Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „- érdekes módon ICD-t lehúzva jó darabig ( kb 5-10 sec ) megy tovább ..” MCLR hogyan van bekotve? LVP? (Ide is irom akkor): Gondolom a decoupler az ott van mindenutt ahol kell?
- MCLR 10K-val felhúzva a tápra.
- Táp 3.3 V, ( ráadásul még nem is tüskés ![]() Decoupler alatt mit értesz ? Idézet: „Decoupler alatt mit értesz ?” Hidegítő kondik...
vannak .... Mivel gyakorlatilag az áramkört is fejlesztem a progival együtt , ezért tele van szórva ....
Szerintem valami konfigolást szúrok el, de piszkosul ....
Igazad van, tök jó ez a topik
![]() ![]() Írtam assemblyben 16f887-re egy lcd kijelzőn egy menürendszert megjelenítő és némi egyebet tudni szándékozó programot, ami működik is, csak túl nagy lett és a picnek lapoznia kell a programmemóriában, ahol elakadtam. Erre kaptam korábban itt a tippet, hogy használjam az LGOTO makrot (amiért külön is thx ![]() Az lenne a kérdésem, hogy ha a makrót használva átugrok a program következő részére, akkor ott használhatom már problémamentesen a GOTO és CALL utasítást (az adott lapon belül) vagy továbbra is szükséges a page bitek állítgatása? Illetve MPLAB-ban meg lehet nézni valahogyan, hogy melyik sornál lépi át a program mérete az aktuális oldalt? ![]() Előre is köszönöm!
Amit én szoktam használni: bekattintasz egérrel a kérdéses sorba, aztán jobbklikk, és van egy olyan menüpont, hogy "Set PC at Cursor", aztán már az állapotsorban látod az aktuális címet, abból számolható, hogy hányadik lapon van. Lehet ( biztos) van egyszerűbb, de eddig csak 16f628-al meg 16f84-el dogoztam ott nem volt ilyen lapozás, de így meg lehet nézni, hogy a sor melyik címen lesz.
A lapokon belül elég a CALL és a GOTO használata. Az MPLAB úgyis kiabál majd, ha a CALL vagy a GOTO nem elég valahová...
(ezt nem neked, Potyo, csak igy logikus ha innen folytatom a gondolatmenetet)
Idézet: „A lapokon belül elég a CALL és a GOTO használata. Az MPLAB úgyis kiabál majd, ha a CALL vagy a GOTO nem elég valahová...” Igy van es ha meg azt is megnezitek a help-ben, hogy mit irnak az ilyen LGOTO meg MOVFW utasitasokrol, hogy "not recommended for new design", akkor talan nem most szoknatok ra ezekre ![]()
Mlab-ba felprogramoztam egy pic-et.
De ne igazán működik. nem csinál semmit icd 2 vel, hogyan tudom vissza olvani és megtekinteni, hogy a beirt progi meg e van as pic-be?
Sziasztok!
Már írtam korábban, hogy ez egy saját programozóval működik, mely így független a korábban sokszor emlegetett soros hibák többségétől: tehát amíg egy "normál" méretű soros kábel használ (ezt adta is vele, 1-1,5m ) addig nincs gond vele! A PIC-re is rá vannak rakva a szűrőkondik! Maga a készülék, ha nem alakították át, akkor jól működik! Úgy látom nem néztétek meg a #383925 hozzászólásomat! ![]() Steve
Szia,
Lehet en nem irtam le vilagosan ![]() Miert nem probalod meg lecsokkenteni annak a kabelnek a meretet - kikuszobolve vagy legalabbis erosen lecsokkentve a hibalehetosegeket? En kapasbol csavart erparal probalkoznek es max 20cm vezetekkel, de lehet az is mar sok.
Sziasztok.
Sajnos az utóbbi héten nem tudtam foglalkozni a piccel, de most végre lett egy kis időm. Most feltöltöm az általam használt kódot. Az egészet, mivel nincs még benne semmi érdemleges, mert amíg ez a soros-usb kommunikáció nem megy, addig nem tudom továbbírni a többi részét. A soros porton lévő adatokból akarok majd szelektálni, mert nem mindet fogom később továbbküldeni + néhányat meg kell majd jelenítenem egy kijelzőn is. De ezt majd akkor, ha már a kommunikáció megy. Az usb kommunikáció működik, de a soros nem megy, remélem tud valaki segíteni, ebben. Előre is köszönöm.
Szia!
Nekem megy az USB HID mellet a pic-en a soros kommunikáció 100K baud sebességgel, de ehhez az uart kezelését megszakításosra kellett megírni. Az AD átalakításra nem szabad blokkolósan várakozni. Sok sikert.
Szia!
Ennél azért lehet még bonyolultabb a helyzet abban az esetben, ha nem egy konkrét címet kell elérni, hanem kiszámított táblázatcímet. Pl. propeller óra karaktergenerátora. Be kell állítani a PCLATH regisztert a cél címének meglefelően. Nem javaslom az MPLAB-ból szerkesztéskor való kiolvasást és beírást, hanem vegyük ra a programot hogy maga számolja ki (high(address) , stb..) Ekkor, ha módosítunk a programon, akkor is jó címek számolódnak ki. Továbbá a megszakítási rutinnak menteni és visszaállítani kell a PCLATH regiszter értékét. A mentés után pedig a megszakítási rutinnak megfelelő (0x00) értéket kell beállítani.
Uraim!
Két napos orális szex után megoldódott a problema ..... Mérgembe vindóz újraindít , új project , bele a forrásokat ismét majd bulid és láss csodát ...... ment minden ahogy kell!! ( hogy az a .....stb ) Hát ezt jól meg ..... ( szintén stb ) Mindenkinek köszönet a segítségért !!!
Szia!
Nem tudnád csak az adott kódrészletet megmutatni? Nagyon sokat segítene.
Én meg az adatlapokat böngészem, s úgy tűnik, hogy a dsPIC33FJ256GP710 adatlapja hiányos! A konfigurációs bitekről szóló részben az áll, hogy F8000E Reserved. Az MPLAB szerint viszont itt vannak olyan létfontosságú beállítások, mint a Com Channel Select, JTAG Port Enable és a Set Clip On Emulation Mode.
A "kistestvéren" (dsPIC33FJ128GP802) egyébként ugyanezen a címen van egy Background Debug Enable bit is, amiről meg az MPLAB 8.15 nem látszik tudni. Érdekes...
Tiszteletem mindenkinek..
Olyan problémám van hogy:Szeretnék egy pic16f84a-ba beégetni egy programtartalmat meg egy eepromtartalmat.IC prog-gal próbáltam meg propic2-es égetővel,de nem igen akarja megcsinálni.Visszaellenőrzésnél derül ki,hogy nem ír az eepromba semmit..Namost én csinálok valamit rosszul,vagy vacak már a pic? Megtudnám ezt az égetést Mplab-bal is csinálni? Valahogy nem találom benne ,hogyan kell eepromot irni vele..mármint a pic -ét.Előre is köszi a segítséget..
Eggen .... mondjuk ezeket ki lehet logikázni , a linker scriptben benne vannak....
__FICD = 0xF8000E Mondjuk csak onnan tom, hogy nekem pont a 2. ICD debug port lett behuzalozva ....ehhhe ...
A propic2 nem használható MPLAB-ból, viszont más programokkal megpróbálhatod, hátha. Gondolok itt az oshon 16F-es programjára, vagy a winpic800-ra. Az IC nem túl korszerű darab, de ez nem kellene, hogy gond legyen. A számítógéped LPT-portja biztosan jó? Én is szívtam rengeteget emiatt.
Bocs, ez így igaz, csak én arra figyeltem, hogy a MicroMix-et akarja életre kelteni, az meg a már leírt módon dolgozik...
![]() Steve
hello..
Bocs ,félreérthető volt..van egy icd2-es em is azzal szoktam mplab-ból égetni..csak az a kérdés,hogy a pic eepromját lehet-e azzal.Konkrétan: szeretnék egy x-prog égetőt készíteni..Az összes fellehető doksiban úgy adják meg a pic tartalmát,hogy van egy flash.hex /gondolom ez a progi maga/ plussz van egy eeprom.hex /ez lehet a pic eepromjának tartalma./ Szal ezeket kéne belejuttatnom. Eddig Propic 2+Icprog párossal próbáltam /port jó/,de nem teszi bele az eepromtartalmat. Az a kérdés,hogy Mplab+Icd2-essel megoldható-e.Ugyanis nem tudom,hogy az Mplab -ban hol kell az eepromba irni..ha valaki tudja kérem ossza meg velem. előre is köszi.
Szia! Lehet, hogy fogalomzavarban szenvedsz. A PICek eepromja az a teljes beégetendó programot tartalmazza. Eddigi ismereteim szerint nem szokás őket több lépcsőben programozni. Ha egy külön eeprom.hex fájlt mellékelnek egy projekthez, az vszg. azt jelenti, hogy az áramkör tartalmaz egy különálló eepromot, de ennek a kapcsolási rajzból is ki kellene derülnie - szerintem. Azt meg, hogy egy adott tipusú eepromot ICD2-vel, vagy bármely más égetővel tudsz-e programozni, a fejlesztő ( pl. Microchip ) honlapján tudnád leellenőrizni.
Hello..
Eddigi ismereteim szerint én sem találkoztam még olyannal ,hogy külön lenne flash és eeprom tartalom..Most mégis igy van a doksiban..Az icprog -ot találtam ami képes külön betölteni őket..A flash-t a sima open file nyitja az eepromtartalmat pedig az open data file nyitja..ez így jó is lenne ,csak égetésnél valamiért az eeprom tartalom lemarad és visszaellenőrzéskor hibát ír a progi. Mellesleg az X-prog égető nem tartalmaz más eepromot. Ez az eeprom a 16f84A tipusu pic saját eepromja lessz.Ha esetleg valaki tud megoldást erre kérem jelezze. Itt az egyik oldal ahonnan elérhető.. http://www.tmt.lt/xprog_en.html Ha valakit érdekel esetleg még ez az égető akkor előkeresem az általam készített nyáktervet hozzá.. Köszönöm a választ...
A letölthető ZIP állományban két *.bin kiterjesztésű fájl van, ami nem nyitható meg, pl. a WinPic800-al.
Fel nem fogom, hogy ezeket milyen programmal lehet kezelni(nem olvastam még el teljesen mindent, de nem is nagyon vágyom rá! ![]() ![]()
PICKIT2-nek az azonos nevű kezelőprogramja támogatja ezt a külön-külön írogatást, viszont a .bin kiterjesztésű fájlokat - érthető módon - nem képes importálni. :nemtudom:
Én sem tudom, de egy kontrollerrel megetethető hexadecimális állományra nem is hasonlít a tartalma. :bummafejbe:
Szia!
A kommunikáció szempontjából érdekes dolgokat összeraktam.... Sok sikert
Szia!
Ezek az állományok úgy keletkeztek, hogy a bináris adatokat közvetlenül írták a fájlba, nem Intel Hex formában. Ha valaki veszi a fáradságot és átalakítja Intel Hex formába, akkor betölthető a legtöbb programozóba. A file két-két bájtja ad egy utasítást vagz EEProm adatot.... A neten sokféle bin -> hex konverter program van. Most töltöttem le egyet, nem próbáltam még. Sok sikert... |
Bejelentkezés
Hirdetés |