Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszórók MNC SAL
Ez a 35Watt ez lakásba elég, másra nem...
Ez jó dolog, hogy magyar hangszorókat vesztek. Támogatni kell a magyar ipart.
Bocsi, a velük épített ládák a 100-150 ezres ládákkal.. szerintem.. és ha jól tudom, máshol is ezt írták..
A kis 17-es 35W-ja a maga 90dB-es átlagérzékenyzégével elég jól beharsogja a lakást. De erre is lettek kitalálva: otthoni HiFi.
Még valami Pandaboy: egy 150ezer forintos hangszóró az vagy már annyira hájend hogy tényleg (arany ezüst hátán, egyedi készítés, különleges, méregdrága anyagok, satöbbi - am ez csak feltételezés), vagy pedig egy profi PA sugárzó. PA cuccot meg audiofil cuccal nem sok értelme van összehasonlítani. Otthonra vájtfülüeknek jó minőségű hang kell viszonylag kis hangerőn, koncertre sokezer embernek meg nagy hangnyomás kell, viszonylag jó minőségben.
Én is a 100-150 ezres hangdobozokra gondoltam, nem simán a hangszórókra. Most már tudom ki vagy, a H2000 fórumon is szoktál írni. Te építetted azt a szürke magas szőrös dobozt.
Egyébként az MNC hangszóróm a maga ráírt 100W-jával sem jó többre, mint szobai zajkeltésre. Mit 100.. a márka honlapján az adatlapon 80/160W szerepel Valamint az adatlapján megadott 88,7dB/2,87V/m érzékenység (már ha ennyi), mégiscsak kevesebb a jelenlegi 17esem 91dB/2,87V/1m értékénél És ott van az az 57,8Hz-es rezonanciafrekvencia, szemben a kis fehérvári 45,7Hz-ével. Meg még a többi paraméter.. szerintem a kicsike nem sajnálkozik, hogy ő csak 35W-os Egyébként nem hinném hogy az MNC sokkal több lenne.
(egyébként.. akármennyire sem nevezhetők műremeknek a pirosperemesek.. azért nem adnám őket oda senkinek.. ők voltak az első olyan hangszóróim, amik nem TVből vagy csöves rádióból voltak.. velük kezdtem.. és sok hibájukra jöttem mindeközben rá.. de azért valamennyire hozzám nőttek most műhelyrádió-hangfalként szolgálnak ) (megj. kettő: inkább írnom kéne egy blogot, ahelyett, hogy teleszemetelem a fórumot a zagyvaságaimmal )
HY
Nah kimértem a SAL-tól a 303 46 való sunflower home-t. Még dobozban nem sikerült kimérnem,de szerintem tök felesleges is A mért adatok: (2db hsz-em volt) FS= 57-57,5hz Zfs= 10,524-12,894 Re= 3,1-3,8 R0= 3,394-3,393 (ez engem is meglepett ) gyökRo*Re értelmében: f1=43,2-44,5hz f2=74,5-75,5hz A Qms és társai katasztrófa Qms= 3,355-3,4167 Qes= 1,4276-1,4 Qts= 1-1 Ilyen "hangszóróval" mit lehet kezdeni?
Talán TL-ben használható lenne.
De az a baj, hogy nem jó annyira a hsz hogy megérje végigküzdeni magad egy TL hangolásán. Sztem.
Szia
semmi gond Most fejeztünk be egy újabb T-S mérést...következő hsz-ben írom is részletesen. Addig is üdv
Üdv
Nah fossuk a T-S paramétereket! Mai nap két hangszórót-t tudtunk bemérni levegőben. (ha készen leszünk az ismert zárt ládával,akkor azzal is kimérjük természetesen,de most elég,ha már tudja valaki,hogy jó vagy rossz hangszórókról van szó. Az első alany egy M.N.C. Noir 20cm-es fekete polipropilén eladási honlap közeli kép A mért adatok szabadtérben: Fs= 47,5hz Zfs= 37,07865 Uh= 363mV Ur= 9790mV R0= 5,0106 Re= 7,4 f1=28,3hz f2=76,2hz Qms= 2,21975 Qes= 0,55347 Qts= 0,4436 A következő alanyunk egy M.N.C. Big Bull Enroute 15" Szivacs peremes közeli kép A mért adatok szabadtérben: Fs= 28,8hz Zfs= 26,627 Uh= 227mV Ur= 8525mV R0= 6,6569 Re= 4 f1= 21hz f2=37hz Qms= 4,644180 Qes= 0,821 Qts= 0,69765 Mindkét műszer pontos és a hangszórón mérő műszer méréstartománya 200mV-ot is tud,de mint látható rezonancia frekvencián mindkét hangszórón nagyobb esik,így eléggé pontos méréseket lehetett végezni. Ez ügyben szeretném segítségeteket kérni,hogy a jelenlegi adatok szerint ezek a hangszórók minőségben,ha lehet így fogalmazni kukába valók vagy elfogadható minőségen vannak. Köszönöm!
A 20-as nem sok mindenre, a 380mm-es meg olyan autós szubnak látszik.
Üdv
Megközelítőleg mennyivel kéne más értéknek lennie,hogy elfogadható hangszóró legyen? Igen,a második autószub. Köszi
30Hz körüli fs, nehezebb membrán, és legalább ugyanilyen jósági tényezők.
Meg pl. lehetnének egyformák a hangszórók.
A nehezebb membrán melyik értékből következik,ha képes lennék változtatni?
Az egyformaság szempontjából most maradjunk az egy darab hangszórónál,aminek nem kell pár...mintha csak szubládát csinálnánk egyediként. Ey 20cm-es hangszórónak 30Hz körül kellene lennie az Fs-nek? Nem gondoltam volna
A HA 25 Braun úgy tudom 18Hz-es Fs-sel rendelkezik
Egyébként ha már MNC-nél vagyunk: szerintem egy 17 centis hangszórótól is magas az 58Hz-es Fs (EclipseII 30206.. ugyan a honlap 15 centisnek írja, külső átmérője 175mm). Valamint az is, hogy oké, legyen zártba való a mai reflex-őrülettel átitatott világban, de akkor menjen már legalább 50Hz-ig. De ez a pirosszélű zártban 22 literen sem hajlandó 80Hz alá menni F3-ban (BassBox és az adatlap nyomán).
Hát ezért nem érdemes olcsó MNC hangszórót venni. 50 Hz-ig se megy le azért az gáz. De amelyik lemegy 40 Hz-re, az se mindegy hogyan szólal meg. Az én Vidi DC 2550A hangfalam is tudja a 40 Hz-et, csak éppen jóval gyengébben mint egy normális hangfal.
MNC-be az MNC Walnut Aktív Sub tetszik, azon gondolkodok megvegyem-e. De mindenképpen akarok egy szobai Aktív mélyládát, csak még válogatok. Lehet inkább egy márkásabbat veszek, (Magnatot, vagy JBL-t). A határ a csillagos ég. Nem akarok sokat költeni rá max 40-et. Kocsiba való mélyládát meg ugye nem lehet szobába, volt aki MNC kocsis ládát hallgatott akksiról szobában, de az hülyeség.
A 40Hz-es F3 az bizony 40Hz, így is úgy is. Azonban egy lakószoba nem süketszoba. Ahogy PL is mondta, az, hogy meddig megy le a doboz, függ az elhelyezéstől. Ha te felvetésed vesszük, hogy "nem mindegy hogyan": az én hangfalam is tud 20Hz-et is, mínusz sok decibeles csillapítással
HY
ha 18Hz-es,amit mondasz,akkor annak lágy a csillapítása,vagy éppen az,hogy erős? Most már nincs sok hátra,hogy legyen decibel mérőm is Meg egy légmentes teszt láda....de ilyen reakciókkal meggondolandó,hogy belefogjunk-e Bár későbbiekben biztos jó lesz Ui.: az ilyen piros szélű mnc-nél egészen biztosan szebben szól ez a szürke polipropilén....ennyit biztosan fülre tudok
A tömeg az a Vas értékből következik, de a régebbi mérések szerint eléggé könnyűek ezek a membránok. utólag nem tudod jól módosítani, mert önmagában a tömegnövelés kevés, a lengőrendszeren, és a mágneskörön is változtatni kellene.
Egyben kell nézni mindig a T-S paramétereket, de az MNC hszek általában egyben is használhatatlanok kb.
Sziasztok!
Kérdezni szeretném tőletek hogy egy MNC Big Bullnak milyen doboz kell zárt vagy nyitott? Választ előre is köszönöm!
Szia
Amit mi megcsináltunk az egyiknek zárt,a másiknak nyitott. Amelyik zárt,az befelé van fordítva a sarokba...amelyik nyitott,az normál hangládaként van elhelyezve,tehát szembe az ügyféllel. üdv
Üdv djyuri! Én egy ilyen ládát akarok csinálni neki már az a része amibe megy a hangszóró kész van csak nem tudom ebbe a fellálásba mi v olna neki jobb nyitott e vagy zárt? Nézd meg légyszives. Előre köszi!
Ilyen ládában nincs tapasztalatom.
De ha a PA sorozatot vetted,akkor nyitott,tehát reflex mindenképp.
Hogy mi?
Az a hangszóró olyan rossz elektromos paraméterekkel rendelkezik, hogy reflex és tölcséres dobozokat messzire kerülni kell vele....
Üdv pl13! Akkor meg se próbáljak neki nyitott dobozt csinálni? Ez a régebbi fajta :Big Bull Enroute 35315-ös könnyen jött úgyhogy azért gondoltam hogy ha már megvan valmit összeütök neki de az az igazság hogy nem is tudom mi volna jó neki
|
Bejelentkezés
Hirdetés |