Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   97 / 507
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Láttad a fotókat?
(#) dB_Thunder válasza SZIA hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Idézet:
„Így a tekercs alja és teteje lényegében nem dolgozik, nem?!
Nem lenne jobb, ha akkora lenne a mágnes, mint a tekercs, legalábbis olyan "magas" ?!”

A tekercs "alja és teteje" részénél nem indukálódik feszültség(de nem azért mert nincs mágneses mezőben), tehát rosszabb lenne ha ugyanakkora "magas" lenne a tekercs mint a mágnes.(hogy miért az általános iskola 8. osztályos anyag)

Idézet:
„Másik, az a tárcsa amin a mágnesek vannak, "teli"-nek kell lennie, vagy meglehet csinálni úgy mint egy felnit, tehát küllőket kimarni, mert ezzel lehetne a súlyt csökkenteni!”

Megint nem, mert pont ott záródik a mágnesen mező, és az nem szeret menni levegőben...
A mágnesek után lehet "küllőztetni"...
(#) SZIA válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A mágnes-tekercs dolog utána leesett (erővonalak metszése...), de am a tárcsás dolgot én is úgy képzeltem el, h a mágnesek között teli lenne!

Viszont az még nem tiszta, h mágnesek és a tekercsek között milyen aránynak kell lenni?
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Amikor elöször láttam a légmagos generátort,legalább annyira kételkedtem mint te.Elöször inkább csak kuriozumként épitettem meg egy kissebb példányt,és csak amikor láttam hogy ment,és meglepöen jól,csak azután veselkedtem neki a jelenleg is használt jóval nagyobb példányomnak.Ezért,szerintem tényleg jó volna ha te is épitenél egy kissebb hangszorómágnesest,ami igazán nem kerülne sokba(gondolom nem nehéz nálatok se néhány rossz,nagyobb hangszorot találnod) .A rászánt munkát pedig tekintsd elögyakorlatnak egy estleg jóval nagyobb megépitésére.De minim nyereség,szinte tapasztalati uton fogod ennek a generátornak a müködését megérteni.
(#) tralala válasza SZIA hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A mágnesek és a tekercsek arányánál mire is gondolsz pontosan? Esetleg a darabszámra? A darabszámnál illetve arányainál nincs megkötés. Van aki azonos számú tekercset és mágnespárt használ, és van ahol a mágnespárok száma több, mint a tekercsek száma. A mágneseknek egy adott tárcsán mindíg párosnak kell lenni, míg a tekecseknél nincs ilyen megkötés.
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Itt egy picit ellent mondok,a tekercsek számánál is van megkötés,pontosabban a bekötéstöl függöen 2-es,vagy 3-as szorzatuaknak kell legyenek.A 3 fázisuaknál természetesen 3-as szorzatuaknak,a párhuzamos bekötésüeknél meg természetesen 2-es szorzatuak.
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

már ha meg van határozva, hogy 1 vagy 3 fázisú legyen a generátor..ha nincs megkötve a fázisok száma, akkor a tekercsek száma is szabad...
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Pont erre gondoltam én is. Meg arra is, hogy ha nagy átmérőben gondolkodunk(Vertikális kerék kerületére kerülnének a mágnesek) akkor lehetne nagy menetszámú, nagy hasznos területű tekercseket is használni, amik nagyon laposak. Így a mágnesen erő is nagyobb lehet a közelebbi mágnesek miatt. Kevesebb mágnes is elég lenne. Majd kipróbálom, ha odajutok végre...
(#) SZIA válasza tralala hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

De ha úgy teszem a tekercseket és a mágneseket, h a tekercs 2 oszlopa mögött egy időben van az É-i és a D-i pólus, akkor nem lenne nagyobb az indukció?
Tehát akkor 2szer annyi mágnes lenne a jó, mint tekercs !

tekercs.jpg

(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Én is tervezem a kisebb próba gen-t építeni, csak minél több infót akarok előbb összeszedni, h nehogy vmit rosszul csináljak és akkor kezdhetem elölről!
(#) tralala válasza SZIA hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Fogalmazz kérlek pontosabban, mert nem értem a kérdést! Írd le pontosabban, ha nem megy rajzold le! Nem értem, mit is szeretnél kérdezni!
(#) SZIA válasza tralala hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Hm, pedig lerajzoltam, na akkor kicsit másképp!
Ahogy forog a mágnes tárcsa a tekercsekkel párhuzamosan, egy tekercsre nézve a dolgot a mágnesek előtte ugyebár váltakoznak (É-D-É-D-É-D)
és a tekercsnek van 2 oszlopa, teteje és alja (boccs, nem ismerem a pontos nevüket)!
Na és szerintem a tekercsben akkor a legnagyobb az indukció, ha az 2 "oszlop"-al szemben egyszerre pont ellenkezű polusú mágnes van. Tehát az egyik oszlopal szemben pl É-i, és eközben a másikkal oszloppal szemben D-i!
Szerintem!

Remélem így már érthetőbb voltam :S
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Elegendő lessz ha pontosan betartod az épitési leirást,rajzokat,leteszteled,és a kapott eredmények alapján lehet kisérletezgetni,variálni a dolgokat.Hidd el igy sokkal könnyebb lesz a dolgokon elmélkedni.Nem másért de ezek a generátorok nagyon alaposan le voltak tesztelve,és végeredményben egy sor kompromisszum a külömbözö elvárások között.És ami a legfontosabb,házilag könnyen kivitelezhetöre lettek tervezve.Még valamit:valamikor,még a hidegháború idején a repülőgép gyártásban nagy volt a versengés.Az eggyik nagyhatalom megbizott külömböző szakcsoportokat,mindeggyik a repülőgép más és más részére szakosodva,terveznék meg mindeggyik a maga szakágában a legjobbat.A végeredmény : amikor a külömbözö részterveket,amik mindegyike a maga nemében a csucsot jelentette,összeilleszteték,kiderült hogy az illetö repülögép soha nem fog felszálni a pályárol.Ezért ajánlom,hogy mindenképp épits magadnak,mégha kicsi is,egy generátort, amin kedvedre kisérletezhetsz,igy sokkal könnyebb lesz megértened nagyon sok mindent.És ami nagyon fontos,utána már sokkal praktikusabb kérdéseket tudsz feltenni.
(#) simonsimon hozzászólása Feb 25, 2009 /

sziasztok!
Érdeklődnék,hogy külömböző amper számu akkukat,párhuzamossan összeszabad-e kötni!?napelemmel tölteném őket!
12 volt 150 A/h ,55A/h, és 44A/h akkukról van szó!
Köszönöm a válaszotokat!
(#) lehar válasza simonsimon hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Minden gond nélkül,egy idő után kiegyenlitödnek.
(#) mjoy hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok ! Generátort szeretnék tekercseltetni .Cél ,hogy Kis fordulaton már termeljen
Adott egy 36 hornyu állórész .Tekercsei leégve .Motor volt ,nem tudom hogy volt tekercselve .3X9 tekercs van benne csilagba kötve.
A forgórészen 12 db mágnes van . Hogyan lenne érdemes megtekertetni ? Milyen drottal?
Köszönöm
(#) gulyi88 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

A tekercsnek nem számít egyik oldala sem!
Az a felület számít, amit közrefog / behatárol!
Ebben a felületben kell nagy fluxusváltozást létrehozni!
A fluxus a két szemközti mágnes között van (ill KELL kennnie ha tervezel..)(nem a két szomszédos mágnes között!)
a fluxus = B*A
ahol B a mágnes indukciója (szórás, ÉS visszahatás miatt kisebb lesz a tekercs belsejében mint a mágnes felületén!!), A a tekercs által határolt felület.

és Uindukált = dB*A/dt
ez egy differenciál egyenlet. ezt nem kell tudnod, elég ha deltának veszed a d ket, (közelítőleg megteszi)
ahol t a dB hez tartozó idő.
(#) SZIA hozzászólása Feb 25, 2009 /

Az oké, h a szemközti hat rá, csak azt hittem, h a mellette lévő is, mert visszább vmi "patkó"-ról olvastam, ami a fém tárcsán keresztül záródik.
De akkor vmi megint nem tiszta!
Kezdem egyre jobban széttaposni, azt amibe bele léptem!
(#) gulyi88 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Az erővonakal ugye zártak,
ahhoz hogy bezáródjanak 6 mágnes kell:
kiindulási és 2 szomszédja, meg a szembeni oldalon ezekk párjai
Tehát körbemenni úgy fog az erővonal, hogy kiindul az egyik mágnesből, átmegy a tekercsen/légrésen/állórészen keresztül a szembeni mágnesre, ÉS ott a vason keresztül a 2 szomszédjába jobbra meg balra.
A szomszéd mágnesek erővonalaihoz hozzáadódva, vissza megy az azok szenbeni mágneseire, amik ugye szomszédosak a kiinduklási mágnsessel, és a vason keresztül vissza is értek, minden mágnes legalább a 2 szomszédjához kapcsolódik, így bezárt erővonalrendszer lesz.....

Ez a négyszög/téglalap alakú körbehajlított térrendszer van megforgatva, ami a tekercsek belső felületét metszi,
belépnek az erővonalak a tekercsbe majd kilépnak, majd ellentétes póussal.. szinuszosan...
(#) kingkey válasza SZIA hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Az a helyzet, hogy a túl közel levő mágnesek közt bizony lesz mágneses rövidzár.
Ha csak egy mágnespár állna egymással szemben a prérin, akkor jó közelítéssel homogén tér alakul ki a két mágnes közt, oldalra nem nagyon fog "szökni" erővonal. Ám ha a légrésnél kisebb távolságban van egy szomszédos, ellenpolarizált mágnes, az bizony sok erővonalat el fog lopni a szemben levő elől.
Szerintem.
(#) kingkey válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Abban persze igazad van, hogy a teljes mágneskör a szomszédokon át záródik, én csak arról beszélek, hogy mi van, ha túl közel vannak a mágnesek egymáshoz.
( Ráadásul ilyenkor a tekercs "belelóg" a szomszédos, visszafelé irányulő mágnestérbe, és az eredő fluxusváltozás így kisebb lesz, mintha a szomszéd mágnes elég messze lenne.
(#) gulyi88 válasza kingkey hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

persze mert nincs VAS így van helyette szopás(nem is kicsi)
annak persze semmi értelme, hogy több mágnespár legyen mint tekercs (ellenirányú fluxus egy felületben nem jó semmire)...

Ezért van lekorlátozva a tekercs vastagsága 8mm re, ha a szomszédos mágnesek is 8mm re lennének, akkor az erővonalak egy része alapból a szomszéd mágnesek felé záródnának
(tekercs felülettel párhuzamosan, vagy beislép meg kiis, így feszt nem indukál).
HA meg még jól meg is terhelitek a generátort a tekercs kiszorítja magából az erővonalakat, azoknak ha közel van a szomszéd mágnes nem kell sokat mondani, hogy arra záródjanak, eredménye kitalálható...

VAS a tekercsbe.., vagy legalább 2 szer olyan távol legyen a szomszéd mint a szembeni / szerintem.
és N tekercs => N mágnes
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

És az én elképzelésemről mi a véleményed?
Nagy átmérő (2...3m), 4..5ször több tekercs mint mágnespár, 4..5 fázis, fázisonként összetartozó tekercsek sorbakötése.
Cél: kis fordulaton nagy szögsebessség, nagy területű tekercsek miatti sok merőleges tekercsvezeték az erővonalakra, a sorbakötött nagymenetszámú tekercsekből nagyobb feszültség kinyerése, mint 110...220V, a vékony tekercsek miatti nagyobb mágneses erő a résben...
(#) gulyi88 válasza watt hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

sok mágnes az drága, de nálad a kerület akkora, hogy a tekercs felületébe nem fog 2 mágnespár hatása egyszerre belépni...

én most azon gondolkozom amit ih.he belinkelt

mi lenne ha lenne vagy 100 TV sorjkimenővasad (vagy hasonló alakú lemezelt vas).
Ezeket állítva tennéd párhuzamosan a forgástengellyel körbe
(U szárait kifelé sugárirányba), ez kapna egy külső hatalmas forgórészt amin egymás alatt párossával vannak a mágnesek E-D mellette D-E... persze (U szárak végei felett) itt minden vasban ugyan az a fi fázis kell legyen DE a tekercset nem vasanként tennénk fel hanem körbetekernénk a vasak U alakjában...
sok vas sok défi, kevés tekercs kis veszteség.

DE sok mágnes kell és nehezen indulna, mert minden mágnes vas fölött áll.
Teljesítménye szerintem olyan nagy lenne, amire nem is mertünk gondolni eddig, csak megfelelő erőt kell bitztosítani neki...

simsonomra ezen ötlet alapján ilyen generátort tervezek, egyenlőre anyag után nézek,, valami trafólemez Sivas kellene a nagyobb indukció miatt nemmmindeggy hogy 600mT vagy 2T... fi pp..!!

nem érdemes sokkal nagyobb tekercsfelületet csinálni, mint amekkora a mágnes...
fi=B*A ,de a FI max akkora, mint B mágnes *A mágnes...

+ amikor a mágnes teljesen fedésben van a tekercsfelülettel, és a tekercsfelület nagyobb, mint a mágnes, akkor egy szakaszon nem fog feszültésg indukálódni a tekercsben. Ui= dfi/ft=dB*A/dt
nem vátozik a fi csak a felület átdöfési helye kerül odébb, de ez a felületre/Ui-re nézve nem számít változásnak.

Idézet:
„amikor a mágnes teljesen fedésben van a tekercsfelülettel, és a tekercsfelület nagyobb, mint a mágnes, akkor egy szakaszon nem fog feszültésg indukálódni a tekercsben.”

De azon a szakaszon igen, amin mozog a mágnes relatív nagy sebességgel. Ha több tekercset készítek, akkor ugyanez a helyzet, csak több tekercsre oszlik el a dolog. Nem? Több mágnes esetén több tekercs is szóba jöhetne, de sajnos nincs mágnesgyáram, és úgy gondoltam kevesebb nagyobb mágnes jobb, mint sok kicsi, elszórva a kerületen.

Ha nagy sebeséggel megy a mágnes, akkor csak egy rövid impulzust kapsz!
Szerintem alkalmazz vasakat és páros páratlan geometriát (vagy hasonlót) így relatíve sűrűn kapsz impulzusokat és nem (egyszerre többet aztán sok szünet...)
kiscit ekll geometriázni néhány mágnes meg sok tekercs de mindig csak egy mágnes legyen teljes fedésben a vassal a többi kiüsse egymást!
sok fázis sok kis EI híd, szerintem jobb mint 1-2 nagyáramú ....

na most el kell mennem majd még megvitatjuk..
csá
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Sziasztok! Találtam itt egy-két leírást 1kW-os masinákról. Mi a véleményetek róla? Vagy ez csak játékszer? Üdv.:VIM
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Sehogy sem megy ez a konvertálás nekem!Nem adok neki 20 évet bele jövök. EM 93/5 és 10. számában van róla leírás. "Dezsavű" kell hozzá. Üdv.:VIM

Valamit félreértettél, én nem szétszórt tekercseket akarok. Azok egymás mellett lesznek, és nem egy db mágnest, hanem annyit, ahány tekercsoport van, vagy egyel többet. A mágnes végigsöpör a 4 vagy 5 tekercs felett. A mágnesek számával még azt is lehet variálni, hogy ne lüktető egyenáram legyen az egyenirányítás után... Az biztos, hogy vasakal jobb lenne (talán) de én nem akarok vasakat használni...
Következő: »»   97 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem