Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Elvi kérdés. Adva egy kaputelefon,vagy akár vezetékes telefon, mobil stb kihangositója. Folyamatos üzem, tehát mindkét fél mikrofonja és hangszórója megy. Miért nem gerjed össze a rendszer?
Még régen csináltam egy lakástelefont (a két emelet közt), itt egyszerűen azt csináltam hogy a mikrofon és hangszóró külön van, kb 1 méterre egymástól. De beláthatjátok, ez nem vmi elegáns megoldás. Gondolkoztam különböző elveken de sose jött ki jól. Tudtok vmi jó megoldást?
Hi!
Általában ki lehet szűrni az adott rendszer gerjedésére jellemző frekvenciákat egy megfelelő szűrővel. Pl. ekvalizátorral is lehet csökkenteni a gerjedést. Egyszerűbb esetekben a mikrofon érzékenységét is lehet csökkenteni. A telefon esetében azért nincs gerjedés, mert a mikrofon jele nem a közelebbi hangszórón fog megjelenni.
Heló
Vagy ha pár ms-os késleltetéssel szól a hangszóró a mikrofonhoz képest. Ettől még begerjed, de sokkal nagyobb akusztikai visszacsatolás szükséges hozzá.
Telefonnál, kaputelefonnál a kettőről négy huzalra átalakító (hibrid, trafó v. elektronikus) küszöböli ki a saját mikrofonjel hangszóróra jutását. Ezenkívül gyakran a mikrofonra jutó jel megjelenése is süketítheti a hangszórót. (pl. telefonoknál "handsfree" módban)
Elvi válasz:
A kaputelefonokban nem mezei erősítőrendszert alkalmaznak, hanem úgynevezett cirkulátort.
Köszöm a válaszokat. Nézzük sorban:
-Szűréssel azért nem próbálkoztam eddig mert elvileg akárhogy szűröm, mindig lesz egy átviteli maximum, ahol begerjed/het. -Hogy csinálnál pár ms késleltetést? Kerámia művonalat csak us-re láttam, szűrők, fázistolók meg fázist tolnak nem időt... -2to4 (önhang elnyomó): én is ettől vártam a megoldást, sokat kisérleteztem, nem jött be. De folytatom, egy küszöbszint-engedélyezéssel kombinálva nem létezik hogy ne működjön -Cirkulátor ez érdekes, eddig mint impedancia konvertert ismertem. Ki fogom próbálni. Gondolom out után még van egy erősitőfokozat, hangszóró úgy rémlik nx10mv nagyságrendű jeleket ad mikrofonként...
Sziasztok! az elgondolás a következő: a gerjedés elkerülése, valamint egy vezetéken bentről ki a hangszoróra-- ill. kintről be mikrofonról a kézibeszélőre erősítve a jelek.
Elgondolásom: 4066 kapcsoló ic / négy kapcsolót tartalmaz/ --ezek kapcsolják a vonalat a mikrofonerősítőre ill. a hangszoró erősítőre / lm386 ic / megfelelő kapcsolásban így a kapunál vagy adás, vagy vétel van.-- nyugalmi helyzetben vétel ...hangszoró. A mikrofon előerősítő egy tranzisztor / utána lm 386/ ennek kollektoráról veszem le a jelet : kondi feszkétszerező diódák stb. innen a pozítív feszültséggel már tudom vezérelni a kapcsoló ic.-t Ha tehát a mikrofonra rábeszélnek akkor így automatikus adás... míg a hangszórót lekapcsolódik. Ha a beszédnek vége .... alaphelyzet : erősítő -hagszóró. Hát ennyi lenne elviekben a kézibeszélő-mikrofon- hangszoró erősítését már kiválóan megoldottam, tehát oda -vissza külön-külön működik szabályozhatóan. Kérdésem, szerintetek a fenti kapcsolós ic megoldás működne-e, vajon a mikrofonra rábeszélve azonnal kapcsol? nem vágja le a beszéd elejét?-adásban? mivel az ic gyors nemhiszem, hogy átváltáskor kattogna.
Bocs hülyeséget írtam mert átgondolva a kapu hangszórója önmagát kapcsolná müködés közben.
Marad a kétvezetékes megoldás + test.
Most ugyan a tV-t nézem, de holtbiztos, hogy egy Wheatstone hidas megoldása van
Igen, régebbi Philips telefon-IC-kben ilyen volt. Mindegyiknek az a titka, hogy a vonali impedanciát kell reprodukálni művonallal, ez kaputelefonnál egyszerűbb, stúdióban pedig a technikus kézzel kiegyenlíti a hidat, mielőtt adásba tennék a hívót. (legalábbis régen erre volt szükség, ma már egy processzorral ezt "könnyű" elintézni...)
Mi van akkor, ha a kapuhangszoró letiltja a kapumikrofont /ha kiszólok/ ,--majd visszavált alaphelyzetbe, --vagyis a mikrofon állandoan veszi az utcazajt, beszédet, csak akkor nem ha szól a hangszoró.
A lakásban a kézibeszélő ugyis le van téve,--ha felemelem ..lehet hallgatózni.. is. Szerintetek ez a logika müködne?? nem gerjed..? egyszerünek tünik talán jó. üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |