Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   403 / 2208
(#) Danaman válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
Hmm ez tetszik köszi az ötletet majd börzén megnézem van-e Egyencsőnek egy AZ1-est vagy AZ21-est használok majd és egész jó kis öszkép lesz de hogy ez mikorra lesz kész Egyenlőre még a PCL-em kéne befejezni csak a dobozt még nem tudtam festeni ez hétvégére marad utánna meg öszedobom és ráhangolom magam erre az EL6-osra
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Hát az EL 6-hoz egy szép EF 6-os pentóda mutatna jól AZ 4-es egyenirányítással. :yes:
Felkötheted a segédrácsot simán egy darab dróttal is 250 V-os tápnál, nem hiszem, hogy gerjedne, ha mégis, raksz oda egy 100 ohmost. Szerintem amúgy úgy is jó, hogy kidegre teszed a segédrácsot egy 47 µF-os kondival, bár a 32 K akkor is soknak tűnik (inkább 8-10 K elég úgy is).
Ha oktál triódával gondolod a meghajtást 6N8C jó választás.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Feb 12, 2009
Ez Dunamannak ment volna, meg a vigyor is lemaradt a végéről.
(#) Malfox válasza Danaman hozzászólására (») Feb 12, 2009
Ebből faragatsz valamit

6p3se_amp.gif

(#) Danaman válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
Köszi még ráérek megfaragni viszont EF6-os azért nem tetszik mert felül van az anódja és így valahogy nem illik ösze az EL6-al (persze korban és foglalatban igencsak öszeillik). a 32k tényleg rosz azt azért határoztam meg anyiban mert úgy számoltam mint az anódnál de itt mint kiderült nem kell. Viszont ha hidegítem a segédrácsot akkor kissebb lesz az erősítés nem?
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 12, 2009
Nem. A segédrács - ha jelentős ellenállással van "felkötve" a tápra, akkor a vezérlés ütemében változik a feszültsége is. Ez pont ellentétes hatást vált ki, mint amit a vezérléssel el akarunk érni. A cél tehát az, hogy a segédrácsfesz ne tudjon változni, ezért hidegítjük. Ekkor az erősítéscsökkentő szerepe nem jelentkezik.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Na megrajzoltam az előfokot, nem voltam gépközelbe úgyhogy kézzel alkottam, megint kérnélek titeket hogy ellenőrizzétek hogy mi menyire oké.
(#) llaci56 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 12, 2009
Lelki szemeinkkel már látjuk....
(#) Danaman válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 12, 2009
jaj a kép lemaradt
(#) llaci56 válasza Danaman hozzászólására (») Feb 12, 2009
A külalakra legjobb esetben is csak 3-ast adnék...
(#) Danaman válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Hát szép munkához idő kell (a rondához meg mégtöbb)
(#) djhans válasza Danaman hozzászólására (») Feb 12, 2009
Katalógusban, tipikus beállításként 250V-ra anódellenállásnak 47K-t, katódellenállásanak 1,2k-t írnak. 470k rácslevezetőhöz én inkább min. 47n bemeneti csatolókondit tennék.
(#) Danaman válasza djhans hozzászólására (») Feb 12, 2009
Igen azt én is láttam de ott Vb van és az anódáram az 1.3mA és ha utánnaszámolok ~192k jön ki, A Dtot az ugye a torzítása?
(#) Malfox hozzászólása Feb 12, 2009
Engem meg jól el tetszettek felejteni. Nos, az előfokom tápjához találtam egy kétutas 6x5-ös oktál foglalatú csövet,tudnátok applikálni valamit belőle?

6X5.pdf

Nem is ez a lényeg. Ha nem alkalmazol NFB-t, akkor a 200 Ohm (legalul) felesleges. Nem látom a tápkörben az elválasztó ellenállást. Oda legalább 1-2k Ohm kell, mert alacsony frekvencián gerjedhet. Ha a bemenetre 470k Ohm -ra 10nF-dal csatolsz, akkor miért alkalmazol a végcső - ugyancsak 470k Ohm -ra meg 220nF-ot. Egyébként a 220nF jó, csak akkor a bemenetre is legalább 100nF legyen.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Elválasztást a tápegység részbe rajzoltam az meg egyértelműen jó azt nem is raktam be, a 200ohm azért van külön mert nemtudtam hogy kell e neki vcs vagy nem ha kell akkor odabigyesztem és kész. a bemeneten a 10nF az csak tippelve van, Akkor oda megy 100n és rendben van a kapcsolás? És a Becsatoló kondit hogy lehet számolni, vagy azt is csak érzésre?
(#) Imi65 válasza Malfox hozzászólására (») Feb 12, 2009
CHZ mester a kisjelű (RIAA) fokozatok építésének a legnagyobb tudora. Szerintem várd meg Őt, most éppen "másik fronton harcol" az igazáért, lemezjátszó hangszedő ügyben. "Ha ott végez", akkor - szerintem - már tud Neked is érdemi segítséget nyújtani.
Nem jól számolsz, mert te az anódellenálláson a teljes fesszel számolsz holott a csövön is kell esnie valaminek. Kb 2/3-a ajánlott hogy a csövön essen. Most ezekkel amit írtam nem teljesen így lesz, de hidd el jó ez a beállítás.
(#) Malfox válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Rendben,köszönöm!(igazábol már mindegy milyen csőből gyártom le,csak csöves legyen)
Azért számoltam így mert a végcsőnél a 3.5k-n a 72mA-es anódáramnál a teljes fesz elesik így gondoltam itt is így kell. Kellene valami kezdő csöveseknek szóló könyv de eddig nem találtam.
A kimenő ellenállása nem 3,5k Ohm . Ezt rosszul gondolod. Valójában 1-200 Ohm -os ellenállása van egyenáramú szempontból, a 3,5k az impedancia, amit a szekunder terhelésből transzformál át a kimenő. Lehet, hogy ilyen - nagyobb áramú - csőnél még 100 Ohm sem lesz az egyenáramú ellenállás a kimenőtrafó primerkörében.
A végcsőnél nyugalomban tényleg majd az össz fesz esik mert a kimenő dc ellenállása kicsi, 150-300ohm nem mérhető a csőhöz képest. De vezérelve, váltakozó áramú szempontból már más a helyzet.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
Imi! Szól bent a csöves ketyere?
Oh bakker erről meg is feledkeztem hogy ott ottvan a hangfreki na akkor 47k lesz a munkaellenállás az előfokban, viszont azt valaki mondja meg hogy a Dtot az a torzítása a csőnek az adatlapban?
A kondikat Te is ki tudod számítani. Csak tájékoztatásul mondom, hogy a tranzisztoros áramköröknél ezt is tanulnod kellett. Az alapelv itt sem más, noha a csövek impedanciái legalább 1 nagyságrenddel magasabbak, mint a tranzisztoroké. Sacc/kb akkor megfelelő a csatolókondi, ha az alsó határfrekin a bemenő impedanciával képzett feszosztó kevesebb, mint 3 dB-t csillapít. Az egymást követő fokozatok közötti csatolók hatása erősíti egymást, tehát erre is gondot kell fordítani.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Feb 12, 2009
Azt, hogy most szól-e, azt nem tudom, de egyébként működöképes, szoktu(á)k is hallgatni. Csak kicsit silány az az LG mini hangsugárzó.
Most nincs előttem az adatlap, de - ha %-ban kifejezett érték - akkor nagyon valószínű, hogy az. Egyébként a torzítást k-val jelöljük. Ne lepődj meg, ha nem 0,05% nagyságrendű.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Feb 12, 2009
Ma délután beizítottam a GU 50 -ek et , az első meghalgatásos véleményem hogy nagyon nagyot , és nagyon jól szól ! Bár az anód feszem csak 365 volt , ennyi maradt a végére pedig a trafóm az 295 voltos ? üresen .Nem tudom érdemes lenne -e még rátekertni egy jópár menetet , hogy egy 10-20 volttal nagyobb legyen .Bár nem mértem csak halgattam és nagyon elégedett vagyok a hangerejével -is ! Az előfesz az olyan -25volt környékén van ? Egyébként ezt hogyan kellene pontosan beállítani ?
(#) Imi65 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 12, 2009
Ez SE, tehát itt teljes terheléssel járnak a csövek, folyamatosan. Én - az egyszerűség kedvéért - 100mA-re állítanám a nyugalmi áramot a -Ug1 feszültség állításával.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 12, 2009
R=Xc=1/(ω*C) ω=2π*f

R= rácslevezető ellenállás

f=monduk az alsó határfreki 20Hz

Így megkapjuk mekkora kondi kell ha átrendezzük. Jó ez így?
Következő: »»   403 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem