Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Nem válaszoltál azóta én meg azt hittem nem kell--azóta tettem fel képeket is.Valamire meg használni kellene.
Váó..Atom VTTC..Ma megérkeztek az ellenállataim (ezek után) a small VTTC-mnek.Rakok majd fel képet,ha van rá igény,szerintem izmosak.3db 200W-os,meg egy db 150W-os.Azért 4db,mert olcsó volt,és úgy döntöttem,kell tartalékba is.4db=1kg
![]() ![]()
Ilyen VTTC nekem is kell!!
![]() ![]()
Bővebben: Link
Az itt ismertetett házi építésű kondenzátor építésével nem világos minden! Ha veszek 6 réteg fóliát, és mindkét oldalára teszek alufóliát, és mindezt feltekerem egy csőre, akkor ha már egyszer körbe értem, akkor rövidre zárom a két lemezt, ha veszek még 6 réteg fóliát, akkor pedig megváltozik az értéke mert mindkét irányban dielektrikumot képez a fólia! Valami rövid leírást tudna valaki adni erről hogy mégis hogyan készítsem el? Azonkívül ha már egyszer kész van, akkor hogyan tudom meghatározni a kapacitását? Esetleg valahogy ki tudom számolni előre a felületből? Az a baj hogy nem tudom a fólia dielektromos állandóját ![]()
Veszel olyan fóliát, amiből 2 réteg van egymáson, és az oldalai össze vannak hegesztve. Tehát, mint egy zsák, csak nincs lezárás az alján. Beleraksz alufóliát, készítesz még egy ugyan ilyet, bevágsz még néhány réteget a fegyverzetek közé, és feltekered.
Régebben erre készítettem egy egyszerűsített képletet, amit csatoltam. d:távolság mm-ben er: relatív dielektromos állandó A: felület négyzetméterben Kapacitást mérni kell a végén kapacitásmérővel.
Csináltam egy móricka rajzot! Így Tehát a két alufóia közt bármeik oldalt nézzük ugyanannyi fólia réteg van közte és a másik fólia között ugye??
Pontosan így van.
És körülbelül mekkora kapacitásra lehet számítani mondjuk 1m^2 felületnél?
Most fárasztasz? 1pF- 2000F-ig bármi lehet.
OKé bocsi! Azt hittem jobban meg lehet saccolni!
![]()
Meg lehet, ha pl megmondod a dielektromos állandót és a távolságot. Egy 3 ismeretlenes egyenletet aligha saccol meg bárki is 50 nagyságrendnél pontosabban.
![]()
6 réteg fólia lenne közte mint ahogy az oldalon is írják, a fólia vastagságát nem tom menyi lehet egy ilyen fóliazsák vastagsága, és akkor szorzva 6 al, és ezt vehetjük a lemezek távolságának, és mondjuk 1m^2 a felület, már csak a dielektromos állandó hiányzik amit nem tudok :no:
PE fólia esetén (ami 99% bizonyossággal egy ilyen fólia) 2mm 6 réteg átlag, + levegő, de azzal számolni nem lehet, 2,2 a dielektromos állandó.
Vékony alulemez+üveg+olaj.
![]()
Ha m^2 el számolok akkor Faradban kapom meg az értéket ugye?
Nem, nF az nanofarad.
Bocsi most látom a képletbe hogy nF akkor az lesz az oda való értéknek a mértékegysége! Az A-t át kell váltani mm^2 be? Mert a d is mm be van megadva.
C(pf) = er * (1.11 * A / 4 pi * d )
Ahonnan: er = a dielektromos allando, A = a fegyverzet felulete (cm^2), d = a lemezek tavolsaga (cm) Pelda: Legyen er= 2.5 , d = 0.5 cm es A = 200 cm^2 C = 2.5 * (1.11 * 200 / 12.56 * 0.5 = 88,375 pF
Sziasztok!
Találtam egy kapcsolást amivel elvileg 6000V lehet csinálni. Csak nem értem a rajzot mert nincsen a kondikon semmi érték. Ez érdekelne, hogy én hogyan tudnám megépíteni. Ha valaki rájönne megköszönném ha megmondaná. Bővebben: Link
Ez egy kaszkád sokszorozó. Wikipédián találsz leírást róla.
Bocsanat, altalanosan kuldtem!
Ps: Ezert - 3 ismeretlenes egyenletet!!
Igen, de ha visszanézed, akkor látni fogod, hogy amit feltöltöttem is az általános képletből van úgy alakítva, hogy nagyságrendileg nF és négyzetméter mértékegységekkel kell számolni, ami nagyban megkönnyíti egy tesla tekercs kondijának számítását. Általános képlettel is megadható minden további nélkül, de többet kell számolni.
Véletlenül vmi mást töltöttem fel de csak utólag vettem észre.
Ez egy kaszkád sokszorozó. Wikipédián találsz leírást róla.
Hello!
Én is csináltam valamikor egy nagyfesz kondit, és olyasmi volt, hogy síkba kiterítve feleakkora volt a kapacitása mint feltekerve. Lehet, hogy a képletedet meg kell szorozni 2-vel.
A képlet így jó ahogy van, ha az ember esetleg feltekeri a kondit, akkor a hasznos felület is növekszik a képletben automatikusan! Illetve visszafelé is.
Egy két kép a Várpalotai eseményről:
Bővebben: Link Összeállítás. Bővebben: Link Ez meg egy kis szakmai horror ![]() Bővebben: Link Videó képkocka, találjátok ki, mi az a világító tekergő valami a padlón ![]() Azt hiszem 500 férőhelyes volt az előadó, de még oldalt is álltak emberek, szóval full teltház volt.
![]() ![]() Szabályozó toroid nekem is jól jönne,beszerzési listán van ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |