Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   24 / 132
(#) milanpro hozzászólása Feb 23, 2009 /

A legegyszerubb ha elvegzunk 1 tesztet!Persze,megfeleloen! Melysugarzot(subwoofer t) ne valasszunk ,mely-kozep tartomanyra mely-kozep hangszorotol meg nem kell elvarni,hgy a "sub"hangokat megfeleoen leadja!Es igy tovabb..

Az M.N.C es S.A.L hangszorokbol is lehet kellemes hangzasu dobozokat epiteni!70% at hasznaltam es arultam ezeknek a termekeknek.1999 - 2000ben epitetem a legelso S.A.L hangfalaimat..mindjar 10 eve! csak ugy megjegyeztem..(ekkor kezdtek megjelenni a S.A.L hangszorok)
(#) pl13 válasza milanpro hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Az a probléma, hogy azok a hangváltók egyáltalán nem illeszkednek a hangszórókhoz, így jónak semmiképp nem mondhatók. Főleg azon az áron nem. És akkor a hangszórók képességeiről még nem volt szó.
A terhelhetőég a legkevésbé lényeges paraméter most. Főleg úgy, hogy ezek a váltóknak nem egyszer 0,5-ös, vagy vékonyabb huzalból készült induktivitásokkal születnek, bipol elkók ülnek bennük, stb.

Számtalanszor volt példa rá, hogy már annyitól is összehasonlíthatatlanul jobb lett egy hangsugárzó, hogy az eredeti SAL univerzális váltót egy szintén univ. de TVM, vagy H2000 által készítettre cserélték.

Persze továbbra is úgy hiszem, hogy egy átgondolt tervvel, olcsóbban, könnyebben jobb hangsugárzót lehet készíteni, az ilyen háromutas szenvedéseknél.

Hja, akkor kezdték kínából importálni a hangszórókat Somogyiék. És már akkor is többségük használhatalan volt, ilyen 1,5 körüli Qts, 1,8 körüli elektromos jóság, 85dB alatti érzéketlenség, stb.
Azóta sem lett sokkal jobb a helyzet, csak annyi történt, hogy hellyel-közzel megtanultak adatlapokat készíteni, így legalább van mihez mérni a hangszórók 50% körüli szórását...

Idézet:
„A legegyszerubb ha elvegzunk 1 tesztet!Persze,megfeleloen! Melysugarzot(subwoofer t) ne valasszunk ,mely-kozep tartomanyra mely-kozep hangszorotol meg nem kell elvarni,hgy a "sub"hangokat megfeleoen leadja!Es igy tovabb..”

Milyen tesztre gondoltál? Szerintem nem érdemes általánosítani, mert ha az olcsó kínai hangszórókon túl nézel, akkor nagyobb gond nélkül találsz olyan mélyközepet ami 35Hz körül is szól még, és pl. találsz olyan 250mm-es hangszórót, aminek 5kHz-ig egyenes az átvitele.
A tesztelés helyett sztem első lépésnek bőven megteszi, ha eldöntjük, mi a célunk.
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Idézet:
„A hangszóróelhelyezést még véigigszámolom.Váltóötletet nagyjból tudok mondani”

Heló
Ezeket már kiszámoltad? Vagy még nem? ha igen akkor majd belinkelhetnéd! Köszi heló
(#) milanpro hozzászólása Feb 24, 2009 /

Hat igen..kinabol!A java a gyartoknak(sajna)kinaival dolgoztat.Eleg baj ez,en szemelyesen utalom a kinaikat ezert.Silany,csapnivalo minoseg nagy szazaleka mit gyartanak vagy leutanoznak.Ami meg jobb az eleg draga.Sokan nem tudjak meg engedni maguknak.Olcso penzert,meg nagyon rosszak.
Raterve a Somogyi Audio ra,en nem azt mondtam(irtam),hogy ezek itt most hely-de milyen jo cuccok,de ezert az arert,elfogadhatoak.Pontosan a kis fiatal,16-18 ev koruli "hangtechnikusnak"megfelelo,ki indul a szakmaban.En mint emlitettem,eleg sok hangszorojat hasznaltam a cegnek,elfogadhatonak minositem.Hogy a josagi tenyezoje most mennyi,vagy a wattoknak mit irtak..egy dolog.Otthoni-party-kis termi hangositasra,kis keretbol jo kis dobozokat lehet osszeallitani.Van P.Audiom,Rcf,Selenium,Eminence szoroim mit ,igy hasznalok,hallom s latom mi a kulombseg.

Monacor hangszorokrol keresek meg velemenyeket,ill a termekeirol! Valaki tud velemenyezni?Hangvaltok is vannak ,szep szamban.Mint emlitettem,jo par egyebb markas szorom van-volt,kiprobalnam.Itt nallunk,oszlanak a velemenyek!
(#) FoGer hozzászólása Feb 24, 2009 /

Üdv.!
Kétutas hangdobozhoz szeretnék hangváltót készíteni. Az erősítőm Orion SE260-as.(kb.2x100W 4ohm) A doboz már kész van kb. 80 literes. Benne van a mélysugárzó, ami egy autós push-pull ládából maradt meg (2db). A mély MNC sunflower 12", a gyári adatai: 300/600W, 32Hz-3KHz, 91 dB, 4ohm, T-S paramétereket nem tudok.
A magas jelenleg egy piezzo, de kicserélem dinamikusra (tölcsér +driver), a gyári adatai: 50/100W, 1-20KHz, 105dB, 8ohm. Ha valakinek van jó ötlete, kérem segítsen. (rajz+alkatrész értékek)

A monacor ugyanazt csinálja nagybaan, mint a SAL kicsiben, náluk is hasonlóan megbízhatatlan az adatlapok és a hangszórók egy része sajnos.

Az ilyen célokra, vannak jobb és olcsóbb hangszórók, semmilyen alapon nincs létjogosultsága SAL-t, MNC-t venni, amikor még azt a pénzt sem érik meg, amit kifizetsz érte. Nem tud annyira olcsó lenni sajnos, amennyire rossz.
(#) pl13 válasza FoGer hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Itt megint az jön a képbe, hogy nem tudunk semmit a hangszórókról. A 300-as sunról nagyjából vanak sejtéseim, mert mértem ilyen hangszórókat, de a tölcséres magast jó lenne legalább látni, és az alapján megsaccolni, hogy mit várhatsz tőle...
(#) FoGer válasza pl13 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A driver rendelési kódja: 33356
http://www.mnc.hu/index.php?tld=hu&page=product_table&category=pa&p...rivers
A tölcsér kódja 33304, ez passzol a már kivágott piezzo nyílásához.

Délután tudok képet feltenni a hangfalról, és előre is ezer köszönet, ha segítesz nekem a hangváltó megkonstruálásában.

Helló!
Itt a kép a hangdobozról, van benne két 66mm-es reflexcső, a külső méretei: 670x400x320mm.
A képen még a piezzo van benne.

hangfal.jpg

Hy! Az M.N.C sunflower 12"/300mm es tipusa ugy 150w os szinuszos teljesitmennyel rendelkezik.A katalogusban a zenei/peak terhelehtoseget talalod.Ha bar,van olyan katalogus is,ami 150w/300w ot ir s ennyi.

2,5Khz..-3Khz et valaszthatsz . Valtofrekinek. Mint elektronikus mint "rock"osabb zenei mufajhoz, megteszi.

A 80Lit pont optimalis.Elhelyezestol fugg ,hgy hgyan fog szolni.

Ez a tipusu ''piezo tolcser" nem szol a legszebben.Eleg "matt" hangja van.Irjam ugy a szep-erces tcc-tcc hangokat nem epp szolja ki,a kisebb tipusok inkabb szebben szolnak.
Ha tolcser+driver kombinaciot megkiserled,kapsz egy sokkal szebb hangzast.Ehhez a hangszorohoz a "sunflower"12" s hoz eleg lesz a legkisebb tipusu driver is.Tipusat igy most nem tudom,de ,hgy szepen szol azt igen.

Driver:333 56(kod)

50w/100W 8 ohm

Annyit hozzafuznek,hgy a 2,5Khz es valtofreki legyen meg!A magas is es a mely-kozep is jol fogja erezni magat.
Irjak 50w/100w...ez megint egy zenei/max terhelhetoseg. A realis 25w szinuszos/50w zenei/100w peak .((lenne szerintem)

Ehhez a tipusu (hi-fi 12"s sunflower mely-kozephez)megfelel a driver-de semmi tobb!!! Nagyobb terhelesnel,le egnek!

Ugy gondolom,amire te szannad,otthon duborogtetni-kozbe -kozbe bulizni,megfelelo!
(#) FoGer hozzászólása Feb 25, 2009 /

Hali!
Mi a véleményetek erről a hangváltó megoldásról? A méretező progit Whitefül oldalán találtam: http://www.whiteful.try.hu/
A rajzot fájlként csatoltam. Kereskedelmi forgalomban kapható kondi és tekercs értékeket írtam be C1=3,3µF L1=0,47mH (ebből találtam 1mm drótátmérővel), így 2858HZ-re jött ki a keresztezési frekvencia. A magassugárzó impedanciája 8ohm, a mély 4ohm.
Üdv.!
(#) Bassmester válasza FoGer hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ez a lehető legegyszerűbb megoldás, de egyáltalán nem biztos hogy pont erre van szükséged.
Méretező progival csak elméleti síkon lehet váltót tervezni, de ha jobban belemélyedünk, akkor még úgy se nagyon. Ha ládában vannak a hangszórók, akkor már egy kicsivel könnyebb a dolgod. A legjobb eredményt úgy lehetne elérni, ha megmérnéd külön a mély és külön a magassugárzó átvitelét. Ha a frekvenciamenet diagramm képeit felteszed ide a fórumra, akkor korrekt, használható segítséget kaphatsz, de így csak ötletelgetni lehet, kétes eredménnyel.
Maga a mérés nem nagy kunszt. Kell hozzá pl. az ARTA program, egy elektret mikrofon meg egy normálisabb hangkártya és egy erősítő. Ha rászánod magad a dologra, akkor tudok segíteni a mérés mikéntjében.
(#) FoGer válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ok!
Előre is kösz a segítséget. Elvileg van minden hozzá, az ARTA progit leszedtem a netről, elektret mikrofon van, erősítő Orion se260, a hangkártyám az alap, nemtudom jó lesz-e? A magassugárzó még nincs beépítve, mert még nem jött meg, de hamarosan meglesz. Addig is, ha leírod a mérés menetét és az ARTA progiról a szükséges tudnivalókat, azt nagyon megköszönöm.
(#) milanpro hozzászólása Feb 25, 2009 /

Mi a velemenyetek errol a hangvaltorol?

Bennic kondik,magasnak vedelem...600watt folyamatos terhelest,1000watt atlagos es 2000watt maximalis terhelhetoseg.Egyedi fejlesztes,speci igy kertem az illeto cegtol!

160mm x 130 mm a meretei, 1kg t nyom. / drb

50Euro kb /drb
(#) pl13 válasza milanpro hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Az elektrodinamikus hangszóróknak nincs teljesítményt, inkább a terhelhetőségükkel szokás foglalkozni, a szabvány szerint ennek a hsznek kb. 70W körüli az elektromos terhehetősége, a mechanikai meg doboztól függően változik. Bár váltótervezésnél ezek teljesen lényegtelenek.

A 3kHz csak mese, kb 1k fölött nem használható jól a hangszóró, mmár az 1000Hz is igen kérdéses. Tehát egyáltalán nem arra készült amire használnád, vagyis két útban eleve használhatatlan.

A 80 liter nem optimális, a 300-as Sun hangszóró sajnos alkalmatlan b-reflex dobozban való használatra, kb 60l körüli zárt lenne megfelelő, ha az is számít, hogy hogyan szólal majd meg.
(#) pl13 válasza FoGer hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Az a váltóméretező script a honlapon ebben a formában nem működőképes, mert nem foglalkozik a hangszórók elektromos és akusztikai tulajdonságaival, vagyis önmagában használhatatlan. Csak adott szűrők műterhelésen mérhető Bode-diagramját veszi figyelembe.
Akkor lehet jól használni, ha fejben kiegészíted a hangszóró átvitelével-impedanciájával, és a doboz akuszt. hatásaival.

Ehhez a két hszhez a kb. használható váltó az úgy néz ki, hogy a mély előtt 1,0mH lehetőleg ferrites tekercs, és kb. 8R + 15u impedancia kompenzáló tag.
Ha tölcséres magas lesz belőle, akkor az elé csak úgy saccolva egy 3,3u x 470uH szűrő, és egy 6,8R x 3,3R L-pad kellene. De mivel tényleg Semmi lényeges infót nem lehet tudni a hszekről, így csak nagyon körülbelülinek tekinthetők ezek az értékek.
(#) pl13 válasza milanpro hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

És mi alapján, mihez lett méretezve?

1000W-on azért valószínűleg füstölne 8 ohm lezárással így is. Ilyen őrületes teljesítményeknél inkább aktív módszerben kéne godolkodni. Nem is értem igazán mire fel szükséges egy hangváltónak 1kW-os bemenőjelekre készülni.

És sztem az az 50€-s összeg valószínűleg negyedelhető lenne.
(#) FoGer válasza pl13 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Üdv.!
Ha Bassmester által javasolt méréseket megcsinálom és felteszem a diagrammokat tudsz nekem segíteni? Ha már megvan ez a konstrukció, próbálom belőle a legjobbat kihozni, ha lehet.
(#) milanpro válasza pl13 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ertelek! De jol fog jarni , ha 2,5Khz vagy 3Khz nel vagja.S vesz drivert..igy ertem! 1Khz nel hiaba vagja,mert le egeti a drivert..hgy 1khz felett nem koser a "sunflower"..azert elmegy..nem komoly celra volna hasznalva a hangfal,ahogy eszre veszem..partyzni,otthon elektro zenet bombolteni,megteszi.

(meg mindeg jobb ha 2,5Khz nel vagja,mint 1 Khz nel )
(#) milanpro válasza pl13 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

a hangvaltorol: -csak ,hgy megbizzak benne ezert 1000w!Nem muszaj kihasznalni..nem?De jo ha van,tobblet!

2 drb 400w 8ohmos eminence 15"s melykozepet(2x400w - 8ohm parhuzamosan=4 ohm) +selenium 80w os magasat "vezerel" / doboz.

Csak egy egyszeru full-range dobozka

Lattad ezert az arert,mit arulnak?..egyebb cegek?!

Nem jo? amugy elhiheted,elviseli az 1000w ot,siman,ha szamodra hihetetlen,akkor is..ugyanis le volt tesztelve!(nem altalam,en csak 500-600w on hasznalom max!)

Ez a dobozka,amirol irtam..es a hangvaltojarol.

Az aktiv hangvaltot,meg a front rendszeremhez hasznalom,de ezt sem sokaig..okosabb egy rendszervezerlo(hangvalto,+limiter,+rengeteg beallitasok..)

Rack1.jpg

Itt van meg egy "testverke" ! Itt egy aramkor tolti be a vedo szerepet,nem izzo.En izzoval rendeltem..

Ez a tipus 2,2Khz nel vag,a 3 Khz et en kertem..

A fenykep a valos mereteit a darbanak nem tukrozi,de van aki erositonek feltetelezte

Az 1200W ot,siman elviseli!

"Egezseges" Selenium,P.Audio,Rcf(stb)szoroknak fejlesztve..

Nagy teljesitmenyu-nyomas szintu hangdobozokhoz!
(#) FoGer válasza milanpro hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szia Milán!
Jól látod a helyzetet, tényleg nem komoly cuccról van szó, ez az első épített hangdobozom és amikor elkezdem még alig tudtam valamit a témáról. Ezek a hangszórók (sunflower) megmaradtak nekem egy autós mélynyomóból és sajnáltam eladni őket így építettem nekik egy dobozt. Neked milyen meglátásod van a hangváltóval kapcsolatban, tudnál valami konkrétat ajánlani? (rajzzal+értékekkel)
Üdv.
Következő: »»   24 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem