Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WinISD kérdések, hogyanok
 
Témaindító: Ferix_, idő: Feb 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) burkus válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Ezt nem értem megadtam neki hogy 55Hz - n vágjon és kijött hogy 23,15 mH ami 951 menet
Szerintem valamit nem jól számolt ha meg a maximumot 8000Hz - t írtam akkor mag 0,151 mH jött ki ami egy menet hát vagy valamit elrontottam ?
Vagy tényleg fel kell tekernem azt a 951 menetet ?
(#) szabi83 válasza burkus hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
juuj...
55 hz felett mi fogja a hangot adni?? a magas kb 2 khz felett sugároz...
vagy is te nem akkarsz 55hz és kb 2000hz között hangot?

üdv
én a magassat és a melyet is 4000HZ-re számolnám..
(#) burkus válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Ha a megasat és a méjet is 4000Hz ra számolom 0,318 mH jön ki ami megint 1 menet !!
(#) szabi83 válasza burkus hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
mivel számolsz???
minek akkarsz te tekerni? 200-300ft egy megfelelő tekercs....
ezzel számolj:
Legmatek 1-0.exe
:nezze::nezze::nezze::nezze:

tekercs.jpg
    
(#) burkus válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 23, 2006 /
 
Ettel számoltam csak így írtam be : 0,350 nem pedig így 0.350 vessző hejett pnt kell
(#) csonthulye hozzászólása Júl 3, 2007 /
 
Helló!
Aki ért a WinISD progihoz meg tudja nekem mondanim hogy abba a dobozba mekkora reflexcsövet tegyek, amit én terveztem és a mellékletben feltöltöttem? Észrevettem hogy ha változtatom a cső átmérőjét akkor vele változik a hossza is. A karakterisztika viszont egyátalán nem változik semimt se, hiába változtatom a cső méreteit. Nem tudom még valamit azt, hogy mit jelet a "Vent mach" tényező. Ez az egyetlen adat, ami változik a cső méretének változtatásával. Az a jó minél kisebb ez az érték?

doboz1.JPG
    
(#) mbacoustic válasza csonthulye hozzászólására (») Júl 4, 2007 /
 
Helló!
Először is azt javasolnám, hogy töltsd le a WinISD Pro-t, az sokkal részletesebb mint ami Neked van. Kicsit bonyolultabb is, de segítek amiben tudok (még én se tudok mindent ). A karakterisztikád azért nem változik, mert azt a térfogatok, és a hangolási frekvencia határozzák meg. Namármost a doboz hangolását a reflexcsővel végzed, ezért a program az adott frekvenciához és csőkeresztmetszethez kiszámolja a csőhosszt. Ha megváltoztatod a keresztmetszetet megváltozik a hossz, mert a freki változatlan. A Pro-ban lesz olyan grafikon, hogy Air Velocity, majd ott meglátod, hogy mi értelme a keresztmetszet variálásának. Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
(#) Gery hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
Helósztok!
Letöltöttem a "fölöttem" lévő WinISD prot.És mikor megadom a hangszóró paramétereit és lementem mindig feldob egy kis ablakot és nemengedni.Egy képet is mellékelek.Már mindnent megpróbáltam aztis hogy betöltöm egy hangszóró adatait, hozzá se nyúlok nemírok át semmit és megpróbálom lementeni akkor is ez jelenik meg!!! (csak van hogy több/kevesebb a kis ablakba beleírtak)
Ez most mi?Hogy a pi*ába kell ezt használni?
Előre kössz!

névtelen.JPG
    
(#) mbacoustic hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Hello Gery! (és mindenki)
Anno én is sokat szenvedtem ezzel. Azért írja ki ezt az üzenetet, mert a beírt paraméterekből számolja a többi paramétert, és Te mást írtál be mint amit ő kiszámolt. (pl.: a Qes-ből és a Qms-ből számolható a Qts) A probléma egyszerűen megoldható, mert amit a progi számol azt kékkel jelöli, amit nem tud számolni az feketével marad, amit Te írtál az pedig zöld. A mellékelt képen látható, hogy néz ki egy kitöltés. Ha kitöltésnél egérrel lépkedsz a mezőkre, akkor kékre fog váltani az a mező amit számol, oda ne írj semmit, meglátod, nem fog sokat eltérni a gyári adattól. Vannak olyan paraméterek amelyek átírhatóak pl.: a Znom, a mellékelt képen is látható, hogy ennek az értékét 10 Ohm-ra számolta, holott 8 Ohm-os a hangszóró. Ez nyugodtan átírható. Amúgy a programnak ez a funkciója kikapcsolható az Auto calculate unknowns kiiktatásával, de szerintem jobb így, mert pl a Dd a membrán átmérő, és látható, hogy itt az 16,61cm, holott az SBX2030 paraméterit adtam meg (az ugye 20cm-es), mérjetek utánna, tényleg csak 16,61 az átmérő. És még valami, a mértékegységek rájuk kattintva állíthatóak. Várom a további kérdéseket, valamint jó tervezgetést és építgetést kívánok.
Üdv mindenkinek!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Júl 18, 2007 /
 
1000Kössz a választ
Már nagyon felidegelt a dolog...MOndjuk most nincs időm vacakolni vele de majd este megcsinálom is írok mi történt...
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Júl 19, 2007 /
 
Na helló megint!
Amit leírtál tényleg müködött eltudtam menteni csak hiányoságokkal Mert néztem mnc és sal adatlapokat és például Xmax, xlim, Hc, Hg, és a Vd-t nemtaláltam
Szerintem rajta lehet de (a mellékelt adatlapon) ezekközül melyik melyik??
Vagy magyarosítás nincs ehez mert annyi állítási lehetőség van hogy az hihetetlen(találomra az Xmaxot megadttam 10mm-re és nemtom hogy ezért de 0.29literes ládát ajánl belesefér a hangszóró )

névtelen.JPG
    
(#) mbacoustic válasza Gery hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Helló!
Azok a hiányosságok nem számottevőek, nélkülük is tud rendesen számolni, csak nem mindent. Amúgy ezeket a paramétereket nem mellékeli a SAL, és még sok komolyabb gyártó sem. Leírom mit jelentenek, (nemtudom, h tudod e). Xmax - a membrán maximális kitérése a nyugalmi helyzetből (ameddig kézzel ki tudod mozdítani). Hc - a lengőtekercs magassága (mérd meg, ha tudod ). Hg - a légrés magassága. A Vd-t nem tudom, de az Xmax-ból számolja, és az Xlim-re se tudtam még rájönni. Írtam az elején, hogy nem fog tudni mindent kiszámolni. Ezt úgy gondoltam, hogy pl.: ha nem adod meg az Xmax értékét, akkor a Maximum Power grafikont nem fogja kirajzolni, de ettől még a dobozt meghatározza. Azt nem tudom, hogy jött ki Neked a 0,29l, ezért bevittem én is az adatokat, és kipróbáltam. Nekem reális értékeket adott. Mellékelem az általam bevitt paramétereket, próbáld meg azzal, lehet, hogy csak elírtál vm-t. A wdr fájlokat csak másold be a program Drivers könyvtárába, és majd SAL BEAST ### néven megtalálod a progiban őket. Nem tudod véletlenül, hogy kell cikket írni ide a HE-ra? Mert akkor lehet írnék egy részletes WinISD ismertetőt.
Várom a további kérdéseket (ha van)
Üdv!

SAL BEAST.zip
    
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Helló
1-2 Tudtam a dolgokból de ha nemszükséges akkor ok, nyílván elírhattam/állíthattam valamit.Akkor majd mégegyszer nekifutok
Cikket még nemírtam de tudomásom szerint a bal felső kezelőrésznél ott van hogy "Tartalom szerkesztés" majd "Cikkeim" és végül "Új cikk létrehozása"
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
MOst nézem hogy megcsináltad mind a 4et kössz mégegyszer
Amúgyha csinálnál róla egy cikket az biztos sokakanak segítene(legalábbis nekeb biztos )
(#) mbacoustic válasza Gery hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Hy!
Sikerült vm eredményt elérned? Én elintéztem, hogy írhassak belőle cikket, úgyhogy fogok is. Igyexem minél előbb elkészíteni, ha addig felmerül valamilyen kérdés nyugodtan írj!
Üdv!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
NAh a ciket már várom
Amúgy jah van még kérdés:
A gyártó a kah303as szubcsövet ajánlja(álítható csöhossz) 66mm átmérővel és 240mm hosszal. Ha ezt írom be akkor (ez 90liter ládában) a tuning freq. 19,86hz de akkor egy nagy ív van lefele és kb 27hznél kezd növekedni.Ha mondjuk 200mmre írom akkor kisseb csökkenés mondjuk a tuning freq. meg 21.4hz de nemis esik -3db alá(képek mellékelve)
Nah ilyenkor melyik a jobb megoldás??
Vagy úgykéne beállítan a méreteket(láda, szubcső) hogy ilyen lefelé menő ív ne legyen benne?
(sőt ha 150mm re rakom akkor már nincs is benne ív, mostha minél rövidebb a cső annál jobb lesz ezt nemértem )
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
A gyártoó meg ebben a ládában ajánlja.37Liter 66mm csőátméró és 240mm hossz.
Nemigazán terveztem szal nemtom mellyik lenne az igazán jó.Ezek a gyáró adatok jók??? Ezzel lenne a legkevesseb baj mert megvannak adva a méretek (a szobahifim az gyári adatok alapján van csinálva az jó is lett)

gyártó.JPG
    
(#) mbacoustic válasza Gery hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Nah! Ezek már nagyságrendekkel komolyabb kérdések. Az az ív azért keletkezett, mert túl nagy a doboz. Tudom, hogy a prog adta ki, de akkor is. Nézd csak meg, hogy ha kisebbre veszed a térfogatot és hozzá változtatod a hangolási frekit (tuning freq) hogy változik az átvitel. Ezeket változtatgatva tudsz végül is tervezgetni. Az ideális hangfal átvitele mondjuk 20 Hz-nél (azért mondjuk, mert én nem értek 1-et vele ) metszi a -3dB-es tengelyt majd eléri és a 0dB-es tengelyt és rajta marad, míg "mondjuk" 20kHz-nél újra eléri a -3dB-t és szépen lecsökken. A valóságban ilyen nincs, vagy csak olyan ami nagyon megközelíti. Az a 0dB-es egyenes azt jelentené, hogy azon a szakaszon minden frekvencia azonos hangnyomással szól. Ez a dolog ott bukik, hogy a füled ellenben nem lineárisan érzékeli a hangokat. Az ugyanolyan dB értékű 1kHz-et sokkal hangosabbnak hallod, mint mondjuk a 10kHz-et. Ezért dolgozta ki Robinson és Dadson a Fon skálát, de az már egy más téma. Szóval a HiFi szabvány szerint arra kéne törekedned, hogy a görbéd vízszintes szakasza minél párhuzamosabb legyen a 0dB-el. Ha valahol fölötte van, az azt jelenti, hogy a doboz azon a frekitartományon erősíti a hangszórót. Ezzel könnyen becsapható az ember. Vannak gyártók akik úgy hangolják a dobozukat, hogy ilyen kiemelt legyen a felsőbasszus, ezt a vevő úgy éli meg, hogy mekkora basszusa van a doboznak, holott lehet, hogy 40Hz alatt nem is szól. Mikrotornyoknál szinte csak ezzel élnek, de mondjuk azoktól nem is várhatja el az ember, hogy olyan mélyre menjen. Lényeg a lényeg, neked kell eldöntened, hogy milyen jellegű átvitelt szertnél. Ezen felül pedig ott a többi grafikon (fázis, futási idő, max teljesítmény stb) amiknek az eredménye lehet, hogy dugába dönt egy jónak tűnő frekimenetet. Ilyen dolgokra majd kitérek a cikkben, egyenlrőe nem tudom mikor leszek meg vele, de igyexem. Ja, és elkezdtem lefordítani a progit is, hamarosan feltöltöm.
Üdv!
(#) mbacoustic válasza mbacoustic hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Jaj! Arra elfelejtettem válaszolni, hogy melyik lenne az igazán jó. Ahogy nézegettem, a gyári adatokból érdemes kiindulni, de azon még lehet finomítgatni, variálni. Add meg a csőátmérőt, aztán csak a térfogattal és a hangolási frekivel variálj. Aztán az eredményeket meg kell nézni a többi grafikonon is, és kiválasztani a legjobbat. Nem egyszerű dolog, de sztm megéri.
Na Pá!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Mostmár kezdem érteni :yes: Csakmert először azt se tudtam hogy millyennek kéne lenni a grafikonnak így nehézkes volt
A cikket már várom ez a mélyláda úgyis még egy jópár hónap múlva lesz megvalósítva szal addig majdcsak összehozom/hozzuk
(#) zsoltee0001 válasza mbacoustic hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Hi!!
hogy áll a cikked? már nagyon várjuk! (én legalább is)
mert ebbe a winisd beta-be kezd beletörni a fogam
Csinálni akarok egy subládát , nem tul nagyot
a winisd ben ez a fajta 4th order bandpass-ként szerepel, nos én ilyennel szeretném, csakhogy a gáz az, hogy a hangszóróm (sony xs-3051D) természetesen nem szerepel a listán, ha meg létrehozok 1 újat, szépen kitöltögetem amit tudok (vagy gyanítok) nem menti el, tehát azokkal a paraméterekkel nem tok dolgozni

üdv mindenkinek
(#) Gery válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Olvass vissza!
Azért nemmenti el mert aztis kitöltötted amit a winisd számol, azokat kék színnel jelöli. Oda neírj semmit majd ő kiszámolja nagyábbol azonos lesz a megadott paraméterekkel.
(#) zsoltee0001 válasza Gery hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 

előtte végigolvastam a topicot :yes:
valszeg nem 1-ről beszélünk
én a winisd beta verzióval próbálkozom,
tudom, hogy a winisd pro-t ajánljátok, de valamiért egy csomó minden nem funkcionál pl a Box Shape funkció se működik (hibaüzenet)
üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
nos annyit már megfejtettem, hogy azért nem mentette el az Own Drivers közé az én egyedi beállításaimat mert nem töltöttem ki egy mezőt ami fontos, de még nem tom melyik az, azt meg mégannyira se tudom, hogy mit írjak oda
(#) Gery válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Én is várom már a cikket mert egy csomo mindent nemvágok benne, néztem a bassbox 6-ot, azse rossz de igazándibol ahoz se értek többet
(#) zsoltee0001 válasza Gery hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Érdekes progi ez a winisd!!
csak úgy próba képpen beméreteztem egy 24 centi átmérőjű hangszórónak egy dobozt (4th-t), és kiadta, hogy a szélessége 19 centi, hmm..... ba...s bele se fér a hangszóró ???!!!
(#) Gery válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Hát ne abba az oldalába rakd a hangszórót, vagy max kifog lógni belőle
Hálistennek nekem még annyira nemsürgős szal várokmég a cikkel mert helyenként beidegelt .PL a maximum power függvény az sose jön ki normálisan mindig nagy "bemélyedés" van benne
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
hali
nem tudja valaki, hogy a winisd-beta verziójában amikor új drivert hozok létre, és rákérdez az átmérőre azaz dia-ra, az a hangszóró membrán, a beépítési, vagy a teljes átmérő?
előrre is kötyi
(#) Blint válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Szerintem a membrán távolságot kéri
(#) pityu hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
helló
Ez mire jó a winisd-be?(csatolva)
Talán az impedanciát lehet vele meg váltosztatni?
előre is köszi

kep.JPG
    
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem