Fórum témák
» Több friss téma |
Elég kezdő vagyok a témában és az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet 1 led-es villogót
készíteni? Egy kapcsolási rajz sem ártana! Előre is köszi.
Kezdetként végy egy villogó LED-et és kész, de keress itt az oldalon, több is van...
Tessek.
Itt egy bistabil, ket led is villog benne...
Megoldhatod egy astabil multivibrátorral is. Ezzel 2 LED-et tudsz felváltva villogtatni, ha az Rc1 és Rc2 helyére teszed a LED-eket. Ügyelj a LED-ek áramfelvételére, amit a LED-ekkel sorba kötött ellenállásokkal állíthatsz be kb.15 mA-re. A villogási frekvenciát a kondikkal lehet szabályozni (vagy az Rb1 és Rb2-vel). De szerintem egyszerűbb egy NE555-ös időzítő IC-vel.
Ma azt megpróbáltam megépíteni próbapanelon, nem sikerült, nem tudom, hogy mi volt a baja, de hamarosan szerintem megpróbálom rendes nyák-ba rakni.
Amondó vagyok, hogy addig ne tedd át NYÁK-ba, amíg a próbapanelon nem működik! Részint ha valami hiba van, akkor nehezebb cserélni az alkatrészeket, részint pedig a forrasztgatások nem igazán tesznek jót a NYÁK-nak. (Mmint ha sokszor ki-be forrasztod az alkatrészeket.)
Az alkatrészeket a tranzisztorok kivételével teszteltem, de azokat nem tudom. Van ugyan egy multiméterem, de nem értettem meg a leírását. Próbapanelen szerintem azzal van a baj, hogy nem tudom rendesen megtervezni. A próbapanelt és a vezetősávokat mellékeltem, hátha tudsz segíteni
tranyók lábaira nézzél rá az adatlapjukban!
Megint kénytelen vagyok a gonosz moderátort játszani!
Mi értelme van annak, hogy csinálsz egy print-screent az itt található egyik cikkről és azt utánna beteszed fájlmellékletként? Légyszíves mellőzd a felesleges fájl feltöltést. Százszor használhatóbb lett volna ha nem a cikkről készült képet teszed be, hanem belinkeled! A "bstab.png"-t töröltem a hozzászólásodból!
A próbapanelon nemsokat kell tervezvi! Csak az egymáshoz kötött alkatrészeket kell a próbapanelba úgy bedugdosni és vagy vezetékkel összekötni, hogy az egyezzen az elvi rajzal. Ha visszaolvasol, akkor a tranyórol is találsz adatlapot...
Próbapanel -dugaszolós- topic is van. A próbapanelos szerelésre meg -= ITT!!! =- egy példa...
Úgy próbáltam ahogy mondod, de nem nagyon vált be, valamit mindig elrontottam. Különben ugyanolyan panelem van mint a képen. Vezetékhiányt is szenvedek (gémkapcsokat hajlítgatok helyette). Trantzisztorok adatlapját már megnéztem, csak azt nem tudom, hogy hogy kéne berakni a multiméterbe (van rajta 3 csatlakozó, kaptam hozzá két mérőzsinórt is, de a csatlkozók a mérőzsinő nagy csatlakozójához van. Használati utasítás előlapon elhelyezett csatlakozókról ír, olyat nem találtam.)
van rajta aprócska lik? (a multiméteren persze) illetve likak. betvekkel, h "N P"? akkor azokba kellene beledugogatni. vagy a típusra rákeresni, h melyik láb, micsoda.
Ma megnéztem, voltak rajta lyukak és volt egy elválasztó is a felénél az egyik fél NPN a másik PNP. A lyukaknál volt még más betűk is: E B C. Beleraktam a tranzisztort (E-emitter B-bázis C-kollekor) a PNP-hez: 310-et mutatott. Ez jó így? Csakmert az volt a kezdő alapkapcsolásokhoz írva, hogy még 20-ra sem képes.
Üdv...
valami olyasmi effekt kéne nekem mint ami a rendőr autók tetején szokott villogni... Kék ---- Piros hármat villan a kék aztán hármat a piros és megint... és a villogás gyors a váltások között meg van vagy fél másodperc szünet... ha találok ilyen videót akkor belinkelem... Plz segítsetek fontos lenne
Csá!
Ebben a topicban már volt szó ilyen villogóról A kapcsolás: rajz.gif Az a hely ahol ezzel foglalkoztunk: Az alkatrész adatokért olvasd egy ideig. [link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_682.html?date_order=ASC&pg=2]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_682.html?date_order=ASC&pg=2[/link] Sok szerencsét az építéshez Üdv .:: MaSTeRFoXX ::.
Köszönöm szépen
Sikeresen megéptítettem és a legvalósághűbb az a 2 villanás után a váltás...
Grat!
Örülök hogy sikerült
Viszont lenne egy roppant amatőr kérdésem írtátok hogy a C1 R1 változtatással lehet változtatni a villogás számát
és C2-R2-vel a váltás sebességét... A Villogás sebességét mivel lehet ? tehát hogy azt a 2-t gyorsan villogja le és ne szép komótosan
A villogás szám az a segesség is lesz.egyenesen arényos ha többet villog akkor a sebessége is nyagyobb gyorsabb. szerintem
Jah jah Azóta már én is kipróbáltam
Túl hamar kérdeztem A váltás sebességével lehet beállítani hogy hány periódus után váltson ledet A villogással meg hogy egy periódusban hányszor villanjon fel... Valami ilyesmi A lényeg hogy tök frankó Holnap csinálok egy rövid videót
Na az tök jó!
Örülök hogy örülsz. Amikor nem mükszik valami(nem mindig) de aztán én rájövök hogy mi a baja aztán meg jó az tök jóóóóóóó.
Én meg ennek örömére leszimuláltam a kapcsolát multisimmel. Még sose épitettem meg...
Kúúl
Hello!
Még egy kérdés... ez hány voltra van konfigurálva ? mert a ledek szépen sorban elhalálpztak :S
Mekkora az elötét ellenállásod?
200 Ohm
Valamit naon elszúrtam... tegnap még tök hepaj minden... ma kiforrasztottam a két kiégett ledet.... visszapakoltam... és most meg a piros felgyullad és folyamatosan ég közben a kék lassan kigyullad...
idáig volt türelmem... Jah és hogy a 4011 és a 4093 nagyon melegszik... a kezemet nem tudom rajta tartani annyira meleg ...
De az is lehet hogy olyan lassan villog hogy nem bírom kivárni...
20 pF-os kondikat használok és 1 Kh-os potmétereket... De tegnap még yoo volt
Nemtom mennyit kötöttél rá de a rajzban 5V van megemlítve (a 200 ohm arra van méretezve). Az IC-k max 15V-ot viselnek el.
Az hogy melegszenek, valószínűleg túl nagy feszt kapnak. Szerintem meghaltak az IC-k azért nem villog már
Az aranyos...
3,5 V-ot kötöttem rájuk nem többet |
Bejelentkezés
Hirdetés |