérünkön. Előre is köszi.
Köszönöm szépen a megállápítást akkor már jó vétel volt ! Állítólag raktárkészlet ből származik ?
GU50 -en szokott lenni egy ezüstös bélyegzés , ha ennek a színe átmegy barnásba , akkor az a cső már használva volt . Képen jól látható , ez eredetileg fémes ezüstös volt .. Én ezt figyeltem meg ...
Szevasz!
Kossz a gyors valaszt! Szerintem a futes nem lesz gond, az 5881 0,9A-t eszik, az EL84 0,76-ot. Csak a veget epitettem meg, igy az elofok csovei elmaradnak. Ami miatt aggodok, az a kimeno drotvastagsaga. Riogattak, hogy az 5881 ezt a trafot meg is sutheti az atfolyo nagyobb egyenaram miatt.... Erre szvsz. eleg sok szelsosegnek ossze kell jonni... Csak a kiserlet miatt tesztelnem, gitarerosito lesz a havernak belole. Par honapja a Marshall 9200 vegfokomat mokoltam, minden markaszerviz riogatott a modolas veszelyeivel, de siman megy az egyik oldal 2xKT88-cal, a masik 4x EL34-gyel.... Utaltam a gyari hangjat, ezert csoveztem at. Ebbol a vegfokbol van 8db egyezo 5881-em.... (esetleg ha erdekel valakit, elcserelnem mas csore...) A borze sajnos ugrott, kulfoldon elek egy ideje...)
Jaaaaj mit tettem!
Elugrottam boltba, halom penzert vettem egy par JJ EL84-et! Szomoruan konstataltam, hogy elmentek a magasok... Sokkal jobban szol a szenne hajtott Tungsram... Elromlott a fulem?
6N9SZ (6SL7) csöve nincs valakinek egy db új amit elcserélne?
üdv: Müszi
Én is így jártam egy pár PL 509-el . Megbántam
Nincs mit!
Én szívesen cserélnék Veled EL84-re (6P14P-re), de ha külföldön élsz, hogyan oldjuk meg a cserét?
Ehh, nem feltetlenul EL84-ben gondolkodom...
Lehetne akar telefunken vagy siemens ECC83... Azokra hajtok most! Amugy a posta nem oan veszes. fleta1: JJ 509-eid voltak? Mi volt a gaz veluk?
Én a Ham bazárból rendeltem 509-es csöveket, nem JJ volt, nem tudni milyen állítólag valami kínai.zajos, kevés magassal. A 30 néhányéves tungsram sokkal szebben szól.
Vannak jj ecc83 -ok, ezekkel nem volt rossz tapasztalatom.
ECC83-akkal szivtam igy:
"Potom" 25 euro volt darabja, egy JCM elofok-masolatba kerultek volna. Nem olyan nagyon rossz, de ahogy Te is irtad, a 30 eves Tungsram kenterbe verte... Utana neztem meg, ez bizony kinai szemet, bar erositett mechanikailag. Attol meg xar.... Az 5881-eim Sovtek-ek, ezeket valtotta le az EH KT88 meg a JJ EL34. Mit tagadjam, a KT88 sikit, ahogy kell!
A legkönnyebb a pecsétről eldönteni hogy új-e. Az újnak zöld vagy lila a pecsét színe a búrán. Ha már egy kicsit üzemelt akkor a pecsét elfeketedik.
Most látom CHZ kolléga már megelőzött
A 2 számú képen látni a szép zöld pecsétet , ezek szerint ezek újak . De már megnyugtattak róla llaci56, köbzoli,CHZ, meg most te is . Így mostmár nem csak használt csöveim vannak a GU50 hez ! Már a dobozolásom félig meddig megvan , kész vannak a trafó takarók is hozzá. Ma megterveztem hozzá a tápegység nyákot, ugyanis most ennél így lessz megoldva . Most már csak sokat kell rajta ügyködni és egy két hét mulva kész is lessz!
és más csöveknél honnan lehet eldönteni hogy újak,vagy használtak?(csak kérdezem)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |