Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 94
(#) Zed válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Idézet:
„DC-DC konvertert lehet készen venni.”

Naná, hogy lehet. Egy meglévőt szeretnék kiváltani!
(#) lapose válasza Zed hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Szia!

Ha DC-DC konvertert szeretnél építeni a legegyszerűbben integrált áramkörökkel érsz célt!
Pl. megpróbálhatnád MC34063-mal vagy LM2585-el!
Esetleg ellenüteművel, pl. TL494-el!
(#) Zed válasza lapose hozzászólására (») Nov 10, 2008 /

Oké, de először ahhoz is egy trafó kell.
(#) lapose válasza Zed hozzászólására (») Nov 10, 2008 /

Szóval, ha használtból akarsz építkezni:
Ha ellenütemű tápot építesz(pl. TL494-el), ahhoz ferritmag kell!
Azt, hogy egy toroidmag ferrit vagy porvasmag, viszonylag egyszerűen kiderítheted: Tekersz rá pár menetet, megméred az induktivitását, és visszaszámolod belőle az Al értékét!
Ha ez kb. 1000 körüli érték akkor ferrit, ha sokkal kisebb akkor porvasmag!
Ha viszont pl. fly-back típusú tápot építesz(pl.LM2585), ahhoz légréses mag kell!
Elméletileg, ami a hagyományos ferritmagoknál a légréses, az a toroidnál a porvasmag!
De ezt még nem próbáltam ki: porvasmag toroidra fly-back trafót tekercselni!
Step-down konverternél már használtam porvasmag toroidot, ott jó volt!
(#) Zed válasza lapose hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Ezt ma találtam:

http://www.freeweb.hu/cooxee/index.html

A honlapról idézet:
Idézet:
„A Saját fejlesztésü autós erősítőm ami ma már majdnem 100W-os! A lényege ennek a cucnak a táp rész ami egy teljesen egyszerű elven működik, és bárki számára könnyen utánépíthető, csak pár rossz számgép táp kell hozzá, vagy egy sima ferrítgyűrű, meg (8 db) nagyáramu kapcsolótranyók!

Idézet:
„Szóval a trafó a lelke a kapcsoló üzemű tápegységünknek, ezt kell nagyon jól elkészíteni, de ehhez kellene ismerni a rendelkezésre álló anyagokat, ami az én kezembe került, és amivel megvalósítottam a trafót, arról csak annyit tudtam, h egy régi 386-os tápjában volt toroid gyűrü, és ezen sok infó tudtában, hát elkezdtem tekercselni, most a 3. verziónál tartok, de még érzem, h lehet mit javítani rajta.”

Nyilván a hatásfoka nem a legjobb:

Idézet:
„...De egy biztos, h melegszik nagyon, ezért hűtésről gondoskodni kell.”

Tegnap délután tekertem két magra is rezet, ma meghajtom őket!

(#) szamóca hozzászólása Dec 2, 2008 /

Üdv!
A készülő erősítőmhöz szerettem volna vásárolni toroidot. Ezért néhány ismertebb transzformátor készítő cégtől kértem árajánlatot 200VA-es és 400VA-es műgyantás kiöntéssel, klixon betétes védelemmel ellátott trafókra.
A következő árajánlatokat adták.
Toroid-tec kft. Elektris2000 kft. Toroidvill Bt.
200VA 11 472Ft 14 040Ft 10 800Ft
400VA 16 320Ft 20 880Ft 15 000Ft
A 4. cég, az Inducomp Kft. volt, de ők nem válaszoltak kérésemre.
Látható, hogy akár majd 6000Ft is spórolhatunk, ami azért nem kevés! Aki hasonló cipőben jár, és jobb ajánlatot tud, az kérem ossza meg velünk, hogy mindannyian valamilyen szinten úgymond, "profitálhassunk" belőle.
(#) Villanypasteur válasza zenetom hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Szia! 2*43 V-ost tudsz belőle csinálni, csak arra kell figyelni, hogy a tekercsek megfelelő végződéseit (20V-os végződését a 23V-os kezdetével) kösd össze.
(#) lapose válasza zenetom hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Szia!

Nagyon kevés az infó!
A feszültségek egyen- vagy váltófeszültségek?
Milyenek a trafók, a tekercsek középkivezetései bonthatóak-e?
Egy két fotó sem ártana...
(#) cpumaster hozzászólása Jan 18, 2009 /

Vettem anno egy 2×24V 225W os toroid trafót ami ugye 2×4,69A. Ha nekem egyben kell ez a 9,38A akkor külön külön egyenirányítom és aztán kötöm párhuzamosan vagy először párhuzamosan kötöm aztán egyenirányítom, hogy a max áramot vehessem ki 24Von?
(#) lapose válasza cpumaster hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szia!

Kösd be így, persze megfelelő áramú diódákkal, és jó lesz!

tap.gif

(#) krek hozzászólása Jan 18, 2009 /

sziasztok.
Nem tugyátok véletlenül hogy ppuferelés után menyivel nő a feszültség nagysága? Én ugy tudom gyök 2 szeresével de havernak csak 1.2 szörösével nőt meg!Azért érdekelne mert akor olyan trafót veszek!
előre is köszönöm.
(#) lapose válasza krek hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szia!

Természetesen gyök 2-vel nő a feszültség puffereléskor, de ebből lejönnek a veszteségek. Pl. a diódahíd nyitófeszültsége, illetve terheléskor a trafó belső ellenállása miatt is csökken a feszültség!
Azt, hogy milyen feszültségű trafót használ az ember nagyon függ a felhasználástól, kisteljesítményű trafók feszültségesése nagyobb, mint a nagyteljesítményűké.
(#) krek válasza lapose hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Kösz szépen a megerősítést és a plusz infókat.
Most nekem egy 800VA körüli toroidot kellene szereznem valahonan! De szerrintem legyártatás lesz belőle.
köszi
(#) toroidal válasza krek hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

szia, ha leírod milyen legyen adok rá árat.
(#) krek válasza toroidal hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Mért foglalkozol ienel? Te gyártod le? Vagy legyártatod? Amugy primer oldal 230V. És nekem kellene +- 60 V puferelés után. Középmegcsapolású. Aszem szekunderen ugy 42 43 V váltóban ha jól tudom.
És még egy 24 V-os megcsapolás is jó lenne.
Előre is köszi
(#) gambler hozzászólása Feb 4, 2009 /

Sziasztok! Szerintetek mennyi idő alatt, mennyi pénzért tekernének egy 2x36V 300Va + 2x12V 30-35Va os toroidot? Ahogy hallottam, a Móricztól nem messze a mikroelektronba tekernek. Quadhoz kellene , lesz benn hangszínszabályzó meg miegymás, és nem akkarok külön trafót neki, hanem legyen külön kivezetés. Megoldható ez?
Köszike
(#) szamóca válasza gambler hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Sacra úgy 15 környékén.
(#) gambler válasza szamóca hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

az jó. Akkor olcsóbban tudok külön trafót venni a hangszínnek stb.? És csak a végekhez mennyiből tudnám kihozni legolcsóbban. A 15e-t kicsit sokallom érte, nem tudom ti hogy vagytok vele.
Köszi
(#) szamóca válasza gambler hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Sajna ilyen ára van a toroidoknak. És minden plusz tekercs a 3. felett feláras 10% azt hiszem. A HQ-nál 11 körül van a 300VA-es 2xXXV-ra.
(#) toroidal válasza szamóca hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

szia, a 300va 9.000 a 30va 5.000. 3-4 nap ha kell
(#) toroidal válasza krek hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

szia, 13.750ft lenne
(#) gambler válasza toroidal hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia! És plusz 2x12 kivezetéssel együtt 9e vagy az plusz 5e és akkor szum 14e.?
Köszi
(#) toroidal válasza gambler hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

szia, bocs félreértettem. azt hittem két külön trafó.

Naszóval, mindez egyben 2x36V 300VA + 2x12V 30VA 12.500 Ft.
(#) szamóca válasza toroidal hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia!
Van toroid tekercselőgéped, netán manuálisan tekered, vagy te is csináltatod valahol?
Üdv.
(#) toroidal válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

szia, tekercselőgéppel van tekerve
(#) Robi85 hozzászólása Feb 6, 2009 /

Sziasztok.

Van egy toroid trafóm aminek a szekundere 2*19Volt 8Amper. 1.56mmes rézhuzalból van tekerve gyárilag. Nekem 2*28Volt kéne. De csak 1.38as rézhuzalom van. De viszont ez nem lakkozott, hanem villanyszerelésből megmaradt rézhuzal. Ezis jó hozzá vagy inkább ne probálkozzak. Van neki szigetelése.

Meg most igy gyárilag 8Amper, ha én még tekerek hozzá akkor hány Ampert fog veszteni? Még nemcsináltam iet, de ha jólgondolom akkor a két szekunder kivezetéshez kell kötnöm a többi rézhuzalt és ugy tekerni? A 0 pont az maradhat ugy?
(#) CHZ válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szerezz lakkozott huzalt , azzal lesz tökéletes.
Bekötésnél figyeld a kezdet /végződő kivezetéseket , mert ha rosszul kötöd kivonódik a pluszban tekert tekercs feszültsége es még kevesebb feszkód lesz , a közepe marad természetesen .
(#) llaci56 válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Ha kétszeres feszültséget szeretnél, akkor mégegyszer annyit kell feltekerned, mint most a szekunder. Nagy valószínűséggel nem fog elférni a tekercs, pláne műanyag szigetelésű huzallal.
Szerezz ugyanolyan zománcozott huzalt, (1,5-öst,) és tekerj rá folytatva a szekudert, 10 menetet. Mérj feszültséget előtte és utána, a kettő különbözete megadja a 10 menetre eső feszültséget, ebből kiszámolhatod a voltonkénti menetszámot. Ha elfér a vasmagban a szükséges mennyiség, akkor állj neki megtekerni véglegesen!
Az áram annyiban fog korlátozódni, hogy a mag maximálja a teljesítményt. Kétszeres feszültséggel fele áram tartozik azonos teljesítményhez.
(#) Robi85 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Nah ez nemlesz egyszerü ugynézem. Honnan tudok szerezni lakkozot huzalt?
Tehát akkor ha 2*28Voltra tekerem meg akkor csak 4Amper lesz az áramerőségge igaz?
(#) llaci56 válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Amennyiben a mag az alkalmazott frekin max. 224W teljesítményt tud átvinni, akkor (2*28) 56 Volton 4 Ampert tud leadni.
Következő: »»   14 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem