Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   416 / 1320
(#) potyo válasza (») Feb 24, 2009 /

A kód nyitó tagjét egyészítsd ki, hogy code=asm álljon ott.
(#) delmur82 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Próba
  1. START
  2.     BSF        STATUS, RP0      ; Select Bank 1
  3.     MOVLW  b'10111111'  ; PORTC 6. BIT KIMENET (Tx), TÖBBI BEMENET
  4.     MOVWF  TRISC
  5.     CLRF          TRISD         ; PORTD ÖSSZES KIMENET
  6.     BCF           STATUS, RP0   ; Bank0
(#) delmur82 hozzászólása Feb 24, 2009 /

Kösz már alakul
(#) trudnai válasza delmur82 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Idézet:
„nemigazán. Akkor marad a csere. Jól megszívtam hogy nem néztem meg. 4 Mhz eset rendeltem és naivan azt hitem azt is kaptam.”

Attol az meg 4MHz-es, de az nem azt jelenti ekkora belso orajele van, hanem, hogy az oscillator kulso alkatreszekkel kiegeszitve (kristaly vagy rezonator vagy RC tag) ekkora a max ora a mivel a gyarto ceg garantalja, hogy kifogastalanul mukodik a chip...
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Idézet:
„Attol az meg 4MHz-es”

Nem! Ugyanis a tévedésből kapott 40 MHz-es kvarcról van szó....
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Idézet:
„Nem! Ugyanis a tévedésből kapott 40 MHz-es kvarcról van szó....”

Ja, en azt hittem a PIC-rol beszel...
(#) delmur82 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Nem a PIC ről . Rossz kristályt küldtek 40 Mhz - eset 4 Mhz - es helyett.
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Idézet:
„Tudom hogy én írtam, csak arra céloztam hogy 40 Mhz - ről is megy ?”

Ha engem kérdezel, szerintem nem megy. Bár nem akarok MPi-c kollégával vitába keveredni, mert valószínű megfelelő nyák kialakítással és egyéb trükkökkel menne 40MHz-en, de csak úgy rádobva, főleg a 4MHz-eshez tartozó kondikkal, nem valószínű.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szerintem az a kvarc harmadik harmónikuson adja a 40MHz-et, 20MHz felett tipikusan csak ilyeneket kapni, az alapharmónikuson rezgőket úgy kell vadászni. Ekkor pedig a PIC mellé téve csak 13,33MHz-en rezgett, amin már nem meglepő, ha működik a PIC, hiszen ezek állítólag ugyanarról a gyártósorról származnak, mint a 20MHz-es társaik. Csak a 20MHz-es órajelen nem mennek át a teszteken, ezért címkézik alacsonyabb órajelre.
(#) MPi-c válasza watt hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Hát én nem is a kvracról mondam, hogy azzal működőképes, hanem a programról. Persze volt delmur82 hozzászólásban három kérdőmondat...
(#) ZSOLT0209 hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok.
Van egy problémám ,ha esetleg tud valaki segíteni.
Készíttettem egy kapunyitó vezérlést amit egy 16f628A
pic vezérel a rendszer maga 24v, és egy stab IC vel
viszem le a PIC nek 5 v ra a feszültséget.
A probléma az ,hogy mihelyt indítaná a PIC a 24v motort
a relé amint behúz el is ejt,ha lekötöm a motort rendesen működik a rendszer,arra gondolok hogy pillanatra leesik a PIC feszültsége,tettem be több kondit is de mind hiába
Kérem a ki tud segitsen
(#) watt válasza ZSOLT0209 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Nem biztos, hogy a PIC-be a tápon keresztül megy vissza a zavarjel. Elég nehéz minden ismeret nélkül egy ilyen összetett áramkörnél megállapítani a hibát. Ha a táp lenne a ludas, akkor a regulátor elé egy 5ohm-os ellenállást betéve, hatékonyabb lenne a szűrés, de ha utána is csinálja, akkor nem a táp a hiba...

Köszi a gyors választ hamarosan kipróbálom,de mire gondolsz mint regulátor

Stab IC(7805?)

Ja értem ,igen 7805.
A kapcsolás elég egyszerű,NPN tranzisztor kapcsol egy relét, a tranzisztort a PIC egyik kimenete vezérli 820 ohm ellenálláson keresztül, a relé tekercslábain a kötelező védő diódával.
Lehet ,hogy a motor indítási árama miatt keletkezik valamilyen zavar?

Ha a motor arról a 24V-ról megy, amiről a PIC is nyeri az 5V-ot, akkor elképzelhető, hogy egy impulzus bemegy. A motoron van valami zavarszűrés?

Igen a PIC és a motor egy tápról megy,a GND közös.
A motoron nincs szürés.
Milyen szürés kellene rá?

Két soros induktivitást szoktak tenni ferrit rúdon(biztos láttál már modellvasúton), de első körbe próbából egy kerámia 100...470nF-os kondi is megfelelne(semmiképpen sem elkó) a kapcsokra.
(#) ultor hozzászólása Feb 25, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Nerég találtam rá erre a fantasztikus oldalra. Köszönet a készítőknek!
Gyengeáramú elektrotechnikát tanultam, most pedig tanítom (vagy legalább is eddig azt hittem), de ahogy itt olvasgattam, mi még csak az kőkorban járunk(tunk).
Arra gondoltam, hogy meg kellene tanulnom PIC-ekkel dolgozni. Egyrészt nagyon érdekel, másrészt pedig kicsit be szeretném hozni a diákjaim lemaradását (már akit érdekelne).
Abban szeretnék eme szent helyen tőletek tanácsot kérni, hogy hogyan-mivel is kezdjem el a tanulást?
Valami alap Pascal programozásra még emléxem, de már az is inkább a 0-hoz közelít.
Minden tanácsot előre is köszönök.

(#) WTC_sysOP hozzászólása Feb 25, 2009 /

Hali Urak !

Ismét van egy nyomrom ...
pic33FJ256MC710

A nyomorom alanya a PORTB , amin be óhajtanék olvasni ... TRIS-t beállítom , ICD-vel szépen debuggolom, és minden ami kell, az megy ... Forgatok egy "release" verziót , erre a PORTB nem olvas be semmit , csak van. Villanyok bemennek..... Ötlet?

( Off: mondjuk mára már megszoktam az ASM30 hülyeségeit , de nagyon szívesen elbeszélgetnék a tervezőjéval .... Kezet foghat azokkal akik az Apollóba szögletes, meg kerek szűrőt terveztek az egyforma helyett...... )

Üdv WTC
(#) slogan válasza WTC_sysOP hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Sziasztok !
OFF

Küzdök egy SMD leddel

PY1101W-TR ez a neve és elméletileg zöld-sárga

nem találok normális adatlapot ,vagy én vagyok sötét ,de csak fixen zölden világít

Kis segítség elkéne !
Köszike....
ON
(#) MPi-c válasza ultor hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Üdv!
Ezen a fórumon erősen ajánlott a kereső használata, az önálló kutatás. (Tranyóka megmutatta, hogy hogyan is kell kezelni...)
Elindulásnak ajánlom watt honlapját keresd fel!
(#) trudnai válasza WTC_sysOP hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Debug targettel ICD nelkul fut? Marmint azt csinalja amit kell neki? Release targetnel milyen beallitasok vannak amik Debug targethez kepest kulonbozoek? Config forrasban van vagy a projectben van defnialva ami esetleg a targettol fuggoen valtozik?
(#) vzsolo válasza icserny hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Hy!
Kicsit megkéstem, a reakcióval, mert nem figyeltem a fórumot...
Megvan a bootloader, mint mondottam a Gory cikksorozatában lévő kapcsolást veszem alapul, ott megvan minden szükséges hozzávaló.
De már tárgytalan is a dolog, mert megépítettem az LPT-s égetőt, így magamnak bootloadolok.
Eközben felmerült bennem a kérdés, hogy csak a HID bootloader beégetéséhez kell magas feszültségű módban programozni? Utána már elég neki +5V Vdd is USB-ről?
(#) potyo válasza vzsolo hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Amikor bootloaderrel programozol, akkor csak az 5V-ra van szükség, mert akkor maga a futó program végzi a programterület átírását. Amikor rendes programozást csinálsz, akkor lehet szükség a 13V-ra, amennyiben nem alacsony feszültségen programozol. PIC-nél az alacsony feszültségű programozás nem nagyon terjedt el, mert egy (amúgy kimenetként is használható) lábat elhasznál, így tehát szinte az összes égető a nagyfeszültségű programozást használja.
(#) icserny válasza vzsolo hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Potyo már megadta a választ, melyhez csak annyit tennék hozzá, hogy amikor a bootloaderrel együtt a Config biteket is beírod, akkor tiltsd le az alacsony szintű programozást, hogy a PGM lábat ne foglalja le fölöslegesen! Amíg az LVP nincs letiltva,normál használathoz a PGN lábat le kell húzni alacsony szintre.
(#) icserny válasza WTC_sysOP hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

A TRISB beállításán kívül digitálisra is kell állítani a lábakat, mert ha jól látom, alaphelyzetben analógra állnak be. Más okot hirtelenjében nem látok....
(#) vzsolo válasza icserny hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Köszi a válaszokat!
Idézet:
„Amíg az LVP nincs letiltva,normál használathoz a PGN lábat le kell húzni alacsony szintre.”
- tehát vásárlás után, szűz PIC HID bootloaderének égetésénél is?
Továbbá mindkét Vdd/Vss lábpárt be kell kötni Watt LPT-s égetőjének használatakor?
(#) borotomi hozzászólása Feb 25, 2009 /

sziasztok segítség kellene neten találtam egy léptető motor vezérlést pic16f627-el és a gondom az lenne hogy ki kellene egészíteni a pic prgramját pwm-el de sajna kapcs rajz az nincs itt a honlap http://www.cenece.com/ceneceC4.htm

azért kellene mert főnek a fetek és a motorok előre is köszi.
(#) icserny válasza borotomi hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Erre már válaszoltam a PIC programozás topikban!
Következő: »»   416 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem