Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 1178
(#) bbalazs_ válasza tekan hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Ugye, hogy a kerdes helyes feltevese milyen hihetetlen sebesseggel eredmenyezi az egyszeru es olcso megoldast?!
(#) demen hozzászólása Feb 1, 2009 /

Sziasztok!

Nekem egy olyan impulzusrelére lenne szükségem, ami 12V és legalább 30A.

Nem tudom létezik e ilyen?

Olyasmire kellene, hogy az autómban tuninglámpát raktam, és eddig H4 izzó volt benne, most meg H1 izzók vannak benne. És ha a távoltsági fényszórót rákapcsolom, akkor a tompított lekapcsol, és ez így nem jó.

Ha van valakinek valami más ötlete, akkor szívesen fogadom.
(#) llaci56 válasza demen hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Autós boltokban kapható (12V 25-35A) relével kösd vissza a tompítottat, a hosszúfény által vezérelve!
(#) demen válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

és abból nem lesz a tompítottnak baja
gondolok én arra hogy visszafele is folyik a feszt
(#) J-Haasz válasza demen hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Az áram folyik, a feszültség "esik"!

(#) llaci56 válasza demen hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Inkább lerajzoltam.
(#) proli007 válasza tekan hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Hello!

Én már készítette, ilyen érzékelőt.
- Az ajtóra egy ajtó csappantyú mágnest erősítettem, úgy, hogy a mágnes pofája az ajtó nyitható oldalának felső részével vágott egybe.
- Az érzékelő tartója, egy 9mm-es műanyag lemezből kivágott T betű volt. A T hosszú szárát felfúrtam, a T talpa felől (most még felülről van) ide toltam be a Reed csövet. A T felső részében (rövid szárában a hosszú szárral párhuzamosan), pedig két süllyesztett felerősítő furat van.
- Az ajtó tokhoz, két lemezcsavarral rögzítettem az érzékelőt úgy, hogy az ajtó mágnesre merőlegesen álljon, és a középvonaluk egymásba essen.
- Ha az ajtó zárva van, a Reed kontaktusa is zárt. Biztonsági szempontból is ez a megfelelőbb.

Remélem el tudod képzelni, ha nem lerajzolom.

üdv! proli007
(#) tekan válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Helló!

Inkább rajzold le légyszíves, kb értem, de biztosra szeretnék menni...

tekan
(#) kocici17 válasza tekan hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Kereskedelmi áru nincs 500Ft.
(#) proli007 válasza tekan hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Hello!

Most csak összetákoltam, és nem méretarányos (meg helyes), de remélem sikerül megérteni.

üdv! proli007

Reed-Tok.png

(#) doky hozzászólása Feb 4, 2009 /

Ez egy Bosch VP44 vezérlőegység elektronikája dízel autókba.
A képen pirossal bekarikázott alkatrészekről van valakinek fogalma, hogy mi lehet?
Én sajnos nem igazán találtam semmi használható információt sem az eszközről.
(#) zoz11 válasza doky hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Hali
Az a bekeretezett aktarész egy nagyteljesítményű darlington tranzisztor, az egyik NPN a másik pedig PNP kivitel nagy valószínűséggel! Vagyis egy BOSCH VP 38-ba az volt amit javítottam!
Üdv: Zoltán
(#) goldscorpio07 hozzászólása Feb 4, 2009 /

Sziasztok
Épp egy panasonic hifit javítok valószínűleg végfokos,de azért a mellette lévő cuccokat is megvizsgálom.
De egy cuccról semmi értelmeset nem találok:
K
A1046
Y 624
Így van feltünteve 3 lábú tranzisztor kinézetű szerkezet,csak jó volna tudnom róla a dolgokat
(#) viktor58 hozzászólása Feb 4, 2009 /

Üdv Mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni a nálam okosabbaktól.
belefogtam egy szabályzó készítésébe de sajnos a kapcsrajzon nincsen feltüntetve pár igen lényeges információ. A rajzok innen származnak:http://fezo-rc.atw.hu/elektronika.html

A problémám az lenne hogy nem tudom hogy milyen IC van benne meg a relay driver rész is eléggé homályos, pl a d1 dióda és a relé milyen legyen.

Kép: Hivatkozás

Kép: Hivatkozás
(#) kocici17 válasza viktor58 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Az ic az egy müveleti erösitő, az az 4db egy tokban.
Pontosabban melyik cikk.
A rellé valószinuleg egy kétszer bontó záró 12V-os.
A dióda meg 1n4001 vagy hasonló is lehet, mert csak a visszaindukállástól védi a tranyót.
A trany meg valószínüleg bc182, vagy társai.
(#) viktor58 hozzászólása Feb 4, 2009 /

Köszi a gyors választ.

Azt meg tudnád mondani pontosabban hogy mi a jelzése az IC-nek meg a relének, már csak azért hogy a boltban hogy kérjem.
Egyébként a "Egyszerű kefés motorszabájzó fékkel" című leírás.
(#) llaci56 válasza viktor58 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

huhúúúúúú....! Ebből nagy WARN lesz...(A modik dobnak egy hátast!)
(#) gg630504 válasza viktor58 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Q1 PNP, pl. BC212.

Relé Kétpólusú kétáramkörös DPDT - Double pole double throw.

(#) vizor válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Nem lehet BC182 mert az NPN. A rajzon egy PNP tranzisztor van és a típusa is oda van írva: 2N3906.

Viktor58: a műveleti erősítő ic lehet LM324 (quad operational amplifier), LM339 (quad comparator), stb. A relét, diódát Kocici17 már leírta.
(#) kocici17 válasza viktor58 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Az ic pl: LM2902N 26Ft a lomexban. a tranyó meg a nyákból itélve tényleg PNP, pl: bc212 , 214 .....stb
(#) FElici hozzászólása Feb 4, 2009 /

Üdv!
Ennél jobb helyet nem találtam ennek az egyszerű kérdésnek:

Mi annak a (MOSFET?) az alkatrésznek a típusa,
-ami helyettesít nekem egy 10A-es PNP és 1 10A-es NPN tranzisztort
-De nem segít be a lakás fűtésébe (még hűtőborda nélkül sem)
-És a kategóriájában a legolcsóbb! Köszi

Ez nem barkóba, még mielőtt valaki azt hinné, mert én nem tudom a választ! (És igen 2 típust kérnék)

KÖSZI!
(#) kocici17 válasza FElici hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Hány voltra kell?????????
Idézet:
„Ez nem barkóba, még mielőtt valaki azt hinné, mert én nem tudom a választ! (És igen 2 típust kérnék)
Ez nem kellene.
(#) kocici17 válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Hát jó Bővebben: Link
Igen jó a keresöjük és a katalógusuk árakkal együtt.
(#) FElici válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Igazad van, bocsi
max 10-15 voltra
pár KHz-re
(#) kocici17 válasza FElici hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Nemtudom mi a drága fogalma, és azt sem hogy mihez akarsz tranzisztort helyettesíteni, gondolom nem kapcsolóüzem, és remélem nem komplementert akarsz helyettesíteni, /így is érdekes lesz/
Azon a lapon árakkal együtt vannak az alkatrészek. És ami erre a kisfeszültségű vaddiszóáramra jó lehet, pl:
BUZ11---50V...33A....96Ft/db. /npn/
NTD2955-1G---60V.....12A....65Ft/db. pnp

Azonos feszültségben és jellemzőkben jelenleg nem kapni.
Hogy hogy oldod meg ...az a te dolgod, csak gondoltam ha ki tudod cserélni, akkor meg is tudod keresni. Adatforrás:lomex.hu
Egyébbként minde alkatrész disszipál el meleget, jó tudom neked nem "vasaló" hanem "frigider" kell, ott találsz olyat is ami garantálan nem fog melegedni, és még " akonektort is kibirja" 600v60A.stb.
(#) FElici válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Köszi, segített az oldal.
Mostmár csak az a kérdésem van, hogy minden FET-nek relatíve kicsi a belső ellenállása?
Csak mert itt a helyi boltban nem hiszem hogy túl nagy választék lenne, rendelni meg most egyenlőre úgy néz ki, hogy nem szeretnék. :S
(#) FElici válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Köszi szépen
Amúgy tényleg leírhattam volna, hogy 3 fázisú modellmotor meghajtáshoz kellenek.
A BUZ11 nagyon tökéletes lesz - már csak be kell szerezni valahogy.
Azt meg furcsállom, hogy NTD2955-nek a kisebb teljesítménye ellenére 4x akkora a belső ellenállása, de azért még ez is jobb lesz mint egy sima tranzisztor.

(#) kocici17 válasza FElici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Ha beregisztrálsz a lomex.hu- ra akkor neten keresztül is tudsz rendelni és postázzák.
Ha szabályzott hajtást csinálsz ahoz nem kell pnp
háronfázisú szabályzott hajtáshoz.
Rengeteg olyan bejegyzést lehet találni a topic-ok közt ami ezzel foglalkozik.
Mivel a háromfázisú szabályzás alapja a forgó mágnesmező sebességének az az a frekvenciánal a szabályzása.
(#) Cunici hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok!

Kérdésem lenne, van egy ATX tápom és azt írták a szétszedésekben , hogy össze kell kötni két kivezetését egy 10 ohmos, 10W ig terhelhető ellenállással. Kérdésem, hogyan tudom meghatározni egy ellenállás teljesítmény tűrését, vagyis ez milyen alkatrész ?

Köszönöm a válaszokat.
(#) FElici válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Léptetőmotornak szeretném használni, mert ezzel a módszerrel 360/(7*6) fokonként tudom szabályozni. (3 vezetékből mindig 2-re minden fajta módon variálom az áramot.)
Szerintem ehhez kell mindenfajta tranzisztor.
Ha nem, akkor szólj, és jobban körülnézek. Eddig nem láttam olyat, hogy valaki léptetőmotornak használna egy ilyen motort. Pedig nem hülyeség, mert meglehetősen olcsók ezek a motorok, és ahhoz képest jó nyomatékuk van szerintem.
Következő: »»   135 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem