Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Hali!
Összeraktam a djneo által küldött stepper1.jpg -n bemutatott kapcsolást védelem nélkül. A portomnak semmi baja (egyelőre) de a motor meg sem mozdul. A LEDek villognak, tehát a vezérlés jó, csak a tranzisztorok nem kapcsolnak. mi lehet az oka?
rosszul vannak bekötve vagy rossz tipusuak (pnp, pnp)
Ebből a DLL-ből az is kiderül hogy visualBasic-ben írták
jól vannak bekötve és a TIP120 tudtommal npn azaz pozitívra kapcsol. Az gond lehet h sorkapoccsal csatlakoztatom a port vezetékeit? Arragonodolok h megnő az ellenállás. Minimális feszültséget kapcsol, kb 2Vot ami kevés a motornak
Szeva!
A sorkapocs nem gond. Gondolom nem 200 km vezetékkel kötötted a PC-hez. Ergo az ellenállás változás minimális. Hol mértél 2 Voltot?? A tápfesz és a tekercs kivezetés között?
Ez a dll kell a visual basic-es fileokhoz, ha nem jól fordítják. MSVBVM60.dll jelentése MicroSoft VisualBasic Virtual Machine 6.0 üdv mindenkinek !
vicces.... tegnap más adatokat mértem... lehet h fáradt voltam...
sz'l nem, nem 200km vezeték van a vicc az h a portomon 3,46 V fesz jeletkezik... de miért?????? gondolom ezért nem kapcsol a tranzisztor...
A mai alaplapok már nem 5V-os LPT porttal mennek, hanem csak 3.3V-tal. Megmértem....
Szerintem csökkentsd egy kicsit a bázisellenállások értékét. Az az 1k nagyon sok
Ez a dll fájl mindenképp kell a VB programokhoz... Apropó VB program... Elkészült első saját fejlesztésű VB programom, ami ledhez számolja ki az ellenállást... Kérlek szépen írjátok meg az építő jellegű kritikát... Kössz.: Hurka
Ilyet már én is írtam..
Jó csak , a nyitófeszültséget nem kéri: Piros: ~1.8V, sárga 2V zöld 2,1 kék: 2.5-3V. Bár pontos értékeket nem tudok mondani, homály fedi a valódiakat. (nem találtam a neten még táblázatot) Én 15mA-re szoktam számolni, a biztonság kedvéért...
Én mindig minden ledet 20mA méretezek... Anno 50mA-rel nyomtam nekik, semmi bajuk nem lett.....
20-al szebb a fénye, és jobb a hatásfoka... Akinek kell csatolhatom a forráskódot, és ő is továb fejlesztheti, ha gondolja... Üdv.: Hurka U.I.: Használjátok egézséggel....
Kipróbáltam. Linux alól megy wine-al
Király!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú az a motor, amiről a mellékletben egy kép található? Ahogy az a képen látszik, 2 csoportban van 3-3 kivezetés...de én többet nem tudok róla Hogyan lehetne működésre bírni legegyszerűbben?
Akkor már megérte azt a 10 percet, amit dolgoztam vele...:yes:
Egyéb vélemény? Senki? Modik!!! Segítsetek....
Hali!
Kezdek felülkerekedni a problémán, egy dolog azonban még mindig gondot okoz. A portok +5 (+3,3V) feszt adnak ki ügye? Lehet h az enyém negatív? Műszer szerint igen. És valszeg ezért nem kapcsolta az NPN tranzisztort. Van megoldás arra h megfordítsam az előjelet, vagy álljak át PNP-re?
Hali!
PNP tranzisztor esetén hogyan módosul a kapcsolás? Felcserélődik az emitter-colletor láb?
Helló!
Az egy unipoláris motor. Valószínü hogy a fekete vez. a közép kivezetés, müszerel mérd ki...
Sziasztok!
Nézegettem a Hobbi Cnc oldalát, több unipoláris motor is kapható. Ahogy néztem 6 fok/step, 1.8 fok/ step körül lépnek. Amit nem értek, hogy lehetséges ez. Elvileg egy unipoláris motorból 6 kivezetés jön, azaz 4 tekercs van benne vagyis a legkisebb lépés 360/8=45 fok (mikor két tekercs között áll meg, egyszerre gerjesztéskor), legalábbis a proteus szerint. Akkor hogy lehetséges 6 fokot lépni? Bipoláris motorokat is nézegettem, de valahogy ott is teljesen másképp müködött minden. Pl. az összetartozó kivezetéseken voltoztatgattam a polaritást és akkor lépett. A másik két kivezetésen ugyanerre az ellenkező irányba lépkedett. Vagyis egyirányú lépéshez elég volt csak 2 vezeték. Üdv
Üdv!
A forgórésze úgy van felmágnesezve, hogy kis távolságon belül több É-D pólus van. Tehát nem olyan mintha egy rúdmágnes forogna körbe körbe. Így szóban nehéz elmagyarázni, de hátha megérted. Berántod az első tekercset, úgy, hogy az mágnesesen É tulajdonságú legyen. Akkor az odarántja a legközelebbi D-i pólust . Ha viszont a köv. tekercset rántod be É-ra, akkor nem az előbb említett darabját húzza oda a forgórészenk, hanem ami hozzá legközelebb van D-it. Tehát minél kisebb egységenként van felmágnesezve, annál kisebb szöget tud lépni.
Hello Pakibec!
A léptetőmotor szögelfordulása nem függ a kivezetések számától, csakis a belső szerkezeti kialakítástól. Az említett oldalon találsz képeket szétbontott motorokról is, ahol jól látszik -ahogy Lucifer is írta- a forgórész "bordáskerék szerű" formája. Ott Minden egyes "fog" egy-egy pólus, ezek száma határozza meg hogy hány lépésben tesz meg egy egész fordulatot a motor. Vagy: Google + "stepper motor theory" , rengeteg illusztrációt fogsz találni.
Köszönöm szépen a magyarázatokat, éretem miről van szó.
Unipoláris motorom még nem volt, csak bipolárisal próbálkoztam (CD-romból), nem túl sok sikerrrel, de úgy hogy egy motoron belül több é-d-i póluspár is lehet, ez sokmindent megmagyaráz. Köszönöm mégegyszer! Üdv
Néhány LPT vezérlő kis program elérhető innen. Nézzetek körül hátha találtok megfelelőt.
Idézet: „Lehet h az enyém negatív? Műszer szerint igen” Cseréld fel a mérővezetékeket! . Nem létezik, hogy fordított polaritásssal menjen! Az LPT az egy szabványos port, minden gépen hasonló tápfesszel mennek 3.3 ill 5V
Hali mindenkinek
Segítségre lenne szükségem (megen léptetőmoci.. .). Keresgéltem már neten, de csak annyit sikerült megtudnom h. 1.8 fokot lép lépesenként, meg h. ez egy unipoláris motor, de azt nem tom h. mekkora feszt adhatok rá max. és h. menyi áramot szabad átfolyatnom rajta...a segítséget előre is köszi..ja amugy kiprobáltam, 5V-ról kb. 0,8A-t evett...de én szeretném a max teljesítményt kihozni belőle (ja a moci képét mellékelem)..köszönöm
lécci....ha valaki tud róla vmit annak örülnék
|
Bejelentkezés
Hirdetés |