Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
Szeretnék építeni 18F4550-es PIC-cel egy pár potméteres kis ketyerét, amivel számítógépes programokat vezérelhetek. Lényegében a Gory cikkében lévő kapcsolást venném alapul, de mivel most ismerkedem a PIC-ek világával van még pár "fehér folt". Konkrétan az nem világos, hogy amikor én megveszek egy PIC-t, akkor azon nincs bootloader, és ezért nem tud kommunikálni USB-n keresztül a számítógéppel, ezért nekem valamilyen égetővel fel kell rá töltenem a bootloadert, hogy később tudjak vele USB-n keresztül kommunikálni? Tehát csupán a bootloader feltöltése miatt kell építenem pl. egy Pickit2 klónt? Esetleg lehet vásárolni "bootloaderes" PIC-t is? Előre is köszönöm, ha valaki felvilágosít ezekről! Idézet: „Tehát csupán a bootloader feltöltése miatt kell építenem pl. egy Pickit2 klónt?” Igen. Idézet: „Esetleg lehet vásárolni "bootloaderes" PIC-t is?” Mivel booloader is van többféle is, PIC meg pláne ezerféle, így reménytelen volna ilyesmire berendezkednie a kereskedőknek. Biztosabbb, ha te írod bele, vagy ha valakit megkérsz rá.
A pictől usb-n a pc-re érkezik a H betű.
Az usb-s kommunikáció jó, mert van benne egy ellenőrző rész, ha kiküldök egy T-t visszaküld egy X-et. A gps panelnak nem kell semmien beállítás, egyből az adatokat küldi, már próbáltam géppel.
Értem. Köszi.
És mivel én csak a 18F4550-re szeretnék bootloadert tölteni, nem lehet valami egyszerűbb égetőkapcsolást alkalmazni, ami csak ezzel a típussal használható?
A GPS modul Tx vonala hogy van összekötve a PIC-el?
Biztosan jó a baudrate? Hogy oldod meg, hogy az USB felől érkezó "O" parancsra minden egyes GPS adat elfogadásra és átküldésre kerüljön? Nem csak az első karaktert küldöd át mindig? (ami mindig H? PC-n ez mennyi volt elmentetted az adatfolyamot?)
WLPT-vel fel tudod programozni, annál egyszerűbb nincs. Vagy itt találod a cikkek között, vagy az oldalamon. 2550-el letesztetlem, ezzel is mennie kell a WPB_F18_xxx-el, amit szintén az oldalamon találsz.
A gps TX kivezetése egy 10k-s ellenállásal van a pic RX lábán.
Az első karakternek egy $ jelnek kellene lennie. Ha ez menne akkor már örülnék.
A 10k-t soknak tartom, enyhén szólva. Hol láttad, hogy ezt alkalmazták?
Mi van a baudrate-val?
Szerintem a ChipCad-nél a Kónya féle könyv mellékleteként beszerezhető LDRKEY letöltő programot kérésre beégetik a vásárolt PIC-be. Egy telefont megér ennek tisztázása, de nem nagy dolog pl watt mini lpt-s égetőjét sem összerakni.
Ohh, ez a WLPT már egy fokkal barátibb kapcsolás.
Köszönöm a segítséget!
Egyre jobb! Ha nem sikerül valami ismerőst találnom, aki bele tudná égetni, akkor megkérdezem a ChipCadnél, bár biztos nem hülyeség ha van kéznél egy égető, főleg, ha olyan egyszerű, mint ez a WLPT...
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Hat ize, ezek szerint nem olvastam Bocs - de legalabb oda irtam egy lehetseges peldat hatha valaki hasznat veszi - most meg en (nem) mentegetozok hihi
Idézet: „Csupa H betű érkezik.” Ja, de ha szabadna kerdeznem miert a 2. karakter helyre toltod fel azt amit beolvastal?
merthogy itt meg az 1. helyen levot, tehat az output_buffer[0] -t fogja kimasolni ha jol tevedek:
Szép találat! :eljen: Nekem nem tűnt fel!
A hibakezelő rutin tényleg jó lehet még a sirályoknak(mert hogy 12 van! !
Már nem tudom, valahol a neten találtam egy rajzot azon volt, szerinted sok? Próbáljam meg kisebbel? 4,7k-val lehet megpróbálom.
Azt ott direktbe kellene kötni, nem ellenálláson keresztül.
Az ellenállás áramkorlátozásra szolgál, de mivel ott a PIC lába bemenet, ezért ott eleve áram nem folyhat, tehát korlátozásra sincs szükség. De ha mégis attól félsz, hogy két kimenet szembekapcsolódik, akkor tehetsz oda egy 270 ohmos ellenállást, de nem többet. De ez ugyanúgy felesleges, mint a dióda a reset láb felhúzójánál... Idézet: „Ha nem sikerül valami ismerőst találnom, aki bele tudná égetni, akkor megkérdezem a ChipCadnél” Előbb el kellene döntened, hogy pontosan mit akarsz beégetni!!! Feltételezem, hogy USB-n akarod majd letöltögetni a programjaidat. Akkor a Microchip honlapjáról az MCHPFSUSB Framework v2.3 szoftvercsomagot ajánlom szíves figyelmedbe! Abban találsz HID bootloadert, de csak a hozzávaló (ugyanott levő) letöltőprogrammal használd!
Az elenállást kicseréltem 1k-ra.
A progi pedig így néz ki:
Semmi életjel. Kezdem borusan látni a világot. Valaki nem nézné át az egészet, mert akkor elküldöm. Hátha valami más hiba van a progival. Idézet: „Valaki nem nézné át az egészet, mert akkor elküldöm. Hátha valami más hiba van a progival” Ide is bemellekelheted a 'Filemelleklet' segitsegevel - tobb szem tobbet lat. (Ha valami olyasmi van a kodban amit nem szeretnel megosztani ugyis nyilvan kiveszed, csak az legyen benne ami a hibat elohozza - tehat jelen esetben a soros ill usb kommunikacios reszek) UI: Ja, es kapcs rajz sem artana!
Sziasztok !
Kicsit OFF Látott már valaki valamiféle induktív szenzort DIP ,vagy akár SMD kivitelben ? ON Köszi
Hali!!!
Naszóval az lenne a kérdésem, hogy assambly-ben hogy tudok változót létrehozni?? (Nagyon kezdő vagyok, lcd vezérléshez kellene...) Üdv: Noja
Hall IC, a tokozások lehetőségének tárháza végtelen. Ez csak egy példa, de találkoztam már DIP tokozású példány adatlapjával is.
A parancs, amivel létrehozhatsz változókat, nem igazán a PIC-nek szólnak, hanem a fordítónak. Úgynevezett direktívák. Itt le van írva jópár ilyen direktíva, ha nem az összes. Érdemes elolvasni mindet, mert a változó deklaráláson kívül sok hasznos dolog van még ott.
Tudomásom szerint nincs induktív szenzor ilyen kis méretben. (A HALL az nem induktív, hanem mágnes szenzor.)
Idézet: „Naszóval az lenne a kérdésem, hogy assambly-ben hogy tudok változót létrehozni??” Assembly-ben nincsenek valtozok. RAM teruletek vannak aminek a cimeit kiosztjuk valamilyen modon. Ezeket a cimeket felhasznalva a RAM-ba bele irunk vagy onnan kiolvasunk - ill. muveleteket vegzunk el az ott letarolt ertekeken. PIC-ekenel MPASM-ben legegyszerubben a CBLOCK segitsegevel lehet a RAM cimeket kiosztani. A CBLOCK egy makro konstans definialasara szolgalo direktiva, aminel egy kezdo ertektol kezdve lehet automatikusan novekvo ertekeket rendelni szimolumokhoz. Ha nem adunk meg novekmenyt akkor egyesevel novekszik. A novekmenyt ugy is felfoghatjuk ebben az esetben mint a lefoglalando RAM terulet meretet. Es a szimbolumokat pedig ugy kepzeljuk mintha azok valtozok lennenek. MPLAB-ban a Help menube bemesz, ott az Assembly help-et kivalasztod ami egy nagyon jo leirast ad a PIC Assembly-rol. Direktivaknal nezdd meg a CBLOCK-ot es annak pontos szintaktikajat. Ja, es azok a 'variable' meg egyeb dolgok ne tevesszenek meg, azok makro valtozok es csak a forditas ideje alatt hasznalhatok. Azokkal a profi fejlesztok keszitenek automatikusan generalt Assembly kodot. Idézet: „Látott már valaki valamiféle induktív szenzort DIP ,vagy akár SMD kivitelben ?” Nem SMD, hanem hagyományos ellenállásméretű induktivitást láttam egy floppy meghajtó forgórésze mellé szerelve. A forgórész palástjába meg egy kis mágnes van beleszerelve. Gondolom, ezzel történik a fordulatszám ellenőrzése és a sáv elejének szinkronizálása.
Igazság! Nekem is pont egy ilyen Hall-effect sensor kellene a Siemens mosógépünk motorjához, mivel megfüstölt és nem akarok egy új motorért kiadni 60e Ft-ot, mivel annyiért már mosógépet kapok.
Ilyenek léteznek.
Volna viszont egy olyan problémám, hogy egy p16f628a-ra írt programban leírt config-ot nem hajlandó felvenni a pic.
Oshon-ban a config word 3FFF-et átírja más értékre és Verify-re hibát ír ki. A következő cofig bitekkel próbálkoztam: __CONFIG B'11110100101001' __CONFIG _BODEN_OFF & _CP_OFF & _DATA_CP_OFF & _PWRTE_OFF & _WDT_OFF & _LVP_OFF & _MCLRE_ON & _XT_OSC & _LVP_OFF de hiába, egyik sem megy, akár hányszor újra beállítom a konfigurációt az adatlap szerint, ugyanez a hiba áll fel. Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném! |
Bejelentkezés
Hirdetés |