Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hmm ez tetszik köszi az ötletet majd börzén megnézem van-e Egyencsőnek egy AZ1-est vagy AZ21-est használok majd és egész jó kis öszkép lesz de hogy ez mikorra lesz kész Egyenlőre még a PCL-em kéne befejezni csak a dobozt még nem tudtam festeni ez hétvégére marad utánna meg öszedobom és ráhangolom magam erre az EL6-osra
Hát az EL 6-hoz egy szép EF 6-os pentóda mutatna jól AZ 4-es egyenirányítással. :yes:
Felkötheted a segédrácsot simán egy darab dróttal is 250 V-os tápnál, nem hiszem, hogy gerjedne, ha mégis, raksz oda egy 100 ohmost. Szerintem amúgy úgy is jó, hogy kidegre teszed a segédrácsot egy 47 µF-os kondival, bár a 32 K akkor is soknak tűnik (inkább 8-10 K elég úgy is). Ha oktál triódával gondolod a meghajtást 6N8C jó választás.
Ez Dunamannak ment volna, meg a vigyor is lemaradt a végéről.
Köszi még ráérek megfaragni viszont EF6-os azért nem tetszik mert felül van az anódja és így valahogy nem illik ösze az EL6-al (persze korban és foglalatban igencsak öszeillik). a 32k tényleg rosz azt azért határoztam meg anyiban mert úgy számoltam mint az anódnál de itt mint kiderült nem kell. Viszont ha hidegítem a segédrácsot akkor kissebb lesz az erősítés nem?
Nem. A segédrács - ha jelentős ellenállással van "felkötve" a tápra, akkor a vezérlés ütemében változik a feszültsége is. Ez pont ellentétes hatást vált ki, mint amit a vezérléssel el akarunk érni. A cél tehát az, hogy a segédrácsfesz ne tudjon változni, ezért hidegítjük. Ekkor az erősítéscsökkentő szerepe nem jelentkezik.
Na megrajzoltam az előfokot, nem voltam gépközelbe úgyhogy kézzel alkottam, megint kérnélek titeket hogy ellenőrizzétek hogy mi menyire oké.
A külalakra legjobb esetben is csak 3-ast adnék...
Hát szép munkához idő kell (a rondához meg mégtöbb)
Katalógusban, tipikus beállításként 250V-ra anódellenállásnak 47K-t, katódellenállásanak 1,2k-t írnak. 470k rácslevezetőhöz én inkább min. 47n bemeneti csatolókondit tennék.
Igen azt én is láttam de ott Vb van és az anódáram az 1.3mA és ha utánnaszámolok ~192k jön ki, A Dtot az ugye a torzítása?
Engem meg jól el tetszettek felejteni. Nos, az előfokom tápjához találtam egy kétutas 6x5-ös oktál foglalatú csövet,tudnátok applikálni valamit belőle?
Nem is ez a lényeg. Ha nem alkalmazol NFB-t, akkor a 200 Ohm (legalul) felesleges. Nem látom a tápkörben az elválasztó ellenállást. Oda legalább 1-2k Ohm kell, mert alacsony frekvencián gerjedhet. Ha a bemenetre 470k Ohm -ra 10nF-dal csatolsz, akkor miért alkalmazol a végcső - ugyancsak 470k Ohm -ra meg 220nF-ot. Egyébként a 220nF jó, csak akkor a bemenetre is legalább 100nF legyen.
Elválasztást a tápegység részbe rajzoltam az meg egyértelműen jó azt nem is raktam be, a 200ohm azért van külön mert nemtudtam hogy kell e neki vcs vagy nem ha kell akkor odabigyesztem és kész. a bemeneten a 10nF az csak tippelve van, Akkor oda megy 100n és rendben van a kapcsolás? És a Becsatoló kondit hogy lehet számolni, vagy azt is csak érzésre?
CHZ mester a kisjelű (RIAA) fokozatok építésének a legnagyobb tudora. Szerintem várd meg Őt, most éppen "másik fronton harcol" az igazáért, lemezjátszó hangszedő ügyben. "Ha ott végez", akkor - szerintem - már tud Neked is érdemi segítséget nyújtani.
Nem jól számolsz, mert te az anódellenálláson a teljes fesszel számolsz holott a csövön is kell esnie valaminek. Kb 2/3-a ajánlott hogy a csövön essen. Most ezekkel amit írtam nem teljesen így lesz, de hidd el jó ez a beállítás.
Rendben,köszönöm!(igazábol már mindegy milyen csőből gyártom le,csak csöves legyen)
Azért számoltam így mert a végcsőnél a 3.5k-n a 72mA-es anódáramnál a teljes fesz elesik így gondoltam itt is így kell. Kellene valami kezdő csöveseknek szóló könyv de eddig nem találtam.
A kimenő ellenállása nem 3,5k Ohm . Ezt rosszul gondolod. Valójában 1-200 Ohm -os ellenállása van egyenáramú szempontból, a 3,5k az impedancia, amit a szekunder terhelésből transzformál át a kimenő. Lehet, hogy ilyen - nagyobb áramú - csőnél még 100 Ohm sem lesz az egyenáramú ellenállás a kimenőtrafó primerkörében.
A végcsőnél nyugalomban tényleg majd az össz fesz esik mert a kimenő dc ellenállása kicsi, 150-300ohm nem mérhető a csőhöz képest. De vezérelve, váltakozó áramú szempontból már más a helyzet.
Oh bakker erről meg is feledkeztem hogy ott ottvan a hangfreki na akkor 47k lesz a munkaellenállás az előfokban, viszont azt valaki mondja meg hogy a Dtot az a torzítása a csőnek az adatlapban?
A kondikat Te is ki tudod számítani. Csak tájékoztatásul mondom, hogy a tranzisztoros áramköröknél ezt is tanulnod kellett. Az alapelv itt sem más, noha a csövek impedanciái legalább 1 nagyságrenddel magasabbak, mint a tranzisztoroké. Sacc/kb akkor megfelelő a csatolókondi, ha az alsó határfrekin a bemenő impedanciával képzett feszosztó kevesebb, mint 3 dB-t csillapít. Az egymást követő fokozatok közötti csatolók hatása erősíti egymást, tehát erre is gondot kell fordítani.
Azt, hogy most szól-e, azt nem tudom, de egyébként működöképes, szoktu(á)k is hallgatni. Csak kicsit silány az az LG mini hangsugárzó.
Most nincs előttem az adatlap, de - ha %-ban kifejezett érték - akkor nagyon valószínű, hogy az. Egyébként a torzítást k-val jelöljük. Ne lepődj meg, ha nem 0,05% nagyságrendű.
Ma délután beizítottam a GU 50 -ek et , az első meghalgatásos véleményem hogy nagyon nagyot , és nagyon jól szól ! Bár az anód feszem csak 365 volt , ennyi maradt a végére pedig a trafóm az 295 voltos ? üresen .Nem tudom érdemes lenne -e még rátekertni egy jópár menetet , hogy egy 10-20 volttal nagyobb legyen .Bár nem mértem csak halgattam és nagyon elégedett vagyok a hangerejével -is ! Az előfesz az olyan -25volt környékén van ? Egyébként ezt hogyan kellene pontosan beállítani ?
Ez SE, tehát itt teljes terheléssel járnak a csövek, folyamatosan. Én - az egyszerűség kedvéért - 100mA-re állítanám a nyugalmi áramot a -Ug1 feszültség állításával.
R=Xc=1/(ω*C) ω=2π*f
R= rácslevezető ellenállás f=monduk az alsó határfreki 20Hz Így megkapjuk mekkora kondi kell ha átrendezzük. Jó ez így? |
Bejelentkezés
Hirdetés |