Fórum témák
» Több friss téma |
Szép napot mindenkinek! Vettem a fáradtságot, és végigolvastam a topicot (majdnem végig ) Meg kellett állapítsam, a Hugh Piggott féle építési leírás a követendő egyértelműen, már ha valaki viszonylag egyszerűen, vér és verejték nélkül szeretne sikert elérni. Ettől függetlenül csatolnék képet és kérdeznék is a nálam rutinosabb "szeles" kollegáktól. Véleményt szeretnék kérni a képen látható szerkezetről, és generátorról a paraméterei alapján. Köszönettel veszek minden észrevételt! Mellékesen a képen látható szerkezet valószínű fékez nagy szélben? Jó lehetett méretezni...
Ez a generátor a maximumát elég nagy fordulaton adja le,esetleg 12Voltos akku töltésre alkalmas,ha 3 lapátos propellert teszel közvetlen a tengelyre.Ha fordalatnövelő áttételre adnád a fejed,akkor akár a 3 méteres átméröt is tul kell lépned.Ebben az esetben már 24voltos rendszert is épithetsz.(ezt a mellékelt táblázat alapján irtam)
Hello .
A generátorom tesztelésére került sor,bár még csak a fele(4 tekercs)működik,mert nem kaptam csak két egyenirányító hidat,de így is nagyon jól világít róla egy 12v60/55w-os halogén izzó.(kézzel forgatva) Ferrit mágnesek vannak és a mágnes nem érintkezik a vastárcsával.(állítólag így nem túl jó a hatásfoka)
Üdv! Honnan lehet letölteni azt amivel ezeket a videókat meg lehet nézni? (Már össze vissza pakoltam mindent, de az istennek sem bírom lejátszani)
Elnézést,Quick Time palyer játsza le mert telefonnal készült,a minősége elég rossz bocsi. Bővebben: Link
Sziasztok!
Inverterrel kapcsolatban kérdezném,hogy a trapézhullám és a módosult színusz nem ugyanaz?Érdemes szinuszhoz közelit venni,mi az ami nem működik róla?(az árkülönbség miatt kérdezem).
Hogy milyen invertert vegyél?,ez a felhasználástol függ,de nagyon.Azért egy használható tanácshoz több infóra lenne szükség.Pl.hány voltos az akku pakk? hány vattra terveztél?Milyen készülékeket akarsz üzemeltetni az inverteredröl.Azért lehetöleg a stabilizált feszültségű inverterek felé orientáld magad,mégha valamivel drágábbak is,nagyon sok kellemetlen meglepetéstöl kimélnek meg.
Sziasztok!
Tudja valaki,hogy a HP féle leírásban a tekercsek menetszámának meghatározásánál a "#" jelölés milyen értékekkel van számítva. Az én elgondolásom szerint mindenképpen colos mértékegységre és négyzetkersztmetszetű drótra van a meghatározás, ez idáig rendben is van! Az átszámításnál vannak a problémáim, mert nem vagyok róla meggyőzödve, hogy az alábbi számítási értékeim helyesek-e? Akkor lássuk: A leírás szerint a 24 Voltos tekercsmeghatározásnál a következő huzal és menetszám értékek vannak: 160 menet #18-as huzal 180 menet 1 mm-es huzal Ezen értékek keresztmetszetre számolva #18 = 25.4mm / 18= cca.1.4, keresztmetszet= 1,4X1,4= 1,96mm2 - ebből ír 160 menetet 24Voltnál! ugyanezen keresztmetszet 1mm huzalnál= 1,57mm2 Ezen írás cak akkor igaz, ha a #18" = 25,4/18 =1,4111mm, ha ezt így kell számolni! Így kell számolni?
Az előbbi hozzászólásomban ezt a kérdést azért "feszegetem", mert a leendő tekercsek vastagságát szeretném a lehető legkissebre szorítani, úgy, hogy a HP féle ajánlásban szereplő légrés szélesség a tekercs jobb é s bal oldalán légrés szélesség/ 3/4 hossz. A huzalnál is esetlegesen elérhető némi helymegtakarítás annak függvényében, hogy kör vagy négyzet keresztmetszetű huzalt használunk!
Nem kell számitgatni semmit.Itt 2 féle tekercselésröl van szó.#ez a jel sokerű tekercsdrotot jelöl.Pontosabban : 12 voltnál pl egyetlen fi.1,4 mm-es drot helyett tehetsz 15 szál/O,2mm-es drotot,9Omenet helyett ebben az esetben 8O menetet.24 voltnál ugyszintén16 szál O,15mm-es drotbol 16O menet elegendő.A több erű változatot a vastagabb drotokban indukáló örvényáramok csökkentésére adták.Igy nyersz kemény +2-3 százalék teljesitmény növekedést.Egyébként a táblázatban megadott menetszámok betartása nagyon ajánlott.Föleg ha elsöre készitesz ilyen tipusu generátort.
Egyenlőre csak annyit tudok hogy 12V-os lesz az akku pakk,inverterben a 2KW-os felé hajlok.Amit működtetni szeretnék,világítás,tv,rádió,fúrógép,flex.stb,de ez csak elképzelés,az abricter 4KW-os motorjára nem tervezek.
Köszönöm válaszod! Most így már értem! Azt gondolom, hogy egy pl. 600W-os tervezett teljesítményű sz. generátornál 2-3% teljesítmény növekedés elenyésző, így tovább gondolkodni ezen a vonalon nem érdemes!
Viszont ami érdekelne, az egy számítási képlet a tekercsek menetszámának kiszámításához. Azt tudom, hogy a feszültség függ a menetszámtól, a mágneses térerősségtől, a változás sebességétől. A problémám a következő, mivel a hatékonyság inkább a kihasználtsági időtől függ, így nem mindegy mekkora feszültséget állít elő a generátor!
Van egy nagyon régi,gyorszámoló a trafok menetszámának kiszámitására,nem a legtudományosabb,de eddig soha nem volt gond vele.Van egy szám : 5O,ezt elosztod a mag kersztmetszetével,négyzetcm-ben,a kapott érték a tényleges menetszám 1 voltra.ezt beszorzod a szükséges feszzel,és ennyi.A drot vastagsága a várt A-tol függ erre vannak táblázatok,ahonnan könnyen kinézheted a neked megfelelőt.Jelen esetben a mágnes keresztmetszete a meghatározó.Nem a legprecizebb,de szerintem használhato értéket ad.
Korábbi hozzászólásaim alapján a meglévő féktárcsáim méretei alapján cca. azonos "szünetekkel a kinézett (40X18X10) mágnesekből 14 db fér el tárcsánként, ez 12 vagy 14 darab tekercset feltételez, attól függően milyen elgondolási vonalat követek. Ha a teljesítményre utazok akkor a 14 tekercses változat kerül megépítésre, ha a variálhatóságot és akisérletező hajlamot nézem, akkor a 12 tekercses változatot építeném meg. A kísérletezés alatt a következőket értem, mivel mint tudjuk lehet egyenáramú és váltó áramú generátort is építeni mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A következő lenne a logikai elgondolás, mivel a 12-es szám osztható 2, 3, 4, 6,-tal igy azonos számú fázisokat is lehetne létrehozni. A tekercsek kiöntésénél a tekercs kivezetéseket nem kötném össze, semilyen metódus szerint, hanem ezen kivezetéseket kisérleti úton később több féle képen probálnám, vagy egyenirányítanám, mondjuk egy "próbapadon"! A kérdés a megépített lapátok valójában mekkora fékező erővel mekkora átlag fordulaton működnének mekkora lenne a valós tényleges fordulat, és a hozzá tartozó feszültség!
12 volton 1 Kwatt felett nem érdemes gondolkodni,ha megy is,azért nagyon brutális üzemmod az akkukra nézve.Nagyobb teljesitménynél elengedhetetlen a fesznövelés.
Köszi! Ha jól értem az én esetemben a kinézett mágnes 40X18X10mm , ami a felületet nézve 40X18mm=4X1,8 cm, ami 7,2 cm2 terület. A számítási metódus szerint 50/7,2=6,9444. , amiből következik, hogy 24 voltnál 24X6,9444.=166,666=167 menet, 48 voltnál 48X6,9444.=333,333.=333 menet. Jól számolom?
Adott feszültségeket milyen fordulaton, milyen fluxusváltozás melett kapom?
Ha 3 lapátos szélkereket használsz,akkor kb. 100-500ford/perc.A jó nagy átlag általában valahol 2-3 száz fordulat körül van.Ez persze nagyon függ nemcsak a széltöl,hanem a pillanatnyi terheléstöl is.
Azonos fázisú tekercseket sorba is lehet kötni, így nem kell olyan sok menetszám egy tekercsbe a feszültség növeléséhez. Persze ha befér, akkor a lehető legtöbb menet a jó minél hosszabb vezetékből, figyelembe véve a maximális áramot is, azaz figyelni kell a vezeték keresztmetszetére.
Végeredményben a generátor fizikai mértetei fogják behatárolni a maximális teljesítményt, figyelembe véve a hatásfokot is, ami a méretet fordítottan arányosan befolyásolja. A hatásfok a mi esetünkben(házi vasmag nélküli kivitel) lehet rosszabb, ezért a túlméretezés a megoldás, aminek vannak korlátai. Ettől szép az élet! Idézet: „Ez persze nagyon függ nemcsak a széltöl,hanem a pillanatnyi terheléstöl is.” Ha a terhelés inteligens, akkor jobb hatásfokkal lehet kinyerni a szélenergiát, ez bonyolítja az elektronikát, de megéri szerintem, ha ért valaki hozzá...
Ha jól értem a hozzászólásodat, akkor ha a 12 tekercses verziónál mondjuk 24 voltos rendszernél ha egyenirányítom akkor az előbb számitott167 menet/ tekercs, ha több fázisú változat mondjuk 3 fázis ami 4-4 tekercs, akkor elégséges tekercsenként 167/4=41,75, ami 42 menet, megfelelő huzal vastagsággal.
Jól értem?
Ha úgy értetted, hogy az egyenirányítás előtt kötöd sorba a tekercseket fázis(kezdet-vég) helyesen, akkor igen.
Ehhez fontos, hogy a sorba kötött tekercsek előtt a mágnesek precízen haladjanak el azonos mértékben, ellenkező esetben a fáziseltérések miatt, az eltéréstől függően veszteségek lesznek. Azért ezt meg lehet oldani 1% alattira a pontos körosztással.
Sajnos ezek nagyon tág határok! Úgyérzem csak kísérleti úton lehet jó kihasználtsági átlagú generátort építeni. Tegyük fel a rendszerünk 24 Voltos renszer. Akkutöltés cca. 28 volton történik. Akkor, ha a generátorból kijövő fesz. nem lökésszerű, de "lágyan" változó szélsebesség melett napi lebontásban mondjuk mondjuk 8 órát 28 voltot termel 10 órát 20 voltot, 4 órát 35 voltot, 2 órát 40 voltot, persze ezt nagyon leegyszerűsítettem, a valóság azért más, de az elméleti példánál töltésem csak 8 óra hosszat lesz, holott mondjuk én a napi 14 órának jobban örülnék. Hát ilyen a szél! Kiszámíthatatlan!
A leírásod szerint az azonos tekercs és mágnes pár kivitelezése esetén van a legkissebb veszteség. Az én esetemben akkor 14 helyett 12 mágnes párral érdemes kalkulálni. A menetszámra vissza térve a HP szerinti 6db egyenirányító híddal épített egyenáramú generátornál tekercsenként 167 menettel számoljak 24 voltnál, míg egy háromfázisú rendszernél elég 42 menet tekercsenként. Jól értem!
12voltnál a 9O menet tekercsenként,24 voltnál a 18O menet tekercsenként,függetlenül a bekötéstöl.Ha nagyon sok tekercset kötsz sorba,az nagyon leviszi a frekit,és az áram nagyon erösen fog ,,,pislogni,ami ugye senkinek se jó.És van még egy vetülete a dolognak,mivel nagyon sok tekercs fogja egyszerre fogni a rotort,nagyon fog rángani az egész rendszer.
Tehát, ha jól értem a számított 167 menet és az általad és HP által megadott 180 menet/ tekercs 24V-nál kielégítő megoldás akár egy egyenirányított, akár egy többfázisú rendszerhez, viszont mivel fordulatonként azonos számú és idejű indukció-önindukció jön létre, igy rángatós, szakaszos mozgása lehet a berendezésnek, ennek korrigálása az azonos idejű indukció kikerülése, ami csak a mágnes párok megváltoztatásával érhető el, így viszont némi veszteséggel kell számoljak. 12tek/12 pár mágnes vagy 12 tek/14 pár mágnes, az utóbbi a veszteségek ellenére is kedvezőbb lehet!
Mehetsz nyugodtan akár 12,akár 14 db tekercsel a 14 pár mágneshez.A 14 pár tekercs,páronkénti egyenirányitása 7 db kissebb egyenirányitó hidat,ha 12 tekercset 3 fázisura kötsz,akkor elegendő egy 3fázisú nagyáramú egyenirányitó hid.Azt azért vedd figyelembe hogy a 14 db. tekercs több áramot ad,mint a 12 db.+ a 7db kisáramú egyenirányitó,kevesebbe kerülhet mint az egy db. nagyáramú 3 fázisú.
Idézet: „Mehetsz nyugodtan akár 12,akár 14 db tekercsel a 14 pár mágneshez.” 14 tekercs és 14pár mágnes esetén miért is nem fog rángatni ugyanúgy? Idézet: „ha 12 tekercset 3 fázisura kötsz,akkor elegendő egy 3fázisú nagyáramú egyenirányitó hid” 12 tekercs 14pár mágnessel, de akár 12 pár mágnessel hogyan lesz 3 fázisú? Ha 12 tekercs van és 12 pár mágnes, akkor az 2 fázisú lesz. Ha 12 tekercs 13pár mágnes, akkor 12 fázisú. 14pár mágnessel már nem is látom át, hány fázis lesz, de szerintem ilyen arány nem is jó... |
Bejelentkezés
Hirdetés |