- CCP1M<3:0>: ECCP Mode Select bits
- 0000 = Capture/Compare/PWM off (resets ECCP module)
- 0001 = Unused (reserved)
- 0010 = Compare mode, toggle output on match (CCP1IF bit is set)
- 0011 = Unused (reserved)
- 0100 = Capture mode, every falling edge
- 0101 = Capture mode, every rising edge
- 0110 = Capture mode, every 4th rising edge
- 0111 = Capture mode, every 16th rising edge
- 1000 = Compare mode, set output on match (CCP1IF bit is set)
- 1001 = Compare mode, clear output on match (CCP1IF bit is set)
- 1010 = Compare mode, generate software interrupt on match (CCP1IF bit is set, CCP1 pin is unaffected)
- 1011 = Compare mode, trigger special event (CCP1IF bit is set; CCP1 resets TMR1 and starts an A/D
- conversion, if the ADC module is enabled)
- 1100 = PWM mode; P1A, P1C active-high; P1B, P1D active-high
- 1101 = PWM mode; P1A, P1C active-high; P1B, P1D active-low
- 1110 = PWM mode; P1A, P1C active-low; P1B, P1D active-high
- 1111 = PWM mode; P1A, P1C active-low; P1B, P1D active-low
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok.
Kaptam egy gyári Parallax 16CXX_PGM programozót, és jó lenne hozzá valami dokumentáció, hogy mégis milyen csatlakozókiosztása van a PC felé. Ha jól rémlik, ez Parallel portos, csak a programozón nem a parallel portos csatlakozó van, hanem egy RJ11 csatlakozó, és ennek szeretném a lábkiosztását (közben előkerült a kábele is, egy parallel portos kábel (azt hiszem, egy 25 pólusú csatlakozó, a tüskés, tehát 99%-ban LPT. De csak 3 vezetékkel kapcsolódik a gépre) A holmi nem mai darab. Van rajta egy 16C55-ös uC is. Összesen ennyit találtam róla. Bővebben: Link annyi plusz, hogy van hozzá egy dipcif aljzat, ami a tüskesorra van dugva. Jó lenne, ha be tudnám üzemelni, és ne a bontóban végezze, hogy kinyerjem belőle a foglalatokat.
Add el egy múzeumnak!
![]() Itt kellett volna keresni Egy kis kedvcsináló (ha még nem ment el teljesen...)
Hááát... nem sokkal lettem okosabb
![]() Felinstaláltam az MPLab 8.20-as verziót. sajna ott sem billen be az RC.5-ös bitem a PWM kivánalmainak megrfelelően. Megpróbálom belinkelni a programrészt, hátha ti rájöttök hol bénázom el.
Na! Csak megoldódott. A probléma annyi volt, hogy a CCP1CON regiszter 2-es és 3-as bitjét is H-ba kellett tenni. (Habár bekem a pdf-ből nem derül ki egyértelműen, hogy miért) de így szépen billeg az RC.5-ös láb a beállított frekvenciával, és kitöltési tényezővel.
Esetleg ha valaki megírná mi a feladata ebben a beállításban ennek a 2 bitnek, megköszönném. (No too good speak english) Mégegyszer köszi a segítséget! Laci
Szia!
Már írtam a választ, amikor megjött a sajátod... Bit 3.2.1.0 1100 = PWM mód; P1A, P1C aktív-alacsony; P1B, P1D aktív-magas 1101 = PWM mód; P1A, P1C aktív-magas; P1B, P1D aktív-alacsony 1110 = PWM mód; P1A, P1C aktív-alacsony; P1B, P1D aktív-alacsony 1111 = PWM mód; P1A, P1C aktív-alacsony; P1B, P1D aktív-alacsony szintekkel. Szia...
Áááá köszi.
Most már tuti, hogy mi vár rá. ![]() Megy a polcra, csak a dipcif kiegészítő marad mivel az nagyon jól fog jönni, a leendő pickit2-höz. A dipcif az a fajta 40 lábú, amibe a keskeny 18-28 lábú cucc is belemegy, nem csak a 40 lábú pic. Idézet: „A probléma annyi volt, hogy a CCP1CON regiszter 2-es és 3-as bitjét is H-ba kellett tenni. (Habár bekem a pdf-ből nem derül ki egyértelműen, hogy miért)” Már hogyne derülne ki! A PWM üzemmódok esetén mindkettőt 1-be kell írni. A többi kombináció Capture, Compare vagy nem használt módot állít be.
Szia!
Köszi a leírtakat! kb ennyit tudtam én is kihámozni a pdf-ből, de továbbra sem értem miért kellett nekem ezt a 2 bitet H-ba írni. Mik ezek a P1A, P1C stb. lábak. Én csak azt szerettem volna, hogy a RC.5-ön aminek az alternatív funkciója a CCP1 jöjjön ki az impulzussor. Ezek a P1valami lábak, csak az enchanged (bővített) üzemmódban működnek, amikor 4 kimenet van a H híd vezérléséhez vagy nem? Icserny Köszi neked is, nagyon együtt írtunk
A 2. és 3. bitet azért kellett H-ba rakni, hogy BEKAPCSOLD a PWM modult. Enélkül kb. olyan a dolog, mintha be akarnád indítani az autót, de nem tennél bele motort.
A P1A, P1B, P1C és P1D lábak az ECCP mód kimenetei. A CCP1CON regiszter 7. és 6. bitje dönti el, hogy ezekből melyik lesz PWM kimenet, és melyik lesz sima IO port.
Sziasztok!
van egy kész progi nálam amit átírtam saját kontrolleremre, de már a futtatás nem működik.. makrókat nem csatoltam, de itt megtaláljátok: Link szerintetek hol lehet a hiba? ![]() köszi
ANSELH-t port initkor ki kellene nullazni...
Amugy miert hasznalsz szoftveres soros modult mikor a 690-esben van EUSART modul?
szia!
mert 2 soros kapcsolatra van szükségem ![]()
amúgy kinulláztam, ahogy írtad, de a probléma nem oldódott meg, még mindig nem fordul le a program..
![]()
Szia Potyo!
Köszi a leírtakat, így már minden világos. Majdnem olyan ez mint az A/D modul, ahol külön be kell kapcsolni, és megmondani, hogy melyik bemenet legyen normál I/O és melyik az analóg bemenet a méréshez. Hiába az angol tudásom sok kívánnivalót hagy maga után ![]()
Sziasztok!
Az én kérdésem az lenne, hogy megvalósítható-e ez a kapcsolás, és a hozzá tartozó program: A képen látható rajzon a nyomógomb kapcsolódik egyszerre az RB0-hoz és az interrupt lábhoz diódával (pl:4148-al), az RA0 és RA1 pedig nyomtatóporton kap jelet, és a jellel egyidőben diódán keresztül szintén az interruptot is aktiválják. A dolog lényege az lenne, hogy amikor jelet kap az interrupt ezekről a lábakról, akkor ez fusson le, így ki lehet deríteni, hogy melyik lábon kapott jelet (javítsatok ki, ha hibás a gondolatmenet, abszolut kezdő vagyok): ORG 0x04 BTFSC 0x05,0 ;RA0 tesztelése CALL ra0jel BTFSC 0x05,1 ;RA1 tesztelése CALL ra1jel BTFSC 0x06,4 ;RB4 tesztelése CALL rb4jel RETFIE Még egy kérdés: ha ez lefutott, és a call utáni rutin is, akkor ha még mindig kapja ugyanazt a jelet (pl a gomb "sokáig" van nyomva, akkor újra lefut az egész megszakítási folyamat, vagy csak a legközelebbi alacsonyról-magasra történő változás váltja ki ezt?
Az elgondolás jó, de nem jó portot választottál. A legtöbb PIC B portja fel van készítve megszakításra(és van belső felhúzó ellenállása), azaz bármelyik lábat leviszed, akkor megszakítást generál(ha ez be van állítva). Utána jöhet a vizsgálat...
Tessék watt! Ide berakom a kreálmányom, és ha valakit érdekel, akkor egészséggel használja!
Azért elmondom, hogy ez egy pic égető, ésez alapján készült. Felrktam az oldalamra, nyugodtan használjátok
Még valami:
Visszaolvasgattam, de nem nagyon leltem rá a "legegyszerűbb programnyelvre", ezért lécci osszátok meg váleméneiteket. Köszi előre is
Ez már "néhányszor" szóba került itt, és jobb lenne, ha inkább végigolvasnád a témát ezügyben. Tudom, hogy sok, de vedd úgy, hogy ez csak egy töredéke annak, amit tudni kell ahhoz, hogy komolyan foglalkozhass kontrolleres áramkörépítéssel.
Idézet: „Visszaolvasgattam, de nem nagyon leltem rá a "legegyszerűbb programnyelvre"” A legegyszerűbb programnyelv a gépi kód: csak egyesek meg nullák vannak benne. :yes: A legbutább processzor is megérti. ![]()
Ezt annyiban egészíteném ki, hogy a paneltervedhez kell egy olyan tápegység, ami 5 és 12V stabil feszültséget ad, ki-be kapcsolhatóan.
Még meg szeretném jegyezni, hogy ez annyira halál egyszerű áramkör, hogy szándékosan nem terveztem neki nyákot, és nem azért mert nem lett volna kb. 200 ötletem a kivitelekre. Az alkotás örömét meghagytam az elkészítőknek és ezt javaslom ezután is, mert mindenki másképp oldhatja meg a dolgot, különböző méretű alkatrészekkel. Szerintem nem is kell neki nyák, de erről említést tettem a cikkben is. Ezt a tervet letesztelted, és jól működik?
Hehe, PIC-re nem vállalkoznék, de a Z80-at még lehet, hogy ma is tudnám írni/olvasni gépi kódban. Valamikor még a 6502 is ment valamennyire ilyen szinten.
Idézet: „amúgy kinulláztam, ahogy írtad, de a probléma nem oldódott meg, még mindig nem fordul le a program.” Jaa, hogy nem is fordul - valamiert azt hittem csak nem akarja az igazsagot... Es m a hibauzenet? Ha lehet kerlek masold be pontosan amiket kiir. Idézet: „Hehe, PIC-re nem vállalkoznék, de a Z80-at még lehet, hogy ma is tudnám írni/olvasni gépi kódban. Valamikor még a 6502 is ment valamennyire ilyen szinten.” Anno en is 6502-ztem eleg sokat, az Apple II-nek csak egy un. monitor programja volt amivel gepi kodban lehetett bevinni a programokat de volt egy disassemblerje amivel le lehetett csekkolni hogy minden okes-e. Allitolag maga Stephen Wozniak is ebben fejlesztette az elso Basic-et, nem tudom mi igaz belole. Az x86-os architekturaval lenyegesen tobbet foglalkoztam es jopar utasitasnak nagyjabol tudoom a gepi kodjat de mivel azota elkenyelmesedett a vilag nem mondanam kepes lennek hexaban beutni egy kisebb program kodjat - talan nehany dolgot felismernek a hex-bol de magamtol a fene fog szenvedni ![]()
az áramellátás ne okozzon gondot, mert ott van a sz.gép tápja. ahogy mondtad,
Idézet: tehát a tápnak meg se kottyan.„a két 270ohm-os ellenállás korlátozza a vonalakon folyó áramot 25mA-nél kisebbre” Elmondom, hogy a "billentyűzet kivilágítás" is onnan megy - saját találmány -, és az nem két led! a tesztre meg meg kell várnom a jövőhetet(esetleg ma), mert akkor selejteznek a sulimban, és megengedték nekem, hogy az összes cuccot elvigyem (ennyivel tartoznak az 30000 Ft-os weblapért ha beleszámítjuk hogy hány KÉSZ verzióra mondtam nemet, akkor van vagy 80000-is. Asulim weblapja, ha valaki meg akarná nézni. Annyit még elmondok, hogy sikerült nagyon ügyesen elrontaniuk ![]() ![]()
Érdekelt volna ez a weblap, de olyan jól sikerülhetett, hogy már híre-hamva sincs. Még a barátom, Google sem találja...
![]()
Itt nézd meg: kevesuli.ujbuda.hu.
(Sejtettem, hogy a "kee" elírás, így csak annyit írtam Gugli barátodnak, hogy suli.ujbuda.hu, s rögötön megmutatta... Ezt a módszert érdemes máskor is követni!)
Par helyen 90 foknal kisebb szogek vannak a vezetekeknel. ar a 90 fok is hatar eset es ha lehet kerulni kell. Amugy is a vezetekeket celszeru minel kisebbre venni es ha lehet egy solid fold kitold=test csinalni ami egyreszt csokkenti az EMI-t masreszt sporol a marato folyadekkal. A beultetesi rajzon pedig hianyoznak az alktresz feliratok.
Amugy azok a 270 ohmos ellenallasok a pic port vedelmere vannak, igy nem tudom ertelmezni azt "a tap siman birja" kijelentesed.
Én úgy értettem Kiskacsa hozzászólását, hogy az áramkorlátozásból próbált következtetni a maximális áramigényre, aminél biztosan nem kell több.
Idézet: „Én úgy értettem Kiskacsa hozzászólását, hogy az áramkorlátozásból próbált következtetni a maximális áramigényre, aminél biztosan nem kell több.” Ertem, de hat nyilvan nem ettol fugg a dolog. ICSP ugye azt jelenti In Circuit Serial Programming, tehat a PIC egy aramkorben csucsul, igy az ossz aramfelvetel erosen fog fuggeni ettol az aramkortol - altalaban a PIC-nek joval kevesebb az aramfelvetele mint a kapcsolod egyeb alkatreszeknek. Na mindegy, egy PC tap eseten inkabb attol tartanek nincs megfelelo terheles az 5V agon igy a visszacsatolas sem megfelelo, es ettol nemcsak az 5V hanem a 12V ag is elmaszhat. A Szilva fele PicSold-hoz hasznalt PC tapomban pl ha jol emlekszem 2A muterhelest raktam be amivel vegre stabilla valt a tap. |
Bejelentkezés
Hirdetés |