Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   94 / 507
(#) mex válasza kingkey hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Nem igy kellene felfognod,mindenesetre kiszállok a Veled folytatott eszmecseréből,mert úgy látom meddő a dolog. Mindenesetre sikeres épitést kivánok.
Üdv
(#) kingkey válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Hogyan fogjam fel?
Én elvégeztem egy kísérletet.
Gondolod, ha szorosan rátekerem a drótot a mágnesre, nem lesz indukált feszültség?

Őszintén szólva most más gondjaim vannak, a gépemet kellene életre lehelni, de ha valaki ráér, és elvégzi a kísérletet...
De mi van, ha akkor is indukálódik feszültség??

Erre neked kellene határozott választ adnod...

Ja, még egyet tehetek, ha ráérek: ráteszek egy vaslemezt a mágnesre, ami takarja a tekercset teljesen.
( Most egy vasdobozra volt odacsippentve a tekercses mágnes, rángattam is az asztalt rendesen, még 2-3 centi légréssel is, úgyhogy combos mágnesekkel még a légmagos se indulhat túl könnyen...)
Nem örülnék, ha megsértődnél, eszemben sincs, hogy ilyen irányba vigyem a disputát.
Sőt, ha kell , elnézést is kérek ezennel.

De szeretnék tisztán látni, ugyebár.

tuutuu
most Kísérletező
(#) mex válasza kingkey hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Nincs szó sértődésről csak azért meddő,mert nem veszed figyelembe amit mondok. Természetes,hogy lesz indukált feszültség,mert a két mágnes erővonalai eltéritik kölcsönösen egymást,tehát közelitésre,és távolitásra egyaránt erővonalátrendeződés fog létrejönni. Tegyél még egy kisérletet,ha módodban áll. Mondjuk a mágneseid nagyon erősek,gondolom nem szivesen viszed szkópközelbe (amennyiben CRT) a kijelzője,de tekercs nélkül egy hall érzékelővel könnyedén kimutatható a mágnesek egymásra hatása,az,hogy az erővonalak nem "visszazorulnak" a mágnesekbe,ellentkezőleg szóródnak,ha azonos polaritásokat közelited egymás felé. Magyarul nincs erővonalsűrűsödés,ritkulás a mágnesen belül annál inkább kivül (és a tekercsben feszültség indukálódik). Na szóval: a hall elemet (legjobb ha lineáris) megtáplálod,szkópra kötöd,és olyan távolra viszed,hogy a mágnes térereje ne befolyásolja csak épp,hogy indikálja. Ezután közelited a másikat az elsőhöz azonos polaritással,és meglátod azonnal hogyan is szóródnak az erővonalak.
(#) athor77 hozzászólása Feb 21, 2009 /

Egy kérdés még egyszer ha megengeditek.
Aluminium vagy plexi is eltérítheti az erővonalakat?
2mm vastagságról beszélünk mondjuk a két mágnesfél között a tekercsek alapjaként.
A mágnesek közötti távolság igy sem lenne több mint 1-1,3cm.
(#) mex válasza athor77 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Plexi,vagy más nem vezető műanyag nem befolyásol,nyugodtan alkalmazhatod. Az aluban örvényáram fog indukálódni,ne alkalmazd.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Nagyon ugy néz ki,hogy érdemes a hibás diodákat kicserélni,majd ugy forgasd meg,érdekelne az eredmény.
(#) athor77 válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Köszönöm szépen.
Amig nem jutok poliészterhez addig Plexi vázra ragasztom a tekercseket. Nem tudom hogy a mostani menetszám a mostani tekercsvastagsággal mit fog prdukálni.
A 4 egyenirányítból csak 25A -os/db kaptam.(remélem jó lesz)
Ha felrakom a plexi vázra már meg tudom mérni hogy milyen feszt ad.

Nem lenne jobb,ha a plexi illetve a későbbi végleges poliészter anyagú vázba beletennéd a tekercseket,nem pedig rá? Igy nem kellene számolnod az anyagvastagsággal,közelebb kerülnének a mágnesek,nameg a váz vastagságát is növelhetnéd(amire szerintem szükség is van) egészen a tekercsek magasságáig.

Jelenleg így néznek ki a próbatekercsek.
Azért gondoltam a plexire mert a legegyszerűbben arra tudom rögzíteni őket hogy a mérést elvégezzem.
A poliészter vázba már másikak kerülnek.

Igen látom,ez még nem a végleges. Mivel öntötted le?
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

A végleges,poliészterbe öntött tekercseket lehetöleg vidd közelebb egymáshoz,igy nagyobb lessz a hatásfok.Amugy nagyon jó a beosztás,és a tekercsek is jól néznek ki.Sok sikert

A Praktikerben is kapható ragasztópisztollyal.
Ez volt itthon és gondoltam a rögzítéshez jó lesz.
Szerinted elég a 25A -os/db egyenirányító?

Elég.
(#) lehar válasza athor77 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Ezekhez a tekercsekhez böven elég a 2-3A-s egyenirányitó hidak is.
(#) peto1 hozzászólása Feb 22, 2009 /

Zsereztem egy aszinhron liftmotort amlynek a telyesitménye 3,9KW,1380 f/per. csilagba van bekőtve. Édekelne hogy egy ilyen motorbol 1380 fordulaton menyi áromot lehetne kihozni és mekora lapátokra volna szükségem.
(#) watt válasza peto1 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Fogalmunk sincs. Próbáld ki, mi is ezt tennénk!
(#) peto1 válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Kőszi sókatt segitetél.
(#) lehar válasza peto1 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Az aszinkron motorok nagyon nem alkalmasak áramtermelésre,még komoly átalakitások után se.Valamennyit fog termelni,de nem sokat.
(#) peto1 válasza lehar hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

A vilanymotot kondenzátorokal meg egy r-3 méteres lapátát 2r-6méteres, oszlopmagaság olyan 12m magasáu lene. A szélsebeség nálunk az utolso 2 honaban 0-7,6 m/sebeségel fujdogált, talan mégis lehettne valamit csinálni.

Mivel a szélerömüvek általában nagyon alacsony fordulatuak,ezért szerintem jóval olcsobban jösz ki ha te magad készitesz egy állandómágnese, tárcsás(sik) generátort,ami direkt erre a célra lett tervezve.Ha érdekel,mailben küldök egy részletes épitési rajzot,leirást.Van kétféle,az egyik kissebb,ferritmágneses,a másik joval nagyobb,neodim mágneses.És hidd el nem kell nagy gurunak lenni az elkészitéséhez.

Érdekel mindkée megoldás mertt itt Serijaban őszekerestem létő és létézhetlent de neodimu mágnest sehol sem lehet találni. Nem tudom hogy meg e lehet rndelni magyarorszagrol. Még hogyha lehet mijen méretekben kelenének.

Rendelni interneten lehet,postán,utánvéttel.Majd adok néhány linket ahonnan rendelhetsz,de áruld már el, merre van Serija?Ami a méreteket illeti,elöször döntsd el kb. mekkora teljesitményű generátort ohajtasz,eszerint kell tervezni,és azután eldönteni a mágnesek milyenségét.
(#) Winettou hozzászólása Feb 22, 2009 /

Üdv!
Én is beöntöttem tegnap a tekercseket,a tárcsa vastagsága így 10 mm lett.Remélem nem sokára már termelgetni is fog.
(#) Winettou hozzászólása Feb 22, 2009 /

Ja és a lapát is elkészült.
(#) lehar válasza Winettou hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Öszintén gratulálok,nagyon szép munka.Biztos vagyok hogy jól fog menni.A lapátokrol tehetnél hátsó profilbol is egy képet,valamit láttam,de nem vagyok biztos hogy jól.
(#) watt válasza Winettou hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Nagyon jó lett, tetszik, gratula!

Bocsánat betühiányban senved a só Serbija.Volt Jugo, egyik részecskéje. Máskülömben ujvidéken élek /novi sad/Vajdaság. Ami a generátort illeti elöb 220v gondoltam de mostan ahogy mondod meglehet hogy 24v lesz belöle mivel már megvanak az akumulatorok 6x180Ah amelykeket még a NÁTO bombázasátol maratak mert okoriba sürün volt aromkorlátozás. A inventer 24/220v 1kw de olan 1,5let tervezve, amelyiket valoszinüleg majd át kel alakitanom mert a trafo+elektonika úgy müködot hogy automatikusan töltöt mikor volt árom és átkapcsolt mikor nem volt. Eröl voltt táplálva az ösz világitás köszponti fütés pumpája meg a TV, hütö. Ezt mind elektronika szabályoszta ugy hogy észre se lehetet veni mikor kapcsol át akumulátorol városi vezetékre.Most egy ilyen generátora gondoltam.
(#) SZIA hozzászólása Feb 22, 2009 /

Amúgy én csak azt nem értem, h miért mindenki 3 lapátos rotort épít?!
Hisz ilyen alacsony magasságban ráadásul "nem túl szeles" kishazánkban jobban kihasználható a szél a sok lapátos verzióval.

Amenyiben még megvan az invertered,és az akkuk,akkor nem kel semmit se átalakitanod,egyszerüen kihuzod a konektorbol,és máris csak akkurol,ill.szgenerátorrol megy.Egyébként itt Romániában,Ceausescu idején nekem is volt ilyenem,akkoriban igen nagy elöszeretettel vették el az áramot itt is.Persze ha csak szgenerátorra alapozol,az nem a legjobb,lehetöség szerint jó volna ha kombinálnád napelemekkel.Kb.600-800Wattos egység mindegyikböl böven elég lesz.(szgenerátor+napelem),igy akár sziget modban is mehetsz.
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Pedig a magyarázat egyszerű.Minnél kisebb a lapátok száma,annál gyorsabban pörög,de alacsonyabb a hatásfok.A 3 lapát egy optimális kompromisszum a megfelelö hatásfok,és a szükséges fordulatszám érdekében.Erröl lehetne még nagyon sokat vitatkozni,de értelmetlen.Általában pl.vizemelésre jóval több lapátosat használnak,ahol elegendő a jóval alacsonyabb fordulat,viszont nagy nyomaték kell.
Következő: »»   94 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem