Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó építése
 
Témaindító: Bibi, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   7 / 14
(#) madage hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
És honnan szerezzek CEPT-es FM CB adót?
(#) madage válasza Action2K hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Ja, és olyan eszközt, ami kódolja az adást?
(#) Action2K válasza madage hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Vannak erre szakosodott boltok, a neten is találsz ilyeneket.
Illetve használtakat is találhatsz a hirdetési oldalakon.

Kódolás? Attól függ, hogy mit akarsz továbbítani, olyan eszköz kell. De a dekódolónak is meg kell lennie a túloldalon. El kel gondolkodni, hogy érdemes-e.
(#) madage válasza Action2K hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
És ha fogom magam, építek egy adót, ami kb. 50-60m sugárzási körzetet fed le, és használom pár mW-on.
(#) frank tibor válasza madage hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Helló
Ha CEPT-es CB-vel kultúráltan rádiózol nem zavarsz senkit, nem mérnek be. Miért is tennék hisz itt engedélynélkül rádiózhatsz. Amatör, Cb-s lapokon sok eladó rádiót találsz 5-15E Ft-ért. Ha kodolnivaló infód van, ott a mobilod! :yes:
(#) Action2K válasza madage hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Pár ezer forintból garantáltan csak olyat építesz, ami a szomszéd néni TV-jét, vagy rádióját zavarni fogja, és akkor a legjobb esetben "csak" elkobozzák az építményedet.
A "csak azért is" magatartás itt nem kifizetődő.
(#) madage hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Jó.Akkor kezdjük ott , hogy mit nevezünk zavarásnak.Azt, hogy mondjuk 50m-es sugárzással, ha adom, akkor a 40m -re lévő szomszéd tányéros tv-je(nem tudom, hogy ki lehet-e mondanihogy jupiszi) kicsit hangyásabban jön, bejelenti, és akkor küldik a hifkocsit, bemér és visznek; vagy a másik, hogy figyelnek minden jelet és automatikusan pittyeg a rendszer, ha nem regisztrált jelet azonosít? Vagy járatják jobbra-balra a mérőkocsit és vagy találnak vmit vagy nem?
(#) Action2K válasza madage hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Mind a három eset szóba jön. Bővebben: Link
(#) RED-FOX válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hello

Nekem ismerősöm azt mondta, hogy az NHH a rendszerváltáskor megszűnt a gyakorlatban. Úgy értette, hogy a CB-s dolgokat már nincs pénzük és emberük figyelni. Annak idején Ő nagyon benne volt a rádiózásban, de ennek ellenére néha gyököt kell vonni abból amit mond. Én meg totál nem értek hozzá.

Azt szeretném kérdezni még, hogy ha akarok építeni egy olyan detektoros rádió vevőt amivel bele lehet halgatni a rendőrök, a taxisok meg az ÖSSZES többi rádióadásba az legális? Meg ha nem is legális, de ugye azt nem lehet észlelni hogy ha valki rádiót vesz csak azt ha ő sugározza?
(#) kobold válasza RED-FOX hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hatósági sávokat mindaddig büntetlenül hallgathatsz, amíg egyedül teszed, de kizárólag csak egyedül. Adni tilos, ha a vevőd gagyi, és zavar, az már nagy baj lesz, amikor megtalálnak.
(#) Dudus válasza kobold hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Lassan mindenütt TETRA lesz, azt meg hallgathatja. Aki nem akarja, hogy hallják, az megoldja. A légiforgalmi és a rádióamatőr vevők azok amik jó időtöltést adnak és nem járnak következményekkel.

-szerintem-
(#) RED-FOX válasza kobold hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hogy érted, hogy egyedül?
(#) Ferkógyerek válasza RED-FOX hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia!

Venni és hallgatni bármit lehet, nem ütközik törvénybe és nem is lehet észlelni. Ez nem mindíg volt így (szabad európa). A rendőröket már nem igen tudod lehallgatni a TETRA bevezetése óta.
Ezzel kapcsolatban azért muszály megosztanom pár élményt. Annak idején nagyapámék nagydarab csöves rádióján (sajnos a tipust nem tudom) lehetett venni orosz nyelvű adásokat az egyik hullámhossz alján. Nagyapám állította hogy katonai adás, és ha azt hallgatom ŐK tudnak róla. Néha lehetett is ordítozást hallani ilyenkor gyorsan kikapcsoltam.
A jó vétel érdekében a rádió le volt "földelve", mégpedig úgy hogy a szobában volt egy virágcserépben föld és a vezeték vége ebbe volt beledugva, és persze néha meglocsolva mert a nedves föld az igazi! Én mint kisgyerek persze mindent elhittem. De nem is olyan régen saját fülemmel hallottam ahogy valaki szent meggyőződésből állította hogy a TV nézettségi adatokhoz úgy jutnak hogy az adóállomáson látják kb mennyien nézik az adott csatornát.
(#) kendre256 válasza RED-FOX hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hát az NHH nem keresi úgy az illegális adókat, mint a régi rendszerben (akkor kvázi kémgyanúsnak tartották az ilyesmit, ha jól rémlik akár börtön is járt érte), de azért működik, és sokkal korszerűbb berendezéseik vannak, mint régen.
Detektoros vevővel még régebben sem lehetett lehallgatni a rendőröket, taxisokat, sokkal bonyolultabb vevő kellett hozzá.
Manapság pedig, mióta a rendőrség (illetve egyéb kormányzati szervek) áttértek az EDR (TETRA) rendszerre, sehogy sem lehet őket lehallgatni (többek között ezért is tértek át digitális rendszerre). A taxisok továbbra is analóg (FM) rendszereket használnak, azt lehet hallgatni (bár a törvény nem teljesen ezt mondja, de műszakilag lehetséges). A taxis társaságok forgalmazásához vevőt készíteni jó kis kihívás, jópár műszer, meg komoly tudás is kell hozzá, egyszerűbb venni egy szkennert.
Ha valaki vevőt használ, azt szinte lehetetlen felderíteni, de elvileg lehetséges.
(#) kendre256 válasza kobold hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Nekem olyan rémlik, hogy törvény szerint a nem neked szóló adást nem szabad hallgatni. Ha véletlenül nem neked szóló adást hallasz, azt viszont nem szabad felhasználni, továbbadni.
(De ezt nem tudom pontosan, meg kellene nézni a törvényt.)
(#) RED-FOX válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Elvileg lehetséges? Tudnál mesélni erről?
(#) kendre256 válasza RED-FOX hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Minden valamirevaló rádióvevőben van legalább egy oszcillátor a vételhez. Ennek a jele (bár elvileg nem szabadna) mégis kijut a vevőből. Ezt már elvileg be lehet mérni. Ez persze nagyon kicsi, és emiatt csak nagyon közelről fogható.
(Nekem volt olyan esetem, hogy két (a nyugatinál szigorúbb magyar előírásokat teljesítő) professzionális rádió egyikének vevője olyan mértékben zavarta a másik vevőjét, hogy kénytelenek voltak más frekvenciát kérni. A két rádió koaxkábele kb. 40-50m hosszan egymás mellett ment, az antennájuk egy árbócon volt. A vevőből mindössze csak 2 nW-nál kisebb jel jött ki!)
(#) kissgyula hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Sziasztok :nem tudja valaki,hogy hol lehet venni Pirit kristályt köszi
(#) Budai41 válasza Sada hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Én tudok neked kamerához jeladót késziteni 50mWattos 5Voltrol megy 11cm antennával UHF.sávon 200_250méter hatotáv hang is ok.Tel,702219378
(#) Budai41 válasza huhuu hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Tudok fetesadót kb 40mWatt.RF. tud 5Voltról 300-400métert átvisz gond nélkül,külön előerösitőt nem,stabiltápot viszont igényel,garantáltan beindul akár 3Volt-ról is.Kondimikrofonhoz zeneátvitelhez kitünő.
(#) Kovidivi válasza Budai41 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Tekercsadatokat kérhetünk? Köszi!
(#) Budai41 válasza leportp hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Üdv.Épitettem már több tucat rádióadót igy,110Mhz-re 1wattosat,utobbi 2-3évben 166Mhz,174,3Mhz,est rendelnek 50-150mWatt.teljesitményüt kvarcal 4tranzisztorral készitem.Ez 3 hidegben sem hangolódik el mozgatásra fogdosásra sem.3V-4,5Volt elemről v.Nokia akkuról müködnek áram felvételük kicsi,antenna ugyszint 14-16cm.Vezetéknélküli mikrofonokat szoktak rendelni,vagy zeneátvitelére ilyen adókat esetleg +figyeléshez is.Természetesen vevőt biztositok hozzá.Az 50mW.os hatótávja külvárosban 300-500m.a 100mW.os 650-1300m.érzékeny rádióval.Frekvenciamérővel és 2db.vevővel rendelkezem 260Mhz-ig tudok késziteni FM,adót.de akár 84Mhz-re is.Érd.?
(#) Kovidivi válasza Budai41 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Tekercsadatok nélkül ezt sem fogja senki sem megépíteni...
(#) Budai41 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Már hogyne volnának tekercsadatok,a fetes változatnál CCir-sávra oszcitekercs 8T=menet csat.tekercs 4menet 0,65Cu-z ból 4mm.belső átmérőn.lazacsatolással tekercsek egymás mellett a panelon,nem érnek össze.Menetek kissé széthúzva,ne hogy túl gerjedjen BF961-es.A tranzisztoros 166Mhz-es nél mint a rajzhoz odaírtam BFR92-oszcitekercs 4mm.csévén 11menet/0,5Cu-z,2-3-ik fok.kollektortekercsei 5menetesek 3,5mm.0,65-0,75Cu-z-ból készítve.Vékonyabb huzal nem szerencsés sávszélesség/mechanikai tulajdonságok miatt.Aki látott már gyári 2M.sávra adóvevőt tudja miről van szó.
(#) jas0nx hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Keresgéltem a témák a között, de nem találtam konkrétan ilyen témát, ha mégis csak lenne kérem igazítsatok útba, még túl új vagyok itt.
Szeretnék csinálni itthon egy rádiót... Pontosabban azt szeretném, h amit pl a pc-men hallgatok zenát azt fm rádióval fogni lehessen... Pl a telefonommal. Ilyen néhány méteres mególdás is megfelelne. Igazából nem értek hozzá, és nem tudom hol kezdjem el.
(#) Moderátor hozzászólása jas0nx hozzászólására (») Máj 11, 2009
 
Üdvözöllek az oldalon!
Itt helyén van a kérdésed, én is köszönöm vtsoftware-nek, hogy eligazított.
(#) pucuka válasza jas0nx hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Üdv!
Nézz át, a Bővebben: Sugárzás FM-en topikba
(#) Kovidivi válasza Budai41 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Köszönöm!
(#) Panhard hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Valaki épített veronica 1w-os adót? Én megcsináltam, de nekem nagyon melegszik a TR6-os tranzisztor. Rajz alapján nézve úgy tűnik azért, mert mindig nyitva van.
Lehet rossz a rajz? Ha valakinek van bevált kapcsolási rajza, légyszi tegye közzé.
Üdv,

schema.jpg
    
(#) Medve válasza Panhard hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello, leállított oszcillátor mellett is melegszik?
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem