Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Sziasztok!
Keresek atmel procikhoz programozó kapcsolási rajzot, ami nem használja a párhuzamos port ack10-es lábát (ez nem működik) és nem használ előre programozott atmegát. Ha valaki tud, akkor segítsen légyszi! Van egyáltalán ilyen? Köszi a segítséget!
ez biztos nem használja az ack10-et, mert sorosportos..
katt
Köszi a segítséget mindkettőtöknek. Pont nem ismerik azokat a típusokat, amik kellenek. Azt hiszem valakivel csináltatok egy egyszerű JTAG-ot.
Hali!
Hello!
A Bascom at_emulator.lbx-je csak adatok fogadására alkalmas , vagy lehet küldeni is a PC PS/2-es portjára adatot vele ? Pl.: adott egy avr+nyomógom+ egyéb, mikor megnyomom a gombot az avr elküld egy kódot a pc felé (ugyanúgy, mint ha a pc-n nyomtam volna le) utána teszi a dolgát tovább (figyeli az egyéb dolgokat)
Sziasztok!
Ha valaki Linux alatt probalkozna avr- programozassal C nyelven,akkor kezdeti utmutatonak ajanlom a sajat weboldalam idevago reszet.(meg nincs teljes egesszeben befejezve!) --LINUX & AVR--
Szia.
Pl az avrdude letolto program config filejaban be lehet allitani a programozo tipusat es a labakat is,hogy melyik milyen funkciot tolt bepony-stk200,vagy stk200 pufferelt letoltohoz nem kell elore progizott avr,es egyszeru megepiteni,a labat meg atirod a config fileban es kesz is Hogy win ala letezik-e azt nem tudom..
Szintén linux alá AVR-GCC www.avrtux.uw.hu , no meg egy két érdekesség
Sziasztok!
A kovetkezoben szeretnem a segitsegeteket kerni: ATmega8 tipusu avr-re szeretnek rakni egy (32768Hz) orakvarcot.Ez szabna meg az orajelet a timer -nek. A kerdesem : Lehetseges az,hogy hasznalni az avr beepitett oszcillatorat es az XTAL labakon az orakvarcot egyszerre? A kovetkezoket olvastam az adatlapban: Ha belso RC osc. akarok hasznalni,akkor CKOPT fuse UNPROGRAMMED kell legyen Ugyanakkor CKOPT fuse 0 (PROGRAMMED) kell legyen belso kondenzatorok bekapcsolasahoz: TOSC1,2. Namost ha nem kapcsolom be a belso kondikat es kulso kondikat rakok,akkor mukodni fog? Koszi elore is!
Legjobb tudomásom szerint vagy kristály vagy belső oszcillátor. Ha megnézed az adatlapban a CKSEL fuse bitek másak a két esetben és ez alapból kizárja az együttes használatot.
Szerintem olcsóbb egy avr 2313-al kezdeni. Viszont ha kimondottan az intel utasítás készlet a célod akkor. Sajnos
építeni kell egy 12/5 V-os programozót. Nekem van valahol egy leírás. Megkeresem és elküldöm. Szia!
Hi!
Látom más is bütyköl AVR-ekkel. Lenne egy kérdésem azokhoz akik a kisebb kontrollereket, konkrétan AtTiny2313-at már használták SPI kommunikációra. Egy atmega128-hoz kéne illesztenem SPI buszon a Tiny-t. Az Atmega a Master, a másik pedig a Slave. Meg is írtam a szoftvert, meg elvileg jól összekötöttem őket, mégis amikor kiolvasom a Tiny-ben az USIDR regiszterből a master által küldött adatot, csupa 0-kat tudok kiolvasni. Van esetleg valakinek ötlete hogy mi nem jó? A kódot az adatlapból másoltam ki. A két mikrokontroller lábait csak simán direktbe összekötöttem (a két MOSI, MISO, SCK lábat meg egy SS) Szerintetek lehet az a hiba, hogy nem raktam soros ellenálást csak simán összekötöttem? Vagy ez nem lehet a hiba forrása. Egyébként az jól működik, hogy akkor cserélnek adatot amikor akarom, csak a csupa 0 az USIDR-ben nem tudom mitől van.
Szia!
Az SPI buszt nem kell felhúzni 5 V - ra mint az I2C - t , szerintem de, mert alapból a busz 5 V -on van és tehát 2 db 4,7 K - 10K ellenáláással 5 V - ra kell kötni .....kicsit belebonyolódtzam Ha valaki jobban tudja javítson ki, de szerintem így van
Az SPI-buszt nem kell felhúzni, az nem nyitott kollektoros
Akkor sorry!!! ! SPI -t nem használtam még ! De mostmár ennyivel is okosabb vagyok Köszi MaSTeRFoXX
Üdv
Én még nem haszbáltam spi buszt de szerintem a MOSI-t a MISO-val és az SCK, SS lábakat meg direktben kell összekőtni.
Én úgy értelmeztem hogy mivel a MOSI azt jelenti master out slave in. Tehát a masternek a kimenete, a slavenek meg a bemenete. És ezeket kell öszzekötni. A MISO meg master in slave out, értelem szerűen fordítva. Az ellenálásoknál nem fehúzóra gondoltam, hanem soros ellenálásra, de az lehet hogy csak áramkorlátozásnak van benne.
Közben rájöttem hogy elnéztem egy összekötést, úgyhogy lehet hogy ott lesz a hiba.
Mint leírták, a MOSI-t a MISO - val kell összekötni!
Az SCK és az SS lábat pedig direktbe. Az SS felhasználható, akkor is , ha több slave-et akarsz használni, de ekkor a slave-ek SS-lábát portokról kell vezérelned, és amelyiket kiválasztod csak az fogja a master órajelét figyelembe venni. Zoli
Nem ezt rosszul tudjátok. A MISO-t a MISO val kell a MOSI-t meg a MOSI val. Előrébb már leírtam hogy mit takarnak a rövidítések és miért kell úgy. De ha nem hiszitek nézzétek megy egy adatlapban. Az attiny2313-nak pedig nincsn Slave Select lába sajnos. Mert egy univerzális soros interfésze van, nem egy rendes hardveres SPI.
Upsz!
Igazad van! Ennyit Benesócky Zoltán mikrokontrollerek alkalmazástechnikája jegyzetéről!! Kicsit elkeverte...... Az ATmel adatlapon egyértelműen van jelölve. Bocs
Lehet hogy a jegyzetben elkeverte, de élőben tudja nekem elhiheted
Elhiszem, csak hülyét gyártottam magamból a jegyzet segítségével. ( ettől letekintve nem rossz)
Én egy soros áramkorlátozó ellenéllást azért raknék Főleg amíg nem tökéletes a progi. kb 470 ohm-1k A véletlen program elírások miatt
Ezt kérdeztem ott előrébb. De sajnos már nem fér be, mert nagyon kis méretben kell a prototipust is megcsinálnom próbanyákon. Amúgy csak 220 ohmosat terveztem bele.
"Benesócky Zoltán mikrokontrollerek alkalmazás technikája" ezt honnan lehet beszerezni? egyáltalán érdemes?
Én netről töltöttem le, és szerintem jó iromány, de a rajzokat ellenőrizd le.
A BME-s honlapján van fenn megnéztem. Igazából ez az előadás anyaga amit ebből a tárgyból tart.
LINK De ezt igazából csak egyetemen belül lehetne haszálni, úgyhogy csak okosan. Egyébként ebben jól van elírva a MISO meg a MOSI dolog.
A 47. oldalon nézd meg a több slave - et tartalmazó rajzot Más helyeken, ahol az ATmel adatlapokból kimásolta ott jó.....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |