Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Csak túl stabil lesz a frekvenciád, azaz nem tudod kellő ( WBFM ) lökettel kimodulálni, elhúzogatni a frekvenciát.
Például az FM-05 rádióban 8 MHz-es adókvarc van, de nem frekvenciában modulálja, hanem fázisban, majd ( úgy emlékszem utána ) 18-szorozza a frekvenciát. Így is csak NBFM ( 10 kHz-es ) löketet ér el. A megoldás a DDS vagy PLL.
Pixie2
Google: "pixie 80 m" Ez rögtön adóvevő (( Van itt Rádióamatőrök topikja is. )) 1001001 de Gábor
Hello érdeklődnek hogy egy fm adóhoz akarok venni egy antennat és egy 2.4 Ghz vagy egy 5 Ghz vagy parabolával meglehetne oldani e a nagyobb hatótávot? Előre is kösz
Nem.
Már ha "fm adó" alatt URH CCIR sávút értesz.
Kaptok pár képet, aki elakarja készíteni annak ajánlom az ADAPTER használatát
Mert ugye a "búúúúúúúúúúúúúú" hang az nem mindig olyan szép Szóval erre voltam képes:
sziastok!
mikrosilver! néztem én azt a fotót az antennádról. és erősen szembetűnt valami. mint tudjuk egy nyitott dipól talpponti impedanciája olyan megközelítőleg 60 ohm ja jól emlékszem. tehát nem fér a fejembe mit keres ott az a ballun illesztőhurok . ami ugye a kábel impedanciáját négyszeres impedanciára illeszti. ezt akkor szokás alkalmazni. mikor pl hurok dipólhoz illesztünk. annak ugyanis a szabadtéri impedanciája olyan 240 ohm és ez ilyen módszerrel nagyon jól illeszthető egy 75 ohmos koax-hoz. ezt az illesztést én is alkalmaztam. egy yagi antennánál ha az első direktort közelebb teszük mint 75-ohmos esetben a hurokhoz, abban az esetben lejjebb vihetjük 200-ohmra az impedanciát. így akár 50 ohmos koax-ra is illeszthetünk. ajánlani tudom mindenkinek a rothammel antennekönyvet. lehet nem írtam pontosan. ebben az esetben elnézést kérek. én azt mondom neked hogy szedd le onnan azt a ballun illesztőhurkot és csak simán kösd az egyik elemre az árnyékolást, a másik elemre a középső meleg eret. aztán tekerj kb akkora hurkot a kábelre az antenna közelépbe olyan 5-6 menetet. bár jó lenne az antenna hoszát is frekvenciára méretezni.
Nyitott dipol 50-75 ohm, a zárt dipol 20-300 ohm.Jól mondod!
Én építettem már jó pár FM adót, és legalább egy tucatnyi antennát is hozzájuk (általában nyitott dipólt). És egy balun "szerűséget" mindig használtam. Ha mást nem, akkor legalább 4-5 menetet tekertem fel az antenna előtt a kábelből kb 20 cm-es átmérőre, és csak utána kötöttem a dipólra a koaxkábelt. Ez legfőképp arra jó, hogy (mivel tökéletesen illeszteni úgysem lehet) a visszavert RF jel ne jusson vissza az adóba. Amolyan kis házi folytótekercs féle. Erről már nem egy oldalon olvastam. De sokat próbálkoztam, ezzel az a baj, hogy részben a hasznos jelet, ami az antenna felé tart is csillapítja Aztán a pira.cz oldalon látható megoldással szoktam bekötni a nyitott dipólokat (koaxkábelből kell kicsit ügyeskedni, de nem nagy feladat). Egyszer -bután- kipróbáltam mindenféle balun meg tekercs nélkül is a dipólt egy kb. 3 W-os adóval... az élettartama az adónak nagyjából 10 másodperc volt, utána a végfokban elégett a tranzisztor. Ahogy beraktam az említett tekercset, és kicseréltem a tranzisztort, minden jó volt. De a hatótáv mindegyik adónál jóval nagyobb, ha nem tekercset készítettem a koaxból, hanem a képen látható megoldással éltem. Ez egyébként szerintem impedanciát nem változtat, csupán a dipól 2 szála között létrehozza a 180°-os különbséget (mármint a dipólra jutó jelek egymáshoz képest 180°-ot térnek el).
Szóval a lényeg az, hogy valami mindenképpen kell az antenna és az adó közé, még nyitott dipólnál is. Vételnél ebből persze semmiféle gond nincsen, de adóknál azért jelentős lehet adott esetben a reflektált teljesítmény is, amit a végfok nem különösebben visel el.
Heló ZsoltyFM
az ugy volt hogy vettem egy bolti fm transzmitert (autóba valót mivel eddig még minden házi épitésü adóm bruummos volt és nem volt stabil) ez magában 50 métert adot ezért kötötem rá egy 80 cm vezetéket igy már 100 méterem volt rákötöttem ezt az antennát és 150 méterem lett.(tehát lehet hogy nem a legjobban van méretezve de eddig ezel tudtam a legnagyobb hatótávot elérni bármely rádió adóval amely a kezem alatt megfordult) de ki fogom próbálni a leirtakat is.
Heló találtam a neten egy 4 W adót itt http://www.uashem.com/pageid-252.html de az egyik rajzjelet nem értem mégpedig az L2 RFC az mi lenne? A válaszokat előre is köszönöm.
L2: rádiófrekvenciás fojtótekercs.
A leírás szerint egy 1 megaohmos ellenállásra - mint tekercstestre - tekert szigetelt drót. A tekercs végeit az ellenállás végeire kell forrasztani ( párhuzamos kapcsolás ).
Nagyon köszöm a válaszodat.
Sziasztok!
Valaki "megrendelésre" nem épít fm adót? Természetesen pénzért!
szia !
hát ez elég tág fogalom így. csak nehogy rád akarjanak sózni a végén egy 1kw-os csöves 2m-es amatőr adót na jó férre a tréfával. eléggé kevés infót adtál meg az elvárásaidról. ez alapján nem tudja senki még hogy mire is van szükséged. kérlek részletezd.
sziasztok !
én egy j-dipólt használok. elnézéseteket kérem hogy ennyire beleokoskodtam a dolgokba remélem vette zokon senki. nem vagyok én sem egy profi antennaépítő szakember csak egykét dologgal találkoztam már. most gondolkodom hogy kikéne majd találnom valamit a nyár közeledtével. várom is hogy legyenek jobb idők és meghozza a kedvem az építséhez. egy nagyon fontos dolog az anttennáknál a mérés. ezenbelül swr, tapponti impedancia abban az esetben ha nem biztos, és hogy a lehetőségekhez mérten minél nyiltabb legyen a terep. a méréseket nagyban befolyásolja a fizikai környezet is. tehát ne egy aluminiumlétrának támasztva hangoljunk antennát egy jól illesztett kihangolt antenna kis teljesítmény mellett is meglepő lehet kellő magasságból.
Üdv!
Ezt a kapcsolást szeretném SMD kivitelben elkészíteni. Viszont egy dologban nem vagyok biztos. A kapcsolási rajzon is lehet látni, hogy az egy szem tekercs meg van csapolva fent. A nyáklapon is megvan csapolva, mi lett hozzá eredetileg tervezve. Viszont nem tudom, hogy mennyire fontos, hogy a csapolt tekercsről vegyem le a jelet. Ha nem tudom levenni a tekercsről, akkor a tranzisztor collektoráról jó lesz? Ez mennyire befolyásolja a működést? Esetleg még az is az eszembe jutott, hogy beteszek még egy 33nH-s tekercset a táp és az 557 előtti 1n közé. Normál alkatrészekkel már elkészítettem, szépen szólt
Szia!
Ha nem szeretnél szenvedni a tekercs-megcsapolással, akkor nyugodtan csináld úgy, ahogyan írtad, csapolás nélkül (kollektorról leveheted a jelet). A 33 nH-s tekercset ne tedd be, teljesen felesleges. Itt nem az számít, hogy az 1 nF-os kondi előtt legyen még némi induktivitás. Eredetileg a csapolás célja csak annyi volt, hogy így viszonylag tehermentesítse az oszcillátort, és valamivel kisebb legyen az adó sávszélessége. De nyugodtan kösd a kondit az tranyó kollektorához, ugyan úgy jó lesz. Bár én személy szerint már készítettem ebből is egy pár darabot, és nálam az a harmadik tranzisztor nem osztott és nem szorzott Szerintem felesleges beépíteni (igen, tudom elméletileg korrektebb megoldás ha van egy leválasztó fokozat, de gyakorlatban az ég világon semmi hasznát nem tapasztaltam).
Köszönöm a választ! Át is tervezem akkor. Most 19x15mm-en vagyok
Szia Hujikolp !
A drótnélküli mikrofon amit építessz ,milyen frekin üzemel és mekkora a teljesítménye ?Megnéztem a linket de nem látom az adatokat. Üdv
Helló!
A teljesítményét nem tudom, nem mértem le, hogy milyen távolba adja le a jelet. Lakáson túl 30 méterre tiszta volt a jel, távolabbra még tesztelni kell. Hogy milyen frekvencián van, azt kitudod számolni. f=1/(2*π*sqrt(L*C)) Mindent alapmértékegységben, az sqrt a gyököt szimbolizálná. Ha azzal a nyákkal készíted el, ami lett hozzá készítve, akkor a 100 és a 108 között betudod fogni. Nekem pontosabban 102.7 volt, de volt amikor elmászott egy kicsit. Ezekből az adatokból megtudod határozni a tekercset. Viszont vigyázz, mert a tekercs megcsapolt. Lásd előző hozzászólások. A Cx 22ľF, ami a honlapon a szövegből ki is derül. Nyáktervet a letöltéseknél keress. Bővebben: Link Jó építést
A képlet inkább csak elméleti jellegű eredményt ad. Mert attól, hogy mondjuk kijön, hogy 107,5 MHz, attól még simán lehet 98 MHz-en az adó. Akkor meg már nagyságrendekkel egyszerűbb, ha fogod az FM rádiódat, és 3 másodperc alatt végigtekered a teljes FM sávon, aztán ahol elhalkul, ott az adód
Olyan sosem lesz, hogy veszel egy 68 nH-s tekercset, mellé egy 15 pF-os kondit, fogod a képletet, kiszámolod, a rádiót odahangolod és ott van... Az egy másik mese.
És ehez a fent említett adóhoz tudnátok javasolni egy megépíthető , jó paraméterekkel rendelkező vevőt ?
Nekem mint vevő ,a rádió nem felel meg egyéb okból. Tulajdonképpen egy adó/vevő páros kellene, nem nagy távran, de stabil legyen az átvitel.
Tudom, csak saccra lehet belőni, de legalább megvan, meglehet, hogy kb hol keljen keresni. Szórás mindig van... Meg a valóság más, mint az elmélet
Stabil átvitelt ilyen eszközökkel nem fogsz tudni megvalósítani. Mert az adó is, és a vevő is elfog mászni a beállított frekiről. Megbízható kapcsolatot csak akkor tudsz létrehozni, ha mindkét oldalon PLL-t használsz.
De ha mindenképpen próbálkozni szeretnél, akkor már a TDA7021-es IC-vel építs vevőt, nagyon hálás kis IC. Jó az érzékenysége (TDA7000-hez képest), és könnyen hangolható, szép a hangja is. De tényleg lebeszélnélek ilyenről, mert már próbálkoztam hasonló dologgal (TDA7021 vevő, Skori URH miki adó => otthoni kis walkie-talkie), de csak az ember kedvét veszi el.
Saccra sem nagyon tudod belőni. Pont ez az amit írtam. A képlet arra jó, hogy kb +/- 10 MHz pontossággal meghatározd, hogy hol adsz. Az meg gyakorlatilag nem számít. A képlet arra jó, hogy a boltban tudd, hogy nem 22 uH-s tekercset, hanem 50-100 nH körülit vegyél. A többi már kísérletezés.
Heló mindenkinek
Megépitettem eztBővebben: Link az adót 1 km hatótávot értem el :vigyor2: ugy hogy az antena a garázs ajtónak volt támasztva.12 volton 200 mA vett fell(stabil de nem megy csak akkurol trafóval csak brummog).Kérdés hogy lehetne ezt a kapcsolást rf erősitőnek használni hogy egy meglévő stereó jelet felerősitsen?Ha igen hogy?A válaszokat előre is köszönöm.
Tudom nem szép munka de a filc nem fogot rendesen itt ott igy hát ilyen lett.
Futtasd be ónnal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |