Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Próba
Idézet: „nemigazán. Akkor marad a csere. Jól megszívtam hogy nem néztem meg. 4 Mhz eset rendeltem és naivan azt hitem azt is kaptam.” Attol az meg 4MHz-es, de az nem azt jelenti ekkora belso orajele van, hanem, hogy az oscillator kulso alkatreszekkel kiegeszitve (kristaly vagy rezonator vagy RC tag) ekkora a max ora a mivel a gyarto ceg garantalja, hogy kifogastalanul mukodik a chip... Idézet: „Attol az meg 4MHz-es” Nem! Ugyanis a tévedésből kapott 40 MHz-es kvarcról van szó.... Idézet: „Nem! Ugyanis a tévedésből kapott 40 MHz-es kvarcról van szó....” Ja, en azt hittem a PIC-rol beszel...
Nem a PIC ről . Rossz kristályt küldtek 40 Mhz - eset 4 Mhz - es helyett.
Idézet: „Tudom hogy én írtam, csak arra céloztam hogy 40 Mhz - ről is megy ?” Ha engem kérdezel, szerintem nem megy. Bár nem akarok MPi-c kollégával vitába keveredni, mert valószínű megfelelő nyák kialakítással és egyéb trükkökkel menne 40MHz-en, de csak úgy rádobva, főleg a 4MHz-eshez tartozó kondikkal, nem valószínű.
Szerintem az a kvarc harmadik harmónikuson adja a 40MHz-et, 20MHz felett tipikusan csak ilyeneket kapni, az alapharmónikuson rezgőket úgy kell vadászni. Ekkor pedig a PIC mellé téve csak 13,33MHz-en rezgett, amin már nem meglepő, ha működik a PIC, hiszen ezek állítólag ugyanarról a gyártósorról származnak, mint a 20MHz-es társaik. Csak a 20MHz-es órajelen nem mennek át a teszteken, ezért címkézik alacsonyabb órajelre.
Hát én nem is a kvracról mondam, hogy azzal működőképes, hanem a programról. Persze volt delmur82 hozzászólásban három kérdőmondat...
Sziasztok.
Van egy problémám ,ha esetleg tud valaki segíteni. Készíttettem egy kapunyitó vezérlést amit egy 16f628A pic vezérel a rendszer maga 24v, és egy stab IC vel viszem le a PIC nek 5 v ra a feszültséget. A probléma az ,hogy mihelyt indítaná a PIC a 24v motort a relé amint behúz el is ejt,ha lekötöm a motort rendesen működik a rendszer,arra gondolok hogy pillanatra leesik a PIC feszültsége,tettem be több kondit is de mind hiába Kérem a ki tud segitsen
Nem biztos, hogy a PIC-be a tápon keresztül megy vissza a zavarjel. Elég nehéz minden ismeret nélkül egy ilyen összetett áramkörnél megállapítani a hibát. Ha a táp lenne a ludas, akkor a regulátor elé egy 5ohm-os ellenállást betéve, hatékonyabb lenne a szűrés, de ha utána is csinálja, akkor nem a táp a hiba...
Köszi a gyors választ hamarosan kipróbálom,de mire gondolsz mint regulátor
Ja értem ,igen 7805.
A kapcsolás elég egyszerű,NPN tranzisztor kapcsol egy relét, a tranzisztort a PIC egyik kimenete vezérli 820 ohm ellenálláson keresztül, a relé tekercslábain a kötelező védő diódával. Lehet ,hogy a motor indítási árama miatt keletkezik valamilyen zavar?
Ha a motor arról a 24V-ról megy, amiről a PIC is nyeri az 5V-ot, akkor elképzelhető, hogy egy impulzus bemegy. A motoron van valami zavarszűrés?
Igen a PIC és a motor egy tápról megy,a GND közös.
A motoron nincs szürés. Milyen szürés kellene rá?
Két soros induktivitást szoktak tenni ferrit rúdon(biztos láttál már modellvasúton), de első körbe próbából egy kerámia 100...470nF-os kondi is megfelelne(semmiképpen sem elkó) a kapcsokra.
Üdv mindenkinek!
Nerég találtam rá erre a fantasztikus oldalra. Köszönet a készítőknek! Gyengeáramú elektrotechnikát tanultam, most pedig tanítom (vagy legalább is eddig azt hittem), de ahogy itt olvasgattam, mi még csak az kőkorban járunk(tunk). Arra gondoltam, hogy meg kellene tanulnom PIC-ekkel dolgozni. Egyrészt nagyon érdekel, másrészt pedig kicsit be szeretném hozni a diákjaim lemaradását (már akit érdekelne). Abban szeretnék eme szent helyen tőletek tanácsot kérni, hogy hogyan-mivel is kezdjem el a tanulást? Valami alap Pascal programozásra még emléxem, de már az is inkább a 0-hoz közelít. Minden tanácsot előre is köszönök.
Hali Urak !
Ismét van egy nyomrom ... pic33FJ256MC710 A nyomorom alanya a PORTB , amin be óhajtanék olvasni ... TRIS-t beállítom , ICD-vel szépen debuggolom, és minden ami kell, az megy ... Forgatok egy "release" verziót , erre a PORTB nem olvas be semmit , csak van. Villanyok bemennek..... Ötlet? ( Off: mondjuk mára már megszoktam az ASM30 hülyeségeit , de nagyon szívesen elbeszélgetnék a tervezőjéval .... Kezet foghat azokkal akik az Apollóba szögletes, meg kerek szűrőt terveztek az egyforma helyett...... ) Üdv WTC
Sziasztok !
OFF Küzdök egy SMD leddel PY1101W-TR ez a neve és elméletileg zöld-sárga nem találok normális adatlapot ,vagy én vagyok sötét ,de csak fixen zölden világít Kis segítség elkéne ! Köszike.... ON
Üdv!
Ezen a fórumon erősen ajánlott a kereső használata, az önálló kutatás. (Tranyóka megmutatta, hogy hogyan is kell kezelni...) Elindulásnak ajánlom watt honlapját keresd fel!
Debug targettel ICD nelkul fut? Marmint azt csinalja amit kell neki? Release targetnel milyen beallitasok vannak amik Debug targethez kepest kulonbozoek? Config forrasban van vagy a projectben van defnialva ami esetleg a targettol fuggoen valtozik?
Hy!
Kicsit megkéstem, a reakcióval, mert nem figyeltem a fórumot... Megvan a bootloader, mint mondottam a Gory cikksorozatában lévő kapcsolást veszem alapul, ott megvan minden szükséges hozzávaló. De már tárgytalan is a dolog, mert megépítettem az LPT-s égetőt, így magamnak bootloadolok. Eközben felmerült bennem a kérdés, hogy csak a HID bootloader beégetéséhez kell magas feszültségű módban programozni? Utána már elég neki +5V Vdd is USB-ről?
Amikor bootloaderrel programozol, akkor csak az 5V-ra van szükség, mert akkor maga a futó program végzi a programterület átírását. Amikor rendes programozást csinálsz, akkor lehet szükség a 13V-ra, amennyiben nem alacsony feszültségen programozol. PIC-nél az alacsony feszültségű programozás nem nagyon terjedt el, mert egy (amúgy kimenetként is használható) lábat elhasznál, így tehát szinte az összes égető a nagyfeszültségű programozást használja.
Potyo már megadta a választ, melyhez csak annyit tennék hozzá, hogy amikor a bootloaderrel együtt a Config biteket is beírod, akkor tiltsd le az alacsony szintű programozást, hogy a PGM lábat ne foglalja le fölöslegesen! Amíg az LVP nincs letiltva,normál használathoz a PGN lábat le kell húzni alacsony szintre.
A TRISB beállításán kívül digitálisra is kell állítani a lábakat, mert ha jól látom, alaphelyzetben analógra állnak be. Más okot hirtelenjében nem látok....
Köszi a válaszokat!
Idézet: - tehát vásárlás után, szűz PIC HID bootloaderének égetésénél is?„Amíg az LVP nincs letiltva,normál használathoz a PGN lábat le kell húzni alacsony szintre.” Továbbá mindkét Vdd/Vss lábpárt be kell kötni Watt LPT-s égetőjének használatakor?
sziasztok segítség kellene neten találtam egy léptető motor vezérlést pic16f627-el és a gondom az lenne hogy ki kellene egészíteni a pic prgramját pwm-el de sajna kapcs rajz az nincs itt a honlap http://www.cenece.com/ceneceC4.htm
azért kellene mert főnek a fetek és a motorok előre is köszi.
Erre már válaszoltam a PIC programozás topikban!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |