Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A keresztezési frekik máshova esnek, ezért nem passzol.
Amúgy írtam neked a mail címedre, kellene egy választ ! P.
Minek egy darab hangszorohoz hangvalto ?
Ha a regi hangszorok 6 Ohm-osak voltak akkor a 8 Ohmos hangszoro kevesebb erot "sziv "ki az erositobol ugy hogy semmi baj csak egy ici picit lessz halkabb ,egyes frekvenciakon ,amit eszre se veszel. 6 Ohm --8Ohm talan nem olyan veszes ha a 8 ohm-ra tervezett hangvaltot hasznalod tob utas rendszer eseten. Tulajdokeppen a 6 vagy a 8 ohm az csak egy relativ kis frekvencia intervallumban ervenyes impedancia. A szurok eseteben az egyetlen veszelyesebb resz a hangszorok atlapolasi teruleten lenne ahol a ket hangszoro parhuzamossan van kotve es egyszerre mukodik egy kozos hangsavba.Itt az impedancia lecsokken a ( esetunkben ) minimum 6 ohm ala ( 3 ohmra is ket 6 ohmos hangszoro eseten) es nagyon terhelheti a vegerositot ezert ugy vannak tervezve a szurok hogy a kozos reszen a ket hangszorora csak 1/2 ero essen de mivel ket hangszoro fazisba eggyutt szol ebben a kozos frekvencia tartomanyban a hangero itt nem csokken. De ha 8 ohm-ot teszel a 6 ohm helyett gondolom nem olyan veszelyes a dolog mert a kozos savban nagyobb lessz az eredo impedancia mint 3 ohm. HiFi szempontbol talan lesz egy egyenetlenseg az atvitelben amit csak meresekkel mutathatsz ki , ha nem zavar es tetszik hogy szol akkor OK. Kulombozo egyenetlensegek a hangsav also reszen kulombozo hangzast adnak , olyan mintha egy szurot hasznalnal. Egy EQ-val korigalhato egyes esetekben ( ha zavar) . Egy szimulacio megkozelito grafikonja a nagyobb "csucs" a 8 ohm , a kisebb a 6 ohm , maga a keresztezesi tartomany nagyon keveset csuszik . Most a kerdes hogy az uj hangszoro mukodik e modjuk 1000Hz-ig ? , illetve az adott szuro keresztezesi frekvenciajaig nem e lesz egy "lyuk" a keresztezes elott?
Kedves erősítő építő barátom.
A félvezetők határadataiból számolt végfokteljesítmény, ha ki is hajtod addig -az katasztrófális hangminőséget eredményezhet. Van olyan gyártó aki 20W-osnak árulja a 150W-ot is tudó végfokját pedig nem buggyantak meg. Ha megnézed még a legjobb végtranzisztorok is a határadatok harmadáig tudják az elfogadható beta, ft, ...paramétereket tartani, és ezért van hogy látszólag feleslegesen háromszor kettő db is kerül beépítésre egy minőségibb cuccnál. Ha én pl. a TDA 7294-et szubbhoz akarom használni, akkor kettőből hídban max. 120W-ra tervezem. Egy esetén pedig 40w-közép és magashoz, -60W-ra subbnak még jó, holott a reklám adat a 100W. Sőt ha új ládát építek akkor az egyik cél a magas hatásfok, hogy már 10W-on is szójon 100dB-t, így várhatóan az akár kétszáz wattra is képes végtranyókkal ekkora teljesítménynél minőségi lesz a végeredmény. Egyébbként háromszoros előny hogy a védelemhez jó egy 2A-es gyors biztosíték ha a végtranyód kibír 16A-t. Üdv VL
A Bode grafikon fuggoloeges skalajat linearisnak vettem hogy jobban lathato legyen a kis kulombseg.Decibel skalaban alig latszik a kulombseg.
Hat ezert a 3000 Ft kulombsegert nam adnam az Eminence-t ami egy nagyon jo szelessavu hangszoro.Egyesek singledriver -speaker-t csinaltak vele es nagyon dicserik.Utana kell Google-zni es talalhatok cikkek es leirasok megepitett hangfalakrol.
Nem egy szub hangszoro .Szerintem ket ilyenhez kesobb egy jo 15"-18"-os szubbal es 10KHz felett valami jo csipogoval ( kulon erositovel a szub-ot)kiegesziteni nagyon jol szol.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.Szeretnék csinálni egy 2 utas hangládát /reflex/.Egy MNC 30626-G Noir II 12" 150/300W hangszóró ill.egy piezo magas kerülne bele.Csak sajnos nem tudom kiszámolni, hogy mekkora űrméretű doboz kellene ill. mekkora reflex cső kell.Ebben kérném a segítségeteket. Az MNC hangszóróról nem találtam adatokat.
Bocsi!
Pár adat megvan:4 ohm, 92 db
Ez sajnos keves adat, ezekbol nem lehet optimalis dobozmeretet szamolni.
Kössz a segítséget neked is és MPedronak is. Azt szeretném kérdezni, hogy a VAS az mit jelent a hangszóróknál? Nem a megmozgatott levegő mennyiséget vagy valami ilyesmit?
Hali!
valaki tudna szerezni kv2 audió 1.8-as mélyládaájához hangfaltervet
Szia!
Ezeket az adatokat találtam a hangszóróról még: Re:3,7Ohm Fs:34,1Hz Qms:2,56 Qes:0,44 Qts:0,38 Mms:52,27g Vas:147,22liter SPL:92,19dB EBP:77,06 Lengőcséve:51mm Mágnes méret: 40 Oz Frekvencia:30Hz- 3 kHz
Hát igen , az kenford se rossz ,csak nem nagyon hallani ezekről. Az MNC nem olyan rossz mint ahogy sokan gondolják , de mindenképpen SAL felett van ,fényévekkel.
Az eminence 98.3 dB érzékenysége ,az fogott meg igazán.
Ekvivalens térfogat, rövidítve Vas. E paraméter előrevetíti, mekkora dobozba kell építeni a hangszórót, illetve mekkora érzékenység várható. Minél nagyobb a Vas, annál érzékenyebb a hangszóró, de az ehhez szükséges dobozméret is vele nő.
Ajánlott olvasmány: /lassan minden oldalon be van likelve / www.subvoice.hu Kezd a hangszóró kiválasztásánál olvasni.
Köszi és az érzékenység pontosabban mit jelent?
Megnéztem mi az érzékenység és azt írta ez mutatja meg, hogy mekkora hangnyomást képes a hangszóró előállítani. És keresgettem hangszórókat és találtam két totál egyforma hangszórót csak annyi volt a különbség közöttükk, hogy az egyik 8ohm-os a másik pedig 4ohm-os volt de a 4 ohmosnak nagyobb volt a VAS érteke:4 ohm VAS:263,35l 8ohm VAS:194,34, de a hangnyomás pedig mind a kettőnél 90dB. Akkor ha a 4ohm-osnak nagyobb a VAS-a akkor az a hangszóró a jobbik és az lesz hangosabb is?
Nem az lessz hangosabb mivel 90 dB/W/m az érzékenysége!!
A hangszóró kívánja a nagyobb ládát de attól nem lessz hangosabb csak ebben tudja a gyári paramétereket produkálni. Max akkor tud többet ha jóval nagyobb a teljesítménye!!
Az a bizonyos érzékenység , sok esetben inkább érzéketlenségnek nevezném. Ezt a vonalat 90 dB nél húznám meg ,de egyesek szerintem emelnek ezen a szinten.
Vagyis volt egy 12cm hosszúságú csövünk, és azt mindig toltuk befele. Hol a legjobb hang. De változás semmi nem volt.
Bocsi, lehet bénának gondoltok most magatokban, és csak ekecsülünk, de hát valahol el kell kezdeni. Ja, és ha valaki tudna infót mondani, honnan lehetne ilyen dolgokat tanulni, vagy ismeretet szerezni ezekről? Mi jó és mi nem? :no:
EBBEN a cikkben jól látható /táblázat/ ,hogy minden egyes teljesítmény duplázáshoz tartozik a +3 dB-es hangnyomás növekedés. És az a legszebb, hogy a kisebb teljesítményű hangszórónak nagyobb a hangnyomása. Érdekes, de tényleg észrevehető. Nekem volt sal a hatalmas 88 dB-vel és most közel 100 dB-s szóróim vannak itthon. A sal még csak nem is volt érezhető 2*150 watton míg a ezek monó 100 wattal majd kiszaggatják az ajtót.
Tehát ahogy öreg villanyszerelő barátomat idézve: Idézet: „Aki sajnos már nincs köztünk és mégis sokat segített” 96 dB-töl kezdődik a hangszóró :yes:
Meg lehet kérdezni, hogy milyen erősítőről hajtod ezt a szörnyeteget?
Szia!
Nagyon szép lett. Én is készülök egy mélynyomó építésére. Érdekelne, hogyan és mivel vontad be kívülről?
Pl. A Creative S750 szatellitjeit (ellvileg 80W-osak, de egy 8 centis mélyközépre meg egy háromnegyed colos csipogóra szerintem túlzás ezt állítani.. szóval legyenek mondjuk összességében 10-15W-osak.. ennél többet úgysem nagyon kapnak) is STA575 IC-k egyik oldala hajtja, aminek az ST Microelectronics adatlapja szerint 80W-on 0,5% a THD-je.. 10-15W-on pedig gyanítom, hogy nagyonnagyon kicsi.
Ha már itt tartunk: érdekessége még ennek a szatellitnek, hogy (várakozásommal ellentétben) nem a gagyi "kondit a magasnak oszt jó" váltót találtam a dobozban, hanem egy igényesen kivitelezett két utas váltót, közel 1mm-es tekercshuzal-átmérővel (minél kisebb Rdc, annál jobb ugye ). És belül szép lazán meg volt töltve csillapító anyaggal (mivel zárt). És a doboz, bár műanyag, az sem a papírvékony fajta, hanem több mint fél centi vastag. Nincs is doboz hangja. Egyébként összességében szépen szól a rendszer. Mondjuk azért az árát is megkérik (úgy tudom újonnan 100e körül van, használtan ismerősöm 60ért vette).
Egyébként vicces, hogy a magyar oldalak és webáruházak 99dB 1W/1m érzékenységet írnak, holott a Creative hivatalos oldalán ez az érték SNR névvel szerepel, ami ha jól értelmezem: Signal-Noise Ratio, azaz jel-zaj viszony akar lenni.
Miért ? Már választott hangszórót ?
Egyébként ha jól tudom hidalt 7294-et épít.
Kössz az infót, tulajdonképp keresek kapcsoló üzemű végfok IC-s minőségi hangferkvenciás erősítőt.
Még sose mértem, csak hallgattam jónéhány házimoziba épített megoldást. A sztereó zenehallgatásra is alkalmas egy-két típuson hatszámjegyű volt az árcédula. Ennél a technológiánál teljesen más paramérerek befolyásolják a minőséget, mint az analóg erősítőknél, a hibák közel ugyanakkorák a kivezérléstől kevésbé függenek. A teljesítmény fetek kapcsolási késleltetése a limit, úgy tudom, 50W-os High End már létezik. Szívesen meghallgatnám, akár meg is építeném. Mindenesetre az tény hogy a subbnak már a régebbi megoldások is tökéletesen jók (és ahol a magas hatásfok az elsődleges). Üdv. VL
Hali ! Ha arra gondolsz, hogy milyen kárpittal burkoltam be,akkor ajánlom h menj el a TTL -be és az eladótol kérj dekorfilcet ! Én ott vettem és négyzet métere ugy tudom kb 900 Ft! lehető legjobb választás volt számomra , mondjuk volt világosabb is de én ezt választottam! Ami viszont elfogadhatatlan h kéznél legyen az egy doboz PalmaTex és egy jó minőségű tűzőgép, így sokkal könnyeb dolgozni!Bármi kérdés,szívesen segítek!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |