Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Üdv!
Furcsa módon már bekapcsol a fejegység és működik úgy, hogy kiszedtem belőle a rossz diódát, de azért teszek madj bele egy másikat.
Üdv!
Mivel most jól kötötted be müxik.Az a dióda csak védelmi szerepet töltött be(Javítsatok ha nincs igazam)Ha már nincs benne, és megint rosszul kötöd be,már nem fogod megúszni ennyivel. Amugy a pontot ne felejsd el kiosztani valakinek.
Szia!
Nah bekötöttem az jelet a megfelelő kondira ahogy mondtad. A dolog maradt tovább is ugyanaz, ha rádión volt akkor szolt a bemenő jel, de ha CD-n volt akkor továbbra se volt semmi hang. Na ezalapján mit tudsz mondani?
Megint én vagyok az INNOCD-vel van egy gondom.
Szobában összekötöztem egy tápegységről erre elkezdett magas hangon sípolni de halkan maga a készülék. Gondoltam kevés neki a tápszűrés ami van (10000mikró) tettem még bele 22000-et így a készülék már nem sípol de a hangszórókból halk sípolás folyamatosan hallatszik mind rádió mind mp3/wma módban. Próbáltam már a testelését variálni de semmi eredménye a dolognak. Próbáltam a nagy kondival párhuzamosan mkp-tis de semmi eredmény. A táp egy 60W-os toroid ami 12V-os egyenrángatva plussz 10000mikró illetve egy 12v-os stab tranyóval megfejelve majd ennek a kimenetére rátéve még a 22000mikró. Ennek már csak elégnek kellene lennie de mégis sípol a piszok igaz nagyon hallkan de idegesítő. Ha valaki találkozott már ezzel a gondal megoszthatná a megoldást mert már kezdek berágni rá de nagyon.
Sziasztok! Olyan problémám van, hogy testvérem vett egy fordot, gyári rádió van benne ami kikapcsolt álapotban készenlétben kb 500mA-t felvesz. Ez mitöl lehet? Rendesen müködik, bekapcsol kikapcsol jól szól csak van ez az áramfelvétele. Néztem a panelját, nem látni rajta semmi hibát. a tipusa: single cd kw2000 serial no. v263440
Előre is köszi a választ!!!
Így van, a dióda pont fordított polaritás ellen véd. Fura, hogy ilyen kicsi, a védelem lényege, hogy a dióda kinyit (jó eséllyel zárlatba megy), amitől a biztosíték kiég, a dióda meg ezután jellemzően így is marad. De egy ekkorka diódát a gépkocsi akkuja simán el tud égetni, így zárlata meg is szűnik, az autórádió pedig diszkrét hang- és fényjelenségek közepette elhalálozik.
Csere esetén a környékén lévő ellenállás és másik dóda kimérése is javasolt.
Már jól működik! Az volt a baj hogy fordítva volt ráírva a bekötés vagyis fel volt cserélve rajta a plussz minusz.Mindkeinek köszönöm aki segíteni próbált.
Hali!
Az SMD tranyóknál van két SMD ellenállás, R481, R482. Megtudnád oldani egy próba idejére, hogy ezt a két ellenállást kiveszed, vagy legalábbis az egyik végét kiforrasztod? De ha lehet vigyázz rájuk. Szóval, ha kikötötted őket, akkor ismét az IC CD bemenetéhez, a kondira kéne kötnöd a jelet, és CD-re kapcsolva, ha minden igaz, akkor már szólnia kellene a külső jelforrásnak.
Hali!
Nem ismerem, és nem is néztem utánna, de így látatlanba azt kérdezném, hogy nem két szálon kap tápot? Ha igen, és mindkettő direktbe, akkor az ACC jelzéssel ellátott vezetéket gyújtáskapcsolón keresztül lenne célszerű bekötni.
Hali!
Meg kellene nézned, hogy az IC 3,4,29,31-as lábai hova mennek. Valami hasonló dologra számítok, mint Gery esetében. (Csak a tiéd egy kicsit kuszább, és a képekből nem tudom megállapítani...)
Szia!
Nah kiforrasztottam az ellenállásokat. Olyan picik voltak hogy sajnos az egyik kipattant a csipeszből, bármennyire is próbáltam vigyázni rá! Bár az értékük 1-1Kohm, mert annyi eszem még volt, hogy megmértem! Viszont sajnos nem történt semmi! A CD-n ugyanúgy nincs hang. Annyi változtatás történt az ellenállás hiányába, hogy adok rá jelet, rádió üzemmódban, akkor egyszerre szól a rádió meg a bemenő jel is. Tehát a külső jel nem nyomja el a rádió hangját. Azon szórakoztam még, hogy ha rádió üzemmódban a tranzisztornak a pirossal bekarikázott lábára adom a jelet akkor szól a kimeneten, de CD üzemmódban akkor se. És ha a tranzisztornak a másik két valamelyik lábára adok jelet, akkor viszont nem szól. Most mi tévő legyek?
Nem pont erre az eredményre számítottam...
Lehet, hogy a végfokot némítja? Akkor tovább kell követni a jel útját. Most mennem kell dolgozni, de majd holnap leírom, mit nézz még meg. szerk: bejelöltem, mit kellene tovább nézni...
Heló!
Végigmentem a 3-as, 4-es lábak vonalain, de elszomorodtam úgy gondolom hogy a hangletiltást ez az IC végzi el tökéletes munkával, és az adatlapján is, amit küldtél ír egy érdekes mondatot: "Mute control at audio signal zero crossing" Szóval a kimenő jelek ezekről a lábakról átmennek 1-1 kondin, majd ellenálláson, aztán elválik útjaik 2 részre, az egyik rész megy az RCA kivezetésekhez, a másik rész megint átmegy egy pár kondin és ellenálláson és eljut a végfok lábaihoz. Szóval semmi olyasmit nem találtam ami letiltana az IC után. A képen bejelöltem az útvonalat. Marad a másik megoldás, miszerint el kellene hitetni vele, hogy mindig van benne CD és akkor ha nem teszek be CD-t, nincs mi megakadjon és nem tilt hangot...milyen szép lenne ha ilyen egyszerűen működne Várom véleményed, és hálás vagyok, hogy ennyit foglalkozol ezzel a dologgal.
Hali! de két szálon kap áramot! És a kapcsolószál természetesen a kulcsra van kötve. A mért áramfelétel az állandó szálon volt mikor a másikon nem kapott feszt!
Na szia! Végig követtem az útját, annak amit mondtál. Amit pirossal bekarikáztam a tranyoknál az megy az IC hez. A másik kettő pedig a mélynyomó kimenethez. Azt is pirossal bekarikáztam jobb oldalt, a nyák túloldalán oda csatlakozik a pár RCA a mélynyomónak, erősítőnek. Az IC-n is bekarikáztam a bemenetet. Rádió üzemmódban, ha id raktam a jelet, akkor a hangszóró csak zúgott, és folyamatosan kilengett, azaz olyan volt mintha jó nagy DC-feszt ráraktam volna. De mikor CD üzemmódba kapcsoltam, még csak ez sem történt meg, a hangszóró nem mozdult ki. Az IC előtt különben van pár ellenállás, meg kondenzátor, ha azok elé raktam a jelet, akkor szólt a zene, nemcsak búgott, CD üzemmódban, viszont semmi.(bekarikáztam azt is, a felülnézeti képen, hogy hova raktam a jelet ekkor) Ötlet van még?
Hali!
Biztos, hogy a másik kettő nem megy a végfokra, csak az RCA-ra? Na úgy kellesz megoldani, hogy a jel a CD-bemenethez lesz kötve, viszont be kell majd iktatni egy kapcsolót, amivel a végfok némítása lesz kiiktatva. De szükségem van a végfok típusára.
De, igazad van, valóban rámegy az is a végfokra, de annak a vezetősávjai nagyon elvannak rejtve, mert kondik alatt megy. Bekarikáztam plusszba a két másik bemenetet is(felül).
A végfok tipusa pedig LA4763 TJB3. A baj az, hogy én nem találtam hozzá adatlapot. Remélem te ügyesebb vagy mint én! És a végfok mellet van egy IC, az pedig HA1316, ha ez számít valamit.
Eddig még én se találtam adatlapot...
Esetleg nincs meg valakinek?... Így még egy kicsit szórakozni kellesz a dologgal... Ha nem lesz adatlap, rakj fel képet az IC-ről és környékéről, mindkét oldalról, aztán majd kihámozom belőle.
Így elég nehéz kitalálni, hogy mi lehet, de első körben a végfokot ellenőrizném. Lehet, hogy kikapcsolt állapotban csak némítja.
Szia!
Na még én is keresgélek adatlap után, de ha nem találnék akkor csináltam jó pár képet mindkét oldalról. Csomagolva küldöm a jobb képminőségért.
Szia!
Nah megnéztem, és ugyanaz a kettő. A 22-es lábon már meg is van a 3.3µF-os kondi és a 10kOhmos ellenállás is! Akkor ott kellene valamit babrálni, mondjuk a kondit vagy az ellenállást kiszedni? Vagy az is lehet, hogy a 16-os láb kavar be?(erre azért gondoltam, mert ki van szedve az egész CD-rész, és lehet az is probléma)
Hali!
Megtudod mérni a 10k-s ellenálláson a feszt, amikor rádión van, ill. amikor CD-n?
Az lesz az! Rádió üzem módban 5V, CD üzemmódban 0V.
Akkor azt kéne elérni, hogy mindig 5V legyen, és akkor meg is oldódna a probléma, és kapcsoló sem kéne, nemde?
Na, akkor próbaképp vedd ki az ellenállás azon lábát, ami nem az IC-re csatlakozik, és erre adj 5V-ot, majd jel a CD bemenetre, kapcsolj CD-re, és lássuk, mi történik...
Szerk: Azt még egyelőre nem javaslom, hogy direktbe kössünk rá állandó 5V-ot, de lehet, hogy úgy fogjuk kijátszani, hogy a CD-tól, egy diódán keresztül adunk majd neki feszt. Így nem kell majd kapcsoló, ugyanakkor csak akkor kapja meg ezt a plusz tápot, ha CD-re kapcsolsz, így a rádiónál nem kavarhat be, ellentétben azzal, ha állandó 5V-ot adnál rá.
Ha a kondit forrasztom ki az is jó, nem? Mert az ellenállás olyan pici, hogy aztán tönkreteszem...
Nem! Ugyanis a vezérlő feszt. az ellenálláson keresztűl kapja.
Igen, közbe rájöttem én is, amint ránéztem a kapcsolásra.
Szóval az ellenállatot kiszedtem, és az eredmény jó is meg nem is. Az IC 22-es lábán így már CD és rádió üzemmódban egyaránt 4V-van. És CD üzemmódban is szól, DE csak, ha a hangszínszabályzó után van. Ha magára az IC-re vagy a bemenő kondikra, esetleg a CD-nél bemenő L vagy R out-ra rakom a jelet, akkor viszont nem szól. Na most mit lehet tenni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |