Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   46 / 581
(#) elektrozoli hozzászólása Márc 13, 2009 /

még egy pár részlet
(#) bfreak hozzászólása Márc 13, 2009 /

Jó estét mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem! Van egy Orion rádióm R946 és nem akar működni, ahogy méricskéltem nem kap áramot, szerintem a feszültség váltó kapcsoló az oka(amin 110v-tól 220-ig lehet állítani) Azt ki lehetne iktatni vhogy?
Mellékelem a kapcs rajzot
(#) llaci56 válasza bfreak hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Elég nehéz elképzelni, hogy ő lenne az oka, de természetesen ki lehet iktatni, és ehhez a rajz tud a segítségedre lenni.
Azért vigyázz, mert veszélyes feszültségek vannak arrafelé! Én először, - ha ez a gyanús - megmozgatnám a kontakt miatt.
(#) Imi65 válasza bfreak hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

A hálózati transzformátor primer tekercsének az alsó kivezetéshez viszonyítva a következő feszültségértékek szoktak lenni. 110V, 127V, 190V 220V, 240V. E két utolsó kivezetés közül válogathatsz, bekötheted a trafót direktbe. Arra figyelj, hogy a feszváltó eltekerésével ne lehessen zárlatot okozni.
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Én - ha tényleg az a baj! - nem is hagynám benne!
(#) elektrozoli válasza bfreak hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

szerintem nem kell kikötni,a hálozati feszültség atvalto nem szokott tönkremenni,esetleg keletkezhet korrozio az érintkezökön,ellenörizni a biztositékot,hálozati dugaszt,és a hálozati kapcsolot
vigyazni,nehogy 110V-on maradjon
(#) bfreak válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

abiztos h az a baja, mert ott nem megy tovább az áram, de azt nemtudom h melyiket hova kössem h 220v-al menjen...
(#) Mazsika válasza Kutyuli hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Sziasztok!

Mai nappal beszereztem egyik kedvencemet, egy 26 éves Technics RS-M02 decket.
Bővebben: Link

Azonnal átesett egy tisztításon, mert belül gyalázatos állapotok uralkodtak.

A fej nem vészesen kopott, a pinch roller eléggé, lejátszás rendben, a gyorstekerés azonban gyöngécske. Egy másik probléma, hogy a készülék jobb sarkának koccantására, vagy rezgésre elindul a lejátszás, vagy a felvétel (!)

A deck érdekessége, hogy moduláris felépítésű, több emeletes panelek, minden csatlakozás oldható, gyorscsatlakozós, megfelelő szintig szétszerelve (fedlap, alsó lap, előlap) gyakorlatilag 3 csavarral kivehető a komplett mechanika.

A kefe nélküli, ferritgyűrűs forgó mágneses térrel működő motor közvetlenül hajtja a capstant, a készülék 296 mm széles, és 5.7 kg (!!)

Kérdésem: tud-e valaki olyan helyet, ahol alkatrészek beszerezhetők hozzá? (gumigörgő, dörzstárcsa)

Azért van a "LINK" gomb a hozzászólás író ablakban, hogy használd! Frankye
(#) oregtamas0202 válasza elektrozoli hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Üdv . Szép a gép . Valószínű tovább lesz működőképes mint egy korszerű mai gép.
(#) Mazsika válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Köszi. Hát igen, a relék úgy csattannak mint az állat.
Rendkívül stabil mechanikája van. Ezt is még a japánok emberi agy segítségével tervezték, nem ám nyáktervező programmal.

Azonban most próbáltam, próbálgattam tovább a működést, és érdekes dolgot fedeztem fel. Áll a szalag, (STOP) és egyszercsak elindul, REC (felvétel) vagy PLAY (lejátszás) üzemmódban.

A felvételnél pedig csak a poti (REC level) maximális állásában hajlandó normálisnak mondható jelet beszedni, egyébként csak egy recsegés van.

Ötlet?
Ez szerintem nem lehet poti kontakthiba, mert ott legalább erősödne - gyengülne a jel, a recsegés közben is. De ez a teljes tartományban recseg, valami nagyon halványan hallatszik, aztán a végére tekerve jelenik meg a normális hang, csak akkor már értelemszerűen túlvezérli a szalag felvételi szintet (+8dB)
(#) Mazsika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Szia! Köszi!
Nnnna.. hányszor fogom ezt még szétszedni....
(#) perlaci válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Üdv
Kis kontaktspray a váltódugasznak és a biztosíték tartónak. Fogkefével megsikálni. Persze kihúzva a konektorból. Várj egy kicsit míg elpárolog a tisztítószer hígítója és csak utána próbáld bedugni és bekapcsolni. A csövesek nagyfeszről járnak könnyen begyulladhatnak a kontakt lötyik.
(#) zsozso2 hozzászólása Márc 15, 2009 /

Sziasztok,nagyon jó az oldal.Lenne egy kérdésem hogy valaki ismeri a rádiótechnika mr-5201-es stereó hifit?Nekem van és semmi infóm nincs felőle csak azt tudom elég erős az erősitője és szépen szól meg hogy elég régi.Valószinüleg orosz gyártmány.Előre is kszi az infót.
(#) baggab hozzászólása Márc 15, 2009 /

Sziasztok!
Volna néhány régi tv-rádió alkatrészem gyűjtők számára eladásra vagy cserére.

Ezeknek az Apróhirdetés rovatban a helyük! Frankye
(#) llaci56 válasza baggab hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Ilyenekkel az "apró"-ban próbálkozz! Itt nem üzletelünk.
(#) bfreak hozzászólása Márc 15, 2009 /

Jónapot mindenkinek!
Köszönöm a segítséget a rádiómhoz, de ma megint vettem egyet, ez csal addig működik, hogy bekapcsolom és fűtenek a csövek. Az URH gombnál van egy vezeték ami nincs bekötve sehova, vajon ez az oka? Egyszerűen nemjövök rá h mi a baj.....
Mellékelem a kapcs rajzot!
(#) elektrozoli hozzászólása Márc 15, 2009 /

John Geloso non induttive resistenze
(#) bfreak válasza bfreak hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Senkinek sincs ötlete?
(#) bfreak válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Nos, ezt sikerült fényképezni, a forgókondi mellett van, az URH kapcsoló rajz szerinti 6 lába, nemtudom h hova megy.... de aztsetudom h ez-e a baja, v más... csak fűtenek a csövek és mást nem csinál
(#) Imi65 válasza bfreak hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Szerintem Zoli is ugyanazt írja. Először is meg kell vizsgálni, hangfrekisen megy-e. Ha igen, akkor meg kell nézni, rádióüzemben melyik egységeknek mikor kell működni. A KF erősítő mindenképpen megy, ahogy a keverőcső is. Az ECH triódája csak AM, az ECC85 (és a keverődoboz) csak FM üzemben kap tápfeszt. A HF jel 3 féle forrásból származhat. Az FM, és AM jelet az URH nyomógonb csúszkája választja ki ( kiengedett helyzet: AM demodulátor, benyomott FM demodulátor). Az innen leszedett, FM, vagy AM jelet választja el a PU nyomógomb a külső DIN csatlakozóra érkező jeltől. A tápfeszültségeket az RF résznek is az URH csúszka kapcsolja.
(#) bfreak válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Hát ezt akárhogy nyomkodom, csak nem szól

Akkor tápfez mérése a pufferkondin (mindkét felén), a végcső feszültségeinek mérése, Pl. katódfesz, anódfesz. Búgás a rácsról.

Ott elvileg jó értékeket mértem, ezért is furcsa ez nekem, nemlehet, h a nyomógombok mechanizmusa elkopott és kontaktos? vagy vmi ilyesmi, a feszültségek a végcsőn és a kondin jók elvileg... a kósza vezeték helyét még mindig nem sikerült megtalálni, de az eddigi segítséget is köszönöm csak lesz ebből vmi, remélem....

Azt még mindig nem mondtad el, hangfrekisen mutat-e életjelet a rádió. Ha nem, itt kéne kezdeni a hibakeresést.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A rajzot elemezve számomra az derül ki, hogy az URH csúszka A sorában van csak érintkező a 4-5-6 érintkezőknél. A B6-os pont az URH keverődoboz tápfeszültségét hivatott egy összekötő vezetékre vinni. A vezeték a keverődobozhoz tartozhat. Erre utal a B6 megjegyzés azR143 (1,5k), és az R21 10K-s ellenállás között. Ez a pont a keverődobot tápfeszültsége. Ez miatt csak az URH sávban nem működik a rádió.
(#) sturbi válasza bfreak hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A hangszóróból hallani-e valami kis, akármilyen zajt ?
-Ha nem, akkor a hangszóró is szakadt lehet akár, ami ohmmérővel kimérhető.
-Ha a hangszóróból hallatszik valami brumm, vagy sus, de nem recseg a gombok nyomkodásakor, lehet szakadt pl. a hangerőszabályozó poti is.

És lehet a kimenő trafó is szakadt, sőt, a külső hangdoboz leválasztó csatlakozó aljzata is.
(#) bfreak válasza sturbi hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Nem hallok semmit se sajnos....
a hangszóró működött mikor mást kötöttem rá

Hangfrekisen se csinál semmit, csak fűtenek a csövek

Ha van egy pár tíz V váltód, azt kikapcsolt, kihúzott (és kisütött kondijú) rádió kimenőjére kösd rá ( a puffer + felére, és a ECL anódjára. Ekkor halkan búgnia kell. Ha nem teszi, a kimenő primerét, szekunderét meg kell vizsgálni. Ha búg, akkor cserélni kell Bolfi-val.
Következő: »»   46 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem