Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Index
Ha az ellenállás megoldás akkor rakj még egy index "égőt" valahova vagy egy sima 5 W izzót.
Bár nem igazán értem a problémádat. Ha a relére max 10W van írva akkor várhatóan rövid időn belül elhalálozik ekkora plusz terhelésre.A 10 ohm ellenállás önmagában 12W. Vagy az egyszerre villogás a probléma?(bal jobb oldal?) Azt az indexkar válogatja szét...
Na szóval! Először is köszi a választ!
![]() Szóval, csatoltam a relét, amit úgy rendeltem neten, meg csatoltam a LED es indexemet, amibe darabonként 16 LED van. A villogási sebesség, ezen felállásban normális, némi szépséghibája, vagy hogy hátul pár led nem alszik ki, hanem folyamatosan világít, de annyi baj legyen. A lényeg, hogy hogy tök min1, balra, vagy jobbra indexelek, mind a 4 normálisan villog, tehát nem gyorsan. Én józan paraszti ésszel arra gondoltam, hogy ez azért van, mert még így is kevés a teljesítmény a ként oldalt, amit ellenállással próbáltam kiküszöbölni. De mivel nem vagyok műszerész, nem tudom ez jó ötlet volt e vagy sem. Jah és még annyit, amint rákötöttem a felsorolt ellenállások közül bármelyiket is, mind a 4 index összes lede elaludt, és már nem vol olyan, hogy valamelyik led is világítana folyamatosan. Összegezve, nem szeretnék további relét cserélni, ha valami alpróbb átalakítással meg lehetne oldani a problémát, azt szívesen fogadom, akár relével, akár valami más bekötésével. ![]()
Hogy van bekötve ? A villogtatónak hány lába van ?
Esetleg valami neten megtalálható típus ? Adatlap ,bekötési rajz vagy valami egyéb infó róla jó lenne.
Ő lenne az: Relé
Sajnos csak ennyit tudok róla. Amúgy 2 lábú, és így nagyon eltéveszteni sem tudom a bekötését, mert ha fordítva kötöm be, akkor folyamatosan világit. Viszont kipróbáltam az ötleted, hogy 1-1 5W 12V os égőt bekötöttem balra is jobbra is, és úgy is már jól működött. Tehát csak balra villogott, és csak jobbra. Igazából 2 db relét vettünk haverral, de őnála is ugyenez a szituáció, szóval nem tom, a relé hibáját, szerintem ki lehet zárni. De akkor azt nem értem, miért, LED ekez hírdetik, ha nem jó hozzá. Lehet rosszul kötök valami, de nem tudom. Legrosszabb esetbe, 2 égőt belekötök a rendszerbe, ha nincs más lehetőség.
Jah még annyi... minden ellenállás melegszik?
![]()
Az ellenállásnak az a dolga hogy hővé alakítsa át a rajta átfolyó áramot.A teljesítménye csak azt határozza meg ,hogy mekkora teljesítményt visel el károsodás nélkül.
A jobban melegszik érzés azért van, mert a nagyobb teljesítményű általában nagyobb felületű/tömegű így nagyobb felületen ill. később jelenik meg ugyan az a hőmennyiség. Én úgy gondolom az index karnak kell eldönteni hogy a villogás hova "menjen" az index relé ez előtt van. Ha a kar bal állásban van akkor a jobb oldali égők fizikailag ki vannak kapcsolva,és fordítva.Vagy az index karod is elektronikus? Ha a hiba mechanikus kapcsolónál is fennált (bocs nem olvastam csak most figyelmesen az első leveled) akkor vagy a vészvillogó / irányjelző kapcsoló vagy egy zárlat a két égőre menő vezeték között ,esetleg egy test szakadás van.Bár az utóbbi kevésbé valószínű.
Értem, mint az ellenállásos dolgot, mint a reléset. Tehát úgy gondolod, hogy a kapcsoló körül lenne valami.
De akkor ha rákötök 2 db égőt, egyet balra, egyet jobbra, a hátsó led indexekkel párhuzamosan, akkor már csak a megfelelő oldalt villogtatja, ami egy érdekes dolgot vet fel, hogy talán nem érzékel megfelelő teljesítmény esést a relé az ellentétes oldalon, ezért azt is villogtatja. Bár, ez funcióját tekintve elég valószinűtlen, viszon, gyári relével is ezt csinálta, csak akkor gyorsabban. ![]() Hogy az indexkarom milyen nem tudom, azt viszont igen, hogy helyzetjelző kapcsoló nincs. Íg viszont lett. ![]()
Mivel a relének két lába van ,a bal jobb oldalt nem tudja megkülőnböztetni.Így szinte biztos hogy nem ő a ludas.Amióta a tied azóta romlott el? Vagy a vezetékezésen változtattál valamit azóta rosz?
Na utána kérdeztem... elvileg aszonták, hogy a műszerfalon lévő visszajelző égő zavar be. Majd azt tanácsolták, hogy húzzam le, és próba, úgy már jónak kőne lennie. Vagy kössek be egy diódát, valahova a kapcsoló kimenő jelébe, és az is orvosolja a problámát.
De hogy mit, hogyan, mekkorát? ![]()
nem változtattam semmit, ez gyári kábelezés. de az előbb írtam egy megoldást, csak nem tom van e valami alapja.
![]()
Érdekes gondolat .Előtte hány wattos égők voltak az indexben? Ha nem cseréltél égőt sehol és egyszer csak elromlott akkor kicsi a valószinűsége.Ha viszont a gyáritól kisebbet /ill a visszjelentésbe nagyobbat tettél talán lehetséges.
21Wos égők voltak, de a led es indexek mellé úgye megkapta az másik relét, ami max 10W os.
Amúgy nem romlott el semmi, minden rendben ment, csak úgye lecseréltem az indexeket, majd relét is. És ez adta az egész problémát. És mivel nem vagyok műszerész, gondoltam feldobom az egyszerre villogás problémáját, hátha valaki tudnak okosat mondani. Szóval a relét, és az indexeket leszámítva minden gyári, a kábelezés is a visszajelző égő is. De szerdán hazaérek, akkor kipróbálom ezt a visszajelző kikötéses dolgot. Mert ha igaz amint mondtak, akkor már csak egy dióda, vagy nem tommi segítene. Vagy 2 db 5Wos égő, amit már kipróbáltam és műküdök.
A két égőt ne nagyon eröltesd,lehet hosszútávon belehal az indexreléd.(esetleg a régivel).Ha a ledesre cserélés előtt jó volt akkor valóban dióda kellhet de mindjárt kettő.
az index kapcsoló után a bal oldali indexre meg a jobb oldali indexre is egy egy dióda a pozitív (nem csíkos) vége az index felől a negatív meg közös .A közös pont a visszajelzőre a visszajelző másik fele meg testre.
Öööö... így van. A boltban is azt mondták, hogy 2 kell.
![]() Konkrétan miért azt valahogy nem naon értettem, de nem is érdekel, viszont a diódáról tudnál paramétereket adni, milyet vegyek. A hovát, még emésztenem meg értelmezgetnem kell. ![]()
Szerintem a BY133 -nak meg kell felelnie.
Fontos paraméterei a feszültség (ez általában nem okoz gondot 12V mindegyik kibírja. A másik az áram ,szerintem a visszajelentő izzód max 1-2 wattos , ide az 1 A dióda bőven elég. Vagy ha full extrásat akarsz akkor használj két visszajelentő izzót egy balt meg egy jobbot. Ezeket csak egyszerűen rákötöd a meglévő indexégőkre.
Kipróbáltam, hogy lehúzom a visszajelző égőt, és azt tapasztaltam, hogy így már viszont csak balra, és jobbra indexel. Viszont némi szépséghibája van, hogy minden led nem alszik ki. Néhány led nem alszik ki, viszont ha 2 s 5W os égőt bekötök arendszerbe, akkor az összes led kialszik, indexelés közbe.
Szerinted mi tévő legyen? a Kábelezést a fejidomnál nem naon tom megbontani, és talán könnyebbnek nézne ki ha pár égőt egy kis dobozba a faridomba beépítenék. De egyáltalán miért nem alszik ki minden szerinted?
Azért nem alszik ki ,mert az elektronikának 2 lába van tehát a működéséhez szükséges áramot is ezeken kapja .Mivel kikapcsolt állapotban is kell neki energia akkor is átfolyik rajta a működéshez szükséges áram.Ez hagyományos izzónál nem veszed észre,mert kicsi ahoz hogy világítson vele ,de egy ledhez már elég.Ezzel nemigen tudsz mit csinálni.Esetleg egy 3 lábú indexrelé..
Értem... írtad régebben, hogy árthat a 2 égős cucc a relének, ha 2 db 5 wos izzót kapcsolok rá. Már mint 1et balra 1et jobbra, de az elvileg csak 5W egyszerre. Meg némi általános iskolai infóimból szemezgetve, én úgy tom, ha párhuzamosan kötök valamit, a feszültség állandó.
De lehet nagy baromságot mondtam. ![]() Nemde? Javíts ki ha tévednék. ![]()
Ha a ledeket elhanyagolod akkor igazad van .Csak azt nem tudom mennyire elhanyagolhatók.(szerintem nem) Bár a két ledes lámpa a maradék 5W-ba talán belefér
Na ma összeraktam a motort, és elkészítettem ezt a 2 égős verziót. Szerintem a kivitelezés jó lett, eldugtam rendesen a 2 égőt egy kis dobozban, a kábelezést szépen megoldottam, és így tökéletesen működik.
Összegezve mindent, köszönöm szépen a segítséget, végülis a visszajelzős megoldás is jó lett volna, de az sajna nem volt tökéletes jelen helyzetbe, azonban a te megoldásod annak bizonyult, ezért is köszönöm szépen a segítséget! További szép estét!
Sziasztok!
Előrebocsátanám, hogy elég kezdő vagyok elektronikában. Egy Nissan típusú gépkocsimban elkopott az elektronikus indexrelé réz érintkezője, egyébként hibátlan lenne, csak így már nem kapcsolgat. Kicseréltem egy másik, de nem gyári relére. Sajnos hiába 3 lábú mindkettő, az újabbik nem működteti az indexeket. Kapcsoláskor eltelik 1-2 másodperc, majd utána hallani a relé kattanását, de lámpa felvillanás nem kíséri azt. A két relé majdnem azonos teljesítményű a felirataik alapján. A kocsiban nincs computer, így nem értem, hogy mi okozhatja az inkompatibilitást.
Igen, eltérő lehet a lábkiosztása. Vagy az alaplap-részén, vagy a házon látnod kell a lábak számozását.
49 49a 31 Ezeknek passzolni kell! (rosszabb esetben már tönkrement a reléd...) Üdv: FÖDI Ui: Fotózd le a Nissanét, hogy látszódjon a lábkiosztás. Megnézem és ha nekem van olyan, akkor küldök egyet ingyen.
a japán indexrelék két szélsö kivezetése pont meg van cserélve a klasszikus bosch-hoz képest, kivételt képeznek a hazai uj suzukik:wagon, ignis, ezek a bosch szabványt követik.
Egyébként a megfeleltetés: 49-B ,49a-L(ez a középsö egyezik) , 31-E. Villamosan egyébként teljesen kompatibilisek, 3db felsaruzott vezetékdarabbal is is megoldható végszükség esetén, és egy kábelköteghez is erösithetö amióta feltalálták a szőlőkötözőt....
Köszi a lehetőséget!
Sajnos a lábkiosztás számozását nem találom a relén sehol. Próbáltam fotózni, de ezeken nem látszik túl sok információ. Ha tudnám, hogy melyik vezetéken mit kell mérnem, akkor talán meg tudnám állapítani a lábkiosztást.
Kihuzod a relét, egyik érintkezön ráadott gyujtásnál +12V-ot kell mérned, ez a 49. A szemben lévö test, ez a 31. A maradék a 49a.
![]()
Bocs, hogy csak ennyi idő elteltével írok.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, ma sikerült vennem 1000 Ft-ért egy relét, ami a csatlakozó két szemben lévő érintkezőjének megcserélésével már tökéletesen üzemel a kocsiban. Nem értem, hogy ezt miért nem tudják az autósboltokban!? Egyébként így 13000 Ft-ot spóroltam, röhej! :worship:
OK.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |