Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FM rádióvevő TDA7000-rel
Szia
De az a gond hogy nagyon közel vannak a sávok egymáshozz és pl beállitom a sláger rádióra egy idő után elmászik és elkezd sisteregni. Ezt szeretem volna megtudni hogy mi okoza ezt?
Nem tudom melyik kapcsolást épitetted meg,de ha nincs benne AFC segédáramkör akkor bizony egy idő után elmászik a freki az alkatrészek hőfokfüggése miatt,főleg a kerámiakondik a ludasak.
Már miért ne mászhatna el a varikapos hangolásnál?
Sőt, igazából pont a varikapos fog elmászni az elem merülése (vagy bármiféle feszültségváltozás) hatására. Ha a rezgőkörbe trimerkondenzátort raksz, akkor ez vagy nem fog jelentkezni, vagy csak sokkal kisebb mértékben. De egyébként én is varikap párti vagyok. Jocoka: Jól írtad, az elem feszütségváltozásának hatására bizony a varikapra jutó feszültség is megváltozik, aminek hatására megváltozik a rádió frekvenciája is. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy pl az egész áramkört stabil 5V-ról üzemelteted (pl.: 7805), vagy pedig a varikap feszültségét egy Zeneres stabilizátorról veszed le. Így ha merül is az elem, az nem fogja befolyásolni a hangolófeszültségedet.
Fiúk! Ne keverjétek össze a kezdőket. Azt írtam, hogy a varikap miatt nem fog mászni a frekvencia, nem pedig azt, hogy ha lemerül az elem, akkor is szólni fog.
Nem tudom mit vélsz keverésnek...
Azt írtad neki, hogy "Ne félj, nem mászkál el a frekvencia a varikap miatt." Én pedig megírtam neki, hogy ha valami miatt mászkálni fog a freki, az a varikap miatt van. Főleg, hogy már a kapcsolást is mellékelte, egyértelmű hogy a hangolófesz nincsen stabilizálva => naná hogy el fog mászni. Azt pedig végképp nem mondtam, hogy azt állítottad hogy merült elemmel is szólni fog. Szerintem valamit félre értelmezhettél. Na mindegy nem is ez a lényeg, hanem hogy Jocoka problémája egy 10 Ft-os Zener diódával orvosolható, és máris szuper kis rádiója lesz
Nincs harag, de én ilyen színvonalú vitákban nem szoktam részt venni. Nincs rá időm. Részemről téma lezárva. Pont.
Örülök.
Jocoka a Zeneres stabilizálás menni fog? Vagy töltsek fel rajzot?
Köszönöm a válaszokat.
És megköszöném ha feltöltenéd a rajzot.
Csatoltam a rajzot. Annyi a lényege, hogy a trimer ellenállásra (amivel hangolod a vevőt) egy stabilizált feszültséget juttat. Ha 6 V-os feszültségről használod, akkor inkább ZPD4,7-es didódát rakj bele, akkor tovább fog jól működni (ha 5 V köré merülnek az elemek, még akkor sem fog elmászni).
Hali
Annak az áramkörnek a kapcsolási rajzát fel tudod tenni aminek a nyákrajzát feltetted?
Üdv!
56nH tekercset hogyan tudnák készíteni, mert ahonnan én szerzem az alkatrészeket ott soha nincs semmilyen tekercs.(még tda 7000 sem lessz szerintem csak rendelésre) Előre is köszönöm!
Sajnos ezidáig még nem találtam meg, de valamelyik RT évkönyvben van benne.
Ha megtaláltam, fölrakom.
Az egész cikket,aminek a cime:korszerű rádióáramkörök,megtalálod az 1986-os RT évkönyvben.
Köszi. Pont ez lett volna a következő kérdésem. Bár a 86 pont nincs meg , de ami késik nem múlik.
Sziasztok!
Sajnos fordított polaritásal kötöttem a TDA7000-re egy 4,5V-os elemet. Kb.: 1 perc múlva vettem észre, megcseréltem de hiába tekerem a timmert egy adást se tudok befogni. Az áramfelvétele 8,3mA. Tönkrement volna a fordított polaritástól? Előre is köszönöm!
Valószínű.
Szerintem egyik IC sem nagyon szereti a fordított feszültséget...
Pedig már meg van hozzá az erősítő és a hangfal is.
Ha előtte helyes polarítással működött, akkor biztos elhalálozott az IC!Esetleg FM zaj-t hallani?
Valami sistergést lehet hallani de hogy FM zaj-e vagy mi azt nem tudom. Hiába tekerem a timmert semmi változás mint ha be se lenne kötve pedig be van.
Ha a zaj nem változik bármit csinálsz vele, akkor valami úgy ment tönkre benne hogy "áthallatszik a tápfesz". Szerintem...
De amúgy Travoltanak igaza van, ha előtte ment normál pri.-vel akkor nyekk... sajna Pedig elég drága cucc.
Az elött ment normális polaritással. Rádiót akartam építeni de most már nincs ötletem hogy ki lesz belőle. Telefonkihangosító.
Szasztok!
Az lenne a kérésem, hogy a kapcsolási rajzon, a tekercs magyarázatát nem értem! " L1 = 26 menet 0.22-es huzalból, (4-inches formán!?!?!) ha a C6 = 365pF 1inch = 2,45cm 4inch = 9,8cm most ez a menetek átmérője, vagy ilyen hosszon tekerjek??? előre is köszi!!!
Nem mintha FM vevőről, vagy TDA7000-ről lenne szó, de az átmérő, amir a tekercset készítened kell, az a 4".
Ekkora átmérőre készítsd el a 26 menetet. Minden menetet szorosan egymás mellé.
Nem baj! de azért köszi! kicsit nagy lesz ez a tekercs...
Találtam egy Fm vevőt, szerintem ez nem igényel túl sok áramot, és stepup konverterrel még napelemről is menne.
A leírás: Nagyon egyszerű, FM rádióvevő és mégis elég jó minőségű hangja van. A kapcsolásban van 2 trimmer, az egyikkel a hangerőt lehet beállítani, a másikat úgy kell beállítani, hogy pont jól erősítsen a tranzisztor, elég nehéz, de ha megvan akkor már többször nem kell vele játszani. ( nekem úgy jött ki, hogy a föld felé volt közelebb a trimmer) Bekapcsolod, és elkezded a pozitív oldal felől a negatív felé tekerni a trimmert, és amikor hallasz a hangszóróben egy kisebb "kattanást", akkor annak a környékén lesz majd a jó beállítás. Ezen a helyen szerintem érdemes helitrimmert használni, mert a simával nagyon óvatosan kell bánni. A trimmer kondenzátornak jól megfelel egy régi rádióból kiszedett trimmerkondi is. (kb. 110-130 pF) Tekercsadatok: L1 = 7 menet 6 mm-re, 0.3-as rézből, eléggé szét kell húzni, hogy az egész FM sáv bejöjjön. L2 = 26 menet ferritmagra 0.2-0.3-as rézből (ferritmag kb.: 7-12 mm átmérőjű legyen) Antenna: kb.: 25-30 cm-es vezetékdarab (valami vastagabb fajta), de teleszkópantenna is jó ide. Az antennát az L1 és az 1 nF közös pontjára kell kötni. (ez nincs rajta a rajzon) A Tápfeszültségre nem túl érzékeny: 5-12 V. De a legjobb 9-10 V. (itt a legkönnyebb beállítani) Lenne egy kérdésem is ezzel kapcsolatban, van benne egy kapcsolószerűség ami a kapcsolás közepén van, az milyen szerepet szolgál és hogy lehetne kihagyni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |