Fórum témák
» Több friss téma |
úristen
![]() ![]() ![]() ![]() du megtervezem neked piccel a kapcsrajzot.... persze csak ha érdekel...
protoboard-ot breadboardnak hívják ha jól tudom...
KATT próbapanel Lomexben van sztem (mert, mindig mindenki azt mondja, hogy ott minden van...én nem bp-i vagyok, nemtom...)
Köszi a felajánlást, örömmel venném.
De mibaj a kapuimmal?
Köszike szépen!
![]() Tök egyszerűnek néz ki, bár énis megértem végre. Én egyébként úgy akartam, hogy: 8 bemenetem lesz: 1-6 -ig a sebességifokazathatárok referenciái mennek be a trimmerekről 7. en a váltójeladó jele 8. -on az üresjelző jele Akkor ez most hogyis működik? És hogy tudom beprogramozni? ![]() Idézet: ez ok, potit ezért raktam oda, hogy abból jön a 0-5V a pic ADC-jéhez. (tehát a poti nem kell majd a motorhoz ha gyárilag van egy vezeték amiből jön a 6-7 féle fesz.)„1-6 -ig a sebességifokazathatárok referenciái mennek be a trimmerekről” Idézet: ez mi? mikor váltassz ad egy jelet??„7. en a váltójeladó jele” Idézet: ?? van külön egy vezeték amin ha ~5V (vagy ~0V) van akkor üresben van? ilyenkor mi van a sima sebfokozatjelző vezetékben? mert a topik eleje fele ez van írva: „8. -on az üresjelző jele” Idézet: „ 5th gear = 4.310v 6th gear = 4.660v Neutral = 5.000v ” Idézet: A PIC 13-as lábába megy a sebfokozatoktól függő fesz értékek. (azt a potit felesjtsd ami ott van) „Akkor ez most hogyis működik?” A 7 szegmenses kijelző bekötését gondolom érted. A pic adja ki a feszértékekhez előre beprogizott számok "kódját" a kijelzőnek. tehát ha 4,660V megy a pic 13-as lábába akkor olyanra állítja a kijelzővel összekötött lábait, hogy ott te egy 6-ost láss. (gondolom nyilvánvaló.... ![]() Idézet: háát, kell hozzá egy programozó kapcsolás, egy soros port a pc-n. Belerakod a picet a programozóba és áttöltöd a progit egy erre való pc-s programmal.„És hogy tudom beprogramozni?” ![]() Természetesen a PIC-be való progit előtte meg kell írnia valakinek....
Asszem valamit félreértettél.
A szitu: Van egy vezeték, ezen jön a jel a váltójeladótól, a jel 1,3-4,55 között mozog, a már korábban írt táblázat szerint. Thehát ha 1,33 és 1,77 V jön a jeladótól, akkor 1-esben van a moci, ha 1,77-2,49 közötti jel jön, akkor 3.-ban stb... Azt, hogy ezek a határok hol vannak, azt potiról állapítanám úgy, ahogyan a kapcsolásomban van. És van mégesz vezeték, ezen föld jön (0V , vagyis az aksi -sarka), ha a motor üresben van, vagyis ekkor, a váltójeladó jelétől függetlenül a kijelzőnek 0V -ot kell mutatnia. A másik kapcsolásban, ezért éseltem össze ezt a jelet minen másikkal.... Elküldöm mégegyszer a kapcsolásom, hátha ebből jobban megérted.... A mérőműszerek, természetesen nem lesznek a valódi kapcsoláson..
ja és ha olyan progi lenne a picben amilyet korábban javasoltam akkor szinte minden ilyen 0 és 5volt közötti jelet kiadó sebességváltós motorhoz jó lenne.
(amit korábban javasoltam: a picet első használat előtt be lehetne programozni, tehát kapcsolot zárod, kiirja hogy 0/U/N (üres) akkor te berakod üresbe, leveszi a fesz mintát ,nyugtázza. KiÍrja 1 akkor berakod 1-esbe, mintát vesz, nyugtázza, így tovább 6-ig)
Köszi, PIC programozóm már van, meg van ezerféle PIC fejlesztőkörnyezetem, meg szimulátorom.
Márcsak a programozást kell megértenem, de az a baj, hogy a neten szinte csak assembly progikat találok példában, és tutorialban, de nekem C-ben kell...
Igen, ez valóban egy profi megoldás, de ehhez gondolom hatványozottan bonyolultabb program kell, mint eredetileg...
Énmeg jelenleg egy nyominger ledvillogtatást sem írtam még ![]()
aham, értem (asszem) tehát van egy potid amit tekergetsz (a váltóban van ugye?) 6 állása lehet a potinak (amikor benne van egy fokozatban).
ha egy + vezetéken 0 van akkor üresben van, értem. Ilyenkor mi van a potiból jövő jellel, az mennyi, miért nem lehet abból tudni hogy üresben van e? .... c-ben nem tok segíteni, én basicben nyomulok ![]() ![]()
A válójeldón üresben nemtudom mi jön, lehet, hogy szakadás, lehet, hogy +5V... Erről sajnos nemszól a szervízkönyv, és jelenleg megmérni sem tudom.
Ezért támaszkodom egy másik vezetékre, amin tutira 0V jön, ha üresben vagyok Programozásilag, nekem a Basic is jó, még bitkoromban nyomtam QBasic -et, meg Visaul Basic -et is
Menyire szelektivek a váltás utáni fesz értékek?
Menyire hasonlit a valós érték a katalógusban (szervizkönyvben) közölt értékekhez? / Piccel már egyszerübben megvalósíthatod a 16 szegmenses kijelzést... (N) /
Váltáskor a Neutral (Üres) jelzőlémpa felvillan?
Vagy az csak a tényleges üres állást jelzi?
Az értékek azok, mint a szervízkönyvben, de ez motorfüggő,m ezért kell poti.
Váltások közben nem villan fel az üresjelző. Én is hajlanék a PIC-re ,de nekem még kicsiot bonyolult ez a programozás. ![]() Sajna mégh nem sikerült összertaknom az eredeti kapcsolást, mert egypár cucc hiányzik, de remélem nemsoká az meglessz, legalább lesz kis sikerélményem....
Egy kicsit elveszett ez a projekt is...
![]() Egy pár elméleti eredmény született. De én még a gyakorlatba nem ültettem át... Igaz a motor jeleit, csak szimulálni tudnám. :nezze: Ha érdekel az eddig elért eredmény, szivesen megosztom... ![]() Bár egy kicsit kell majd kutakodni a wincsin... ![]() ![]()
Sziasztok! Egesz biztos mar ki lett a tema vesezve, de nem talaltam meg az infot amire szuksegem lenne. Adva van egy PIC 16F877 amivel szeretnek 2 db 7 szegmenses kijelzot vezerelni (egesz pontosan mindossze szamlalo leptetesrol van szo 00-99-ig).
Leven 40 labu a PIC az sem gond, ha 2 port "ramegy". Hogyan lehetne ezt szoftwareesen (Assembly) megoldani? (jon egy jel, ami lepteti a szamlalot a fenti tartomanyban). Lehet elegansabb segment driver IC-vel megoldani, ha az a celravezetobb nem zarkozom el, csak erdekelne hogyan lehet ezt szoftveresen megoldani. Kosz.
Kösz az ötletet, de ha lehet elsősorban próbálnám a PIC-et kihasználni (mivel most tanulgatom).
Ha volna "programozástechnikai" ötlet szivesen venném. Üdv
Hát ugye elég sok kérdés nyitott a felvetésed kapcsán, először is ezeket érdemes tisztázni.
Van-e valamilyen programozási, elektronikai ismereted, milyen szintről kell a tanulást kezdeni? Van-e megfelelő fejlesztő környezeted: működő PIC programozó, programíró környezet (pl. MPLAB)? Van-e legalább adatlap-értési szintű angol tudás? Ha ezeken túlléphetünk, akkor ugye ilyen, új dolgoknál a legeslegelső lépés az szokott lenni, hogy egy LED-et kigyújtunk a megismerni kívánt eszközzel (ez a LED természetesen lehet a 7 szegmenses kijelző egyik szegmense is). Ha ez sikerül, akkor az azt jelenti, hogy egy csomó alapvető dologgal sikerült megbírkózni: pl. a programíró környezet beállításai, a program lefordítása, letöltése az eszközbe, és annak elindítása. Eközben számos, már az eszköz működése során fontos "problémát" is le kell gyűrni: pl. a portlábak típusának, adatirányának kiválasztása, a PIC konfigurációs beállításai. Tehát ha elmondod, hogy honnan kezdjük, és Neked mid van (tudás, eszköztár), akkor lépünk tovább. A konkrét felvetett feladat megoldása is többféleképpen lehetséges, itt is kell tisztázni néhány dolgot majd: Mi legyen a "trigger", azaz az az esemény, amire a számláló lép? (Gyakorló feladatoknál először általában egy időzítés eltelése szokott lenni, így "magától" számol majd valamilyen ütemben.) A számlálót 1 byte-on akarod BCD kódolással megvalósítani, vagy pl. számjegyenként 2 byteon? Esetleg akarsz-e hexadecimális számlálót építeni, ami 00-FF számol?
Koszonom a valaszotokat, a helyzet ugy all, hogy lenyegeben sikerult is rajonnom, mukodik, csak kisse "fapadosnak" erzem a megoldast. Szoval mindenem van amit leirtatok (16F877 ICD2 MPLAB angol tudas).
A PIC 2 portjat "aldoztam ra" a 2x7 segmenses kijelzo vezerlesere. 2 egymasba agyazott ciklussal, valamint egy bit jelzi most epp a kijelzore egyes, vagy tizes helyierteku helyre kell kiirni a szamot. A kiirast meg egyszeruen MOVLW b'...........' MOVWF PORTD-vel oldottam meg. Mukodik, de ezt csak ugy en talaltam ki, kivancsi lennek ezt hogy oldja meg aki ert is hozza. Olvastam a forumon hogy lehet ugy is, hogy egyszerre csak 1 szamjegy vilagit amit a kozos anod/katod ki/be kapcsolgatasaval erunk el. Tudtok erre mutatni valami program reszletet (Assembly), hogy hogy is valtogatodik. Gondolom legelegansabb egy segment driverrel lenne (pic-binaris bemenet-display), de nem kapok sehol ilyet. Meg ha lehet preferalnam plusz IC nelkul. Valaszotok elore is koszonom.
Sziasztok!
Szeretnék nagy segítséget kérni. Amit mindenek előtt tudni kell rólam, hogy lövésem sincs az elektronikához. Szóval megtaláltam eme oldalt és remélem, tudtok és segítetek is nekem. Szóval szeretek motorozni és a haverok is. A bajunk az, hogy bizonyos forgalmi helyzetben vissza kell pakolni a gépet, hogy az erő velünk legyen, de itt nem látjuk a váltókart, mint az autóban és fogalmunk sincs, hogy hányasban is vagyunk tulajdonképpen. Erre szeretnénk csinálni egy fokozatkijelzőt. Tehát adott egy 7 szegmenses kijelző, a váltótengelyről kapunk jeleket a következőképpen. Minden sebességi fokozatban egy érintkező külön zár egy-egy külön negatív pólust. Tehát a váltókartól jön fel 7 db vezeték (6 sebesség és egy üresjárati) mindegyiken akkor van test, ha abban a sebességi fokozatban áll a váltó. Amit szeretnénk összehozni, hogy a 7 szegmenses kijelzőn megjelenjen az aktuális sebességfokozat (0-6ig). Szóval ebben szeretném a segítségeteket kérni. A haver otthon van az elektronikában, csak ahoz nem ért, hogy mit kell beépíteni és hogy kell meghajtani a kijelzőt, hogy az számokat írjon ki, milyen ic, vagy mi kell bele. Ha tudtok, légyszi segítsetek. Ahogy olvasom, úgy látom nemo-nak is valami ilyesmi volt a problémája. Nekem annyival másabb a helyzetem, hogy itt vannak külön vezetékek. Köszönöm előre is a segítségeteket. Üdv: elemerr.
Ez nem hangzik bonyolultnak. Kell egy decimális -> BCD kódoló (pl. 74LS147 vagy 148), a BCD jelet pedig BCD -> 7 szegmens meghajtóra (pl. 74LS47 vagy 48) vezetni, utána jöhet a kijelző. Ahogy nézem, a 147-es kinemete negált, tehát kell még pár inverter is, ami lehet tranzisztor is.
Összességében kb. 2-3 IC kell hozzá, pár ellenállás, esetleg tranzisztorok. Kb. egy gyufásdobozban elfér.
Aha. Értem. Minden teljesen világos.
Köszönöm szépen a segítséget. Még hogy nem hangzik bonyolultnak? Amit eddig írtál, nekem teljesen kínai. Mondjuk a gyufásdobozt értettem az egészből. Komolyra fordítva a szót, tényleg köszi a segítséget. Esetleg tudnál egy tervet, vagy valamit kreálni hozzá? Meg, hogy mik kellenek pontosan? Aranykezű haverom meg is tudná csinálni, össze is tudja rakni, csak nem tudja, hogy pontosan mi kell bele és hogy mit hova kell kötni. Állandóan valami kapcsolási rajzról beszél nekem, hogy az kellene hozzá. Esetleg ebben is tudsz segíteni? Vagy az nagy meló? Nem nagy pofátlanság, ha ilyet kérek? Egyébként sok ilyen értelmes emberke jelenik meg itt, mint én? Elég sok mindent megcsinálok, de az elektronika, az más. És honnan todod így kapásból, hogy milyen bigyók kellenek bele? Na ezt nem fogom soha megérteni. Le is borulok elöttetek. Köszi mégegyszer. Üdv: elemerr.
Bocsi ha túl "kínai" lett, elég nehéz belőni, hogy ki mennyire ért a témához.
Holnap megpróbálok csinálni egy rajzot. A kézi rajz nem nagy meló, az meglesz (valószínűleg), de a normálisra nincs időm. Hogy (még) nem értesz hozzá, azzal ne is törődj. Mindenki kezdte valahol, valamikor. Ha érdekel a téma, kérdezz, válaszolni fognak. Elég magas szintre lehet eljutni pusztán szakmai érdeklődésből, kísérletezéssel, fórumozással, kitartással. Kérdés: 12V-os a motor? |
Bejelentkezés
Hirdetés |