Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   136 / 1178
(#) kocici17 válasza FElici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Na igen így már érthetőbb a pnp/npn dolog, nem egyszerű. Nem igazán tudok segíteni
(#) kocici17 válasza Cunici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hu de jó kérdés volt. /komolyan/
Ha jól értelmezem gyártani szeretnél ellenállást, /bár a boltban kapható amit leírtál/

A téma amire vonatkozik a kérdés nem olyan egyszerű, hogy egy mondatban lehessen válaszolni.
Az egyik alap az Ohm törvény, mivel az ellenállást alapvetően Ohmikus fogyasztónak nevezzük, és ebben az esetben az induktivitást és következményeit figyelmen kívül hagyjuk.. A kérdésednél figyelembe kell venni az adott villamos vezető fajlagos ellenállását, az igényelt ellenállás értéket, a disszipációs küszöböt, /a telyesítményét az adott disszípációs küszöbnél az ellenálláson maximálisan átvihető áram adja az adott feszűltségnél.
Persze csak távirati stílusban mert igen bőséges szak irodalma van a gyártás és méretezésnek.
Tartok tőle, hogy nem erre voltál kíváncsi.
(#) proli007 válasza viktor58 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hello!

A nyálrajból kiderül, hogy LM339 komparátor IC van az áramkörben. De a kapcsolási rajzból az is kiderül, hogy ide "sima" műveleti erősítő nem is jó, mert a komparátornak nyitott kollektoros kimenete van. És ez itt ki van használva.

A 2N3906-nak a bekötése más, mint a BC212-nek. Ha azt teszel bele, meg kell a rajhoz képest fordítani a tranyót.

A relé választásnál figyelni kell a 20A kapcsolt áramra. (ha lesz akkora terhelés rajta)

üdv! proli007
(#) Ninoo válasza Cunici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Szabályozható tápot ráakasztasz,adsz neki x feszültséget.Mondjuk legyen 12V.Az ampert meg mindíg egy kicsit feljebb csavarod 0-ról kezdve, vársz és nézed hogy mennyire fűt.Nézed, úgy értem hőszondát ráfogatod.Szerintem ha 40-50 foknál jársz, állj meg az áram növelésével.P=UxI.És kész.
(#) Cunici válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Erra voltam kíváncsi . Köszi a segítséget, bár inkább egyszerűbb venni egyet.
(#) llaci56 válasza Cunici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Nem akarok okvetetlenkedni, de 12V mellett az "Ampert feljebb csavarni..." - ezt mégis hogyan???

Fix ellenállás esetében a feszültséget kell fokozatosan növelni, és az említett 40-50 C fok közelében megállni. Itt megnézni, hogy mennyi az áram és a feszültség értéke, majd e kettő szorzata adja a terhelhetőségét Watt-ban az ellenállásnak.
(#) tekan válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Vagy nem is kell megnézni az áramerősséget csak simán P=U^2/R
(#) llaci56 válasza tekan hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Igen, ha ez az 1 db ellenállat van a körben, akkor így is lehet. De az "Amper feljebbcsavarásától" (12V-on, 0-tól kezdve!) mindig frász kapok.
(#) Ninoo válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Jaja...pont ezt mondom én is.Frászt kapok az amper felcsavarástól. Cunici!!!Olvasd el llaci56 hozzászólását(368795).Kicsit pontosabban fogalmaz mint én.
(#) Ninoo hozzászólása Feb 5, 2009 /

Ok.De mi van ha 12V fixet ad a táp, és lecsavarom az áramkorlátot.Mivel az ellenállás értéke fix, akkor a feszültségnek le kellene esnie R=U/I ből visszaszámolva.Ekkor a táp nem száll el?Vagy azért nem száll el mert kicsi az áram értéke?

(#) FElici válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Amikor először olvastam nem értettem, hogy mi nem egyszerű ezen. De már fél órája rajzolgatok, és rájöttem, hogy tényleg nem egyszerű

5 voltos PIC-el kéne vezérelni (2) tranzisztort, úgy hogy az egyetlen végső kimenet legyen: 0V vagy 12V vagy "semmi"
Az eredeti elgondolás az volt, hogy a "semmi"-t úgy érem el, hogy a PIC lábát bemenetre állítom.
A probléma ott jön, hogy nem tudom úgy meghagyni a 3 állapotot, hogy közben a PIC 5 voltjáról áttérek a külső áramforrás 12 voltjára. Legalábbis csak tranzisztorokkal én nem tudom megoldani.
(#) Ninoo válasza FElici hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Már nincs kedvem végigolvasni a témát részletesen.Túl késő van.Bocs ha nem vagyok képben.De ha 3 állapotú kimenet kell, akkor ez segít...
(#) FElici válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

köszi!
Csak kár hogy docx
Nah majd holnap már meg tudom nyitni
(#) Cassone hozzászólása Feb 6, 2009 /

Sziasztok!
Ezek milyen motorok? Léptetőmotorok? Ha igen így első ránézésre milyenek?
(#) FElici válasza Cassone hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Hát amennyire értek hozz:
Ezek elég egyértelműen léptetőmotorok.
Viszont: 24V 133Ohm--> csak 4,3W-osak, de mindenesetre elég kisteljesítmányűek. Viszont nagy pontosságúak.

Hegusp utólagos engedelmével feltöltöm a docx fájljának a tartalmát közérthetőbb formátumban
De ez nekem sajna nem ad választ, mert én egy IC lábról szeretnék vezérelni 3 állapotot, és még ráadásul az 5 voltos IC-kimenetemet 12 voltra szeretném feltolni a végső kimenetben.
No de ez már nem ehhez a topichoz tartozik, köszönöm mindenkinem a segítségét
(#) lidi válasza FElici hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szerintem így meg lehetne csinálni. A felső zener 11V, az alsó meg 4.3V os. A lényeg hogy alapban ne tudjanak összenyitni.

tri.PNG

(#) FElici válasza lidi hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Lehet, hogy a te variácód lesz, főleg, hogyha működik a szimulátorban

Én most ilyenre gondoltam, szerintem működnie kéne, de nem teszi.. (ellenállásokat lehagytam a rajzról..)

Szerk:
De most hogy nézem a kapcs rajzodat, nem is értem. 11 voltos zener a bemeneten? A bemenetről csak max 5 volt jön ki. De biztos bennem van a hiba. Majd még filózok egy kicsit
(#) FElici hozzászólása Feb 6, 2009 /

Bár már kapisgálom, azt hiszem felesleges volt szerkeszteni.
(#) lidi válasza FElici hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

12V tápfeszt mondtál először. A két zener nyitófesz összege nagyobb ennél, ezért ha nincs bemeneten jel, akkor nem vezetnek a tranyók. Ha viszont lehúzod a bemenetet 0-ra, akkor fentről a 12V felől tud folyni bázis áram, ha meg 5V a bemenet, akkor meg lefelé tud folyni, mivel több mint 4.3+tranyó BE dióda nyitófesze. Ide talán picit nagy is a 4.3, bár a szimulációban működött. Jó lenne 3.9V ossal is valószínűleg. A lényeg hogy a zenerek + tranyók bázis-emitter nyitófeszek összege ne érje el a tápfeszt, mert akkor összenyitnak. Jah, és az én megoldásomban a jelszintek megfordulnak, de ezt gondolom észrevetted.
(#) FElici válasza lidi hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

12 volt a tápfesz csak sorba kötöttem a az IC 5 voltjával. (amit nem írtam, rajzoltam le.) Szerintem máshogy nem lehet megoldani csak tranzisztorok segítségével.

Amúgy az alsó diódát nem fordítva raktad be?
(#) kissi hozzászólása Feb 6, 2009 /

Sziasztok!

Van egy 2A05N10 jelzésű, SOIC-8 tokozású integrált áramkör, melyről semmi infót nem találok, ha valaki tud róla valamit, akkor segítsen!

Előre is köszi!

Steve
(#) Szergej86 hozzászólása Feb 6, 2009 /

egy g1 feliratú smd npn tranzisztor lábkiosztását szeretném megtudni.sehol sem találom.
kis téglalap egyik oldal két láb másik oldal egy. talán SOT23 nem biztos
(#) FElici válasza FElici hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Hát nem tudom hogy hogy van ez, de az általam használt IRF9540 FET nem képes stabil semmit kiadni. A "bázisát" mindenképp valamire ki kell húzni, különben ha már csak ránézek elkezd vezetni...
Úgy érzem maradok a 2 IC lábról való vezérlésnél.
(#) Ninoo válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Marking Code: G1p
TYPE NUMBER: BFS20
PACKAGE: SOT23
Google-ban BFS20-ra találsz egy csomó adatlapot. :yes:
(#) Szergej86 válasza Ninoo hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

köszönöm
(#) FElici hozzászólása Feb 7, 2009 /

Ha egy FET (IRF9540) Source-a és Gate-je között határozott 0 volt fesz van, akkor a Drain-je levegőbe kéne hogy legyen? :S
Vagy nem ilyen egyszerű a dolog?
(#) Ninoo válasza FElici hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Szerintem kell egy fel vagy lehúzó ellenállás, és már nincs is a levegőben.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Feb 8, 2009 /

Sziasztok
Belebotlottam egy ilyen SMD FET-be ami rossz,egy sharp tv-be kellene.
SUD15N06-90L
Honnan tudnám ezt beszerezni,esetleg helyettesíteni?
Fontos lenne,előre is köszönöm.
(#) kocici17 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Bővebben: Link
meg Bővebben: Link a helyettesítőt is megadják és biztos van nekik valami.
(#) 1attis hozzászólása Feb 9, 2009 /

Sziasztok!
Először írok,így hát üdvözlök mindenkit!
Keresek egy smd fet-et SO-8 tok, 8láb,a felirat rajta:9985GM alá 714262.Sehol nem találtam róla semmit.Egy hasonlót igen:AP9985M,a bekötés egyforma.Amibe való egy HPw2408 monitor inverter panelja.Kérdésem,hogy mi ez,mit csinál és hol kapok ilyet (szokásos helyeken néztem semmit nem találtam).
Képek,pdf mellékelve.
Kezdő vagyok lehet szájbarágosan nyugodtan!
Előre is köszönöm!
1attis
Következő: »»   136 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem