Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Engem annyira érdekel a munkád, hogyha sikerül befejeznem az EL84SE dobozolásomat, és az abban alkalmazott kimenőnél olcsóbban tudok trafóhoz jutni (ezeket úgy tekertettem egy nyíregyházi céggel) magam is megpróbálkoznék egy hasonlóval. Nekem is nagyon tetszenek ezek a csövek, ráadásul EBL21-ből biztosan ECH21-ből talán találok otthon még új dobozosat is. Kimenő is lenne, de nem szedném szét hozzá egyik rádiómat sem. Talán majd ha kitavaszodik körülnézhetek az Apósom cuccai között is. Végül is melyik kapcsolást építetted meg?
Hmmmm, értem, akkor ott tartunk hogy 299
Köszönöm a segítséget!
Úgy döntöttem hogy ez a csövi a boncasztalon végzi a tudomány nevében.
Olyan kérdésekre keresem a választ hogy: -milyen könnyen törik le a leszívócsonk? -milyen könnyen reped be a búra ha visszahajlítom a lábait kis fogóval? -milyen hamar tűnik el (fehéredik ki) a getter a levegős csőből? -mekkora fűtőfesznél adja meg magát? -hogy épűl fel a belseje? -milyen magasságból leejtve törik el a búra? A sorrend persze ésszerű lesz nem ez. Müszi meg majd kap másik roszat mert tuti hogy találok még egy jópárat a tesztek során és azok legalább nem zörögnek!
A fűtés nem úgy fog viselkedni, mint egyébként. Ha teleszalad levegővel, az rettenetes hőt elvisz a katódról, névleges fesznél még csak nem is pislákol.
Szerk: El ne vágja a kezedet az üveg.
Egy rajznak örülnék. A csöves építés területén még kezdő vagyok, így előnyben részesítem a jól bevált működő kapcsolásokat, mint az ismeretlenbe vezető kísérletezést. Azt meghagyom Nektek ...és igyekszem tanulni, hátha egyszer nekem is lesz egy saját építésű "audiofil" csövesem
A sorrend fellállításánál pontosan ezt akarom elkerűlni
Köszi! Első olvasatra minden érthető. Keresek valami próba trafókat és foglalatot, és ha megszólal jelentkezem.
A 2.láb (EBL anód) a kimenőre rámegy arra vigyázz mert a rajzon nincs berajzolva (gondolom helyhiány miatt)
Dana, határozottan fejlődsz. Te vagy a Ricsi utódja.
Én, basszus, észre sem vettem. Lehet, hogy az agyam már automatikusan kiegészítette a rajzot? :yes:
Sziasztok.
Látom gonyolódtok,de sebaj nem sértődtem meg.Dolgoztam az éjjel,6-tól 6-ig.Imi kössz a rajzot,megdobogtatta a sívem. Egy kis magyarázat a hitetleneknek. A tápot megemeltem 380V-ra.4ohmmal terheltem és nagyobb magot kaptak a kimenő trafók.Értelem szerűen a táptrafó is kétszer akkora (W-ban). Innen a 2X100W.A 20Hz-200kHz pedig a véletlen műve.Abban az időben (1990) több barátom is épített csövest EL84,EL34-el,és összehasonlító méréseket végeztűnk (mint a kisfiúk:kinek van nagyobb).HAMEG 203-as szkóp szinusz generátor, ohmikus terhelés.Ez jött ki.A trafók magja 400W-os higany égő fojtójából készültek (lehet hogy ezért). Miért PL 519? 1.TV műszerész vok,ez volt kéznél. 2.Igaz PWm-ben,de10 évet is elmentek a TV-ben padlógázon (hangfrekin) 3.Alcsony anód fesz.: (EL34 800V) hozzáférhető elkók. Majdnem minden alkatrész csöves szines tv-ből van.Aki nem hiszi csinálja meg,megéri.
Tényleg, bár erre azért még én is rájöttem volna Láttam ám már néhány csöves készüléket (javítottam is rajz alapján), csak soha sem jutott eszembe ilyent építeni. A kimenő mindig elborzasztott, de talán majd mostantól...
Nekem is csak az tűnt fel hogy olyan "hülyén" lóg a levegőben az a trafó aztán rögtön rájöttem mi a helyzet. Ma vettem PL500-asokat ha minden jól megy keddre meglesznek és a junoszty trafók is aztán majd alkotok egy deszkamodelt, a pcl86-ot meg most akartam befejelni de nem voltam suliban így nincs hozzá meg egy két alkatrész az is hétfőre marad.
Jaj félreírtam nem befejelem hanem befejezem a pcl86-ot
Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy a nicked lpanód.
két nem akármilyen csővel bővült a gyűjteményem.A "vastelepre" hoztak valami óriási gépet,és abból bányásztam két db SRS360 névre hallgató csövet.
Esetleg tudtok róla valamit? A google is csak pár oldalt dobott ki.Szerencsére pár adatot azért találltam róla: -trióda -max 3000V anódfesz -650W -fűtés(közvetlen) 5V 14,1A 500ft-ot megért a kettő?Elvileg majd VTTC (elektroncsöves meghajtású Tesla tekercs) lesz belőle. nem is tudom,a GU81-eket 7000ft körül adogatják... vajon mit tudhat PP-ben? Csatoltam egy képet.
hehe! Én a saját kezemben fogtam több darab félkész csövet, olyat amiben még az elektrodák nincsenek benne mind, olyat ami már "kész" van, de nincs rajta bura, olyat, amin már van bura, de nincs kiszivattyűzva a levegő ( a szívócső kiáll vagy 10 centit ), meg olyat is, ami teljesen kész, d emég nincs elpárologtatva a getter Érdekesek voltak, jobbára TV csövek : PL500 PCL86 PCC189 .. stb
figyelek ám...
lesz két tökéletes állapotban lévő PL500,504... foglalatom,szóval nincs többé gerjedés,ez nem érintkezik-az nem érintkezik....Csereberéltem a "szakkörös" műhelytanárúrral.Ha viszek a börzéről EBL21-hez foglalatot,akkor megkapom a két PL foglalatot.Szóval remélem kedden jutok valamire azzal a fránya PL500 PP-vel,jó lenne már "bemérni". Jösz börzére?A fent leírtak miatt én megyek.Elvihetem megmutatni azt a nagy csövet...ha érdekel....olyan lába van,mint a villásdugónak.
Légyszi cseréld el velem az egyiket
Mit kérsz érte? üdv
Remélem, az időjárás nem gátol ebben. Tervezem a börzét. Sose cipeld a kedvemért azokat a böhöm üvegeket. Láttam már ezektől nagyobbakat is. A seregben RH adó-vevő kiképzést kaptam (egy állattenyésztőtől ), de - mivel engem érdekelt - belebújtam a könyvébe (volt, vagy 10kg, de időm is, 3 hónap), meg a technikát is átnézegettem alaposan az adókocsiban. A börze után Zoli hívott, de nem tudom, elég jól esik itt a hó most. Ha mennék, jönnél velem?
elcserélni?Ez egy kincs...
Írtam a teslás fórumba,és ha jó csöves meghajtású tesla tekercshez,akkor....bocsi,de nem.A GU81 jó még csöves teslához,de az 7-8000ft,és nem is olyan könnyű beszerezni... ez is majdnem annyit tud,mint a GU81,szóval...
Konkrét választ tudok adni, a saját készitésű már müködik (a dobozát még reszelgetem) Én kereken 36 W teljesitményt mérek. Amiből kb 30w meleget termel,engem nem zavar még nincs kandallóm.A félkész állapotról készitek valami elfogadható felvételt és felteszem
Igen de az a hálózatról felvett teljesítmény nekem pedig a 170V-ról felvett kellett (csak az anódfesz) ami sac/kb 6.5W
A cégnél felépített demo erősítő (2XEL84+ECC85) egy 45VA-es Puskás-trafóról működik, napi több órát.
Akkor az egy jó trafó mert ha mindent összeszámolsz az erősítő felvesz 35W-ot állandóan. A-osztályú lévén kijár neki a kétszerese (70W) trafóban.
A félig kész fejhallgató erősitő. Ha gondolod holnap megmérem a felvett anódáramot. Én az első trafót amit találtam a mühelybe beleépitettem.
Ez igen, a dobozát te alkottad? én majd magam tekerem a trafaut 120V 200mA és akkor még 4x is elbírná.
mondd már légyszi 1mm-es zománchuzalt árulok, mennyi egy reális ár? 1kilónál, ötnél?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |