Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 46
(#) Pixi hozzászólása Aug 4, 2008 /
 
Hali!

Olyan tapasztalatom van a kút-klímámmal, hogy ha bekapcsolom, akkor hirtelen lehűt 27 fokról 23-24 közé fél óra alatt, de egy idő után elkezd melegdeni a levegő! Lehet ez összefüggésben a kondenzvízzel? Vagy miért van?
(#) sniperx válasza Pixi hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Zárt rendszerű?
A zárt rendszerűnél lehet az is baj, ha kevés a víz a kútban. Felmelegszik a víz, mert a lepumpált meleget nem tudja elnyelni a talaj elég gyorsan.
Nyitott rendszernél passz.
(#) Pixi válasza sniperx hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Nyitott rendszer, és a keringő víz nem melegebb, azért gondoltam, hogy a hűtőn lecsapodó kondenzvíz okozza a teljesítménycsökkenést!
(#) sprofan válasza Pixi hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Nekem is ilyen problémám van a "klímával". De tudom az okát Sajnos szárazság van, meg felszíni bánya is van a közelben ezért alig van víz a kútban, de remélem ha kipucolom a rendgetek iszapot belőle jobban fog hűteni. Ti mit ajánlotok szivattyúnak? Kellene valami "kissebb" fogyasztású cumó, most egy 3kW-os jó kis szovjet van, max emelés 7M.
(#) sniperx válasza sniperx hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Konkrétan mit jelent, hogy elkezd melegedni a levegő?
23-24-ről mennyire megy fel?
Szerintem kondenzvíz miatt nem melegszik a kifújt levegő.

Amúgy a nyitott rendszerek szerintem felejtősek, mert áramfogyasztásra ott vagy vele, mintha egy splittel hűtenél 23-24C környékére.
Pláne egy ilyen 3kw körülivel.
Tuti 3kw? Az brutál nagy háztáji centrifugál szivattyúk között.
Zárt rendszer, és elég egy 40-50w-os keringető.
(#) sprofan válasza sniperx hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Azért mondtam hogy kéne valami "kisebb"
Jah, brutál nagy... gondolj bele, hogy milyen jó lehet a 2-3mm -es kavicsdarabokat szedegetni a lapátok közül mert széttört a nyűanyag szűrője.
(#) prygme hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
a kútklíma témához lenne egy alternatív ötletem. induljunk ki egy hagyományos jó minőségű split klíma rendszerből. ezeknek a fűtési teljesítménye +5 °C és +7 °C fok között ideális. télen mínusz fokoknál minden split klíma COP értéke romlik, a prospektusban megadotthoz képest. az olcsó hypermarket klímák -2 °C alatt általában már nem is képesek fűteni.
a jobb márkák mono rendszernél mostanában -15 °C kinti hőmérsékletig tudnak fűteni, de a COP itt már legalább 1.0 értékkel romlik.
mi lenne ha a split klíma kültéri egységét egy kútban helyeznénk el? természetesen a mindenkori legmagasabb talajvízszint felett.
kellene fúrni mellé egy másik "mini kutat", amelynek nem kell elérnie a talajvíz szintjét, csak a kültéri egységnél kell mélyebbnek lennie, és itt vízszintesen össze kell kötni a nagy kúttal.
nyáron a split kültéri egysége általában 65 °C fokra melegített levegőt ad le. a meleg levegő pedig felfele száll, ezért egy nagyobb kút esetén már nem rekedne meg a hőség az egyébként hűvös kútban. az ideális légáramláshoz kell a második "mini kút", a felfele távozó meleg levegő helyére ezen keresztül érkezne a kinti levegő, valamelyest lehűlve.
az igazi előnye viszont a téli fűtő üzemmód. ekkor a kinti egység hűti a kinti levetőt, még a téli hidegnél is hűvösebbre. a kutakban felszíni -10 °C esetén is fagypont feletti hőmérséklet szokott lenni. a talajvíz ezen a klímán sosem fagy be. a split klíma kültérije valószínűleg 0 °C fokra hűtené a kútban levő levegőt de megfagyasztani nem tudná vizet, így valószínűleg maradna a 0 °C. ez ugyan valamivel alatta van az ideális működés +5 °C alsó határánál, de ez csak kisebb COP romlással jár, nem úgy mint amikor -10 °C fokban működik a kültéri.
nektek mi a véleményetek?
(#) fester válasza prygme hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Hasonló dolgon már én is agyaltam.
Szerintem nagyszerű berendezés válhat belőle.
Mondjuk én gégecsöves földkollektor és klíma egyesítésén agyaltam.Mivel a hőszivatyuk megfizethetetlenek számomra,De drága kísérlet,és hatalmas meló!
(#) prygme válasza fester hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
A "gégecsöves földkollektor és klíma egyesítése" mit jelent konkrétan?
lehetne a kültéri klíma mögé szerelni egy autós hűtőt, azt összekötni egy földalatti hőcserélővel, és valamilyen alacsony fagyáspontú oldatot keringetni benne. így valamelyest melegebb levegőt kapna a kültéri, mert a beszívott kinti levegőt kicsit felmelegítené a hűtő. de szerintem a hatékonysága jóval rosszabb lenne a kutas megoldáshoz képest.
a hőszivattyúk szerintem is irreálisan túlárazottak, ráadásul a COP hatékonyságuk sem jobb annyival, mint azt a geotherm elméletek után várná az ember. a legjobb geotherm hűszivattyúk COP értéke is csak 4 körül van, az átlag 3.3 körüli. ezt egy split klíma is tudja, igaz csak ideális kinti hőmérsékleten. de jóval több mint egy évtized kellene ahhoz, hogy megtérüljön a berendezések közötti árkülönbség. ráadásul meghibásodás esetén a javítás igen drága lehet.
szerintem ma hasonló a helyzet mint a processzoroknál. egyetemen azzal tömték a fejünket, mennyivel jobbak a RISC processzorok, mint a régi CISCek. ehhez képest ma az x86 CISC cpu a király. persze belül már nem klasszikus cisc, de nem is risc. sok lúd disznót győz!
a sima split klímarendszereket már olyan mennyiségben gyártják, sok évtizednyi fejlesztési tapasztalattal, hogy ma imho ez a jobb választás, ha hőpumpa elvű hűtő/fűtő egység kell.

egyébként bojler vagy kisebb medence fűtésére is használható a split klíma. ennek kivitelezése viszonylag egyszerű. ilyen rendszerhez már volt is szerencsém, működőképes megoldás. így a COP érték ugyanúgy 3 és 4 közötti, még egy villanybojler esetén a cop természetesen csak 1.
(#) kaqkk válasza prygme hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Az elgondolás nem rossz ! De én csak a hőcserélőt tenném kútba és egészen a víz alá ! Egy kis szivattyúval megforgatnám körülötte a vizet és így állandóan 10c körüli hőmérsékleten dolgozhatna
(#) prygme válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Jó ötlet a hőcserélő víz alá helyezése, de ehhez át kell alakítani a kültéri egységet. az elektronika elkülönítése nem jelent nagyobb problémát. a kompresszor és a hőcserélő közötti csövek meghosszabbítása jelenthet problémát?

(#) dbase hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Haver azon agyal, ha betör a nagyon meleg, klímát vesz és a külső hőcserélőjét beleszereli a medence vizébe. AZaz azt fogja melegíteni, a víz meg hűteni. jobb lesz a hatásfoka.
(#) fester válasza prygme hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Köztudott hogy vizes hőszivatyyúk a legjobbak,gondolok itt a két fúrott kútra.
A földkollektor nálam azért jött szoba mint ötlet mert nem akarok még egy kutat fúratni,gyűrűs ásott kutam pedig sajnos nincs itt ahol most lakunk.Bár megfordult a fejemben hogy ásni kellene egyet de drágák a kút gyűrűk nagyon.és nem veszélytelen a meló sem.
A split klima kültérijéhez nem kell rakni semmit.
Én a ugy terveztem hogy egy höszigetelt 200 literes hordóba kell rakni a földkollektor hőcserélőjét,és a klímáét is.Magyarul egy puffer tatrály kötné össze a földkollektort és a klímát.
De ehhez a klíma hőcserélőjét át kell alakítani.
A földkollektor meg legalább 400 méter gégecsö.
Nem kis melo nem kevés befektetéssel.
(#) fassenkugel hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
latom mindenki hoszivattyus hutest akar. en 20x eve a nyaralomba a kovetkezot csinaltam:

egy nagy auto hutot vettem, amiben buvarszivattyuval nyomtam fel egy kut vizet. a talajviz telen nyaron 10C korul van. a drain viz ment egy vizarolo hordoba onnan pedig a kertet locsoltam.

a huton az eredeti ventillatort meghagytam es 6V-rol jarattam, mert ott szinte hangtalan volt. tokkal vonoval 250..300W-ot fogyasztott, amit egy szobai termosztas es egy fordito rele kapcsolt.

a nyaralot azota eladtam de tavaly voltam par napig ott es a mai napig tokeletsen mukodik.
(#) prygme válasza fassenkugel hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
300W kicsit soknak tűnik, a 10 °C fokos maximálisan elérhető fűtéshez képest. Egy A+ kategóriájú klíma 900W fogyasztás mellett házon belül 3.5kW-nyi effektív hőt juttat be. Ez egy 50m^2 tér 22 - 25 °C-ra való fűtését teszi lehetővé, akár mínusz fokok mellett is.
Itt egy jó táblázat Daikin klímák fűtési teljesítmény / áramfelvétel adataira, a kinti hőmérséklet függvényében:
Alapadatok és táblázat.
(#) fassenkugel válasza prygme hozzászólására (») Jan 29, 2009 /
 
futes? ki beszel itt futesrol? en csak hutottem vele. a nyaralo ketszines 200nm es eleg volt.
(#) Kahosz hozzászólása Feb 4, 2009 /
 
Sziasztok,

kútklíma építését tervezem nyárra. Igaz tudom még nincs meleg, de szeretnék 1-2 kérdést feltenni.

A következő Fan Coil klmát akarom megvásárolni.

http://www.permanent.hu/arlistak/fancoil/fancoil.pdf

Két egy 4 és egy 3 KW hűtési teljesítményüt szeretnék ami kb 70m^2 tetőteret hűttene be.

A családi házunkhoz ki van építve egy öntöző rendszer ami a füvet, a sövényt és egyéb növényeket öntöz. Ez az öntözés fúrt kútból történik egy 2,5 Kw-os Grundfos szivattyúval ami 4 bar-os nyomáson kikapcsol.

Kérdésem.
Szerintetek az én esetemben a nyitott vagy a zárt rendszert érdemes készíteni?

- A füvet így is úgy is öntöznöm kell és valószínűleg nem 2.5 Kw lenne az áramfelvétel mivel nem folyamatosan menne, a nyomáskapcsoló úgy is megálítja.

Vagy jönne a "zárt" rendszer. Arra gondoltam hogy két KPE csövet ledugok a kútba és egy kb 60W-os keringtető szivattyúval megkeringtetném a beltéri egységben, úgy hogy a visszatérő meleg víz a kútba folyna. Ez így működhet? Nem fog nekem a kútvízem felmelegedni hamar?

Attól tartók hogy hiába raknék lábszelepet a szívó oldali csőre nem lene lépes "felkapni" a vizet a kútból.

Üdv
(#) fester válasza Kahosz hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Szerintem keringető nem nagyon szívná fel a vizet...
Ha már úgyis van mit locsolni, akkor szerintem egyértelmű
Esetleg egy T idommal kötnéd be,és egy mágnes szelep plusz egy termosztát és megvan a klímád.
(#) nonem válasza Kahosz hozzászólására (») Feb 6, 2009 /
 
Helló

A két fan coilnak a víz szükséglete 1219 l/óra ehhez hatalmas a 2,5kw-os szivattyú. Kihagynám a hidrofort is a rendszerből, mivel itt nem kell nyomást csinálni. Állandóan ki-be kapcsolna és mint tudott az indításhoz elég sok áramot vesz fel, főleg még ha terhelés alatt is van. Csak feleslegesen növeli a villanyszámlát.
7kW a hűtőteljesítményed, ez azt jelenti, hogy a kutad 7kw-al fűtöd. Milyen kút ez, átmérő? Ha fúrt kút akkor oda nem engedném vissza.
Kell fúratni egy másikat nyelő kútnak, ha a napi 8-10 óra alatt kiemelt 10-12m3 víz sok lesz locsolásra.
Ha nem szakad meg a vízoszlop, akkor elég lehet 100-200w-os szivattyú is, mert a szivattyúnak csak a csőrendszer belső ellenállását kell legyőznie, illetve ha van a két vízszint közötti emelőmagasságot.
Ezen az oldalon 700w-al 4kw hűtési teljesítmény, a szivattyú csak 500w-os. Víz locsolásra használva.
http://www.permanent.hu/katalog/hoszivattyu/passzivhutes.pdf
Ha már fan coil, figyelmedbe ajánlanám a napkollektort. Egy kis kiegészítéssel, átmeneti időben fűteni is tudsz vele.
üdv
(#) Kahosz hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Hali,
találatm itthon egy kis Grundfoss szivattyút. 370 w, 4 métere kb 1.2 m^3/H szállít.

előszősr majd a nagy szvattyúval próbálom ki aztán kiderül, hogy menniyt kapcsolagat ki-be a szivattyú.

Ja azt nem tudjátok, hogy a Fan-Coil-ban van mágnesszelep? Az az ha kikapcsolom akkor lezárja a vizet? Ha avan akkor szabályzott vagy csak nyit zár...

bye
(#) huhuu hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy kissebb mikrobuszba szeretnék légkondit késziteni.
Arra gondoltam, hogy esetleg a tetöre szerelnék egy napkollektort, amivel egy abszorpciós hütöt müködtetnék, ezzel pedig a belsö teret hüteném.
Szerintetetk müködne? Illetve ha nem, akkor esetleg valami más ötlete nem lenne valakinek?
(#) fester hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
sziasztok
Szereztem egy Orion CSH901G4 split klima beltérit.
Megvan a távrányitoja is.

Kérdésem az volna hogy kültéri gység nélkül nem hajlandó elinditani a ventilátort .igazábol életjel van de semmit nem akar csinálni.
lehet ezel kezdeni valamit.vagy inkáb egy kapcsolot csináljak direktbe a ventilátorhoz?
Távirányítóval kényelmesebb lene az biztos.
Még abban nem vagyok biztos hogy a légterelöje működne e esetleg az agya nélkül.nem találok rolla seit a neten kapcsolási rajz vagy bármi amin eltudnék indulni.
Ha valakinek van ötlete azt megköszönném..
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Sikerült
Ai a kültérigységhez ment kábel mind kikötöttem.
Maradt egy érpár amin 5 volt lehetett mérni.
Mivel nemsok kütyüm van itt(uj lakás)
öngyújtóból való kék ledet rádobtam a kábel végére és tökéletesen müxik.
ebben volt egy nagyadag mázli is

Levan probálva is 10 fokos vizel 14 fokos levegőt fuj le .lakásban 24 fok volt..nem nagy lakás gyorsan lehűlt 19 fokra.most tüzelek ezerrel ...
Nyáron azért más lesz,jöhetnek a 40 fokos hőhullámok
Másnak is hasonló mázlit kívánok.
(#) phobia hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Tudom nem ide tartozik de fontos lenne a válasz a másik topikban meg régen voltak utoljára... Kérlek ha tudtok segítsetek!
Nagy problémám lenne.
A bojlerben a fűtőszál nem rég lett kicsierélve. Egy hétig körülbelül volt rendesen forró vizünk, aztán egyik nap a villanyórán a kapcsoló lekapcsolódott, ami az éjjeli áram felelőse. S amióta azt visszakapcsoltam (4 napja) azóta csak langyos a víz. Bekapcsol rendesen és fűt, de egy fűtéssel nem fűti fel maxra, csak épphogy pár fokkal lesz melegebb... Ez vajon mitől lehet? Amúgy maximumra állítottam a hőfokszabályzót. Valaki tudna segíteni?

Köszönöm!!
(#) phobia hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Huh bocsi, nem ide akartam
(#) kaqkk válasza fester hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Hány eres kábellel csatlakozna a kültérihez?
van +2 szál ami vékony és külön van?
Ha van akkor ő a" bűnös " köss rá egy 4.7k ellenállást
ez általában beválik . Ha mégse indulna ,egy potival
egyszerűen ki lehet mérni mekkora ellenállással indul
(ez a kimenet a kültériben lévő termisztorhoz csatlakozna
ami azért felelős hogy fűtő üzemmódban a kültérin keletkező jeget leolvassza és túlnagy hidegben ne engedje indulni a gépet .
(#) fester válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
szia
öt eres kábel ment egy kötegben a kültérihez,eböl egy földelés volt.
Plusz külön volt mint egy sima szigetelt 220as kábel ez a kültérihez utazott,mivel eez is le lett vágva...
Ezen mértem a 5v feszültséget,ellenállás helyet egy magasfényű kék led van rajta.Üzembiztosnak tűnik.
Mivel hütő fütő klima volt neked lehet igazad
Most azon vagyok honan szerzek másik iugyanilyen beltérit az emeletre
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Hát a vége az lett hogy kidobtam az öszes elektroniát.
Vettem egy termosztátot,meg egy mosogép mágnes szelepet.A termosztát indít majd mindent.
Ha valakit érdekel itt olvashat a projekt haladásáról,időnként pár kép is felkerül majd.
Természetesen ha van haladás beszámolok rola
(#) kaqkk válasza fester hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
A ventillátort mivel szabályozod? általában 3 fokozatúak
hogyan gondoltad megoldani a kapcsolást?

Szerintem nagyon kár volt kidobni az elektronikákat
ha nincs hozzá távirányítód 10 körül már van univerzális
ami vagy 150 típust ismer ! Az indítás pedig úgy ahogy írtam 98%ban sikeres
(#) fester válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Szia
Vettem egy olyan termosztátot ami - 30C és +330C fok között tud kapcsolgatni(Pohnix termostat).De az a lényege hogy eldönthető hogy pl 25 fokná ki vagy be kapcsoljon .morse relé elvü ha jól gondolom.....
A motornak pedig hát egyelöre hármas fokozat direktre van kötve.de egy forgó kapcsolóval oldom meg majd.Nem tudom jol írom-e a nevét dzsexli kapcsolónak becézik mifelénk
Egyedül a légterelő használata ami nem fog működni, de kényelmesen elérem majd,amit nem hiném hogy sűrűn fogok piszkálni.
Félreértés ne esék ez vizes klímává alakítás.
távirányítóval működött minden,de igy magára hagyhattó napközben és nem kell senkinek a csapot nyitni zárni negyed oránként
(remélem
Következő: »»   22 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem