Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó építése
 
Témaindító: Bibi, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   6 / 14
(#) kendre256 válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Forgalomba szabad hozni, ha van forgalombahozatali engedélye. Ha a berendezés olyan, hogy az üzembentartásához nem kell engedély, akkor engedély nélkül használhatja is. Ha az üzembentartáshoz engedély kell (pl. 10W-os 160Mhz-es adóvevő), akkor kell még hozzá rádióengedélyt is kérni.
Szerintem amelyik FM Transmitterre az NHH engedélyt adott, azt lehet forgalmazni, és használni is.
SRD rádiómikrofonokról ebben az NHH dokumentumban a 17. oldalon ezt írják:
"Nehéz meghatározni harmonizált frekvenciasávokat a rádiómikrofonok részére, így
nagyobbrészt bejelentés köteles eszközök."
Ha az NHH egy olyan rádiómikrofonra (vagy FM Transmitterre) engedélyt ad, amelyik a 88-108MHz-es tartományt használja, akkor az az NHH felelőssége. Végülis ő gazdálkodik a frekvenciákkal, ő biztosítja a frekvenciákért fizetők zavarvédettségét.
Az előző doksi elején azt is írják, hogy a nemzetközi szabályozás akár évente többször is változhat, amit a nemzeti hatóságok (pl. az FNFT-ben) nem mindig tudnak követni. Lehet olyan is, hogy engedélyt már adnak rá, de az FNFT-t (Frekvenciák nemzeti felosztási táblázata) majd csak később módosítják.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Nem, ez nem vehető, bár régen, a régi rádióknál még lehetett hallani időnként a CB-seket. Persze az az engedélyköteles AM sávosak voltak, amik bezavartak.
Amúgy áthangolással, vagy előtét frekitraszporterrel megoldható. Ilyen (általam építet) transzporterrel oldottam meg a Danubius rádió 103,3 MHz es "nyugatisávos" adásának az eltolását a "keletisávos" rádiónál. Akkoriban még magyarországon (nem illett a nyugati adókat hallgatni és) nem is volt kapható erre alkalmas rádióvevő.

Jó lenne tudni, hogy pontosan mire is karja használni, mert biztos van rá "legális" megoldás. Legalábbis a rádiófrekis részére. A zenei jogokra is van, de nem ingyen (viszont nem is olyan drága). Bár nemhinnám, hogy megérné a "játszadozást". Tudjuk: minden csoda három napig tart.
(#) Action2K válasza Novak hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Novak: Nem ilyen egyszerű az egész!

Számítógéppel, vagy "DVD"-vel letölteni?
Két idézet az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület honlapjáról:

Idézet:
„Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?

A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent. A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes.”


Idézet:
„Jogszerű-e a fájlcserélő (p2p) hálózatokban való részvétel?

Nem. A szerzői jog által védett művek, filmek, hangfelvételek stb. csak a jogosultak engedélyével közvetíthetőek az interneten. A fájlcserélő hálózatokban a fájlok megosztása történik minden olyan résztvevővel, aki a hálózathoz kapcsolódik. Ez - bár a technikája más - a szerzői jog szempontjából ugyanolyan nyilvánossághoz közvetítésnek minősül, mintha valaki egy szerverről, weboldalon keresztül tesz engedély nélkül letölthetővé védett műveket.”


Tehát: Letölteni magamnak szadad, csak feltölteni nem.
Ha abban a DVD-ben olyan torrent kliens van ami csak a letöltést tudja, akkor avval nem sértek törvényt.
(#) bladika válasza Action2K hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Nem ismerem a jogszabályokat csak a tapasztalatomat osztanám meg! Az iPODomhoz akartam venni egy hozzá való FM transmittert. (Asszem iTrip a neve) Bementem a Mamutban a Speedshopba mert láttam a weblapjukon, hogy nekik van és sokkal olcsóbb mintha a rendes Apple boltban venném meg ugyan azt. Erre bemegyek és azt mondja a srác, hogy nincs! De mondom fent van a web lapjukon. Igen ő tudja, de 1héttel elötte volt kint náluk a hatóság és az összeset bevetették és még nem frissítették a webet! Mondom mért ez illegális? Erre próba szerencse alapon át megyek szintén a Mamutban az Apple boltba és ott simán kint van a polcon és vásárolható ugyan az! Érdekes! De hát ott szemtelenül drága! Gondoltam meg rendelem neten (ebay)! Meg is történt a dolog, de csak nem akart megjönni! Írtam az eladónak (bolt! Nem magán személy!) és azt mondta ők feladták, de várjak mert lehet vám meg satöbbi! Bár megjegyzem ezt nem nagyon értettem! Mivel késöbb sem érkezett meg, az ebayen írtam egy panaszt majd valami olyan választ kaptam,hogy nem engedték be az országba a cuccost és ez nem az eladó dolga! Megjegyzem továbbra sem értem, hogy egyáltalán honnan tudták bárhol, hogy mi volt a dobozban ezért tartom érdekesnek az egészet! Ebboől két dologra tudok következtetni! Vagy keményen meg szivattak, vagy tényleg illegális és semmilyen teljesítménnyel sem szabad abban a sávban sugározni amin azok sugároznak! De akkor könyörgöm, szinte már minden sarki trafikban lehet ilyen FM transmittereket kapni! Most akkor hogy is?

Szóval ennyi!

Ja plussz annyi, hogy még középsuliban volt egy osztálytársam aki DJzett és suli alatt mindig rádiót halgatott! Mi meg nem értettük, ha akkora DJ miért a fos rádiót halgatja! Aztán kiderült othonról ment a rádió adója és a saját zenéit halgatta rádión!

Aztán késöbb felháborodva mesélte, hogy ment haza és fullra kivolt pakolva a szobája! Mindent elvittek: PC, erősítő, adó, discman, még a szaros 1000 éves walkmanját is elvitték! Míg ő suliban volt muter volt otthon és egyszerűen kiment a hatóság és mindent elvittek!

Asszem az egésznek annyi lett a vége (meghallgatás stb.), hogy figyelmeztetést kapott és felszólították, hogy haggyon fel a dologgal! Mindent vissza kapott kivéve ami az adáshoz kellett!

Szóval azért ez a nagyobb teljesítményű sugárzás csak úgy, hogy villogni a haveroknak asszem nem éri meg!
(#) Action2K válasza bladika hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
"Kicsit" elmentünk a topik lényegétől, a jogi oldalára.
Ha olvassa ezt egy moderátor, akkor javaslom, hogy a topik nevét módosítsa az alábbira:
"Rádió-TV adás-vétel amatőr módon: mit hogy szabad"

Nem véletlenül írtam a TV-t is. Ugyanis, ha abból indulunk ki, hogy pl. Magyarországon tilos engedély nélkül adni a "néprádiók" illetve a televíziók sávjában akármekkora jellel is, példa rá az FM traszmitter (ha tényleg tilos), akkor most Magyarországon elég sok honfitárs üzemeltet illegális TV adót.
Hogy miért is mondom ezt?
Adott egy videomagnó, vagy bármilyen Set Top Box aminek RF kimenete van. Erre ráköt a polgár egy vonali "antennaerősítőt" mert a lakásban 2-3, vagy több helyre szét akarja osztani.
Mit is tett ezzel?
A videóba épített modulátor adott teljesítménnyel ad, ami a "zárt láncú" jelsugárzásnak megfelel, a gyártó erre meg is kapta az engedélyt. A hozzátett (kereskedelmi forgalomban kapható) erősítő ezt akár 21 dB-el is erősítheti. Ez a jel rákerül egy több tíz méterből álló kábelhálózatra, ami antennaként viselkedik. Igaz, árnyékolt koax, de akkor is van kisugárzása. Főleg, ha valahol hibás árnyékolással van szerelve. Na ez már, még ha pici teljesítményű is, de TV adó.

Akkor hogy is van ez?

A lényeg!
Vannak olyan csatornák (frekvenciák) ahol hobbi szinten is lehet rádió ill. TV adást bonyolítani, persze nem mindegy, hogy mi a tartalma (szerzői jogdíj).
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
"Igaz, árnyékolt koax, de akkor is van kisugárzása. Főleg, ha valahol hibás árnyékolással van szerelve. Na ez már, még ha pici teljesítményű is, de TV adó.

Akkor hogy is van ez?"

Erre ezt tudnám mondani:

Igaz, hogy tömített a benzintankom, meg a csövek, de egy picit ereszt. Főleg, hogy rosszul szerelte a szerelő, és most egy kicsit csurgatja is a benzint. Na ez már egy kis gyújtózsinór, még ha nem is annyira veszélyes.

Akkor hogy is van ez?

Úgy van, hogy ne sugározzon az a koax, főleg ne úgy, hogy másokat zavarjon.

Amerikában egy repülőgép majdnem lezuhant amiatt, mert az alatta lévő város gagyi módon szerelt kábelhálózata olyan frekvenciát sugárzott, amelyiken a légiirányítás ment. Na utána kezdték sokkal szigorúbban venni a szereléseket, meg frekvenciákat.
Magyarországon sem ajánlott olyan frekvenciákat kábelben használni, amelyekre a szabadban kizárólagos joga van valamelyik rádiószolgálatnak. Ha meg használnak, akkor a kábelszolgáltatónak kell biztosítani, hogy a kábelből az előírásoknál nagyobb jel ne kerüljön ki.
Szabályok vannak. Gondoljuk el, mi lenne, ha egy városban nyakra-főre rádió meg tv adókat építgetne mindenki. 1W-ost, 5W-ost, 100W-ost, ki, milyet tudna. Rövid időn belül káosz alakulna ki, minden mindent zavarna.Egyetlen olyan barkács kapcsolást sem láttam még neten, amelyikben lett volna felharmonikus szűrő. Az pl. azt jelenti, hogy nem egy frekvencián ad az adó, hanem nagyon sok helyen. Sok frekvencia, sok zavar, mert a frekvenciák keverednek, mindegyik összege és különbsége is létrejön, ha rákerül egy félvezetőre.
(Építgetés nélkül is érdekes dolgok tudnak kialakulni. Egy begerjedt erősítős antenna vagy fél évig zavarta a fél utcában az egyik tv vételét. Akkor meguntam, "rádióirányméréssel" kiderítettem melyik házból jön a zavarás, meg egy félnapi munkával megszüntettem.)

Mellesleg a topik lényege (mármint műsorszóró állomás építése) jogszabályellenes, vannak fórumok, ahol az ilyen topikot alapból törlik. Persze nincs illúzióm, ha nincs topik, építgetők akkor is vannak...
(#) Action2K válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Mindenben teljesen igazad van.

Arra akarok rávilágítani, hogy ha valakinek arra támad kedve, hogy rádiófrekvenciákon szeretne jeleket továbbítani, de legálisan akarja külön engedélyek nélkül csinálni, akkor az erre kifejlesztett gyári eszközök megvásárlásával teheti és ne bütykölgessen!
Manapság már egy CEPT-es FM sávos CB adóvevő egyáltalán nem drága. 6-10 ezerért már van használt. de az új is 20 alatt van. Nekem is van ilyen. Nagyon szép a hangja (hisz FM).
Felharmonikus szűrő 500HUF. Bár ahogy mondod ezt szintén nem használja egy "tudatlan" bütykölgető.
A tudatlant arra értem, hogy azt sem tudja hogy létezik, és mire jó. Erre is utaltam ebben a hozzászólásomban, az első mondattal.
és építgetők maradnak, hisz az alkotás öröme!
(#) gg630504 hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
Csak egy érdekesség, miért járhat nem kívánt hatással egy rádióadó.
Van két város A, B. Mindkét városban van egy műsornak saját adója.
A-ból B-be műsorlabdázással viszik a jelet. B-ben van egy vevő A frekvenciájára és a vett műsort B frekvencián sugározza. Ilyen legalább egy működik Magyarországon.
Ha B-ben A frekvencián adsz, az elnyomhatja az A-ból jövő adást és a te adásodat sugározza B-ben B frekvencián.
Lehet, nem is tudsz róla, hogy rossz helyen rossz frekvencián vagy.

(#) Action2K válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Uhhh. hát jó bonyolultan sikerült leírnod, nem baj megértettem.
Utólagos engedélyeddel "lefordítom" hátha valaki nem értette meg.

Ha egy átjátszó torony közelében, a torony vevőfrekvenciáján adok adást, azt meghallhatja, és hatalmas teljesítménnyel adhatja tovább.
Tehát nemcsak a környékbeli pár házat zavarom, hanem az egész város (megye) összes rádióját.

Bár erre kicsi az esély, ha tényleg kis teljesítményű az adóm. Mert az átlövések is elég nagy teljesítménnyel mennek, és kis szögű irányított antennával, épp az ilyenek kiküszöbölése miatt.
(#) gg630504 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Helyes.
Kiegészítés: A-ban körsugárzó (adó)antenna van, azzal látja el A várost és környékét. B-ben irányított vevőantenna A felé.
(#) Rumcájsz válasza Action2K hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
És az adás digitálisan titkosítva van, pont emiatt! Ja és mikrón megy.
(#) fuzzking hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Helló!
Tudna nekem valaki kapcsrajzot adni!
Egy adó-vevő rendszert szeretnék építeni,viszont rádiós szakszavak terén kezdő vagyok,úgyhogy nézzétek el,ha valami badarságot mondok.

Egy olyan adó-vevő rendszerre lenne szükségem,ami nem használ illegális frekvenciát,szóval olyat ami miatt nem büntetnek meg,de nagy hatótávon tudom használni,mondjuk úgy 60-65 km.
Engem nem zavar,ha nagy méretű alkatrészekkel kell bíbelődnöm,csak minél egyszerűbb legyen a szerkezete,és jó legyen a hangminősége.
Még az se zavar,ha illegális,csak ne jöjjön nyilvánosságra,(mint mondjuk a torrent)
És lécci ne álljatok elő méregdrága ötletekkel!
Lécci segítsetek!
(#) zoli200 válasza fuzzking hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Mire szeretnéd használni?
(#) fuzzking válasza zoli200 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Gyorsan,és ingyen szeretnék vele távoli munkatársaimmal(és egyben barátaimmal) kommunikálni.
Amire kell,ahhoz gyorsabb,ingyenesebb,és egyszerűbb,mint a mobil,vagy a net.
Őszintén szólva a magánvállalkozásomhoz kell.
Tudjátok,egy hangtecnikai cég vezetője vagyok,és vagy 5 másik szállításra váró alkatrészeket tároló telepen lévő embernek kéne üzengetni,nem beszélve a kamionosokról.
De emellett haverokkal is csinálnék egyet-kettőt ingyen dumára,telefon,meg chatelés helyett
Tudnátok segíteni?
(#) zoli200 válasza fuzzking hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
CB rádió a legolcsobb és tutibb szerintem AM-en mehetne is.
(#) kendre256 válasza fuzzking hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
CB adóvevőket ajánlok. Lehet őket hivatalosan vásárolni, engedély nélkül lehet őket használni, terepviszonytól függően akár még a 60-65 km is összejöhet (leginkább az Alföldön). Azért a hatótáv jelemzően inkább kisebb, 15-30 km. Egy ilyen adóvevő ára kb. 25000 Ft.
(Lehet kommunikálni ingyen, nagy távolságra, legálisan, de ezek közül csak kettőt választhatsz!)
(#) Action2K hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„haverokkal is csinálnék egyet-kettőt ingyen dumára,telefon,meg chatelés helyett”

Próbáltál már IP alapú beszélgetős programokat? (skype, msn, ...) Csak egy mikrofon és egy hangszóró kell, vagy mikrofonos fejhallgató.

Idézet:
„Őszintén szólva a magánvállalkozásomhoz kell.”

Hallottál már mobil telefonnal, cégen belüli ingyenes beszélgetési lehetőségekről? Érdeklődj utána, egyáltalán nem veszélyes az ára és még az adóból le is írható.
(#) Action2K válasza zoli200 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Idézet:
„AM-en mehetne is”

Hat darab CB rádió plusz rádiónként minimum egy Penetrátor antenna és ehez még hozzájön a kamionosoké, ha az a saját kamionok és még nincs bennük. Na ez már nem kis összeg, amihez még társul az egész cuccosokra az engedély.

FM sávos van 20000Ft alatt is, persze ahhoz is minimum ugyanannyi egy jó antenna. A hatótávolság viszont csak 5-10Km. A 4W erre elég. Egyébként a kamionosok az AM40-es sávon vannak.
(#) zoli200 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Inkább usb azt hallottam tudom letiltották már de azon mennek . Én ezt hallottam.
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
"amihez még társul az egész cuccosokra az engedély."
CEPT előírásokat teljesítő készülékekre nem kell rádióengedély (másmilyenre meg nem is adnak).
A CEPT előírásoknak megfelelőek az FM modulációval működők. AM és SSB modulációval működő készüléket már nem szabad használni.
Itt egy határozat, hogy elkaptak valakit, aki SSB üzemmódú CB-t használt, most visszadták neki, de ismételt szabálysértés esetére 10-100000 Ft bírsággal fenyegetik.
(#) fuzzking hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Akkor tudnátok adni egy CB rádió adó és/ vagy vevő kapcsolást nyák rajzzal,lécci,mert én inkébb építenék,min kész gyárit vennék!
Lécci!
(#) kendre256 válasza fuzzking hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Építeni jogszabályba ütközik, de a kérdéseidből ítélve az nagy falat is lenne. Ja, és egy csomó idő is. Szakembernek egy megtervezett, ledokumentált készüléket megépíteni is pár hét, mindent belevéve.
(FM szignálgenerátor, oszcilloszkóp, teljesítmény- és állóhullámaránymérő, esetleg egy spektrumanalizátor van otthon? Ezeknek az árából egyébként kb. 20 db CB rádiót vehetnél, a legolcsóbb, vagy használt műszerárakat figyelembe véve. Ezek, meg tudás nélkül nem megy.)
(#) kendre256 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Ez mélyütés volt! Van benne jónéhány olyan alkatrész is, amit nem is tud beszerezni.
Itt is van egy, ebben kevesebb olyan alkatrész van, amit nem lehetne megcsinálni.
(Ezeknek az első szériájának első darabjait én élesztettem, az R24 és a C56 alkatrészeket pedig én "terveztem" bele, mikor kiderült, hogy gerjed.)
Ja, ez AM-ben működik, ma már tilos használni.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Tetszik ez a kézi CB-rádió címet viselő, post-modern rézkarc.
Bár az alkotóját (Team MAXI) nem ismerem.
De hogy is ismerhetném, hisz 9040-ben fogja csak elkészíteni ezt a művét.

U.I.: Tényleg, hogy is szerezted meg ezt? Jártál már a jövőben? Jaj leesett, te is 4400-as vagy!
(#) kendre256 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
A 3361, meg LM386 lehet, hogy van is itthon, én az LC7132-re, a csatornaváltó kapcsolóra, meg a tekercsekre gondoltam. Tekercseket számolgatni, tekercselgetni már nem volna kedvem...
(#) fuzzking hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Bocsi,de a legelsőhöz tudnál nyák és beültetési rajzot is adni?
(#) madage hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy miként lehetne építeni(esetleg beszerezni) egy olyan legális CB adót, amin nem mérnek be 50-100 m-en.
(#) Novak válasza madage hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Ha legális CB adót szeretnél, akkor miért fontos, hogy ne mérjenek be?
(#) madage hozzászólása Dec 28, 2008 /
 

bocs hülye vagyok már teljesen.
mind1 vagy egyik vagy másik.
de lehetséges?

Ha másnak válaszolsz: van "Válasz" link, csakis ezért.
Mondatot kezdeni nagybetűvel szoktak.
Kismillió smile-t kifejezetten nem szeretjük, egyet-egyet meghagytam belőlük.
És a "mind1"-et sem nagyon szeretjük...
Tessék már normálisan írni, nem olyan nehéz az.
-- kobold
(#) Action2K válasza madage hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Bármit építesz, bemérnek, ha akarnak! Maximum az adást tudod kódolni. De ha illegálisan adsz, mindegy hogy mit adsz.
Használj FM-es CB-t, gyári CEPT engedélyest, és minimális lesz a gondod a törvénnyel
Ha nagyon akarod, ott is adhatsz kódolva.
Következő: »»   6 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem