Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Oké én is pont ilyen kitet akarok venni és a hangszóróid milyenek unokabátyámnak van egy TESLA 100W-os 90dB-es 30cm-es mélynyomója ami tényleg nagyot produkál nekem legalább is bejött.
Call nevezetű hangszórók. A tesla főleg a régi nagyon jó és jó érzékenységű hangszóró! Szerintem az a 30-as is közel 100 dB-s. Haveromnak 4 db 20cm-es 5 wattos Tesla hangszórója volt és kb 2*20 wattról mehettek.
2 db 30 centis sal-ok nem is hallatszottak mellettük! Pedig azok közel 150 wattról dolgoztak
Pont egy szint mindkettő. Eddig még egyik belinkelt hsz sem volt szubnak való hangszóró.
A Teslák mind érzéketlenek, ahogy a TVM is, hogy a SAL még kevesebb, az már nem a csehek érdeme.
Ms különbségnek is kellett lenni, mert ilyen hangszóró nem létezik, hogy minden paramétere egyező, csak a Vas más.
Egyébként mindig együtt, egészben kell nézni a T-S paramétereket, önmagában egyre koncentrálni nincs értelme.
sokat nem is változik úgy, a cső hosszán kell igazítani, de nem árt mérni is közben, hogy hova hangoltad.
Az a baj, hogy az mnc-nél soha nem lehet tudni, hogy tényleg ilyen-e a hangszóró. De ha tényleg hasonlít az adatokra, akkor olyan 60 literes doboz, és 40Hz-es hangolás jó neki kb.
Sziasztok!
Van egy 80mm átmérőjű gumimembrános 25W-os hangszóróm. Elég lágy felfüggesztésű, tehát jónak tűnik a mélyátvitel. Lehet ebből egy kisebb subbass ládát építeni? Megmondom mihez is kellene! Sima bakelit lemezhez méllysugárzónak. Un. 2.1-es rendszerhez. Szerintem megfelelő teljesítménnyel meghajtva csak jó lenne! A hangszóró tipusát nem ismerem, csak kaptam egy ilyet, de mivel csak egy van ezért gondoltam egy ilyen miniatűr subládára....
Köszike.
De ezt a hangolást azt zene közben szokás vizsgálni, vagy valami berendezésen? Előre is köszike.
SZia
legalább egy képet hagy kérjünk,mert vannak okosok,akik mindent ismernek (nem én vagyok) (ne mobiltelefonost.....szép éleset!) Köszi!
Sziasztok!
Van két régi nagy kb 70 literes hangfalam, kb 5 éve nem használták és fel kellene újítanom kívül belül. A ládában nincs merevítés, ki van bélelve ipari filccel, van benne egy mély-magas hangváltó, egy piezzo magassugárzó, egy kb 32cm átmérőjű kb 6 Ωos 50VA-es mély(azért nem tom pontosan mert lekopott az írás róla). Az egyik piezzo nem szól úgy, mint a másik, a két mély szerintem jó. A kérdésem az lenne, hogy kell-e vmit csinálni a nagy hangszórókkal ennyi pihi után? Eredetileg hogy volt-e benne reflexcső azt nemtom, mert az eleje tele van "lyukkal", szóval tegyek-e bele, és ha igen milyet? "lyuk": olyan helyahol régen volt hangszóró de ma már nincs Hozzászólásokat köszönöm!
Szia
Mindenképp szeretnénk látni egy képet szemből A nagyoknál a peremet nézd meg körbe,hogy nincs-e elöregedve. A piezot cserélném valami széles sávú magasra. És szebb hangja is lesz. Még a hangváltó kondijait nézném meg és a fadoboz állapotát...nincs-e szétnyílva. egyelőre ennyi.
Hali.
Képet most egyelőre nem tudok feltölteni, mert nem otthon vagyok, hanem koliban, de majd csinálok egy párat és felteszem. Gondolom a perem elöregedését abból állapítom meg, hogy repedezett-e. A hangváltóról is küldök képet, de ez érdekes, mert szerintem új, vagy legalábbis néhány évnél nem öregebb. A dobozhoz még nem nyúltam, de remélem nincs szétnyílva Köszönöm a segítséget!
Szia
Okés.....várjuk. A peremet pl úgy,hogy nem porlad....nem szakadozik....tehát úgy masszív. A hangváltóban elég,ha megnézed a kondikat,hogy nem púposak...(deformáltak) Jah a szétnyílva az párásodástól lehet,ha rossz helyen tároltad.
Hali.
Értem, majd megnézem a kondit meg a peremet. Nézegettem a neten, hogy ekkora átmérőben(32) van-e ilyen hangszóró, de nem találtam 50VA-est. Ilyen kicsi teljesítményűt már nem gyártanak? :pirul: Sajna képet csak vasárnap tudok feltölteni, ha nem gond Köszke a tanácsokat.
HY
Okés! Ez a 32cm ez szabvány....+/-1cm nem akadály,mert mind 30cm-es,csak van gyártó,aki szélesebb kosárperemmel csinálja a szóróit. vagy más fazonnal. 50VA-t ne becsüld le,mert több régi 50VA-es darab nagyobbat szól,mint a mai olcsó 200W-os. milyen erősítőd van hozzá? okés...ki tudjuk várni ...csak akkor Te is várd ki
Üdv
keresek egy olyan hangfaltervet,ami még itt a fórumon láttam linkelve. A láda úgy nézett ki szemből,hogy van 4-6 csőlyuk középen és alul egy szögletes széles rés. Belül a hangszóró felénk nézve,tehát a lyukak felé néz. A láda szinte csak szögletes elemekből áll,tehát könnyű kivitelezni. És két kamrás,tehát a hangszóró hátulja,ami alul jön ki és az eleje,ami a csöveken elöl. ha valaki felismeri,az kérem keressen meg. köszi!
Ha sok lyuk van az elején, amiben anno hangszóró volt, akkor valószínűleg egy régi Vermona vagy valami ahhoz hasonló lehet. Azok elég érzékeny dobozok voltak. Apám mesélte, hogy fiatal korában 2 db 100W-os Vermona Regent-tel zenéltek be egy báltermet. Idézem: az összes létező ablak remegett. Igaz, akkoriban egy 100W-os hangfal nem polchangfal volt.. Azok a Regent-ek akkorák voltak, mint egy kisebb szekrény
Szép
Régen ,ha beraktál 20 darab ITT vagy VIDEOTON tv-hangszórót egy dobozba,azzal is ablakot lehetett rengetni Ma már olyat kapsz,amivel grillezni is lehet,de nem szól
Nekem hasonló volt az első "komolyabb" hangfalkreációm, amit 12 évesen raktam össze: hangfalanként 1 db kb. 22 centis Orion csöves rádió hangszóró, 12 centis unitra szélessávú, valamint egy orosz szines csöves TV kis ovál magashangszórója sorbakötve a saját gyári 4 mikrós kerámiakondijával. Az egészet két saját építésű TBA810AS végfok hajtotta. Mit mondjak, szólt az rendesen
Hát azt elhiszem
Én a videotonok előtt a tv szerelő barátomnál kiselejtezés után megkaptam a tv-k hangszóróit...(egy fél teleknyi tv-t képzelj el ) Nah azokból lett ám csak a szubbasszus hangosítós láda 50hz alatt nemigen ment,de a többi annál jobb volt TDA2030-akkal hajtottam,aztán STK...
Nem szub lesz, egy moderátor tette ebbe a topikba.
Nem fogom kivezérlésig hajtani, viszont ha nem elég terhelhető a hangfal, nem fogom tudni, hogy meddig tekerhetem a hangerőt, anélkül hogy baj lenne belőle. A VF2 tervezője által leírt módszerrel becsültem meg a végfok várható teljesítményét. A modern végfokok közel tápfeszültségig kivezérelhetőek.
Sziasztok
"milyen erősítőd van hozzá?" Még keresem a megfelelőt, de szerintem egy 25-35w sztereo elég neki :yes: Sajátkezű építésébe egyelőre még nem merek belevágni, de ha nagyobb lesz a rutinom, több szerszámom meg műszerem lesz, akkor majd igen. jaja amúgy már alig várom hogy othon legyek és kicsit bütyköljem. A márkáját nem tudom, de ígérem megpróbálom elővarázsolni a félláthatalan betűket. Hoppá. Szóval lehet kicsit hülyeség de a képek miatt szúrom be, hogy ehhez nagyon hasonlít Bővebben: Link de úgyis meglátjátok, ha vasárnap felteszem. :photo: És még egy kérdés: Gondolkoztam a reflexcsövön. Mivel én igazából nem disco meg techno, hanem népzenét szeretnék rajta játtszani inkább(meg ahogy a helyzet hozza), ezért nem is kell bele a cső, mert ahogy én tudom, de javítsatok ki, a reflexcső a mély hangok kihangsúlyozásában játszik szerepet. Szóval ha megfelelően kibélelem, és szigetelem akkor szépen kellene neki szólni. Köszönöm a segítséget és hozzászólásokat!
Hello!
Sikerült szert tennem egy watson "márkájú" 5.1 hangrendszerre, nincs meg a távirányítója, a hangszórókat szeretném felhasználni. Jelenleg Creative hangrendszerem van, de hosszú lábon állnak, gyakran felborítottam, néhány magas hangoknál cincogva torzít, sztem az ütődésektől. Ezeket cserélném ki az újonann zsákmányolt hangszórókra. Ugyanúgy 4ohmosak, de az átmérőjük kicsit nagyobb, nem passzol a Creative dobozába. Az eredeti doboz meg elég ronda, vékony műanyag, bizonyos frekvencián rezonál, kiszerelve egyébként gyönyörűen szól. A lényeg, hogy ezekhez szeretnék profi dobozokat készíteni. google-ban kerestem, de semmilyen adatot nem találtam róluk annyi van rányomtatva, hogy 4ohm 20 W meg egy rakás szám, általános instrukciókat tudnátok adni az ilyen doboz méretezéséhez? Milyen fajta és vastagságú fából készítsem? Térfogata? Hermetikus legyen? Borításhoz szövetet hol lehet beszerezni? Előre is köszi!
HY
szerintem is elég lesz,ha marad a régi mély. most már mindenképp várjuk Ezt a típust én nem ismerem,de ha a tiéd is ilyen szép állapotban van,akkor azzal nem lesz gond...akkor tényleg a mély peremét nyomkodd végig egybe van-e....ha igen fújd le vékonyan szilikon spray-vel. Attól,hogy nem azt fogsz hallgatni rajta,attól még nem kell elrontani a hangfal karakterisztikáját ...de ha nincs elég EQ,akkor az is megteszi,ha betömöd,csak romlik a saját hangképe.
Ennyire ****** lennének?
Ejnye! Mod. -szamóca
Érzékenység 84dB :eek2:
ha ez,akkor mindenképp kuka |
Bejelentkezés
Hirdetés |